Vladimirin ja Suzdalin valkoiset monumentit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suzdalin kreml
Uspenskin katedraali

Vladimirin ja Suzdalin valkoiset monumentit on Unescon maailmanperintökohde Venäjällä.[1] Siihen kuuluu kahdeksan keskiaikaista kalkkikivirakennusta historiallisen Vladimir-Suzdalin valtion alueella Vladimirin kaupungin lähellä Moskovan itäpuolella.

Kahdeksan rakennusta ovat

  • Pyhän Demetriuksen katedraali Vladimirissa (1194–1197)
Kultainen portti
  • Vladimirin kultainen portti (1158–1164) on Venäjän vanhin säilynyt kaupunginportti. Portin sisällä on museo, jonka näyttely esittelee mongolien invaasiota 1200-luvulla. Andrei I määräsi portin rakennettavaksi uuteen pääkaupunkiinsa Vladimiriin pyhien kaupunkien (Jerusalemin, Konstantinopolin ja Kiovan mallin mukaisesti. Kivisepät tulivat mahdollisesti Bysantista, sillä rakennuksen mitat ovat lähempänä kreikkalaista kuin venäläistä perinnettä. Portin pääkaari tehtiin 15 metriä korkeaksi, ja sen päälle rakennettiin kirkko. Portti selvisi mongolien tuhotessa Vladimiria vuonna 1237. Vuosien varrella se rapistui niin että vuonna 1795 alkuperäinen kirkko purettiin, portin viereen tehtiin kaksi pyöreää tukitornia ja päälle rakennettiin uusi kirkko vanhojen piirustusten mukaan.
  • Andrei I:n linna Bogoljubovossa Nerl-joen suulla (1158–1165) on yksi harvoista säilyneistä Kiovan Venäjän ei-kirkollisista rakennuksista (Kultaisen portin lisäksi). Sen jäänteet löydettiin 1940-luvulla.
  • Bogoljubovon Pokrovan kirkko (1165) on perimätiedon mukaan rakennettu paikalle, jossa Andrei I näki Neitsyt Marian ilmestyksen. Se on pyhitetty Pokrovalle eli Jumalanäidin Neitsyt Marian suojelusjuhlalle.
  • Pyhän Euthymiuksen luostari Suzdalissa (1500-luvulta)
  1. UNESCO
  2. Mega.km.ru (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.