NBC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhdysvaltalaisesta televisio- ja radioyhtiöstä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
National Broadcasting Company (NBC)
Lähetykset alkoivat 15. marraskuuta 1926 (radio)
1. heinäkuuta 1941 (televisio)
Omistaja NBCUniversal
(Comcast)
Maa  Yhdysvallat
Näkyvyysalue  Yhdysvallat
 Meksiko
 Kanada
Aiemmin NBC Red Network
Kotisivu www.nbc.com
NBC-talo Chicagossa.

NBC (lyhenne sanoista National Broadcasting Company) on yhdysvaltalainen televisioyhtiö.

Sen kotipaikka on New Yorkin Rockefeller Center. NBC on Yhdysvaltojen suurimpia mainosrahoitteisia televisioyhtiöitä. Sen suuria kilpailijoita ovat ABC, CBS ja Fox.

NBC:tä kutsutaan myös Peacock Networkiksi yhtiön logosta johtuen. NBC on osa Comcastin omistamaa mediajätti NBC Universalia, ja se toimittaa materiaalia noin kahdelle sadalle yhdysvaltalaiselle televisioasemalle. NBC omistaa myös uutiskanavat CNBC ja MSNBC, uusimpana tulokkaana kanavaperheessä on espanjankielinen tv-kanava Telemundo, jonka NBC osti vuonna 2001.

NBC tunnetaan eritoten talousuutisistaan, joista selviävät kattavat tiedot eri talousasioista, kuten kursseista, Nikkei-, OMX- ja Nasdaq-indekseistä ja niin edelleen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

National Broadcasting Company aloitti radiotoimintansa 15. marraskuuta 1926 New Yorkissa, televisiotoiminta taas alkoi virallisesti 1. heinäkuuta 1941. NBC:n omisti aina vuodesta 1926 vuoteen 2003 saakka Radio Corporation of America, mutta NBC:n hallinta oli siirtynyt jo 1986 suuryritys General Electricille.

Vuonna 1943 Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksessä todettiin NBC:n hallitsevan kahta päällekkäistä radioverkkoa. Päätöksen seurauksena NBC joutui myymään Blue Networkina tunnetun osan yrityksestä Edward Noblelle, jonka hallinnassa siitä muodostui myöhemmin American Broadcasting Company.[1]

NBC ja sen kilpailija CBS ovat molemmat hylänneet lyhenteiden takana olevat viralliset nimet. National Broadcasting Company muuttui NBC Universaliksi, kun yhtiö fuusioitui ranskalaisen Vivendi Universalin viihdetuotantoyhtiön kanssa. NBC kuitenkin käyttää koko nimeään erikoistilaisuuksissa, kuten Macyn tavaratalon kiitospäivän paraatilähetyksissään.

NBC:n pääkonttori
Rockefeller Centerissä.

NBC luopui radiotoiminnasta vuonna 1988, kun Westwood One osti NBC Radio Networkin nimen ja logon.[2]

NBC Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa näkyy tällä hetkellä vain yksi NBC:n omistama tv-kanava, CNBC, ja se on saatavilla kaapeli- tai satelliittiverkkoon. Suomessa esitetään NBC:n ohjelmia kuten Frendit ja Frasier.

NBC:n ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NBC esittää ohjelmia lähes laidasta laitaan. Kanavan menestystarinoita ovat muun muassa televisiosarja Heroes sekä komediasarjat Frendit ja Frasier. NBC:llä on myös kattava tarjonta myöhäisillan keskusteluohjelmia, kuten Late Night with Jimmy Fallon, ja sen jälkeen viimeiseksi puolituntinen Last Call with Carson Daly.

Komediasarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draamasarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talk show -ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tosi-tv-sarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avainhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NBC.