Nelson Muntz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelson Muntz
Ensiesiintyminen ”Sodanjulistus” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Nancy Cartwright
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 10 tai vanhempi
Ammatti -
Tärkeimmät sukulaiset isä, äiti

Nelson Mandela Muntz on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin ala-asteen kiusaaja, joka tunnetaan myös tavastaan nauraa pilkallisesti kenen tahansa vastoinkäymisille. Hahmon ääninäyttelijä on Nancy Cartwright. Nelsonin ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden jaksossa ”Sodanjulistus”.

Nelsonin tunnetuin tapa on huudahtaa vahingoniloisesti ”Haa haa!” (engl. haw haw) aina kun jollekulle sattuu jotain ikävää. Hän putkahtaa aina jostain paikalle tällaisiin tilanteisiin, vaikka ei hetkeä aiemmin olisi ollut mailla halmeilla, osoittaa sormellaan pilkan kohdetta ja päästää kuuluisan naurunsa.

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelson on neljäsluokkalainen ja siten ilmeisesti kymmenvuotias. Hän on Springfieldin ala-asteella samalla Edna Krabappelin opettamalla luokalla kuin Bart Simpson. Nelsonilla on tapana pahoinpidellä itseään heikompia lapsia koulussa ja hän käy päivittäin varastamassa toisten lounasrahat väkivaltaan turvautuen. Useimmiten Nelsonin uhreina nähdään joko pinko Martin Prince tai nynny Milhouse Van Houten, toisinaan myös Bart. Vanhempien kiusaajien Jimbon, Kearneyn ja Dolphin kanssa Nelson on hyvissä väleissä ja vaikuttaa usein kuuluvan heidän jengiinsä jonkinlaisena ulkojäsenenä. Nelson ei ole täysin paatunut, sillä toisinaan hän myös auttaa muita. Jos Bart johdattaa lapset toteuttamaan jotain yhteistä suunnitelmaa, Nelson on yleensä mukana.

Nelson pukeutuu aina repaleiseen siniseen liiviin, oranssiin t-paitaan ja shortseihin. Sarjassa tuodaan usein esiin, että hänen perheensä on köyhä ja hänen koko lapsuutensa on ollut ankea. Hän asuu kahdestaan strippari-äitinsä (ääninäyttelijä Tress MacNeille) kanssa ränsistyneessä talossa tai asuntovaunussa Springfieldin laitakaupungilla.

Aina välillä Nelson näyttää pehmeän ja herkän puolensa. Hän esimerkiksi pitää hempeistä kantrilauluista. Toisaalta häntä viehättävät myös karkeat huvitukset, kuten kainalopierujen tekeminen ja ötököiden käristäminen polttolasilla. Nelsonilla on tapana hyvästellä sanoilla smell you later ("haistellaan myöhemmin").

Nelson on todellisuudessa vanhempi kuin kymmenen, hän on nimittäin jäänyt luokalleen sen verran monta kertaa.lähde? On myös paljastunut, että Nelson saattaa olla saksalaistaustainen.lähde?

Kehitys ja suhde muihin hahmoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinkin sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla Nelson kuvattiin brutaalina kiusaajana, jota Bart pelkäsi ja vihasi, syystäkin. Myöhemmin hahmojen suhde muuttunut monimutkaisemmaksi, sillä he kuuluvat samaan kaveripiiriin ja vaikuttavat välillä läheisiltäkin ystäviltä, mutta Nelson saattaa edelleen myös kiusata Bartia. Muutamissa jaksoissa, muun muassa 14. tuotantokauden jaksossa ”Tavausmestari”, vihjataan, että Nelson viihtyisi toisinaan jopa Martinin seurassa, vaikka yleensä lähinnä kiusaakin Martinia. Kaikkein ensimmäisillä tuotantokausilla Nelsonilla oli kaksi vähä-älyistä kätyriä auttamassa kiusaamisessa, mutta nämä hahmot katosivat pian sarjasta.

Nelson seurusteli hetken aikaa Lisa Simpsonin kanssa 8. kauden jaksossa ”Lisa ja Nelson”, mutta heidän luonteensa osoittautuivat liian erilaisiksi. Nelson ja Lisa ovat ilmeisesti yhä ihastuneita toisiinsa, mikä tuodaan (varsinkin Nelsonin puolelta) toistuvasti esiin etenkin uudemmissa jaksoissa, mutta heidän välillään ei ole pysyvää suhdetta. Tämä ilmenee selvimmin jaksossa ”Itku pitkästä pilkasta”, kun Nelson tuli toiseen poikaan ihastuneesta Lisasta näkyvästi mustasukkaiseksi ja Lisa harkitsi vakavasti ottavansa Nelsonin takaisin. Tulevaisuuteen sijoittuvassa 34. kauden jaksossa "Kun Nelson tapasi Lisan" Lisa ja Nelson ovat tahoillaan suhteissa toisten ihmisten kanssa, mutta lopulta Lisa kertoo Nelsonille, että hän haluaa olla tämän kanssa ja he suutelevat.

Nelsonin isän mainitaan eri jaksoissa joko olevan vankilassa, eronneen hänen äidistään tai hylänneen perheensä syytä kertomatta. Nelson odottaa innokkaasti ja epärealistisesti isänsä paluuta. Isä on toisaalta nähty sarjassa pari kertaa, välillä epäjohdonmukaisesti: 4. kauden jaksossa ”Isoveli” isä valmensi poikien jalkapallojoukkuetta, 9. kauden jaksossa ”Valmentajan poika” hän kävi onnittelemassa Nelsonia voitetusta ottelusta ja 16. kauden jaksossa ”Vihollinen vuoteessani” Bart löysi hänet kiertelevästä sirkuksesta ja palautti perheensä luo. Bartin äiti Marge Simpson tuntee ilmeisesti jonkinlaista sääliä Nelsonia kohtaan ja otti hänet kerran asumaan Simpsonien kotiin jaksossa ”Vihollinen vuoteessani”.

7. kauden jakson ”Sotasaalis” mukaan Nelsonin isoisä on tuomari, mutta tätä hahmoa ei ole nähty muissa jaksoissa.