Dianetiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee dianetiikan itsekehitysoppia. Katso myös kirja Dianetiikka: nykyajan tiede mielen terveydestä
Ilmainen dianektinen testi Union Stationilla Washingtonissa.

Dianetiikka on itsekehitysoppi, jonka amerikkalainen kirjailija L. Ron Hubbard esitteli vuonna 1950 teoksessaan Dianetics The Modern Science of Mental Health (suom. Dianetiikka - nykyajan tiede mielen terveydestä). Se on pohjana skientologialle.

Hubbard uskoi, että useimmat ihmisen henkiset ja ruumiilliset vaivat ovat psykosomaattisia ja johtavat juurensa reaktiiviseen ihmismielen muistijälkiin, "engrammeihin". Engrammit ovat traumaattisia muistoja, jotka pyyhkimällä on Hubbardin mukaan mahdollista tavoittaa "selkeä" tila.

Dianetiikka on kahdenkeskinen istunto, "auditointi". Auditoinnissa kohdehenkilön menneisyyden kipupisteitä käydään läpi kohta kohdalta ja haetaan yhteyksiä tätä vaivaaviin sairauksiin ja huoliin. Apuna on usein valheenpaljastuslaitetta muistuttava E-mittari. Hubbardin mukaan henkinen energia on vain fyysisen energian hienompi vastine, jonka vastustuskykyä E-mittari mittaa. Se lähettää pienen sähkövirtauksen kohdehenkilön läpi ja Hubbardin mukaan rekisteröi reaktiivisenmielen energiavarauksia. Mielenjärkkymistä aiheuttavia kohtia käydään läpi, kunnes E-mittari ei enää rekisteröi kohdehenkilössä reaktiota.

Dianetiikan toimivuutta ei ole kyetty todistamaan tieteellisillä menetelmillä, ja se onkin näennäistiedettä. Dianetiikan tultua julki American Psychological Association varoitti luottamasta siihen tieteellisten todisteiden puuttuessa. Tämä oli alkusysäys Skientologiakirkon hyökkäyksille mielenterveyden vakiintuneita aloja, kuten psykiatriaa ja psykologiaa vastaan.

Dianetiikkaa harjoittavat skientologit torjuvat usein väitteet ja vaatimukset todistaa dianetiikan paikkansapitävyys toistamalla Hubbardin sanontaa: "Mikä on totta sinulle, on totta sinulle."

Dianetiikan markkinoinnissa ja kirjojen kansissa käytetään usein tulivuoren kuvaa viittauksena Hubbardin Xenu-kertomukseen.