Spasskaja-torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spasskaja-torni

Spasskaja-torni (ven. Спасская башня, Spasskaja bašnja, "Vapahtajan torni") on Punaisen torin laidalla sijaitseva Moskovan Kremlin torni, jossa on Kremliin johtava portti. Se on Kremlin toiseksi korkein torni Iivana Suuren kellotornin jälkeen.

Restauroitu Smolenskin Vapahtajan ikoni Kremlin portin yläpuolella

Torni rakennettiin vuonna 1491 italialaisen arkkitehdin Pietro Antonio Solarin piirustusten mukaan. Aluksi sen nimi oli Frolovskaja-torni Kremlissä aiemmin sijainneen kirkon mukaan. Nykyinen nimi tulee kahdesta Vapahtajan (Spas) ikonista, jotka asennettiin Kremlin porttien yläpuolelle vuonna 1658. Näistä jäljellä oleva Smolenskin Vapahtajan ikoni peitettiin laastilla vuonna 1937, mutta restauroitiin ja paljastettiin uudelleen vuonna 2010.

Tornin alkuperäinen kello tehtiin vuosien 1491 ja 1585 välisenä aikana. Se tunnetaan myös Kremlin kelloina (Kremljovskije kuranty). Kremlin kellot soittavat tasatunnein; kauan ne soittivat Internationalen päätahteja ja sittemmin sävelmää Unohtumaton ilta.

Spasskaja-torni 1880-luvulla

Tornin huipulla 71 metrin korkeudessa sijaitsi aikoinaan Venäjän kaksoiskotkavakuuna aiheinen patsas, joka vuonna 1935 korvattiin nykyisellä punaisella tähdellä.