Sarjakuvahemmo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
357px-The Simpsons-Jeff Albertson.png
Jeff Albertson ("Sarjakuvahemmo")
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Ruskeat
Ikä: 45
Ammatti: Sarjakuvakaupan myyjä
Tärkeimmät sukulaiset: Ei tiedossa
Ensiesiintyminen: Radioaktiivinen mies
(Three Men and a Comic Book)
Ääninäyttelijä: Hank Azaria

Sarjakuvahemmo tai Sarjishemmo (engl. Comic Book Guy, myös nimellä Sarjisheppu), oikealta nimeltään Jeff Albertson[1], on yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit esiintyvä fiktiivinen henkilö, jonka ääninäyttelijä on Hank Azaria. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui sarjan toisen tuotantokauden jaksossa Radioaktiivinen mies (Three Men and a Comic Book), joka esitettiin Yhdysvalloissa 9. toukokuuta 1991 ja sittemmin Suomessa 9. maaliskuuta 1992.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

45-vuotias ja ylipainoinen Sarjakuvahemmo on stereotyyppinen parodia tyypillisestä nörtistä, jolla on tietosanakirjamainen tietämys fantasiasta, science fictionista ja tietotekniikasta. Hänellä on maisterin tutkinto folkloristiikasta ja mytologiasta, ja osana tutkintoa hän käänsi J. R. R. Tolkienin Tarun sormusten herrasta klingonin kielelle. Jakson Lisan aivot (They Saved Lisa's Brain) mukaan Sarjakuvahemmon älykkyysosamäärä on 170, minkä ansiosta hän kuuluu Springfieldin Mensaan.

Vaikka Sarjakuvahemmo on sosiaalisesti omiin oloihinsa vetäytyvä, hän on seurustellut Seymour Skinnerin Agnes-äidin kanssa ja käynyt treffeillä opettaja Edna Krabappelin kanssa. Hän oli myös kerran naimisissa MMORPG-pelissä toisen hahmon kanssa. Neitsyydestään hän kuitenkin pääsi eroon vasta yli 40-vuotiaana.

Sarjakuvahemmon sarjakuvamyymälä.

Sarjakuvahemmo omistaa Springfieldissä sijaitsevan sarjakuvamyymälän, jonka nimi on The Android's Dungeon & Baseball Card Shop ("Androidin vankiluola ja baseballkorttikauppa"). Hänellä on kaupassa useita harvinaisia tavaroita, muiden muassa ensimmäinen julkaistu Hämähäkkimies-sarjakuva; Sean Conneryn valokuva Roger Mooren nimikirjoituksella; sekä filminauha vaihtoehtoisesta Tähtien sodan loppuratkaisusta, jossa Chewbacca paljastuu Luke Skywalkerin isäksi. Hänellä on myös valomiekka tiskinsä alla. Hänellä on hallussa myös niin sanottuja "kiellettyjä" videoita, mukaan lukien avaruusolennon ruumisleikkauksen sisältävä nauha; Yhdysvaltain huippusalaiset ydinasestrategiat paljastava video; video, jossa Kent Brockman kaivaa nenäänsä; video juopuneesta herra Rogersista sekä Kummisetä III:n "hyvä" versio. Kaupassaan Sarjakuvahemmo harjoittaa ylivaltaa esiteineihin asiakkaisiinsa kuten Bart Simpsoniin ja Milhouse Van Houteniin, joille hän puhuu halveksuvalla ja erittäin ivallisella äänensävyllä. Sarjakuvahemmon oma suosikkisarjakuva on hieman yllättäen Mort Walkerin piirtämä Liisa ja Lasse.

Sarjakuvahemmoon on liitetty muutamia scifi-aiheisia viittauksia: hänen autoonsa on kiinnitetty tarra, jossa lukee "Toinen autoni on Millennium Falcon"; hänen AMC Gremlin -mallisen autonsa rekisterikilpi on "NCC-1701"; ja hänen takamuksessaan on tatuoituna teksti "Jabba The Butt". Hänen kiinnostukseensa tietokoneisiin on myös viitattu sillä, että hänellä on t-paita, jossa lukee "C:/DOS C:/DOS/RUN RUN/DOS/RUN".

Sarjakuvahemmon tavaramerkkinä ovat erilaiset sarkastiset ja happamat fraasit, joista tunnetuin on "Worst. Episode. Ever." ("Huonoin. Jakso. Ikinä."), jaksossa Kaikkien aikojen huonoin jakso (Worst Episode Ever). Hahmo sanoi nämä sanat sairaalassa kuultuaan saaneensa sydänkohtauksen. Ihan ensimmäisen kerran hän sanoi nämä sanat jaksossa Urani koirana (The Itchy & Scratchy & Poochie Show), nähtyään huonosti vastaanotetun Piski-koiran esiintymisen Tikku ja Takku -show'ssa. Sarjan aikana tästä vakiofraasista esiintyy lukemattomia muunnelmia, joissa lauseen keskimmäinen sana, ja joskus ensimmäinen sana, on vaihdettu. Esim The Simpsons Videopelissä hän saattaa joskus tokaista "Worst. Videogame. Ever." ("Huonoin. Videopeli. Ikinä." ) Fraasin taustalla on väitetty olevan Simpsoneita arvioivan Usenet-uutisryhmän käyttäjien kommentit ja arvioinnit sarjan jaksoista. Sarjakuvahemmon kielenkäytölle tyypillinen piirre on lyhenteiden puuttuminen, minkä takia hän esimerkiksi ei sano "isn't" vaan "is not".

Sarjakuvahemmon oikea nimi pidettiin Simpsoneissa pitkäaikaisena salaisuutena, ja lopulta siitä muodostui yksi sarjan jatkuvasti toistuvista vakiovitseistä. Sarjan 16. tuotantokauden jaksossa Vedenpaisumus stadionilla (Homer and Ned's Hail Mary Pass) Sarjakuvahemmo kuitenkin tyynesti toteaa Ned Flandersille, että hänen oikea nimensä on Jeff Albertson, mutta "kaikki kutsuvat häntä Sarjakuvahemmoksi". Sarjakuvahemmon oikean nimen paljastaminen aiheutti suurta kohua Simpsonit-fanien keskuudessa, ja sarjan tuottaja Al Jeanin mukaan käsikirjoittajat valitsivat Sarjakuvahemmolle tarkoituksellisesti mahdollisimman tavanomaiselta kuulostavan nimen.[1]

Sarjakuvahemmoa parodioitiin Simpsonien halloween-jaksossa Kauhujen talo, osa 10 (Treehouse of Horror X), missä hän esiintyi superroistona nimeltä "Keräilijä". Samassa jaksossa esiintyi Lucy Lawless, josta Keräilijä yritti tehdä vaimon, koska hän luuli tätä oikeaksi Xenaksi. Jakson lopussa hän jähmettyi kuoliaaksi, ja sanoi vakiofraasinsa muunnelman "Best. Death. Ever." ("Paras. Kuolema. Ikinä.") Sarjakuvahemmo teki vuonna 2011 cameo-esiintymisen The Cleveland Show'ssa. Sarjassa hän kommentoi Clevelandin surkeaa sarjakuvaa ja lähtee pois sanoen "Worst. Cameo. Ever."("Huonoin. Cameo. Ikinä.").

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]