Punainen tori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Vasilin katedraali ja Moskovan Kremlin Spasskaja-torni Punaisella torilla.

Punainen tori (ven. Красная площадь, Krasnaja ploštšad) on Venäjän pääkaupungin Moskovan keskusaukio ja yksi maailman tunnetuimmista aukioista. Torin länsilaidalla on Moskovan Kreml, joka on ollut Venäjän ja Neuvostoliiton hallintokeskus vuodesta 1919 ja myös aiemmin ennen vuotta 1712, jolloin pääkaupunki muutti Pietariin. Moskovan pääkadut lähtevät säteittäisesti Punaiselta torilta ja muuttuvat myöhemmin valtateiksi, joten Punaista toria voidaan pitää Moskovan ja koko Venäjän keskuksena. Torin nimi tulee sanan krasnyi / krasnaja (”punainen”) vanhasta merkityksestä, joka on ”kaunis”,[1] ja jolla viitattiin alkujaan torin laidalla olevaan Vasilin katedraaliin.

Punaisen torin kartta vuodelta 1917.
Näkymä torille Vasilin katedraalilta: vasemmalla Spasskaja-torni, taustalla historiallinen museo, oikealla GUM.

Punainen tori on kuuluisa myös Leninin mausoleumista ja valtakunnallisista sotilasparaateista. Torin etelälaidalla sijaitsee koristeellinen Pyhän Vasilin katedraali eli Pokrovan Jumalanäidin kirkko, yksi Moskovan maamerkeistä. Kremliä vastapäätä, torin itälaidalla, historiallisessa Kitai-gorod -kauppiaskorttelissa sijaitsee tavaratalo GUM.

Tori on jokseenkin suorakaiteen muotoinen, sen pituus on 330 metriä, leveys 70 metriä ja pinta-ala noin 2,3 hehtaaria.

Vuonna 1987 Mathias Rust läpäisi Neuvostoliiton ilmatilanvalvonnan ja laskeutui pienkoneella Punaisen torin lähelle Suurelle Moskvajoen sillalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (Toim.) Martin Martelius: Venäjä kuvina, Kustannustalo, 1945

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.