Springfieldin ala-aste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Springfieldin ala-aste (Springfield Elementary School) on fiktiivinen koulu Simpsonit-televisiosarjassa. Sitä käyvät muiden muassa Bart ja Lisa Simpson sekä muut Springfieldin lapset. Koulun rehtori on Seymour Skinner.

Springfieldin ala-aste on törkeästi alirahoitettu koulu ja vain vaivoin yrittää selvitä epäpätevien ja välinpitämättömien opettajiensa, johtokuntansa, henkilökuntansa ja oppilaidensa kanssa. 10. tuotantokauden jaksossa ”Kiitettävä” kerrotaan Springfieldin ala-asteen olleen äänestetty "Koko Missourin raihnaimmaksi kouluksi" ja että se on siirretty Springfieldiin tiili tiileltä sen surkeuden vuoksi. Koulun osoite on 19 Plympton Street. Se kerrottiin jaksossa 7. tuotantokauden jaksossa ”Tien päällä”. Koulun maskotti on puuma.

Useat koulun opettajat inhoavat työtään, ovat vajonneet lähes täydelliseen välinpitämättömyyteen ja polttavat tupakkaa ja juovat avoimesti koulupäivien aikana. Koulubussin kuljettaja Otto Mann käyttää myös huumeita ja ajaa vaarallisesti. Koulun ruoka on epähygieenistä ja lähes syömäkelvotonta.

Koulun henkilökunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rehtori Seymour Skinner

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Seymour Skinner

W. Seymour Skinner (ääni Harry Shearer) on koulun rehtori, joka ponnistelee pitääkseen koulun hallinnassaan. Hän yrittää usein käyttää hyväkseen Lisa Simpsonin koulumenestystä saadakseen koko koulun näyttämään paremmalta.

Ylitarkastaja Chalmers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Tarkastaja Chalmers

Ylitarkastaja Gary Chalmers (ääni Hank Azaria) on Springfieldin koulualueen ylitarkastaja ja siten Skinnerin esimies. Hän on ankara ja huumorintajuton mies, jolla on lyhyt pinna ja alhainen sietokyky epäjärjestykselle. Aina kun hän saapuu kouluun tarkastukselle, siellä tapahtuu jokin katastrofi.

Leopold (ääni Dan Castellaneta) on ylitarkastaja Chalmersin avustaja. Hän on suuri, rujo ja pelottavan näköinen mies, yksi niistä harvoista Simpsonit-hahmoista, joilla on kulmakarvat. Hän esiintyy sarjassa harvoin.

Edna Krabappel

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Edna Krabappel

Edna Krabappel (ääni Marcia Wallace) on neljännen luokan opettaja. Hän on menettänyt lähes kaiken intohimon työhönsä. Hänellä oli pitkään vaihteleva romanttinen suhde rehtori Skinnerin kanssa.

Krabappelin luokan oppilaita ovat muun muassa Bart Simpson, Milhouse Van Houten, Nelson Muntz, Martin Prince, Sherri ja Terri, Richard, Lewis ja Wendell.

Ääninäyttelijä Wallacen kuoltua Edna poistui sarjasta 25. tuotantokauden aikana ja on sen jälkeen ollut myös hahmona kuollut. Krabappelin luokka ei ole saanut uutta pysyvää opettajaa.

Elizabeth Hoover

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Hoover (ääni Maggie Roswell, 11.–13. kaudella Marcia Mitzman Gaven) on toisen luokan opettaja. Hän on Krabappeliakin pahemmin masentunut ja kyllästynyt työhönsä ja luokassa usein apaattinen ja välinpitämätön. Hän tupakoi ja käyttää alkoholia työpäivien aikana. Sarjan alussa neiti Hooverin hiukset olivat siniset ja jonkin aikaa punaiset, mutta sittemmin ne ovat vakiintuneet ruskeiksi.

Hooverin luokan oppilaita ovat muun muassa Lisa Simpson, Ralph Wiggum, Janey Powell ja Allison Taylor.

Neiti Hooverin tilalla oli lyhytaikaisesti innostava sijaisopettaja herra Bergstrom, kun Hoover luuli virheellisesti sairastavansa borrelioosia.

Dewey Largo (ääni Harry Shearer) on musiikinopettaja ja koulun soittokunnan johtaja. Hän on huono ja mielikuvitukseton kapellimestari, joten Lisa on tyytymätön hänen opetukseensa. Largo esiintyy näkyvästi Simpsonien alkutunnuksessa, jossa hän komentaa sooloilevan Lisan ulos luokasta kesken orkesteriharjoituksen. Largon tunneilla soitetaan usein Ison-Britannian kansallislaulua God Save the Queen tai John Philip Sousan paraatimarsseja verkkaisina ja ankeina versiona.

17. tuotantokauden jaksossa ”Isää etsimässä” Largo saa tietää, että hänet hyväksyttiin nuoruudessaan arvostettuun Juilliard Schooliin, mutta hän ei koskaan saanut hyväksymiskirjettä. Saman kauden jaksossa ”Äänestä Homeria” kerrotaan, että Largo on homoseksuaali.

Brunella Pommelhorst

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brunella Pommelhorst (ääni Tress MacNeille) on liikunnanopettaja. Hän esiintyi ensi kerran 1. tuotantokauden jaksossa ”Lisan blues”, mutta hänen nimensä mainittiin ensi kerran vasta 6. kauden jaksossa ”Pennin venyttäjät”. Hänellä on vaaleat hiukset ja usein mukanaan pilli. Hän on lihaksikas ja maskuliinisen oloinen.

Valmentaja Krupt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentaja Krupt (ääni Hank Azaria) on liikunnanopettaja, joka tuli Pommelhorstin sijaiseksi 17. tuotantokauden jaksossa ”Herrasmies Willie”. Kruptin lempilaji on ”pommitus”, jossa hän heittelee lapsia aggressiivisesti polttopalloilla ja huutaa jatkuvasti: ”pommitusta, pommitusta!” (bombardment, bombardment!). On mahdollista, että hänen sukunimensä on johdettu sanasta "corrupt", joka tarkoittaa suomeksi turmeltunutta.

Audrey McConnell

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audrey McConnell (ääni Tress MacNeille) on kolmannen luokan opettaja. Hän esiintyy vain 14. tuotantokauden jaksossa ”Luokkatoverit”.

Herra Glascock

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Glascock (suomeksi ”herra Lasikikkeli”) on 3. tuotantokauden jaksossa ”Kaksi uraa” ohimennen esiintynyt opettaja, jota pilkattiin nimensä vuoksi.

Herra Kincaid

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Kincaid on kuvaamataidonopettaja. Hänet on nähty 3. kauden jaksossa ”Kaksi uraa” ja 19. kauden jaksossa ”Valkokankaan viisikko”, jossa hänen nimensä mainittiin ensi kertaa. Hän on hippi ja polttaa marijuanaa.

Herra Kupferberg

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Kupferberg (ääni Hank Azaria) on ranskanopettaja, joka ei osaa puhua ranskaa. Hän puhui vain yhdessä jaksossa, mutta näkyi myös vielä myöhemmissä.

Herra Johnson

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Johnson on kolmannen luokan liikunnanopettaja, ja hänet nähtiin ensi kertaa 19. kauden jaksossa ”Pojasta mieheksi”. Hän on köysikiipeilyn puolustaja.

Muu henkilökunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmies Willie

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Talonmies Willie

Talonmies Willie (ääni Dan Castellaneta) on koulun skotlantilaissyntyinen talonmies, joka ajaa traktoria ja asuu torpassa koulun takana.

Pääartikkeli: Otto Mann

Otto Mann (ääni Harry Shearer) on koulubussinkuljettaja. Hän harrastaa rock-musiikkia ja huumeiden käyttöä ja ajaa hyvin holtittomasti. Hän on paremmissa väleissä lasten kanssa kuin koulun muu henkilökunta.

Ruokalan Doris

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokalan Doris (ääni Doris Grau, tämän kuoltua Tress MacNeille) on koulun kokki. Budjettirajoitusten vuoksi hän valmistaa ronskisti ruokia sellaisista aineksista kuin eläinten sisäelimistä ja jopa liikuntasalin matoista. Hänet on nähty myös koulun terveydenhoitajana.

Doriksen ääninäyttelijä, karheasta äänestään tunnettu Doris Grau kuoli keuhkosyöpään joulukuussa 1995. Tämän jälkeen Doris muutettiin harvakseltaan esiintyväksi puhumattomaksi taustahahmoksi, mutta 18. tuotantokaudelta alkaen hänelle alettiin uudelleen kirjoittaa vuorosanoja ja Tress MacNeille alkoi näytellä hahmoa.[1] 7. tuotantokauden jaksosta ”Homerin joukkue” selviää, että ruokalan Doris on ”hinkuvaäänisenä teininä” (Squeaky Voiced Teen) tunnetun nimettömän sivuhahmon äiti.

Tohtori J. Loren Pryor

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori J. Loren Pryor (ääni Harry Shearer) on koulun psykologi. Hän esiintyy ensi kerran 1. tuotantokauden jaksossa ”Nuori nero”, jossa hän päättää lähettää Bartin älyllisesti lahjakkaiden lasten kouluun tämän huijattua älykkyysosamäärätestissään. Pryor on myöhemmin nähty sarjassa muutaman kerran.

Myra on rehtori Skinnerin sihteeri 17. kauden jaksossa ”Lannistumaton Bart”.

Neiti Phipps (ääni Jo Ann Harris) on koulun terveydenhoitaja. Hän esiintyy puheroolissa vain 2. tuotantokauden jaksossa ”Ihme”, ja lisäksi puhumattomana 9. tuotantokauden jaksossa ”Saksofonin tarina”.

Talonmies Seamus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmies Seamus on toinen talonmies koulussa ja talonmies Willien vihollinen. Hän esiintyy 13. tuotantokauden jaksossa ”Sarjakuva-Homer”.

  1. Jouni Paakkinen: Simpsonit: Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä, s. 97. Atena, Jyväskylä 2008.