Seymour Skinner

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rehtori Skinner)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seymour Skinner
Ensiesiintyminen ”Joulurauha” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Harry Shearer
Markus Bäckman (Suomi)
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Vaaleanruskeat
Ikä 46
Ammatti Springfieldin ala-asteen rehtori
Tärkeimmät sukulaiset Äiti Agnes Skinner
Isä Sheldon Skinner (kuollut)

Seymour Skinner on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin ala-asteen rehtori, luonteeltaan naiivi ja hyväuskoinen tosikko, joka asuu edelleen yhdessä ylihuolehtivan äitinsä Agnesin kanssa. Skinnerin ääninäyttelijä on Harry Shearer.

Sotilastaustainen Skinner uskoo kuriin, mutta on toisaalta myös alati hermoileva ja naurettavan pehmeäluonteinen mies. Hän on täysin äitinsä komenneltavissa, jatkuvasti oppilaiden pilkan kohteena ja hännystelee epätoivoisesti esimiestään ylitarkastaja Chalmersia. Skinnerin ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha”.

Simpsonien hahmoista Skinnerillä on ollut sarjan aikana seitsemänneksi eniten dialogia.[1]

Skinner rehtorina

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seymour Skinner on Springfieldin ala-asteen rehtori. Hän on omistautunut työlleen ja uskoo naiivisti opiskelun ihanteisiin. Skinnerin harmiksi Springfieldin ala-aste on osavaltion surkeimpia ja köyhimpiä kouluja, eikä useimpia oppilaita kiinnosta oppiminen. Oppilaiden silmissä rehtori Skinner on pelkästään tylsistä asioista nauttiva huumorintajuton ja hyväuskoinen hölmö, jota on helppo jymäyttää. Varsinkin Bart Simpson pitää häntä arkkivihollisenaan ja onnistuu säännöllisesti nöyryyttämään häntä kepposillaan. Bart Simpsonin lisäksi Skinner joutuu jatkuvasti tarkkailemaan, mitä koulun muut retkut Nelson, Jimbo, Kearney ja Dolph puuhaavat.

Skinner yrittää epätoivoisesti paikata koulun budjettia. Hän järjestää usein tapahtumia, joiden tarkoituksena on nyhtää oppilaiden vanhemmilta rahaa, ja saattaa kaunistella koetulostilastoja, jotta koulun rahoitusta ei leikattaisi. Skinner on erotettu rehtorin virasta kahdesti: 5. kauden jaksossa ”Ikävä rehtoria” koululla aiheutuneen onnettomuuden vuoksi ja 17. kauden jaksossa ”Tytöt tahtoo laskea” suututettuaan vanhemmat puheellaan. Hän sai kummallakin kerralla virkansa takaisin. Hänet oltiin erottamassa myös 8. kauden jaksossa ”Bart – luottohenkilö” kun hänen suhteensa alaiseen paljastui (ks. jäljempänä), mutta ero peruttiin.

Suhde muihin hahmoihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skinnerin esimiehenä on ankara ylitarkastaja Chalmers, jolle hän joutuu vastaamaan kaikista koulussa tapahtuvista vastoinkäymisistä. Vaikka Skinner mielistelee Chalmersia niin paljon kuin ehtii, Chalmersilla on tapana puhutella häntä aina uhkaavasti huutamalla "SKINNER!!". Skinner yrittää selittää kaikki kiusalliset asiat aina parhain päin naurettavan epäuskottavilla hätävalheilla, jotka epäluuloiselta vaikuttava Chalmers useimmiten lopulta nielee. Esimerkiksi 7. kauden jaksossa ”22 tarinaa” Skinner salasi Chalmersin vierailun aikana talossaan syttyneen tulipalon väittämällä keittiöstä tulevan kajon aiheutuvan revontulista. Chalmers on kertonut Skinnerin käyvän hänen hermoilleen, ja on ainakin kerran antanut hänelle potkut. Toisaalta ylempien kouluviranomaisten huijaamisessa Skinner ja Chalmers ovat liittolaisia ja toisinaan heidän välillään vaikuttaa vallitsevan jonkinlainen ystävyys.

Skinnerin ja hänen äitinsä suhde on hyvin epänormaali, sillä Agnes on äärimmäisen takertuva ja haukkuu ja vähättelee jatkuvasti poikaansa, kun taas Skinner tuntuu samanaikaisesti sekä rakastavan että vihaavan äitiään lähes patologisella tavalla. Skinner viettää pääosan vapaa-ajastaan yhdessä äitinsä kanssa ja eräiden jaksojen mukaan he jopa nukkuvat samassa sängyssä.

Rehtori Skinner ja Bart Simpson ovat normaalisti toistensa luonnolliset viholliset, mutta he liittoutuivat 3. kauden jaksossa ”Kaksi uraa” ja Skinnerin jouduttua erotetuksi virastaan jaksossa ”Ikävä rehtoria” heistä tuli joksikin aikaa ystäviä. Alaisistaan Skinner kohtelee etenkin talonmies Willietä usein tylysti, joten kiivas Willie pääasiassa vihaa häntä.

Rakkauselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skinner on tavoitellut suhdetta useiden naisten kanssa, mutta ongelmaksi on yleensä muodostunut hänen epänormaali äitisuhteensa. Pisin suhde Skinnerillä oli Bartin luokanopettajan Edna Krabappelin kanssa, alkaen jaksosta ”Bart – luottohenkilö”. Suhteesta ei lopulta tullut mitään, sillä Edna sai tarpeekseen siitä, että Seymour sotki äitinsä jokaiseen asiaan. 14. kauden jaksossa ”Se Edna” Skinner kosi Ednaa, joka vastasi myöntävästi, mutta suunnitellut häät menivät myttyyn 15. kauden jaksossa ”Pelkoa ja inhoa alttarilla” Skinnerin epäröinnin vuoksi ja lopulta Krabappel jätti Skinnerin kokonaan. Ennen Ednaa Skinner seurusteli myös Patty Bouvierin kanssa 2. kauden jaksossa ”Kunnon mies”, mutta Patty torjui hänen kosintansa. Skinner tapaili myös koulun uutta musiikinopettajaa neiti Juniperia 22. kauden jaksossa ”Miehestä mittaa” ja Bartin uutta opettajaa rouva Berreraa 27. kauden jaksossa ”Teinimutanttimaito”. Skinner oli omien sanojensa mukaan neitsyt ainakin vielä jakson ”Bart – luottohenkilö” tapahtumien aikana.

Skinnerin elämänvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Rehtori Skinnerin ääninäyttelijä Harry Shearer vuonna 2009.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Skinner vietti varhaiset vuotensa kersanttina Vietnamin sodassa ja oli monta vuotta Vietcongin sotavankina. Hänen sotavuosistaan on nähty eri jaksoissa useita lyhykäisiä takaumia. Skinnerillä on traumaattisia sotamuistoja, jotka usein liittyvät sotavankeuteen tai asetovereiden kuolemiin omituisilla tavoilla. Hän on myös edelleen katkera siitä, miten Vietnamin sodan veteraaneja kohdeltiin sodan jälkeen. Vaaratilanteissa hän kykenee toisinaan hyödyntämään armeijassa oppimiaan selviytymistaitoja. 7. kauden jakson ”Sotasaalis” mukaan Skinnerin isä Sheldon Skinner palveli toisessa maailmansodassa ja kuoli lauttaonnettomuudessa vuonna 1979. Skinner sanoo olevansa kotoisin New Orleansista 8. kauden jaksossa ”Simpsoneiden sivuraiteilla”, tosin tämän jakson tapahtumat poikkeavat sarjan normaalista juonijatkumosta.

5. kauden jakson ”Homerin kvartetti” mukaan Skinner kuului 1980-luvulla lyhytaikaisesti Homer Simpsonin, Barney Gumblen ja Apun kanssa Alaäänet (The Be Sharps) -nimiseen parturikvartettiyhtyeeseen. 21. kauden jakson ”Häirikkö nro 1” mukaan Skinner oli alkujaan rento ja vapaamielinen rehtori, mutta jouduttuaan vuosia sitten erään oppilaan erityisen häijyn pilan uhriksi hänestä tuli tiukka ja armoton sääntöjen valvomisessa. 18. kauden jakson "Marge miesten hommissa" perusteella Skinner on allerginen maapähkinälle.

Armin Tamzarian

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. tuotantokauden jaksossa "Rehtorin kahdet kasvot" paljastettiin, että Skinner olisi oikeasti huijari Armin Tamzarian, joka varasti nykyisen nimensä sodassa kadonneelta kersantiltaan, jonka hän luuli olevan kuollut. Oikea Skinner ei ollutkaan kuollut, mutta jakson lopussa oikeus määrää rehtorin käyttämään nimeä Seymour Skinner. Näin ollen hänen tunnetut sukulaisensa eivät olekaan hänen oikeita sukulaisiaan. Seymour kertoi myös olleensa ennen moottoripyörähuligaani. Oikea Skinner lähetettiin junalla pois sidottuna avoimessa puunkuljetusvaunussa olleeseen tuoliin.

Tamzarian-paljastukseen ei yleensä ole viitattu myöhemmissä Simpsonien jaksoissa, paitsi joskus ironisena metahuumorina sellaisissa jaksoissa, joissa on ollut jokin vastaava sarjan jatkuvuutta rikkova paljastus tai muutos – kun Skinner huomauttaa Simpsonien kissan vaihtumiseen liittyvästä epäloogisuudesta 15. kauden jakson ”Robotti-Homer” lopussa, Lisa Simpson kutsuu häntä rehtori Tamzarianiksi. Toisaalta useissa myöhemmissä jaksoissa on ollut Tamzarian-oletuksen kanssa ristiriidassa olevia takaumia Skinnerin lapsuudesta, esimerkiksi 21. kauden jaksossa ”Kurvailua curling-kentällä” hänet näytettiin takaumassa jopa syntymättömänä vauvana Agnesin kohdussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. The Simpsons by the Data Todd W. Schneider 28.9.2016.