Operation Freakout

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Operaatio Freakoutiin liittyvää liittovaltion poliisn käsiinsä saamaa dokumentaatiota.

Operation Freakout (Operation PC Freakout) oli amerikkalaisten skientologien salainen toimi, jolla se pyrki tekemään vaarattomaksi journalisti ja kirjailija Paulette Cooperin. Syynä tähän oli Cooperin harjoittama julkinen kritiikki skientologiakirkkoa kohtaan. Yhdysvaltain skientologiakirkon GO-osasto teki tai teetätti monta muutakin salaista operaatiota 1970-luvulla skientologien vastustajia kohtaan, kunnes osasto hajotettiin liittovaltion poliisin pidätettyä monia skientologiakirkon johtohenkilöitä 1970-luvun lopuilla.

Vastatoimet Paulette Cooperia kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooper alkoi tutkia skientologiakirkon toimia 1968 ja julkaisi Queen-lehdessä skientologeja jyrkästi arvostelevan artikkelin[1] vuonna 1969.

Skientologit pyrkivät ensin häiritsemällä ja oikeustoimin estämään Paulette Cooperin paljastuskirjana pidetyn vuoden 1971 The Scandal of Scientologyn levityksen. Vuoden 1972 alussa skientologit pyrkivät hankkimaan tietoja Cooperista, jotta tätä voitaisiin "käsitellä". Cooperia häirittiin mm. puhelimella ja naapureille lähetetyin syytöskirjein.[2] Häirintä Cooperia vastaan oli käynnissä, ja Coper vastasi skientologien oikeusjuttuun vaatien korvauksia häneen kohdistuvasta häirinnästä, mihin skientologit vastasivat kiihdyttämällä toimiaan. Cooperin puhelinnumeroa levitettiin ja annettiin ymmärtää tämän olevan prostituoitu. Joku liitti Cooperin pornopostituslistalle. Tähän viittas myös Cooperin naapureille levitetty tieto, että Cooperilla olisi sukupuolitauti. Cooper sai myös nimettömiä tappouhkauksia.

Skientologit hankkivat joulukuussa 1972 murtautumalla Cooperin asunnosta kirjoitusvälineet, joilla kirjoitettiin pommiuhkauksia muun muassa skientologiakirkkoa vastaan. Näin saatiin tekaistuksi syyte Cooperia vastaan.[2] Seurannut oikeustaistelu kulutti Cooperin rahat, vaikka syyte lopulta raukesikin 1975.

Itse operaatio Freakout olisi ollut Cooper lavastaminen arabimaan konsulaattia vastaan tehdyn pommiuhkauksen tekijäksi. Ennen operaation aloittamista FBI-kuitenkin pääsi skientologien jäljille. Vuonna 1977 skientologien edustaja kertoi poliislle, että Cooper oli ollut tarkoitus raivata pois kirkkoa arvostelamasta sulkemalla hänet joko vankilaan tai mielisairaalaan.[2]

Skientoogit ovat monta muutakin kertaa häirinneet raskaasti vastustajiaan. kirkon virallisten tietojen mukaan häiritsijät ovat aina toimineet omin päin ja heidät on erotettu skientologiakirkostan[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cooper, Paulette (December 1969). "The Tragi-Farce of Scientology". Queen
  2. a b c d [1] Historia-lehti His nr. 2/2011 s. 22-25, Skientologien salaliitto, Kalika Bro-Jørgensen

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]