Darth Maul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darth Maul
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Ray Park (Episodi I, Solo)
Peter Serafinowicz (ääni, Episodi I)
Samuel Witwer (ääni, The Clone Wars, Rebels, Solo)
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Henkilötiedot
Ammatti
  • sith-lordi (ennen)
  • rikollispäällikkö
Sukupuoli mies
Kotipaikka Dathomir
Suhteet
Vanhemmat Talzin (äiti)
Sisarukset
  • Savage Opress (veli)
  • Feral Opress (veli)

Darth Maul, myöhemmin vain Maul, on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy George Lucasin luomassa Tähtien sota -universumissa. Hän oli sith-lordi ja Darth Sidiousin ensimmäinen oppilas, joka osasi käyttää kaksiteräistä valosapelia. Elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka häntä näytteli Ray Park, mutta hänen äänenään oli Peter Serafinowicz. Darth Maul esiintyi myöhemmin animaatiosarjoissa Star Wars: The Clone Wars ja Star Wars Rebels, ääninäyttelijänään Samuel Witwer.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul esiteltiin elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka. Hän sai Darth Sidiousilta tehtävän vangita Naboon kuningattaren Padmé Amidalan. Tatooinella hän kohtaa Qui-Gon Jinnin lähellä kuningattaren tähtialusta. Anakin Skywalkerin noustua alukseen ja aluksen tultua lähemmäksi, Qui-Gon pakenee taistelusta. Tämän jälkeen Maul lähtee Naboolle, jonka Kauppaliitto oli vallannut. Qui-Gon sekä Obi-Wan Kenobi kohtaavat myöhemmin Maulin valosapelitaistelussa yhtä aikaa. Maul onnistuu tappamaan Qui-Gonin ja Obi-Wan melkein putoaa reaktorikuiluun. Mutta Voiman avulla hän nostaa itsensä takaisin ylös ja käyttää Voiman avulla saamaansa Qui-Gonin valosapelia katkaistakseen Maulin kehon keskeltä kahtia. Maulin kehon molemmat puolikkaat putosivat reaktorikuiluun ja hänen oletettiin kuolleen.

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjan Star Wars: The Clone Wars kolmannella tuotantokaudella paljastettiin Maulin taustatarina. Hän oli yksi Yöveljien klaanin sotureista planeetta Dathomirilla, jotka palvelivat planeettaa hallitsevaa noitamaista järjestöä nimeltä Yösiskot. Maulin tatuoinnit olivat perinteisesti Yöveljien käyttämiä (vaikka aiemmat lähteet väittivät niitä sith-tatuoinneiksi). Yösiskojen johtaja, äiti Talzin, antoi Maulin nykyisen olinpaikan selvittämisen tehtäväksi tämän veljelle Savage Opressille, jonka kreivi Dooku otti uudeksi oppilaakseen Asajj Ventressin tilalle.

Neljännellä kaudella Dookua vastaan kääntynyt Opress löytää Maulin, joka oli menettänyt järkensä ja muistinsa siitä asti kun Obi-Wan oli voittanut hänet. Hän oli myös rakentanut itselleen mekaaniset hämähäkkimäiset tekojalat. Opress vie Maulin Dathomirille, jossa Talzin muotoili tekojalat uudelleen (kahdeksi normaaliksi tekojalaksi) ja palautti Maulin järjen. Maul sai tietää Kloonisotien alkaneen ilman häntä ja päätti Opressin avustuksella kostaa Obi-Wanille. Maulin ensimmäinen yritys on planeetta Raydonialla sijaitsevassa kylässä, mutta Ventress esti aikeet saadakseen Opressista luvatun palkkion. Obi-Wan ja Ventress lähtevät jäädessään alakynteen ja samalla jedit tulevat tietoisiksi Maulin selviytymisestä.

Viidennellä kaudella Maul ja Opress alkavat muodostaa omaa rikollisimperiumiaan. He värväävät planeetta Florrumilla weequay-rotuun kuuluvan piraatti Jiron ja tämän ryhmän, jotka kääntyvät johtajaansa Hondo Ohnakaa vastaan. Maul kohtaa jälleen valosapelitaistelussa Obi-Wan ja Opress surmasi jedimestari Adi Gallian. Mutta Hondo otti miehistönsä takaisin hallintaansa, Opress menetti toisen kätensä ja Maulin alus vaurioiutui. Maul ja Opress pakenivat pelastuskapselin avulla ja lopulta heidät löysi mandalorelainen nimeltä Pre Vizsla, joka johti järjestöä nimeltä Kuolonkaarti. Maulin saatua uudet tekojalat ja Opressin saatua tekokäden, Maul suostuu auttamaan Vizslaa Mandaloren valloittamisessa. Hän kokoaa rikollisjärjestön nimeltä Varjokollektiivi, johon liittyvät myös hutt Jabban kätyrit sekä Mustan auringon ja Pyken rikollissuvut.

Maul auttoi Vizslaa lavastamaan hyökkäyksiä, joiden pysäyttämisellä Vizsla sai itsensä näyttämään sankarilta kansan silmissä. Mutta Vizsla petti Maulin, joka haastoi tämän kaksintaisteluun ja voitti. Maulista tuli Kuolonkaartin uusi johtaja, mutta Bo-Katan Kryze ja kaikki muut Vizslalle uskollisina pysyneet pakenivat. Maul osasi odottaa herttuatar Satine Kryzen pakoa vankilasta ja jedeille lähetettyä avunpyyntöä. Maul surmaa Satinen Obi-Wanille tullessa pelastamaan tätä. Myöhemmin Darth Sidious saapui itse Mandaloreen. Hän oli vaikuttunut Maulin selviytymisestä, mutta näki Maulin nousseen hänen vastustajakseen. Hän kohtaa valosapelitaistelussa sekä Maulin että Opressin. Taistelun päätteeksi Sidious surmasi Opressin ja voittaa helposti myös Maulin, joka aneli armoa. Sidious kuitenkin kiduttaa häntä Voimasalamoilla, mutta kertoo ettei aikonut tappaa entistä oppilastaan, vaan sanoi hänellä olevan muuta käyttöä hänelle.

Seitsemännellä kaudella Maul oli paennut Sidiousin käsistä. Hän oli menettänyt suurimman osan Varjokollektiivin jäsenistä, mutta osa mandalorialaisista sekä Pyke-syndikaatista ja Mustasta auringosta olivat palanneet Maulin liittolaisiksi ja uutena liittolaisena Varjokollektiivissä oli rikollissyndikaatti Crimson Dawn. Lopulta hän palasi takaisin Mandalorelle missä hän kasvatti armeijan nimeltä Mandaloren superkommandot. Ahsoka Tano ja Bo-Katan pyysivät Tasavallalta apua planeetan piirittämiseksi sekä Maulin ja superkommandojen pysäyttämiseksi, jolloin Anakin Skywalkerin ehdotuksesta paikalle lähetettiin 501. legioonasta erilliseksi osastoksi jaettu ”332. komppania”, jonka komentajaksi kapteeni Rex ylennettiin. Paikan päällä paljastui, että Maulin suunnitelma oli houkutella Anakin luokseen estääkseen Sidiousin aikeet tehdä Anakinista uusi oppilaansa. Ahsoka kohtasi Maulin kahdessa valosapelitaistelussa ja vangitsi hänet. Matkalla takaisin Coruscantiin kloonisotilaat saavat käskyn 66 ja Ahsoka vapauttaa Maulin, jotta saisi aikaa poistaa Rexin estäjäsirun ja paeta hyökkäysristeilijältä. Maul tuhoaa Voiman avulla risteilijän hyperajomoottorin ja yrittää paeta ainoalla ehjällä Nu-luokan sukkulalla. Ahsokan on annettava Maulin paeta päästäkseen Rexin kanssa pakoon ainoalla ehjällä Y-siipipommittajalla.

Rebels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maul teki paluun animaatiosarjan Star Wars Rebels toisen tuotantokauden päätösjaksossa "Oppilaan kohtalo". Hän oli tehnyt pakkolaskun sithien muinaiselle planeetalle Malachoriin, jossa häntä jäljitti inkvisiittori nimeltä Kahdeksas veli. Ezra Bridger löytää hänet ja Maul kertoo haluavansa kostaa Sidiousille itsensä ja veljensä puolesta. Hän johdattaa Ezran sith-temppeliin, jonka sisältävän holokronin hän kertoo voivan sithien voittamiseen tarvittavaa tietoa. Ezran mestarin, Kanan Jarrusin, sekä Ahsoka Tanon tultua paikalle nelikko päätyy taisteluun Kahdeksatta veljeä sekä kapinallisia jo pidemmän aikaa jahdanneita inkvisiittoreita, Viidettä veljeä ja Seitsemättä sisarta, vastaan. Inkvisiittoreiden peräännyttyä hän suostuttelee jedit avukseen, koska hänellä ei ole voimia tuhota Darth Vaderia yksin. He kohtaavat inkvisiittorit uudelleen, jolloin Maul surmaa heistä kaksi ja Kahdeksas veli putoaa kuolemaan pakoyrityksensä aikana. Sitten Maul paljastaa aikovansa tehdä Ezrasta itselleen oppilaan. Hän sokaisee Kananin ja huijaa Ezran aktivoimaan temppelin, joka on todellisuudessa sithien muinainen taisteluasema ja superase. Ahsoka heittää hänet syrjään, mutta Maul selviää ja myöhemmin, kun temppeli on romahtanut, hän pakenee Kahdeksannen veljen TIE-hävittäjällä.

Kuukausia Malachorin tapahtumien jälkeen, Kananin ja Ezran ollessa suorittamassa tehtävää, Maul hyökkäsi Ghostiin ja otti muun miehistön panttivangeikseen. Hän vaatii itselleen sith-holokronia ja Kanin jediholokronia. Kananin hakiessa sith-holokronia Maul etsi jediholokronia ja luotasi Voiman avulla Hera Syndullan mieltä sen löytämiseksi. Hän myös estää kapinallisten pakosuunnitelman ja vie heidän Ulkokehällä sijaitsevalle asemalle odottamaan jedien paluuta. Hän ohjeistaa Ezraa avaamaan jediholokronin ja avaa itse sith-holokronin. He yhdistävät holokronit ja näkevät näkyjä: Ezra siitä miten voittaa sithit ja Maul oman näkynsä. Ezran murrettua yhteyden syntyy räjähdys, jonka jälkeen Maul pakenee toistaen sanoja "Hän elää." Ezra itse muisti näystään vain planeetan, joka kiersi kahta aurinkoa.

Ezran nähtyä näkyjä Maulista Maul ilmestyy jonkin ajan kuluttua kapinallisten Chopper-aseman luokse planeetta Atollonilla. Koska holokronit vaurioituivat räjähdyksessä, hän oli löytänyt toisen keinon saada loput tarvitsemansa tiedot. Hän vie Ezran mukanaan Dathomiriin ja käyttää yhtä Yösiskojen loitsuista yhdistääkseen väliaikaisesti Ezran mielen ja oman mielensä. Loitsun jälkeen Maul saa selville, missä hänen etsimänsä henkilö on. Ezra, joka etsii yhä keinoa sithien tuhoamiseksi, saa selville, että Maulin etsimä henkilö on Obi-Wan Kenobi.

Maul pääsi lopulta Tatooinelle, mutta ei löytänyt Obi-Wania. Niinpä hän odotti Ezran saapumista, toivoen, että tämä johdattaisi hänet Obi-Wanin luokse. Maulin suunnitelma toimi, mutta hän ihmetteli, mitä Obi-Wan teki Tatooinella. Lopulta hän tajusi tämän suojelevan jotakuta ja he aloittivat valosapelitaistelun. Obi-Wan muisti liikkeet, joilla Maul oli tappanut Qui-Gonin ja onnistui torjumaan Maulin hyökkäyksen ja haavoittamaan häntä kuolettavasti. Ennen kuolemaansa Obi-Wanin käsivarsille Maul kysyi oliko suojeltu henkilö todellinen Valittu. Kun Obi-Wan vastasi kyllä, Maul sanoi "Hän kostaa puolestamme".

Solo: A Star Wars Story[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Rebelsin tapahtumia sijoittuvassa antologiaelokuvassa Solo: A Star Wars Story Maul teki lyhyen esiitymisen, kun hän paljastuu Crimson Dawnia johtaneen Dryden Vosin toimeksiantajaksi. Drydenin ylin luutnantti Qi’ra kertoo hänelle Drydenin kuolemasta, minkä johdosta Maul nimeää Qi’ran tämän seuraajaksi ja pyytää häntä tulemaan Dathomirille. Pimeässä uhassa näytellyt Ray Park palasi Maulin näyttelijäksi, Sam Witwerin ääninäyttelessä hahmoa.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuva Darth Maul: Son of Dathomir kertoo Maulin vaiheista The Clone Warsin viidennen ja seitsemännen tuotantokauden välillä. Tapettuaan Savage Opressin, Darth Sidious oli vienyt Maulin separistien vankilaan, missä kreivi Dooku kidutti häntä saadakseen tietoja Varjokollektiivistä. Mandaloren pääministeri Almec järjesti Maulin vapaaksi ja Maul palaa Zanbariin jatkaakseen Kuolonkaartin johtamista. Kenraali Grievous ja taisteludroidit kuitenkin seuraavat häntä ja taistelun jälkeen Maul seuraajineen joutuu pakenemaan. Maul saapuu Dathomirille kommunikoimaan ruumiillisesta olomuodostaan luopuneen äiti Talzinin kanssa (joka paljastuu Maulin biologiseksi äidiksi) sekä houkuttelemaan Sidiousin paikalle vangitsemalla Dookun ja Grievousin. Suunnitelma toimii ja Talzin onnistuu saamaan fyysisen olomuotonsa takaisin, mutta uhraa itsensä, jotta Maul pääsisi pakoon Sidiousilta. Ainoastaan pieni osa mandalorialaisista jatkoi yhä Maulin liittolaisina, sillä huttit sekä suurin osa Pyke-syndikaatista ja Mustasta auringosta oli hylännyt Maulin.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Darth Plageuis tarinan nimikkohahmo lähettää oppilaansa Darth Sidiousin Dathomiriin. Paikallinen noita aistii Sidiousin vahvuuden Voimassa ja uskoo tämän olevan jedi. Hän antaa 2-vuotiaan zabrak-poikansa tämän huomaan. Ymmärrettyään, ettei Sidious olekaan jedi, hän kertoo yrittäneensä pelastaa poikansa äiti Talzinilta, joka oli surmannut Maulin isän. Sidious aistii pojan olevan vahva Voimassa ja ymmärtää, että tästä tulisi uhka, jos saisi jedikoulutuksen. Sidious pitää Maulin salassa Darth Plagueisilta ja päättää kouluttaa tästä itselleen sith-oppilaan. Sidious aikoo kuitenkin vain käyttää Maulia uhrattavana työkaluna perillisen sijaan.

Michael Reavesin kirjoittamassa romaanissa Darth Maul: Varjojen metsästäjä Sidious kasvatti Maulin ja merkitsi tämän kehon sith-tatuoinneilla. Maul sai mestariltaan tehtäväksi tappaa poliitikkoja, rikollisjohtajia, kauppiaita ja sotaherroja.

Aaron McBriden kirjoittamassa ja Dark Horse Comicsin Star Wars: Visionaries -sarjakuvassa julkaistussa ”Old Wounds” -tarinassa Maul oli selvinnyt Naboon taistelusta ja hänen sarvensa olivat pidentyneet. Hänellä oli samantyyppiset tekojalat kuin kenraali Grievousilla. Hän jahtaa Obi-Wania ympäri galaksia kunnes muutama vuosi elokuvan Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto tapahtumien jälkeen, hän selvittää tiensä Tatooinelle. Maulin suunnitelma oli ensin tappaa Obi-Wan ja sitten ansaita takaisin paikkansa Darth Sidiousin alias keisarin Palpatinen oppilaana viemällä Luke hänelle ja tappamalla Darth Vader. Hän haastaa Obi-Wanin jälleen valosapelitaisteluun, mutta Obi-Wan voittaa hänet jälleen ja lopuksi Owen Lars ampuu Maulia päähän, tappaen tämän. Obi-Wan kiittää Owenia ja päättää polttaa Maulin ruumiin.

Ron Marzin luomassa ja Star Wars Tales 9 -sarjakuvassa julkaistussa ”Resurrection”-tarinassa loi Maulista kloonin korvaamaan Darth Vaderin paikan, mutta Vader voitti kloonin taistelussa ja tappoi tämän. Star Wars Tales 17 -sarjakuvan tarinassa ”Phantom Menace” iridonialaistiedemies piti Maulin aivoja elossa monia vuosia. Hän loi tästä kiinteän hologrammin toimimaan Iridonian mestaritaistelijana. Luke Skywalker kohtaa hänet ja havaitsee, että hologrammi aiheuttaa häiriöitä Voimassa ja sammuttaa lopullisesti järjestelmän, joka pitää Maulin aivot elossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Darth Maul.