Keuhkosyöpä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keuhkosyöpä
Cancerous lung.jpg
5-vuotisennuste vaihtelee tyypin mukaan; keskimäärin 10 %
Ensioireet hengenahdistus, yskä, yleisoireet
Tärkein hoitomuoto sädehoito, leikkaus, solumyrkyt
Uusia tapauksia Suomessa vuosittain
Alkuvaiheen tutkimuksia keuhkojen röntgenkuva
Riskitekijät
Tietokonetomografia näyttää keuhkosyövän vasemmassa keuhkossa (kuvan oikea puoli).

Keuhkosyöpä on keuhkoista alkunsa saava syöpä. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä eturauhassyövän jälkeen. Naisilla keuhkosyöpä on neljänneksi yleisin syöpämuoto. Länsimaissa keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja.

Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on tupakka; 80–90 % keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakalle. Muita merkittäviä sairastuvuuden lisääjiä ovat rakennusten sisäilmassa esiintyvä radon sekä altistuminen asbestille. Suurin osa keuhkosyöpään sairastuneista on yli 50-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoriakin. Tupakointi liitettynä radonaltistukseen kasvattaa keuhkosyöpäriskin erittäin korkeaksi.[1][2]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyövän oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, yskä, veriyskä, kipu rintakehässä, huono ruokahalu ja painon menetys.[1]

Päätyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin: pienisoluiseen (osuus noin 20 % tapauksista) ja ei-pienisoluiseen (osuus noin 70 % tapauksista).

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkein alkuvaiheen tutkimus syöpää epäiltäessä on keuhkojen natiiviröntgenkuva. Muita tärkeitä tutkimuksia ovat keuhkojen tietokonetomografia ja keuhkoputkien tähystys. Uusien kuvantamistutkimusten, kuten PET:n ja PET-tietokonetomografian, merkitys on selvityksen alaisena.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-pienisoluisen keuhkosyöpäkasvaimen ensisijainen hoitomuoto on aina leikkaushoito. Pienisoluisessa keuhkosyövässä leikkaushoito on mahdollinen vain riittävän pienelle alueelle rajoittuneissa tapauksissa.

Muita hoitokeinoja ovat sädehoito ja solumyrkky- eli sytostaattihoito. Eri hoitomuotoja voidaan tarpeen mukaan myös yhdistellä.

Syövän immuunihoidot, immunoterapia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1997 alkaen käyttöön on tullut useita syövän immuunihoitoja (myös nimellä IO-hoito, immuno-onkologinen hoito ja syövän immunoterapia), joissa valjastetaan potilaan oma keho taistelemaan syöpää vastaan. Hoidon tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Immuunihoitoja käytetään useiden erilaisten syöpien hoidossa, joiden joukossa ovat muun muassa keuhkosyöpä, virtsarakon syöpä, rintasyöpä, melanooma, gynekologiset syövät ja munuaissyöpä.

Ennuste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyöpäpotilaan ennuste on huono huolimatta viime vuosikymmenien aikana tapahtuneesta diagnostiikka- ja hoitomenetelmien kehittymisestä. Ennusteen kannalta tärkeää on taudin varhainen toteaminen.

Ainoa tehokas hoito on kasvaimen täydellinen poisto leikkauksella, joka edellyttää taudin toteamista sen varhaisvaiheessa. Taudin toteamishetkellä yli 70 % keuhkosyövistä on levinnyt liian laajalle, jotta leikkaus olisi mahdollinen. Tällöin hoidon tavoitteeksi jää lähinnä vain taudin oireiden lievittäminen. Ilman onnistunutta leikkaushoitoa keuhkosyöpäpotilaista on viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa noin 10 %.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Keuhkosyöpä Käypä hoito. Viitattu 5.11.2016. (suomeksi)
  2. Keuhkosyöpä Syöpäjärjestöt. Viitattu 5.11.2016. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]