Keuhkosyöpä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keuhkosyöpä
Cancerous lung.jpg
5-vuotisennuste vaihtelee tyypin mukaan; keskimäärin 10 %
Ensioireet hengenahdistus, yskä, yleisoireet
Tärkein hoitomuoto sädehoito, leikkaus, solumyrkyt
Alkuvaiheen tutkimuksia keuhkojen röntgenkuva
Tietokonetomografia näyttää keuhkosyövän vasemmassa keuhkossa (kuvan oikea puoli).

Keuhkosyöpä on keuhkoista alkunsa saava syöpä. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä eturauhassyövän jälkeen. Naisilla keuhkosyöpä on neljänneksi yleisin syöpämuoto. Länsimaissa keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja.

Etiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupakointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on tupakointi: 80–90 % keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakalle, jota kutsutaan passiiviseksi tupakoinniksi. Tupakoinnin yleisyys vähenee koko ajan ja sen mukana tupakoinnista aiheutuvat keuhkosyövät. Yhdysvalloissa miesten keuhkosyöpien huippu saavutettiin vuonna 1990 ja naisten vuonna 2002. Ajallinen ero johtuu siitä, että naiset alkoivat tupakoimaan myöhemmin kuin miehet.[1]

Altistuminen tupakansavulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Passiivinen tupakointi on kolmanneksi suurin syy keuhkosyöpään sairastumiseen. Jatkuva passiivinen tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää siinä missä tupakointikin. Passiivinen tupakointi vähenee sitä myötä kun tupakointi vähenee. Sen lisäksi tupakkalakia on kiristetty tupakansavulle altistumisen vähentämiseksi, esimerkiksi ravintolatyöntekijöiden keuhkosyöpäriski pienenee tämän myötä. Työympäristön tupakansavulle ovat aikaisemmin altistuneet erityisesti tarjoilijat.[2]

Radon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita merkittäviä sairastuvuuden lisääjiä on rakennusten sisäilmassa esiintyvä radon. Suomessa sairastuu lähes 300 henkilöä vuosittain keuhkosyöpään maaperästä vapautuvan radonin vuoksi. Radonia on etenkin Etelä-Suomen maaperässä ja sitä pääsee rakennuksen sisäilmaan perustuksissa olevien rakojen kautta.[3] Tupakointi liitettynä radonaltistukseen kasvattaa keuhkosyöpäriskin erittäin korkeaksi.[4][5]

Asbesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita merkittäviä sairastuvuuden lisääjiä on altistuminen asbestille. Asbestikuidut eivät poistu elimistöstä mitään kautta sinne jouduttuaan, joten lyhytaikainenkin altistuminen voi johtaa sairastumiseen. Yleensä sairastuminen johtuu kuitenkin pitkäaikaisemmasta altistuksesta, ja sairastumisen riski kasvaa altistuksen myötä.[6] Asbesti voi vaikuttaa terveyteen pitkään altistumisen jälkeen, ja monet sen aiheuttamat sairaudet puhkeavat vasta kymmenien vuosien päästä altistumisesta.[7] Pienintä terveydelle haitallista altistusta ei tunneta, ja syöpäriski kasvaa altistuksen lisääntyessä. Asbestin tekee erityisen vaaralliseksi sen poistumattomuus kehosta, joten kerran kehoon joutuessaan asbestikuidut aiheuttavat jatkuvaa ärsytystä solutasolla, mikä altistaa syövälle. Tupakointi ja asbesti yhdessä moninkertaistavat keuhkosyöpäriskin jopa 50-kertaiseksi[8].

Saastunut hengitysilma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselpakokaasujen sisältämät pienhiukkaset kasvattavat keuhkosyövän riskiä. Kaivostyöntekijöillä on kolminkertainen riski saada keuhkosyöpä, sillä he viettävät aikaa kaivoksissa dieselillä käyvien työkoneiden läheisyydessä.[9]

Jopa yksi prosentti keuhkosyöpätapauksista johtuu saastuneen ilman hengittämisestä.[10]

Yleisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa keuhkosyöpään sairastuneista on yli 50-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoriakin.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyövän oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, yskä, veriyskä, kipu rintakehässä, huono ruokahalu ja painon menetys.[4]

Päätyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin: pienisoluiseen (osuus noin 20 % tapauksista) ja ei-pienisoluiseen (osuus noin 70 % tapauksista).

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkein alkuvaiheen tutkimus syöpää epäiltäessä on keuhkojen natiiviröntgenkuva. Muita tärkeitä tutkimuksia ovat keuhkojen tietokonetomografia ja keuhkoputkien tähystys. Uusien kuvantamistutkimusten, kuten PET:n ja PET-tietokonetomografian, merkitys on selvityksen alaisena.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-pienisoluisen keuhkosyöpäkasvaimen ensisijainen hoitomuoto on aina leikkaushoito. Pienisoluisessa keuhkosyövässä leikkaushoito on mahdollinen vain riittävän pienelle alueelle rajoittuneissa tapauksissa.

Muita hoitokeinoja ovat sädehoito ja solumyrkky- eli sytostaattihoito. Eri hoitomuotoja voidaan tarpeen mukaan myös yhdistellä.

Syövän immuunihoidot, immunoterapia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1997 alkaen käyttöön on tullut useita syövän immuunihoitoja (myös nimellä IO-hoito, immuno-onkologinen hoito ja syövän immunoterapia), joissa valjastetaan potilaan oma keho taistelemaan syöpää vastaan. Hoidon tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Immuunihoitoja käytetään useiden erilaisten syöpien hoidossa, joiden joukossa ovat muun muassa keuhkosyöpä, virtsarakon syöpä, rintasyöpä, melanooma, gynekologiset syövät ja munuaissyöpä.

Ennuste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keuhkosyöpäpotilaan ennuste on huono huolimatta viime vuosikymmenien aikana tapahtuneesta diagnostiikka- ja hoitomenetelmien kehittymisestä. Ennusteen kannalta tärkeää on taudin varhainen toteaminen.

Ainoa tehokas hoito on kasvaimen täydellinen poisto leikkauksella, joka edellyttää taudin toteamista sen varhaisvaiheessa. Taudin toteamishetkellä yli 70 % keuhkosyövistä on levinnyt liian laajalle, jotta leikkaus olisi mahdollinen. Tällöin hoidon tavoitteeksi jää lähinnä vain taudin oireiden lievittäminen. Ilman onnistunutta leikkaushoitoa keuhkosyöpäpotilaista on viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa noin 10 %.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Study That Helped Spur the U.S. Stop-Smoking Movement cancer.org.
  2. https://yle.fi/uutiset/3-8001722
  3. https://yle.fi/uutiset/3-9456783
  4. a b Keuhkosyöpä Käypä hoito. Viitattu 5.11.2016. (suomeksi)
  5. Keuhkosyöpä Syöpäjärjestöt. Viitattu 5.11.2016. (suomeksi)
  6. Asbesti 14.10.2013. Työsuojeluhallinto. Viitattu 05.11.2014.
  7. Asbesti 12.1.2010. Työsuojeluhallinto. Viitattu 12.5.2013.
  8. Keuhkofibroosi (keuhkojen sidekudoistuminen) Terveyskirjasto, terveyskirjasto.fi. Viitattu 26.10.2013.
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3373218/
  10. https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-causes

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]