Simpsonit (12. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simpsoneiden 12. tuotantokausi
Simpsoneiden 12. tuotantokauden kansi
Maa Yhdysvallat
Esittäminen
Verkko Yhdysvallat FOX
Suomi MTV3
Ensimmäinen esitys 1. marraskuuta 2000
Viimeinen esitys 20. toukokuuta 2001
Esitysten määrä 22
Kaudet
← Edellinen Seuraava →
11. tuotantokausi 13. tuotantokausi

Simpsoneiden 12. tuotantokausi alkoi Suomessa 30. syyskuuta 2001, ja päättyi 17. helmikuuta 2002. Kauden DVD-boksi ilmestyi Suomessa 18. syyskuuta 2009 ja Yhdysvalloissa 18. elokuuta 2009.

Jaksoluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suluissa jakson alkuperäinen nimi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kauhujen talo, osa 11 (Treehouse of Horror XI)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 249
Tuotantokoodi BABF21
Ensiesitys Yhdysvalloissa 1. marraskuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 30. syyskuuta 2001

Aavefaija (G-G-Ghost D-D-Dad)

Aamulla Simpsoneiden talossa perhe huomaa, että sekä Margen että Homerin horoskoopit lupailevat miehen kuolemaa. Homer ei välitä ennustuksesta, vaikka päivän aikana saa lehdestä haavan käteensä, on vähällä jäädä puun alle, saa käärmeen käteensä sekä hakun päähänsä. Kotiin päästyään Homer tukehtuu parsakaaliin.

Homer leijuu Taivaan porteille, jossa Pyhä Pietari ilmoittaa, että Homer pääsee taivaaseen, jos tekee päivän aikana hyvän teon. Homer onnistuu kuitenkin vain tappamaan mummon ja kaatamaan ihmisiä. Kun Homerilla on enää vain minuutti jäljellä, hän pelastaa vauvan. Pietari ei huomaa tätä kuitenkaan, ja Homer joutuu Helvettiin.

Karmivia tositarinoita (Scary Tales Can Come True)

Simpsonien perhe asuu suuressa kurpitsassa, ja Homerin saatua potkut töistään, hän käskee Bartin ja Lisan metsään asumaan. Siellä he löytävätkin pahan noidan piparkakkutalon. Juuri noidan aikoessa heittää Lisan uuniin, Homer rientää apuun ja työntää noidan uuniin pelastaen Lisan. Simpsonit jäävät köyhiksi, mutta koska noita muutti Homerin jalat kanankoiviksi ja hän sai kyvyn munia, he eivät näe enää nälkää. Tämä on parodia tarinasta Hannu ja Kerttu.

Delfiinien yö (Night of the Dolphin)

Lisa näkee Kuonokas-nimisen delfiinin kärsivän ja vapauttaa sen. Kuonokas kuitenkin suuttuu, ja alkaa tappaa Springfieldin asukkaita muiden delfiinien avulla. Myöhemmin Kuonokas kertoo kaupungin asukkaille, että ihminen ajoi delfiinit mereen. Kuonokas muiden delfiinien kanssa on päättänyt kostaa häätämällä ihmiset sinne heidän sijastaan. Syntyy taisto, jonka delfiinit voittavat. Tämän jälkeen koko Springfieldin asukkaat joutuvat mereen.

Kaksi kaupunkia (A Tale of Two Springfields)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 250
Tuotantokoodi BABF20
Ensiesitys Yhdysvalloissa 5. marraskuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 7. lokakuuta 2001

Ruokkiessaan perheen koiraa Pukin pikku apuria, Bart huomaa että koiran koirankoppiin on muuttanut mäyrä. Bart ja Lisa yrittävät saada sitä ulos omin keinoin, mutta epäonnistuvat. Homer saa idean räjäyttää koppi dynamiitilla taivaan tuuliin, mutta Lisa kehottaa häntä soittamaan eläinkontrolliin. Kun Homer soittaa sinne, hänen puheluaan ei yhdistetä ja hän kuulee huomautuksen väärästä suuntanumerosta. Marge kertoo Homerille puhelinyhtiön ottaneen käyttöön uuden suuntanumeron, 939, kaupungin toiselle puolelle. Toinen osa sai pitää vanhan numeron 636. Homer on tuohtunut puhelinyhtiön tempusta ilman varoituksia, vaikka Lenny ja Carl kertovatkin olleensa suuntanumeroleirillä ja että tapahtuneesta oli suuria televisio- ja radiokampanjoja. Koko kaupungin asukaskokouksessa (jossa Homer on peittänyt itsensä dynamiitilla) puhelinyhtiö näyttää videon, joka saa asukkaat puolelleen uuden suuntanumerojärjestelmän olevan hyvä juttu. Homer kuitenkin huomaa, että vanhan puhelinnumeron 636 pitäneet asukkaat ovatkin rikasta ja "parempaa" puolta kaupungista, ja hänen kertoessaan sen uuden numeron saaneet suuttuvat ja lähtevät kaupunginkokouksesta uhoten perustaa oman kaupungin.

Uusi kaupunki perustetaan ja Homer valitaan sen pormestariksi. Homer antaa kaupungille nimeksi "Uusi Springfield" ("New Springfield"). Kilpailuhenkisyys kahden kaupungin välillä kiristyy. Kun vanhan kaupunki loukkaa Homerin uutta kaupunkia sen saamattomuudesta, Homer katkaisee kostoksi sähköt vanhasta kaupungista. Vanha kaupunki vastaa pysäyttämällä olutrekan ja heittämällä oluet jokeen. Homer ja hänen kaupunkinsa sulkevat Springfieldin padon, jotteivät vanhat kaupunkilaiset saisi vettä. Joesta kuitenkin paljastuu kultaesiintymä vanhan kaupungin puolella, jonka avulla he hankkivat juomavetensä Ranskasta.

Homer päättää rakentaa muurin kaupunkien väliin, kuten Berliinissä. Kun uuden kaupungin asukkaat kuulevat, ettei heillä riitä ruoka edes viikoksi, kaikki lukuun ottamatta Simpsoneita lähtevät. Homer kuulee, että The Who olisi tulossa esiintymään Springfieldiin vanhan kaupungin puolelle, mutta saa valheiden avulla houkuteltua yhtyeen esiintymään uuteen kaupunkiin. Odottaessaan yhtyettä vanhan kaupungin areenalla kaupunkilaiset kuulevat musiikkia muurilta. Kaikki ryntäävät sinne ja vaativat The Whota tulemaan esiintymään omaan kaupunkiinsa. The Who kuitenkin ehdottaa suuntanumero-ongelman ratkaisuksi pikavalintalaitetta, ja ajatus hyväksytään. Kaupunkilaiset murtavat muurin ja yhtye soittaa keikkansa muurin päällä. Homer vierittää pieleen menneen ajatuksensa Margen syyksi ja nukuttaa tämän kloroformilla.

Lopputekstien aikana nähdään kokonainen mäyrälauma juoksee kaupunkiin yhden sanoessa "Pannaan toimeksi, kun nuo pitää lystiä."

Klovni menettää järkensä (Insane Clown Poppy)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 251
Tuotantokoodi BABF17
Ensiesitys Yhdysvalloissa 12. marraskuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 14. lokakuuta 2001

Ulkoilmakirjamessuilla Hassu-klovnille selviää, että hänellä on Sophie-tytär yhden yön jutusta Persianlahden sodassa taistelleen naissotilaan kanssa. Klovni kuitenkin menettää tytön luottamuksen pelattuaan pokeria Fat Tonyn kanssa ja menetettyään tälle tyttärensä viulun.

  • Jaksossa nähdään ensi kerran mafiamies Vasikka-Frankie (Frankie the Squealer) ja Hassu-klovnin tytär.

Puunhalaaja (Lisa the Treehugger)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 252
Tuotantokoodi CABF01
Ensiesitys Yhdysvalloissa 19. marraskuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 21. lokakuuta 2001

Lisa rakastuu militaarisen ympäristönsuojeluryhmän johtajaan ja yrittää tehdä tähän vaikutuksen asumalla Springfieldin vanhimmassa puussa estääkseen sen kaatamisen. Puu kuitenkin kaadetaan Lisan käydessä kotona, ja kaupunkilaiset luulevat Lisan kuolleen.

Perheen kunnia (Homer vs. Dignity)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 253
Tuotantokoodi CABF04
Ensiesitys Yhdysvalloissa 26. marraskuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 28. lokakuuta 2001

Perhe juhlii ravintolassa Bartin saatua ensimmäisen kiitettävän, tähtitieteen kokeesta. Homerin luottokortti ei kuitenkaan käy maksuksi. Perhe huomaa olevansa taloudellisissa ongelmissa, ja he päättävät mennä kysymään neuvoa Lindsay Naeglelta, joka ehdottaa, että Homerin pitäisi pyytää palkankorotusta. Mr. Burns, Homerin työnantaja, suostuu tähän sillä ehdolla, että Homerin tulee uusi työtehtävä - pilailuapinana oleminen. Homerin tehtävä on saada Mr. Burns nauramaan, ja aina kun hän onnistuu, hän saa rahaa.

Homerin uusi työtehtävä sujuu hyvin, kunnes eräänä päivänä Homeria pyydetään esittämään isopandaa eläintarhassa häkissä, jossa on myös oikea panda, mutta oikea panda kiinnostuukin romanttisesti Homer-Pandasta. Lisa saa tämän tempauksen jälkeen tietää, että toinen panda olikin oikeasti hänen isänsä. Lisa kertoo isälleen, että kunnia on tärkeämpää kuin raha ja Homer päättää Lisan sanoista jättää uuden työtehtävänsä.

Homeria pyydetään esiintymään kiitospäivänparaatiin joulupukkina. Paraatin ollessa käynnissä ja Homerin vilkutellessa ihmisille kaduilla, Mr. Burns ilmestyy ja kertoo Homerille tämän saavan miljoona dollaria jos hän heittäisi ämpärillisen haisevia kaloja yleisöön. Homer kieltäytyy, mutta lopettaa pukkina olemisen - hän antaa asusteet Mr. Burnsille, joka pukeutuu joulupukiksi ja heittää kaikki kalat yleisön päälle.

Homerin kotisivu (The Computer Wore Menace Shoes)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 254
Tuotantokoodi CABF02
Ensiesitys Yhdysvalloissa 3. joulukuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 4. marraskuuta 2001

Homer ostaa tietokoneen ja perustaa nettiin kotisivun, jota käyttää kaupunkilaisten juorujen levittämiseen. Homerin alettua kirjoittaa todenmukaisia teorioita flunssalääkkeistä, hänet lähetetään kummalliselle saarelle, jolle vangitaan kaikki, jotka tietävät liian paljon.

Helppoa rahaa (The Great Money Caper)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 255
Tuotantokoodi CABF03
Ensiesitys Yhdysvalloissa 10. joulukuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 11. marraskuuta 2001

Homerin auton päälle putoaa avaruudesta kala ja hän ja Bart aikovat tehdä taikatemppuja. Kun se ei toimikkaan, he alkavat huijata rahaa. Ukki avulla he aikovat huijata vanhuksilta rahaa, mutta saavatkin opetuksen huijaamisesta.

Lumen taju (Skinner's Sense of Snow)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 256
Tuotantokoodi CABF06
Ensiesitys Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2000
Ensiesitys Suomessa 18. marraskuuta 2001

Joululoman alettua lapset jäävät kouluun jumiin, ja pitkästyneinä he alkavat kapinoida ja nöyryyttää rehtoriaan.

Sillä välin Homer yrittää pelastaa lapsia Ned Flandersin autoa käyttämällä.

Älyn jättiläinen (HOMR)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 257
Tuotantokoodi BABF22
Ensiesitys Yhdysvalloissa 7. tammikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 25. marraskuuta 2001

Homerin ostettua huonosti osakkeita hän menettää säästonsä ja ryhtyy koekaniiniksi. Tutkijat huomaavat Homerin aivoista tussin ja poistavat sen, mikä saa Homerin älykkyyden ylös 105:een. Töissä Homer tekee valituksen voimalan oloista ja kaikki saavat siellä potkut. Kaverit eivät enää pidä älykkäästä Homerista ja hän saa Moen laittamaan tussin hänen aivoihinsa tehden Homerista taas tollon.

Vankilan enkeli (Pokey Mom)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 258
Tuotantokoodi CABF05
Ensiesitys Yhdysvalloissa 14. tammikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 2. joulukuuta 2001

Essumessun jälkeen Simpsonit käyvät vankilarodeossa, jossa Homerin selkää alkaa kolottaa ja Marge tutustuu taiteelliseen vankiin Jack Crowleyyn. Hän saa Jackin vankilasta ja tämä alkaa maalata koulun seiniä. Rehtori ei tykkää Jackin tyylistä, joten hän polttaa koulun seinän ja rehtorin auton. Marge menettää uskonsa Jackiin ja tämä lähtee takaisin vankilaan. Samaan aikaan Homer ryhtyy kiropraktikoksi.

Kaikkien aikojen huonoin jakso (Worst Episode Ever)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 259
Tuotantokoodi CABF08
Ensiesitys Yhdysvalloissa 4. helmikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 9. joulukuuta 2001

Sarjakuvahemmo saa sydänkohtauksen raivostuessaan naamiointivelhon esitykselle, ja Bart ja Milhouse pääsevät hänen kauppansa myyjiksi.

Tenniskenttä (Tennis the Menace)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 260
Tuotantokoodi CABF07
Ensiesitys Yhdysvalloissa 11. helmikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 16. joulukuuta 2001

Simpsonit rakentavat takapihalleen tenniskentän, mutta Homerin surkeus lajissa tekee heistä koko kaupungin naurun kohteen. Samaan aikaan Bart loistaa muiden silmissä luonnonlahjakkuutena.

  • Tässä jaksossa kokeiltiin toisen kerran tietokoneanimaation käyttöä perinteisen kalvoanimaation sijasta. Ensimmäinen kokeilu oli ollut 7. kauden jakso ”Lapsitähti”. Pysyvästi sarja siirtyi tietokoneanimaatioon 14. tuotantokaudella.

Bobin kosto (Day of the Jackanapes)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 261
Tuotantokoodi CABF10
Ensiesitys Yhdysvalloissa 18. helmikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 23. joulukuuta 2001

Hassu-klovni ilmoittaa eläköivänsä ohjelmansa sekä erimielisyyksistään tuottajien kanssa että siksi, että suuri rahapeli "Me Wantee" alkaa kerätä enemmän huomiota. Kun Hassu paljastaa Sideshow Bobille, että kaikki jaksot, joissa hän on esiintynyt, on poistettu, Bob suuttuu ja alkaa käyttää hypnoosia Hassun suurimpaan faniin, Bartiin.

New Kids on the Blecch (New Kids on the Blecch)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 262
Tuotantokoodi CABF12
Ensiesitys Yhdysvalloissa 25. helmikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 30. joulukuuta 2001

Musiikkituottaja valitsee Bartin, Nelsonin Milhousen ja Ralphin jäseniksi hänen seuraavaan huippupoikabändiinsä. Playbackina esitetyt laulut sisältävät todellisuudessa piiloviestejä, joissa kehotetaan liittymään merivoimiin.

Nälkälakko (Hungry, Hungry Homer)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 263
Tuotantokoodi CABF09
Ensiesitys Yhdysvalloissa 4. maaliskuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 6. tammikuuta 2002

Homerista tulee laupias samarialainen hänen selvitettyään helppoja tapoja auttaa hädänalaisia ihmisiä - ja keinot joutuvat koetukselle hänen joutuessaan nälkälakkoon.

Uusi tyttö (Bye Bye Nerdie)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 264
Tuotantokoodi CABF11
Ensiesitys Yhdysvalloissa 11. maaliskuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 13. tammikuuta 2002

Lisan jouduttua tyttökiusaajan kohteeksi hän löytää tieteellisen selityksen sille, miksi kiusaajat valitsevat aina nörttejä kiusattaviksiin. Samaan aikaan Homer menee mukaan vauvoja testaavaan bisnekseen.

Safari (Simpsons Safari)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 265
Tuotantokoodi CABF13
Ensiesitys Yhdysvalloissa 1. huhtikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 20. tammikuuta 2002

Homer löytää ullakolta vanhan eväslaatikkonsa, joka on täynnä liki 40 vuotta sitten valmistettuja keksejä. Yksi kekseistä on kultainen, ja selviää, että Homer on voittanut koko perheen matkan Afrikkaan.

Yhtiö on yhä olemassa, joten Simpsonit pääsevät matkalle. He viihtyvät Afrikassa, kunnes suututtavat virtahevon ja lähtevät pakenemaan jokea pitkin. Joen varrelta he löytävät apinoiden suojelukodin, jota on hoitamassa yksi ainut nainen. Greenpeace tulee kuitenkin hetkessä paikalle osoittaen, että nainen on käyttänyt apinoita timanttien louhintaan. Simpsonit eivät kuitenkaan paljasta naista, sillä hän lahjoo heidät timanteillaan.

Kolme seikkailua (Trilogy of Error)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 266
Tuotantokoodi CABF14
Ensiesitys Yhdysvalloissa 29. huhtikuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 27. tammikuuta 2002

Jakso on parodia elokuvista Go ja Juokse Lola!. Siinä kerrotaan sama tarina kolmesta eri näkökulmasta.

Homer: Homer on laittamassa deodoranttia, kunnes kuulee aamiaisen olevan valmis. Kun ruoka onkin pahaa, lähtee Bart ulos, ja Lisa näyttää Homerille tiedeprojektinsa, kielioppirobotti Linguon. Myöhemmin Homer tahtoo suklaaneliön, mikä kuitenkin johtaa siihen, että Marge katkaisee Homerin sormen. He lähtevät sairaalaan, mutta matkan varrella Homer unohtuu Moen baariin. Hän pääsee myöhemmin sinne Cletus Spucklerin kyydissä, kuitenkin vain huomatakseen, että se on tulossa. Homer kävelee pois kaupungista päästäkseen Shelbyvilleen, mutta hänen sormensa on jo aivan kuihtunut. Homer huomaa maassa Lisan särkyneen tiedeprojektin, ja hän nostaa sen käteensä.

Lisa: Tarinan alussa Lisa joogaa. Hetken kuluttua Homerin kaadettua olutta Lisan kielioppirobotti Linguon suuhun Lisa joutuu korjaamaan sen, ja myöhästyy bussista. Hän huomaa myös pyöränsä olevan varastettu, joten hän lähtee juoksemaan koulua kohti. Lisa ajautuu Moen baariin, ja ajaa sieltä pois Margen kanssa. Tarina loppuu siihen, kun Marge on tönäisemäisillään Bartia autollaan.

Bart: Bart herää ja menee aamiaiselle. Milhouse hakee hänet ulos ja he menevät luolaan, jossa on ilotulitteita. Pojat pelleilevät niillä, ja se johtaa tri. Nickin sairaalan palamiseen. Poliisit saavat pojat kiinni, mutta lupaavat unohtaa tapahtuneen, jos he saavat nauhalle tietoja mafiasta. Juoni selviää ja mafia alkaa jahdata poikia. Bart nousee pakoretkellään viemäristä ja Marge osuu häntä autollaan päähän. Pojat joutuvat umpikujaan, jolloin Marge heittää Linguon kohti mafiaa. Se menee rikki Legsin ja Louien liioista kielioppivirheistä, ja läheiset ilotulitteet räjähtävät, jolloin Linguon pää lentää Homerin viereen.

Jakso loppuu siihen, kun Lisa tekee mafian avustuksella uuden tiedeprojektin siitä, kuinka Homerin peukalon voi uudelleenkiinnittää.

Herran ylistys (I'm Goin' to Praise Land)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 267
Tuotantokoodi CABF15
Ensiesitys Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 3. helmikuuta 2002

Ned Flanders löytää edesmenneen vaimonsa Mauden luonnoskirjan ja saa selville, että hän olisi halunnut perustaa uskovaisille Raamattu-teemaisen huvipuiston. Tämän muistoa kunnioittaakseen Flanders päättääkin toteuttaa haaveen.

Hylätyt lapset (Children of a Lesser Clod)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 268
Tuotantokoodi CABF16
Ensiesitys Yhdysvalloissa 13. toukokuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 10. helmikuuta 2002

Nyrjäytettyään nilkkansa koripallopelin aikana Homer alkaa tappaa aikaansa pitämällä huolta naapuruston lapsista, ja saa osakseen mustasukkaisuutta Lisan ja Bartin suunnalta - lapset kokevat, että Homer antaa toisille lapsille huomiota, jota he eivät koskaan ole saaneet.

Hupaisat Simpson-tarinat (Simpsons Tall Tales)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 269
Tuotantokoodi CABF17
Ensiesitys Yhdysvalloissa 20. toukokuuta 2001
Ensiesitys Suomessa 17. helmikuuta 2002

Kun Homer ei suostu maksamaan viiden dollarin lentokenttämaksua lentämisestä Delawareen perhe joutuu matkaamaan junan sijaan karjavaunuilla. Siellä he tapaavat laulavan kulkurin, joka kertoo heille kolme pitkää tarinaa:

Juonipaljastukset päättyvät tähän.