Fat Tony

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
The Simpsons-Fat Tony.png
Fat Tony
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Sinertävänharmaat
Ikä: 51 (kuollut)
Ammatti: Mafian paikallisjohtaja
Tärkeimmät sukulaiset: Vaimo Anna Maria †
Poika Michael
Serkku Fit Tony
Ensiesiintyminen: Suosikki
(Bart the Murderer)
Ääninäyttelijä: Joe Mantegna

Marion Anthony ”Fat Tony” D’Amico, toisinaan suomennettu nimellä Läski-Tony, on yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit esiintyvä kuvitteellinen henkilö, jonka ääninäyttelijä on Joe Mantegna. Hahmo esiintyi ensi kertaa sarjan kolmannen tuotantokauden jaksossa Suosikki (Bart the Murderer), joka esitettiin Yhdysvalloissa 10. lokakuuta 1991 ja Suomessa 25. toukokuuta 1992.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fat Tonyn ääni on Joe Mantegnan pitkäaikaisin roolityö.

Springfieldin kaupungin vaikutusvaltaisimpiin ja pelätyimpiin rikollispäälliköihin kuuluva amerikanitalialainen Fat Tony on mukaelma rikosaiheisten kirjojen, elokuvien ja televisiosarjojen mafiosohahmoista, mukaan lukien Kummisetä-trilogian kolmannen osan Joey Zasasta, jota esitti Fat Tonyn ääninäyttelijä Joe Mantegna. Fat Tony joutuu usein tekemisiin Simpsonien perheen kanssa, osaksi, koska hänen mafiajenginsä kokoontuu niin usein Simpsonien talon pihalla, että Marge käy joskus tuomassa heille limonaadia, mutta yleensä koska yleensä Simpsonit ovat sekaantuneet hänen laittomiin toimiinsa, joihin kuuluvat muiden muassa Hassu-klovnin kiristäminen, pormestari Joe Quimbyn lahjominen, laittomien ilotulitteiden kätkeminen ja rotista lypsetyn maidon myyminen Springfieldin ala-asteelle. Vaikka Fat Tony esitetään kylmäveriseksi rikolliseksi, joka ampuu ihmisiä epäröimättä, hän on toisinaan osoittautunut tunteelliseksi ja lahjakkaaksi viulistiksi.

Fat Tony asuu Springfieldin ulkopuolella sijaitsevassa ylellisessä ja italialaistyylisessä kartanossa, jossa on lukuisia italialaisia patsaita ja taidemaalauksia. Hänellä on poika, jonka nimi on Michael. Hänen kätyreihinsä kuuluvat Joey, Legs, Louie ja toisinaan myös Johnny Tightlips, jotka auttavat häntä rikosten suorittamisessa ja toimivat hänen henkivartijoinaan. Vaikka hänet tunnetaan laajalti pahamaisena rikollispäällikkönä, hänen virallinen toimeenkuvanaan on "Springfieldin jätehuollon ylläpito". Ammattinsa takia Fat Tonylla on lukuisia vihamiehiä, muiden muassa poliisipäällikkö Clancy Wiggum ja Calabresin mafiaperhe; Wiggumia Fat Tony pitää lähinnä pilkkanaan, mutta Calabresit ovat yrittäneet tappaa hänet taisteluhelikopterilla. Fat Tony ylläpitää "The Legimate Businessmen's Social Club" -nimistä klubia, jonka baarimikoksi hän ensiesiintymisessään jaksossa Suosikki (Bart the Murderer) palkkasi Bart Simpsonin.

Fat Tonyn koko nimi on hieman epävarma, koska Suosikissa hänen oikean nimensä väitettiin olevan "William Williams", vaikka toisaalta sen vihjattiin olevan pelkkä peitenimi. Myöhemmin Fat Tonyn etunimen sanottiin olevan "Marion", ja kahdeksannen tuotantokauden jaksossa Luontainen kyky (The Homer They Fall) Drederick Tatum kutsuu mafiosoa nimellä "Anthony 'Fat Tony' D'Amico". Fat Tonyn koko nimi viitannee 1970- ja 1980-luvulla Yhdysvalloissa vaikuttaneeseen mafiosoon Anthony "Fat Tony" Salernoon. On maininnan arvoista, että Salerno menehtyi vuonna 1992 Springfield-nimisessä kaupungissa Missourissa. Sen sijaan Fat Tonyn sukunimi on mahdollisesti otettu New Yorkissa vaikuttavalta Gambinon mafiaperheen pomolta John "Jackie" D'Amicolta.

Koska Fat Tony on Springfieldin mafian päämies, hän on erittäin vaikutusvaltainen ja siksi joutuu vain harvoin oikeuden eteen syytettynä rikoksistaan. Jaksossa Isän poliisitoimi (Papa's Got a Brand New Badge) Homer Simpson kuitenkin perusti Springfieldin poliisilaitoksen tilalle oman turvallisuuspalvelunsa, joka onnistui pidättämään Fat Tonyn ja telkeämään hänet vankilaan. Fat Tony kuitenkin pääsi pakoon ja päätti kostaa kokemansa nöyryytyksen tappamalla Homerin. Kun Fat Tony kätyreineen oli aikeissa ampua Homerin, Maggie Simpson ampui kiväärillä mafiosoja olkapäähän Simpsonien kotitalon yläkerran ikkunasta ja näin pelasti isänsä hengen.

Kuudennen tuotantokauden jaksossa Pelle-Homer (Homie the Clown) Fat Tony kätyreineen erehtyi luulemaan Hassu-klovnin klovnikoulun käynyttä Homeria Hassuksi ja yritti tappaa hänet kostoksi Hassun maksamattomien pelivelkojen takia. Homer kuitenkin onnistui paikalle ilmestyneen Hassun kanssa kuittamaan pelivelan suorittamalla Fat Tonyn kummisedän Don Vittorio Dimaggion suosikkitempun.

18. tuotantokauden jaksossa The Mook, the Chef, and Her Homer esitellään Fat Tonyn Michael-niminen poika, joka on saanut vaikutteita Kummisetä-elokuvien Michael Corleonesta. Michael on hyväkäytöksinen, hiljainen ja vaatimaton lapsi, joka isänsä suureksi murheeksi haluaisi aikuisena mieluummin kokiksi kuin rikollispäälliköksi (vaikka hän mahdollisesti myrkytti Calabresin mafiaperheen, koska he melkein tappoivat Fat Tonyn). Samassa jaksossa myös ilmenee, miksi kaikki Springfieldin pikaruokalat ovat Hassu-klovnin omistamia hampurilaisbaareja: Hassu maksaa Fat Tonylle siitä, että mafia pitää McDonald’sin ja Burger Kingin poissa Springfieldistä.

20. kauden ensimmäisessä jaksossa Sex, Pies and Idiot Scrapes Homer jahtaa Fat Tonya Ned Flandersin kanssa palkkionmetsästäjänä.

22. kaudella jaksossa Rakkauden pyörteissä (The Real Housewives of Fat Tony) Fat Tony menee naimisiin Selma Bouvier’n kanssa, mutta avioliitto paljastuu lumeeksi, sillä Tonylla on jo vaimo ja Selma oli tarkoitettu vain Tonyn rakastajattareksi.