John Philip Sousa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Philip Sousa
Henkilötiedot
Syntynyt6. marraskuuta 1854
Washington D.C., Yhdysvallat
Kuollut6. maaliskuuta 1932 (77 vuotta)
Reading, Pennsylvania, Yhdysvallat
Muusikko
Tyylilajit ooppera ja sotilassoittokuntaView and modify data on Wikidata
Soittimet pasuuna ja tuubaView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

John Philip Sousa (engl. [ˈsuːsa] tai [ˈsuːza]; 6. marraskuuta 1854 Washington D.C., Yhdysvallat6. maaliskuuta 1932 Reading, Pennsylvania, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen säveltäjä ja kapellimestari, joka tunnetaan etenkin marsseistaan.

John Philip Sousa syntyi 1854 siirtolaisperheeseen. Hänen isänsä oli syntyään portugalilainen ja äitinsä saksalainen. Yhdysvalloissa yleinen käsitys, joka väittää, että säveltäjän alkuperäinen nimi olisi ollut John Philipso (tai John Philip So), ja että hän olisi isänmaallisena eleenä liittänyt nimeensä kirjaimet USA, ei pidä paikkaansa; Sousa on tavallinen portugalilainen sukunimi. Sousan isä, sotilassoittokunnan trumpetisti, aloitti poikansa viuluopinnot 7-vuotiaana ja lähetti hänet harjoittelijaksi merijalkaväen soittokuntaan 13-vuotiaana.

Jätettyään merijalkaväen seitsemän vuoden palveluksen jälkeen Sousa työskenteli viulistina ja kouluttautui orkesterinjohtajaksi. Vuodesta 1880 lähtien vuoteen 1892 asti Sousa oli Yhdysvaltain laivaston kapellimestari[1]. Merijalkaväen soittokunta on Yhdysvalloissa presidentin virallinen soittokunta, jonka tehtävänä on esiintyä valtiollisissa tilaisuuksissa (tästä tulee myös orkesterin lempinimi "President's Own" eli "presidentin oma"). Sousa johti orkesteria kaikkiaan viiden presidentin kaudella. Presidentti James Garfieldille, joka murhattiin vain puoli vuotta virkaan astumisensa jälkeen, Sousa sävelsi sekä virkaanastujaismarssin että hautajaismarssin.

1892 Sousa jätti lopullisesti merijalkaväen ja kokosi oman konserttiorkesterinsa Sousa Bandin. Yhtye, jota Sousa johti kuolemaansa asti, saavutti suurta suosiota Yhdysvalloissa, ja kävi sekä kolmella Euroopan-kiertueella että yhdellä maailmankiertueella.

Sousa sävelsi elämänsä aikana 136 marssia. Ne ovat lennokkaita ja melodisia[2]. Näistä tunnetuin on Yhdysvaltain kansallismarssi Stars and Stripes Forever (suom. Tähtilipun alla). Muita huomattavia marssisävelmiä ovat The Washington Post, suosittu isänmaallinen marssi Yhdysvalloissa, Semper Fidelis, Yhdysvaltain merijalkaväen kunniamarssi, sekä The Liberty Bell, joka nykyään tunnetaan parhaiten TV-sarjan Monty Pythonin lentävä sirkus tunnusmelodiana. Marssien lisäksi Sousan laajaan tuotantoon kuuluu myös mm. kahdeksan operettia.

Sousa suhtautui epäluuloisesti radioon ja levysoittimeen, koska hän uskoi niiden pilaavan vanhan musiikkikulttuurin ja turmelevan esiintyjän ja yleisön välisen suhteen. Toistuvista pyynnöistä huolimatta hän suostui johtamaan orkesteriaan radiossa vasta pari vuotta ennen kuolemaansa vuonna 1929. Levysoittimista hän totesi kirpeästi:

"Kun minä olin pikkupoika, jokaisen talon edessä istui kesäiltoina ihmisiä, jotka lauloivat keskenään uusia ja vanhoja lauluja. Nykyään nuo pirulliset koneet (levysoittimet) mölyävät yötä päivää. Pian kenelläkään meistä ei enää ole äänihuulia. Ne surkastuvat pois evoluution myötä, samoin kuin ihmisten hännät surkastuivat, kun me olimme laskeutuneet alas puista."

John Philip Sousan mukaan on nimetty sousafoni, 1890-luvulla kehitetty tuubatyyppi, joka suunniteltiin Sousan pyynnöstä. Pitkäkaulaisen sousafonin tarkoitus oli saada tuuban ääni kuulumaan paremmin soittokunnan takarivistä, ja sitä käytetään etenkin marssisoittimena.

Sousa julkaisi myös kolme romaania, omaelämäkerran Marching Along ja useita artikkeleita eri lehdissä. Muistelmien pohjalta tehtiin vuonna 1952 elämäkertaelokuva Marssikuningas (Stars and Stripes Forever), jonka ohjasi Henry Koster ja jossa pääosaa esitti Clifton Webb.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan iso tietosanakirja, osa 8, s. 62. Helsinki: Otava, 1964.
  2. Spectrum tietokeskus, osa 16. Pienhakusanat ja hakemisto, s. 280. Helsinki: WSOY, 1983. ISBN 951-0-07255-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]