Chewbacca

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chewbacca
Chewbacca ja Jawa
Chewbacca ja Jawa
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Peter Mayhew (Episodit III–VII, konsulttina Episodissa VIII)
Joonas Suotamo (sijaisnäyttelijänä Episodissa VII, Episodi VIII, Solo)
Ensiesiintyminen Tähtien sota (1977)
Henkilötiedot
Ammatti Millennium Falconin apupilotti ja perämies
Sukupuoli mies
Kotipaikka Kashyyyk
Suhteet

Chewbacca on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Chewbacca on rodultaan wookiee, pitkä ja karvaturkkinen olento Kashyyyk-planeetalta. Hän on erittäin uskollinen Han Sololle ja toimii Millennium Falconin toisena pilottina. Tähtien sota -elokuvissa Chewbaccaa esitti alun perin Peter Mayhew, kunnes Star Wars: The Force Awakensissa pelkkänä sijaisnäyttelijänä toiminut entinen koripalloilija Joonas Suotamo korvasi hänet.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota Chewbacca ja Han suostuvat viemään Luke Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin, C-3PO:n ja R2-D2:n Alderaaniin maksua vastaan. Mutta perillä he huomaavat Kuolemantähden tuhonneen Alderaanin. Avaruusaseman vetosäde vetää Falconin sisään. Paettuaan sieltä hän ja Han ovat ensin aikeissa lähteä omilleen, kunnes Yavinin taistelun keskellä he palaavat ja päättävät jäädä Kapinaliittoon taistelemaan Galaktista Imperiumia vastaan.[1]

Imperiumin vastaiskussa, kolme vuotta Yavinin taistelun jälkeen, Chewbacca pakenee Hanin, Leia Organan ja C-3PO:n mukana Pilvikaupunkiin. Hanin ystävä ja kaupungin käskynhaltija Lando Calrissian kuitenkin luovuttaa heidät Imperiumille. Kun Darth Vader aikoo testata karboniittijäädytystä Hanilla, Chewbacca yrittää estää häntä, kunnes Han käskee häntä huolehtimaan Leiasta. Kun Lando päättää Hanin jäädyttämisen jälkeen vapauttaa toiset, Chewbacca on aluksi vähällä kuristaa hänet, kunnes C-3PO saa hänet lopettamaan. Myöhemmin Chewbacca lähtee Landon mukana etsimään Hania.[2]

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Chewbacca soluttautuu Luken, Leian ja Landon mukana Jabba the Huttin palatsiin. Chewbacca esittää palkkionmetsästäjä Boushhiksi naamioituneen Leian vankia ja myöhemmin he vapauttavat Hanin kaboniitista, mutta jäävät kiinni. Heitä viedään huvipurrella heitettäväksi sarlacc-hirviön kitaan. He kuitenkin pakenevat ja tuhoavat huvipurren ennen kuin palaavat kapinallisten luokse.

Chewbacca liittyy vapaaehdoisesti Han Solon johtamaan hyökkäysjoukkoon Endorille, jonka tarkoituksena oli tuhota toisen Kuolemantähden suojageneraattori. Endorin taistelun aikana prinsessa Leia putosi kiiturinsa kyydistä ja katosi, minkä jälkeen Chewbacca, Han Solo sekä Luke Skywalker lähtivät etsimään häntä. Etsinnän aikana Chewbacca löysi ewokeiden virittämän ansan, jonka houkuttimena roikkui lihapala. Chewbacca ei ollut varovainen, joten hän otti lihapalan ja sankarit joutuivat ansaan. He kuitenkin suostuttelivat ewokit liittolaisikseen suojageneraattorin tuhoamiseen. Kuolemantähden tuhon jälkeen Chewbacca ja muut kapinalliset juhlivat voittoaan Imperiumista.[3]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiosatrilogian päätösosassa Sithin kosto Chewbacca esiintyy lyhyesti kotiplaneetallaan Kashyyykillä. Yhdessä päällikkö Tarffulin kanssa he auttoivat jedimestari Yodaa Kloonisotien aikana. Chewbacca ja Tarfull auttoivat Yodan pakoon Kashyykiltä, kun komentaja Gree ja eräs nimeämätön kloonisotilas olivat saaneet Palpatinelta käskyn tappaa Yoda. Chewbaccan nimi mainitaan elokuvassa vasta kun Yoda kiittää häntä ennen lähtöään.[4]

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Chewbacca oli seurannut Hania takaisin salakuljettajan työhön Hanin ja Leian pojan, Benin, käännyttyä Voiman pimeälle puolelle ja tultua Kylo Reniksi. He käyttivät työssään nykyään rahtialusta nimeltä Eravana ja kaappasivat sillä takaisin Millennium Falconin, joka oli varastettu heiltä vuosia sitten. Paettuaan rikollisilta, joille heillä oli velkoja, Han ja Chewbacca vievät Jakkulta paenneet Reyn, Finnin ja BB-8:n Takodanalle Maz Kanatan luokse. Ensimmäisen ritarikunnan hyökättyä planeetalle ja kidnapattua Reyn, Leian johtama Vastarinta vie heidät planeetta D’Qarille, missä he suunnittelevat ritarikunnan Tähdentappajatukikohdan tuhoamista. Chewbacca, Han ja Finn löytävät Reyn ja asentavat tukikohtaan räjähteitä. Kylo Renin surmattua Hanin raivostunut Chewbacca haavoittaa tätä ja aktivoi räjähteet. Myöhemmin hän pelastaa Falconilla Reyn ja Finnin tukikohdan tuhoutumiselta. Elokuvan lopussa hän ja R2-D2 vievät Reyn planeetta Ahch-Tolla sijaitsevalle saarelle, jonne Luke oli paikannettu.

Peter Mayhew palaa näyttelemään Chewbaccaa trilogian toiseen elokuvaan Star Wars: The Last Jedi vuonna 2017.[5] Lisäksi Joonas Suotamo palaa sijaisnäyttelijäksi.[6]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Wookieet voittavat latvakaupungin taistelun kloonisotilaiden avulla, Imperiumin vallatessa planeetan heti, Chewbacca kaapataan muiden wookieeiden mukana orjaksi. Myöhemmin Han Solo pelasti Chewbaccan, ja wookiee jäi Han Sololle kiitollisuudenvelkaan ja omistaa elämänsä hänelle. Han Solo oli ennen Chewbaccan pelastamista salakuljettaja Millennium Falconissa, joten Chewbaccastakin tuli salakuljettaja. Yhdessä he salakuljettivat ympäri galaksia.

Chewbacca kuoli Yuuzan Vongien sodassa 25 vuotta Yavinin taistelun jälkeen. Chewbacca oli auttamassa evakuoimaan ihmisiä Millennium Falconiin sekä muihin aluksiin Sernpidalin törmäyskurssin tieltä Han Solon sekä hänen nuorimman poikansa Anakin Solon kanssa. Anakin aloitti hätänousun ennen kuin Chewbacca ehti nousta alukseen. Pelastamalla Anakin Solon hengen auttamalla hänet alukseen ennen itseään, hän kuoli murskautuessaan monen muun sernpidalilaisen kanssa, jotka eivät voineet paeta. Pitkään hänen kuolemansa jälkeen Han Solo kantoi kaunaa pojalleen sekä syytti häntä Chewbaccan kuolemasta. Kuolemansa jälkeen wookieesta tuli legenda, sekä hänelle pidettiin hautajaiset.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtien sota (1977)
  2. Imperiumin vastaisku
  3. Jedin paluu
  4. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
  5. Ruby, Jennifer: Star Wars producer Kathleen Kennedy confirms that entire cast will return for eighth film EveningStandard. 17.12.2015. Viitattu 22.12.2015. (englanniksi)
  6. English, Rebecca: It's Duke Skywalker! William and Harry duel with light sabers as they meet the Star Wars cast and crew on set at Pinewood - before getting a VERY hairy hug from Chewbacca Daily Mail. 19.4.2016. Viitattu 21.2.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.