Jäitä hattuun

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista tilannekomediasarjaa. Artikkeli Jäitä hattuun! kertoo suomalaisesta sketsisarjasta.
Jäitä hattuun
Curb Your Enthusiasm
Tyyli Tilannekomedia
Kestoaika noin 30 min
Luoja(t) Larry David
Pääosissa Larry David
Cheryl Hines
Jeff Garner
Susie Essman
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko HBO
Esitetty 15. lokakuuta 2000 –
11. syyskuuta 2011 (virallisesti määrittelemättömän mittaisella tauolla)
Jaksoja 80 + 60-minuuttinen erikoisjakso
Palkinnot
Voitetut Emmy (2003)
Golden Globe (2003)
Ehdokkuudet Emmy (2002, 2003, 2004, 2006)
Golden Globe (2003, 2005, 2006)
Aiheesta muualla
IMDb

Jäitä hattuun (engl. Curb Your Enthusiasm) on yhdysvaltalainen tilannekomediasarja. Sarjan on luonut työstään Seinfeldin parissa tunnettu Larry David, joka toimii sarjassa myös käsikirjoittajana ja vastaavana tuottajana sekä näyttelee pääosassa itseensä perustuvaa hahmoa, Seinfeldilla rikastunutta ja osa-aikaisesti eläköitynyttä tv-käsikirjoittaja Larry Davidia. Sarjaa on Yhdysvalloissa tuotettu HBO-kaapelitelevisiokanavalle kahdeksan tuotantokautta vuosina 2000–2011. Suomessa sarjaa on esittänyt Canal+ ja Yle Teema.

Sarjan konsepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on sijoittunut Los Angelesiin ja perustuu löyhästi Larry Davidin omaan elämään televisiotyöllään upporikastuneena tv-käsikirjoittajana. Tyyliltään sarjan huumori muistuttaa Davidin aiempaa hittisarjaa Seinfeldia, keskittyen paljolti jokapäiväisten asioiden, maneerien ja sosiaalisen kanssakäynnin tarkasteluun ja satirisointiin. Jäitä hattuun on kuvattu dokumentaristiseen tyyliin käsivarakameralla ja hahmojen välinen dialogi on suurilta osin improvisoitua.

Sarjan keskeisimmät henkilöt Larry Davidin lisäksi ovat hänen koeteltu vaimonsa Cheryl (näyttelee Cheryl Hines), managerinsa Jeff Green (näyttelee Jeff Garlin) sekä tämän vaimo Susie (näyttelee Susie Essman). Sarjassa on myös vieraillut lukuisia tunnettuja koomikoita ja näyttelijöitä, yleensä itseään esittäen. Toistuvissa rooleissa esiintyvät Davidin ystävät näyttelijä Ted Danson ja koomikko Richard Lewis, mutta myös muun muassa Ben Stiller, Mel Brooks, David Schwimmer, Hugh Hefner ja Dustin Hoffman ovat esiintyneet sarjassa. Seitsemännellä tuotantokaudella mukana ovat myös Seinfeldista tutut Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus ja Michael Richards.

Vuonna 2013 HBO ensiesitti Jäitä hattuun -sarjaa tyyliltään muistuttavan elokuvan Clear History. Sen pääosan esittäjä ja yksi käsikirjoittajista on Larry David.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stanley, Alessandra: A Tale Told by a Loser, Chock-Full of Failure, The New York Times 9.8.2013. Viitattu 7.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]