Kylo Ren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kylo Ren
4969419-kylo+ren+afbeelding+2.jpg
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Adam Driver
Ääninäyttelijät:
Matthew Wood (Resistance)
Ensiesiintyminen Star Wars: The Force Awakens (2015)
Henkilötiedot
Koko nimi Ben Solo
Ammatti
Sukupuoli mies
Kotipaikka Chandrila (synnyinpaikka)
Suhteet
Vanhemmat
Isovanhemmat
Tädit ja sedät Luke Skywalker (eno)

Kylo Ren on kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Hän esiintyy ensimmäistä kertaa vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa häntä esittää Adam Driver. Kylo Ren oli alun perin Ben Solo, Han Solon ja Leia Organan poika. Hän oli myös yksi enonsa Luke Skywalkerin jedioppilaista, kunnes yksinvaltias Snoke käännytti hänet Voiman pimeälle puolelle ja rohkaisi häntä pyrkimään isoisänsä Anakin Skywalkerin eli Darth Vaderin kaltaiseksi. Kylo Ren on myös Ren-ritareiden (engl. Knights of Ren) mestari ja oli alun perin yksi Ensimmäisen ritarikunnan, Galaktisen Imperiumin jäänteistä muodostuneen järjestön, komentajista, kunnes lopulta syrjäytti Snoken aseman sen yksinvaltiaana.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun The Walt Disney Company osti Lucasfilmin vuonna 2012, Lawrence Kasdan, J. J. Abrams ja Michael Arndt laativat käsikirjoituksen The Force Awakensille, ilman Tähtien sodan luojan George Lucasin panostusta. Ohjaaja Abramsin mukaan, Renin piti alun perin olla Ensimmäisen ritarikunnan keulakuva, joka edusti järjestön tuntemaa ihailua Darth Vaderia ja Galaktista Imperiumia kohtaan. Abrams sanoi ritarikunnan olevan inspiraatio ODESSA-järjestöä koskevasta teoriasta, jossa SS:n upseereiden väitettiin paenneen toisen maailmansodan jälkeen Argentiinaan.[1]

Time-aikakauslehden haastattelun mukaan, elokuvan pukusuunnittelija Michael Kaplan sanoi Renin olleen sen vaikeimmin suunniteltava hahmo. Abrams pyysi hahmolle ominaisuuksia, jotka saisivat sen näyttämään siltä, että lapsikin voisi muistaa sen. Hänet näytettiin alun perin nimeämättömänä vihollisena, ja sai nimen vasta myöhemmin.[2]

Renin tarinassa on samankaltaisuuksia Star Wars Legends -jatkumossa esiintyvän Jacen Solon, Han Solon ja prinsessa Leian pojan, kanssa, joka oli myös langennut jedi ja uhkasi koko galaksia.[3][4][5]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, Kylo Ren, kapteeni Phasma ja joukko iskusotilaita saapuvat aavikkoplaneetta Jakkulle, kun Vastarinnan pilotti Poe Dameron on aikeissa lähteä sieltä mukanaan kartta, joka hänen on toimitettava kenraali Leia Organalle. Kylo vangitsee Poen, joka ehtii piilottaa kartan astromekaanikkodroidi BB-8:n sisään. Hän kiduttaa vankiaan Voiman avulla ja saa selville kartan johdattavan vuosia kadoksissa olleen Luke Skywalkerin olinpaikkaan. Iskusotilas FN-2187 (kutsumanimeltään ”Finn”) kuitenkin auttaa Poen pakoon ja löytää tiensä BB-8:n ja romunkerääjä Reyn luokse, jotka pakenevat Jakkulta Millennium Falconilla ja tapaavat myöhemmin Han Solon ja Chewbaccan.

Kylo paljastuu Ben Soloksi, Hanin ja Leian pojaksi sekä yhdeksi Luken jedioppilaista. Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltias Snoke oli houkutellut hänet kääntymään Voiman pimeälle puolelle. Kylo tuntee kuitenkin yhä vetoa valoista puolta kohtaan ja puhuu isoisänsä Darth Vaderin palaneelle kypärälle. Kun Falcon onnistutaan paikantamaan planeetta Takodanalle Maz Kanatan linnaan, Kylo saapuu joukkoineen sinne ja sieppaa Reyn, joka oli nähnyt kartan. Kuulustellessaan Reytä, Kylo ottaa naamionsa pois ja Voimalle herkäksi paljastuneen Reyn onnistuu vastustella Kylon mielenluotaustekniikkaa.

Vastarinnan toteuttaessa suunnitelmaa Tähdentappajatukikohdan tuhoamiseksi, Kylo tapaa isänsä Hanin, joka yrittää taivutella hänet takaisin Voiman valoisalle puolelle. Mutta päästäkseen lopullisesti yli valoisasta puolesta, Kylo aktivoi valosapelinsa ja lävistää Hanin, joka putoaa alas kuolemaan. Finnin ja Reyn yrittäessä paeta tukikohdasta, Kylo seuraa heitä. Finn taistelee Kyloa vastaan Luken ja Anakin Skywalkerin vanhalla valosapelilla, mutta haavoittuu vakavasti. Rey ottaa valosapelin itselleen ja onnistuu päihittämään hänet Voiman avulla. Mutta ennen kuin Rey ehtii tappaa Kylon, tukikohdan tuhoutuminen pakottaa hänet pakenemaan. Yksinvaltias Snoke käskee kenraali Huxia evakuoimaan tukikohdan ja tuomaan Kylon hänelle tämän koulutuksen viimeistelemiseksi.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylon sisäinen konflikti jatkuu elokuvassa Star Wars: The Last Jedi, kun hän hyökätessään Vastarinnan laivaston kimppuun epäröi äitinsä Leian tappamista. Lisäksi hän alkoi kommunikoida Voiman kautta Reyn kanssa, joka oli Luken luona meriplaneetta Ahch-Tolla. Kumpikin yritti suostutella toisen puolelleen ja Kylo kertoi syyn lopulliseen kääntymiseensä pimeälle puolelle olevan, että Luke yritti tappaa hänet. Oikeasti Luke oli silloin miettinyt olisiko se oikea ratkaisu, mutta oman johtopäätöksensä tehnyt Kylo valitsi silloin lopulta pimeän puolen ja surmasi Luken muut oppilaat.

Lopulta Rey saapuu megatähtitaistelulaiva Supremacylle ja Kylo vie hänet tapaamaan Snokea. Rey uskoo Kylon vielä palaavan valoisalle puolelle ja kun Snoke käskee Kyloa tappamaan Reyn ja kääntymään kokonaan pimeälle puolelle, Kylo tappaakin Snoken aktivoimalla Reyltä otetun Skywalkereiden valosapelin ja surmaa yhdessä Reyn kanssa Snoken henkivartijoina toimivat eliittipretoriaanikaartin soturit. Kylo oli yhä pimeällä puolella ja toivoi Reyn liittyvän puolelleen tuomaan galaksiin uudenlaisen järjestyksen. Rey kieltäytyy ja pakenee, jolloin Kylo valehtelee Huxille Reyn tappaneen Snoken ja julistaa itsensä Ensimmäisen ritarikunnan uudeksi yksinvaltiaaksi. Kun Luke lopulta ilmestyy Craitille puolustamaan Vastarintaa, Kylo käskee kaiken tulivoiman keskitettäväksi häneen. Kun Kylo päättää lopulta kohdata Luken itse, hän saa selville vastustajansa olevan vain kuvajainen, jonka oikea Luke oli lähettänyt Ahch-Tolta Voiman kautta pidättelemään ritarikuntaa ja antamaan Vastarinnalle aikaa paeta. Kun Kylo lopulta menee sisään Craitin tukikohtaan, Vastarinta oli jo paennut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Driver palaa näyttelemään Kylo Reniä Tähtien sodan jatko-osatrilogian viimeiseen elokuvaan Star Wars: The Rise of Skywalker.[6] Myös toiset Ren-ritarit esiintyvät elokuvassa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dyer, James: JJ Abrams Spills Details On Kylo Ren Empire. 25.8.2015. Viitattu 28.12.2015. (englanniksi)
  2. How Kylo Ren’s Terrifying Mask Was Designed to Be Unforgettable to Kids Time. 11.12.2015. Viitattu 28.12.2015. (englanniksi)
  3. Bouie, Jamelle: How The Force Awakens Remixes the Star Wars Expanded Universe Slate. Viitattu 28.12.2015. (englanniksi)
  4. Kendrick, Ben: Star Wars 7: Kylo Ren Backstory Explained Screen Rant. 18.12.2015. Viitattu 28.12.2015. (englanniksi)
  5. Saavedra, John: Star Wars: The Force Awakens Easter Eggs and Reference Guide (Kylo Ren/Ben Solo and the Knights of Ren) Den of Geek. 17.12.2015. Viitattu 28.12.2015. (englanniksi)
  6. Hutchinson, Corey: Star Wars: Every Confirmed Cast Member For Episode 9 Screen Rant. 18.12.2017. Viitattu 17.2.2018. (englanniksi)
  7. Star Wars: The Knights of Ren Make Their Long-Awaited Return Vanity Fair. 22.5.2019. Viitattu 27.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]