The Simpsons: Hit & Run

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Simpsons: Hit & Run
Kehittäjä Radical Entertainment
Julkaisija Vivendi Universal Games
Sierra Entertainment (PAL)
Jakelija Fox Interactive
Gracie Films
Tuottaja Vlad Ceraldi
Suunnittelija Darren Evenson
Chris Mitchell
Joshua Mitchell
Käsikirjoittaja Matt Selman
Tim Long
Matt Warburton
Taiteilija Vincent Chin
Jaroslav Chorny
Anshin Chu
Säveltäjä Marc Baril
Jeff Tymoschuk
Allan Levy
Pelisarja The Simpsons
Julkaistu PlayStation 2 & GameCube
 • NA 16. syyskuuta 2003
 • EU 31. lokakuuta 2003
Xbox
 • NA 16. syyskuuta 2003
 • EU 31. lokakuuta 2003
 • JP 25. joulukuuta 2003
Microsoft Windows
 • NA 13. marraskuuta 2003
 • EU 21. marraskuuta 2003
Lajityyppi toimintaseikkailu, avoin pelimaailma, Grand Theft Auto -klooni
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube
Jakelumuoto DVD, optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Simpsons: Hit & Run on Radical Entertaimentin kehittämä, Vivendi Universalin ja Fox Interactiven vuonna 2003 julkaisema PlayStation 2:lle, Xboxille, PC:lle ja Nintendo GameCubelle suunnattu videopeli, joka liittyy Matt Groeningin luomaan ja 20th Century Foxin sekä Gracie Filmsin tuottamaan televisiosarjaan Simpsonit.

Kuvakaappaus Homerista urheiluautossa.

Peli perustui pari vuotta aikaisemmin ilmestyneissä Grand Theft Auto 3:ssa ja Grand Theft Auto: Vice Cityssä ensimmäistä kertaa nähtyyn, sensaatiomaiseen "3D, vapaa, hiekkalaatikko"-formaattiin. Oikeastaan peli muistuttaa enemmän Driv3r- peliä, sillä kontrollit ovat melkein samat ja myös Driv3rissä on kenttiä, toisin kuin GTA:n yhdessä suuressa kentässä. Aluksi pelissä kävellään, sitten napataan auto alle, kurvaillaan kunnes kyllästytään, haetaan ja tehdään tehtävä, ostetaan uusi auto ja niinedespäin ja niinedespäin. Jokaisessa kentässä on yksi auto heti alussa, paikalliselta myyjältä voi ostaa kaksi, kolmas auto tarvitaan johonkin tehtävään ja se ostetaan joltakin tutulta sarjan hahmolta (kuten ensimmäisessä kentässä ostetaan Plow King -niminen lumiaura Barneylta), yhden auton saa voittamalla kolme kisaa ja kuudennen auton saa bonustehtävästä. Pelissä on myös ns. Hit & Run -mittari, ja jos se nousee liian korkealle, poliisit lähtevät perääsi ja yrittävät saada sinut kiinni ja sakottaa sinua (sakko 50 kolikkoa). Mittari nousee kun ajat ihmisten päältä, kolaroit tai tuhoat kaupungin omaisuutta.

Pelin tehtävät noudattavat melko paljon samaa kaavaa, eli tehtävän alettua joko kilpailu jonkun kanssa, ajaminen johonkin aikarajan puitteissa, tuhota tuo/nuo auto(t), seurata tuota autoa ja kerää tavaroita yms.

Pelattavissa on koko Simpsoneiden perhe, Maggiea lukuun ottamatta; Bart, Homer, Marge ja Lisa. Näiden lisäksi yhdessä kentässä voi pelata myös Apulla. Kenttiä on itse asiassa vain kolme, ja niitä toistetaan pari kertaa. Seuraavassa luettelossa luetellaan kentät ja hahmot, joilla niissä voi pelata. Kentät ovat:

 • 1. Evergreen Terrace
 • 2. Springfieldin keskusta
 • 3. Springfieldin satama-alue eli Squidport
 • 4. Evergreen Terrace illalla
 • 5. Springfieldin keskusta illalla
 • 6. Springfieldin satama-alue eli Squidport illalla
  • Bart
 • 7. Evergreen Terracen kauhuversio (ilmeisesti kunnianosoitus Kauhujen talo- jaksoille)
  • Homer

Hahmojen pukuja voi ostaa ja vaihtaa. Jokaisessa kentässä on ostettavana kolme pukua, jotka ovat peräisin itse televisiosarjasta. Pelissä voi esimerkiksi ostaa Homerin kerjäläispuvun tai Bartin ninjapuvun. Mikäli ajat jonkun tietyn henkilön omaa autoa, auton omistaja on tällöin ratissa, jolloin pelaajan hahmo on kyytiläisenä, mutta kuljettaja ei ole varsinaisesti pelattavissa. Näitä ovat mm. Seymour Skinnerin sedan, päällikkö Wiggumin poliisiauto, professori Frinkin leijuva auto ja Otto Mannin koulubussi. Monia tuttuja hahmoja vilahtaa myös tehtävissä ja välinäytöksissä.

Pelissä voi myös kerätä eräänlaisia keräilykortteja, joita keräämällä valikkoon tulee kuvia, sitaatteja ja kertomuksia vanhoista jaksoista. Jos kerää tietystä tasosta kaikki kortit, saa moninpelattavan bonustason. Kaikki kortit keräämällä voi katsoa salaisen, kadonneen Tikku ja Takku -jakson "500-Yard Gash". Pelissä pitää myös kerätä kolikoita, joita saa tuhoamalla kaupungissa olevaa tavaraa tai Buzz Cola- laatikoita tai juoma-automaatteja. Niitä löytyy myös kentiltä ihan noin vain.

Buzz Cola -automaatteja ja laatikoita rikkomalla saa kolikkoja.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Springfieldissä tapahtuu outoja. Ihmisiä katoaa ja kaduilla ajelee outoja, mustia pakettiautoja. Ympäri kaupunkia on lentäviä, ampiaisenmallisia valvontakameroita. Jotain on tehtävä, ja kaikesta otettava selvää. Mutta kuka ja milloin? Tietysti Homer Simpsonin ja hänen perheensä, nyt heti.

Alussa eletään Homerin tavallista elämää, kuten käydään kaupassa, viedään Lisan tieteisprojekti kouluun ja käydään töissä. Sitten yhtäkkiä mustat pakettiautot ja kamerat alkavat puuttua elämään. Homer näkee uutisissa juttua kameroista ja yhtäkkiä yhden pakettiauton talonsa edessä töiden jälkeen. Homer epäröi ensin mutta lähtee kuitenkin tutkimaan ja seuraamaan autoa, joka palaa herra Burnsin pihalle. Pitkän takaa-ajon jälkeen, herra Burns paljastaa, että kyseessä on pelkkä pizza-auto.

Outoudet kuitenkin jatkuvat. Kun Bart on menossa katsomaan Truckasaurusta, hän katoaa mysteerisesti kirkkaaseen valoon, mutta palaa myöhemmin muisti pyyhkiytyneenä. Samalla Springfieldin laidalla olevalle pellolle on ilmestynyt viljaympyrä, joka muistuttaa Bartin päätä. Sitten selviää, että eräs uusi juoma, Buzz Cola, on muuttanut ihmisiä zombeiksi. Kaiken tämän takana ovat avaruusolennot Kang ja Kodos.

Viimeisessä kentässä koko Springfield on jo zombien, noitien ja haamujen täyttämä, vain Simpsonit ja jokunen tuttu (esim: Moe tai Ned Flanders) ovat ennallaan. Kangin ja Kodoksen avaruusalus on telakoitu Springfieldin koulun takapihalle, jossa vetosäde vetää kaikki paikalle ajaneet autot sisäänsä. Niinpä Homer keksii lastaavansa autoja radioaktiivisella jätteellä, ja ajaa ne aluksen vetosäteeseen. Suunnitelma toimii ja avaruusolennot kukistuvat. Homerista tulee tämän jälkeen juhlittu sankari.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]