Darth Maul

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darth Maul
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Ray Park (Episodi I, Solo: A Star Wars Story)
Peter Serafinowicz (ääni, Episodi I)
Samuel Witwer (ääni, Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Rebels, Solo: A Star Wars Story)
Ensiesiintyminen Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Viimeinen
esiintyminen
Solo: A Star Wars Story (2018)
Henkilötiedot
Ammatti Sith-lordi (entinen)
Sukupuoli mies
Kotipaikka Dathomir
Suhteet
Vanhemmat Talzin (äiti)
Sisarukset Savage Opress (veli)

Darth Maul, myöhemmin vain Maul, on elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sodassa. Hän oli sith-lordi ja Darth Sidiousin ensimmäinen oppilas, joka osasi käyttää kaksiteräistä valosapelia. Elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka häntä näytteli Ray Park, mutta hänen äänenään oli Peter Serafinowicz. Darth Maul esiintyi myöhemmin animaatiosarjoissa Star Wars: The Clone Wars ja Star Wars Rebels, ääninäyttelijänään Samuel Witwer.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul esiteltiin elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka. Hän sai Darth Sidiousilta tehtävän vangita Naboon kunigatar Padmé Amidalan. Tatooinella hän kohtaa Qui-Gon Jinnin lähellä kuningattaren tähtialusta. Anakin Skywalkerin noustua alukseen ja aluksen tultua lähemmän, Qui-Gon pakenee taistelusta. Tämän jälkeen Maul lähtee Naboolle, jonka Kauppaliitto oli vallannut. Qui-Gon sekä Obi-Wan Kenobi kohtaavat myöhemmin valosapelitaistelussa yhtä aikaa. Maulin onnistuu tappaa Qui-Gon ja Obi-Wan melkein putoaa reaktorikuiluun. Mutta Voiman avulla hän nostaa itsensä takaisin ylös ja käyttää Qui-Gonin valosapelia katkaistakseen Maulin kehon. Maulin kehon molemmat puolikkaat putosivat reaktorikuiluun ja hänen oletettiin kuolleen.

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjan Star Wars: The Clone Wars kolmannella tuotantokaudella paljastettiin Maulin taustatarina. Hän oli yksi yöveljien klaanin sotureista planeetta Dathomirilla, jota hallitsivat noitamainen järjestö nimeltä Yösiskot ja heidän johtajansa Äiti Talzin. Maulin tatuoinnit olivat perinteisesti Yöveljien käyttämiä (vaikka aiemmat lähteet väittivät niitä sith-tatuoinneiksi). Talzin antoi Maulin nykyisen olinpaikan selvittämisen tehtäväksi tämän veljelle Savage Opressille, jonka kreivi Dooku otti oppilaakseen Asajj Ventressin tilalle.

Neljännellä kaudella Opress löytää Maulin, joka oli menettänyt järkensä ja muistinsa siitä asti kun Obi-Wan oli voittanut hänet. Hän oli myös rakentanut itselleen mekaaniset hämähäkkimäiset tekojalat. Opress vie Maulin Dathomirille, jossa Talzin muotoili tekojalat uudelleen (kahdeksi normaaliksi tekojalaksi) ja palautti Maulin järjen. Maul sai tietää Kloonisotien alkaneen ilman häntä ja päätti Opressin avustuksella kostaa Obi-Wanille. Maulin ensimmäinen yritys on planeetta Raydonialla sijaitsevassa kylässä, mutta Ventress esti aikeet saadakseen Opressista luvatun palkkion. Obi-Wan ja Ventress lähtevät jäädessään alakynteen ja samalla jedit tulevat tietoisiksi Maulin selviytymisestä.

Viidennellä kaudella Maul ja Opress alkavat muodostaa omaa rikollisimperiumiaan. He värväävät planeetta Florrumilla weequay-rotuun kuuluvan piraatti Jiron ja tämän ryhmän, jotka kääntyvät johtajaansa Hondo Ohnakaa vastaan. Maul kohtaa jälleen valosapelitaistelussa Obi-Wan ja Opress surmasi jedimestari Adi Gallian. Mutta Hondo otti miehistönsä takaisin hallintaansa, Opress menetti toisen kätensä ja Maulin alus vaurioiutui. Maul ja Opress pakenivat pelastuskapselin avulla ja lopulta heidät löysi mandalorelainen nimeltä Pre Vizsla, joka johti järjestöä nimeltä Death Watch. Maulin saatua uudet tekojalat ja Opressin saatua tekokäsi, Maul suostuu auttamaan Vizslaa Mandaloren valloittamisessa. Hän kokoaa rikollisjärjestön nimeltä Shadow Collective, johon liittyvät myös hutt Jabban kätyrit sekä Black Sunin ja Pyken rikollissuvut.

Maul auttoi Vizslaa lavastamaan hyökkäyksiä, joiden pysäyttämisellä Vizsla sai itsensä näyttämään sankarilta kansan silmissä. Mutta Vizsla petti Maulin, joka haastoi tämän kaksintaisteluun ja voitti. Maulista tuli Death Watchin uusi johtaja, mutta Bo Katan ja kaikki muut Vizslalle uskollisina pysyneet pakenivat. Maul osasi odottaa herttuatar Satine Kryzen pakoa vankilassa ja jedeille lähetettyä avunpyyntöä. Maul surmaa Satinen Obi-Wanille tullessa pleastamaan tätä. Myöhemmin Darth Sidious saapui itse Mandaloreen. Hän oli vaikuttunut Maulin selviytymisestä, mutta näki Maulin nouseen hänen vastustajakseen. Hän kohtaa valosapelitaistelussa sekä Maulin että Opressin. Taistelun päätteeksi Sidious surmasi Opressin ja voittaa helposti myös Maulin, joka aneli armoa. Sidious kuitenkin kiduttaa häntä Voimasalamoilla, mutta kertoo ettei aikonut tappaa entistä oppilastaan, vaan sanoi hänellä olevan muuta käyttöä hänelle.

Rebels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maul teki paluun animaatiosarjan Star Wars Rebels toisen tuotantokauden päätösjaksossa "Oppilaan kohtalo". Hän oli tehnyt pakkolaskun sithien muinaiselle planeetalle Malachoriin, jossa häntä jäljiti inkvisiittori nimeltä Kahdeksas veli. Ezra Bridger löytää hänet ja Maul kertoo haluavansa kostaa Sidiousille itsensä ja veljensä puolesta. Hän johdattaa Ezran sith-temppeliin, jonka sisältävän holokronin hän kertoo voivan sithien voittamiseen tarvittavaa tietoa. Ezran mestarin, Kanan Jarrusin, sekä Ahsoka Tanon tultua paikalle, nelikko päätyy taisteluun Kahdeksatta veljeä sekä kapinallisia jo pidemmän aikaa jahdanneita inkvisiittoreita, Viidennettä veljeä ja Seitsemättä sisarta, vastaan. Inkvisiittoreiden peräännyttyä, hän suostuttelee jedit avukseen, koska hänellä ei ole voimia tuhota Darth Vaderia yksin. He kohtaavat inkvisiittorit uudelleen, Maulin surmatessa heistä kaksi ja Kahdeksannen veljen pudotessa kuolemaan pakoyrityksensä aikana. Sitten Maul paljastaa aikovansa tehdä Ezrasta itselleen oppilaan. Hän sokaisee Kananin ja huijaa Ezran aktivoimaan temppelin, joka on todellisuudessa sihtien muinainen taisteluasema. Ahsoka heittää hänet syrjään, mutta Maul selviää ja myöhemmin, kun temppeli on romahtanut, hän pakenee Kahdeksannen veljen TIE-hävittäjällä.

Kuukausia Malachorin tapahtumien jälkeen, Kananin ja Ezran ollessa suorittamassa tehtävää, Maul hyökkäsi Ghostiin ja otti muun miehistön panttivangeikseen. Hän vaatii itselleen sith-holokronia että Kanin jediholokronia. Kananin hakiessa sith-holokronia, Maul etsi jediholokronia ja luotasi Voiman avulla Hera Syndullan mieltä sen löytämiseksi. Hän myös estää kapinallisten pakosuunnitelman ja vie heidän Ulkokehällä sijaitsevalle asemalle odottamaan jedien paluuta. Hän ohjeistaa Ezraa avaamaan jediholokronin ja avaa itse sith-holokronin. He yhdistävät holokronit ja näkevät näkyjä: Ezra siitä miten voittaa sithit ja Maul oman näkynsä. Ezran murrettua yhteys syntyy räjähdys, jonka jälkeen Maul pakenee toistaen sanoja "Hän elää." Ezra itse muisti näystään vain planeetan, joka kiersi kahta aurinkoa.

Ezran nähtyä näkyjä Maulista, Maul ilmestyy jonkin ajan kuluttua kapinallisten Chopper-aseman luokse planeetta Atollonilla. Koska holokronit vauriouituivat räjähdyksessä, hän oli löytänyt toisen keinon saada loput tarvitsemansa tiedot. Hän vie Ezran mukanaan Dathomiriin ja käyttää yhtä Yösiskojen loitsuista yhdistääkseen väliaikaisesti Ezran mielen ja oman mielensä. Loitsun jälkeen, Maul saa selville missä hänen etsimänsä henkilö on. Ezra, joka etsii yhä keinoa sithien tuhoamiseksi, saa selville, että Maulin etsimä henkilö on Obi-Wan Kenobi.

Maul pääsi lopulta Tatooinelle, mutta ei löytänyt Obi-Wania. Niinpä hän odotti Ezran saapumista, toivoen, että tämä johdattaisi hänet Obi-Wanin luokse. Maulin suunnitelma toimi, mutta ihmetteli mitä Obi-Wan teki Tatooinella. Lopulta hän tajusi tämän suojelevan jotakuta ja he aloittivat valosapelitaistelun. Obi-Wan muisti liikkeet, joilla Maul oli tappanut Qui-Gonin ja onnistui haavoittamaan Maulia kuolettavasti. Ennen kuolemaansa Obi-Wanin käsivarsille Maul kysyi oliko suojeltu henkilö todellinen Valittu. Kun Obi-Wan vastasi kyllä, Maul sanoi "Hän kostaa puolestamme".

Solo: A Star Wars Story[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Rebelsin tapahtumia sijoittuvassa antologiaelokuvassa Solo: A Star Wars Story Maul teki lyhyen esiitymisen, kun hän paljastuu rikollisjärjestö Crimson Dawnia johtaneen Dryden Vosin toimeksiantajaksi. Drydenin ylin luutnantti Qi’ra kertoo hänelle Drydenin kuolemasta, minkä johdosta Maul ylentää Qi’ran tämän seuraajaksi. Pimeässä uhassa näytellyt Ray Park palasi Maulin näyttelijäksi, Sam Witwerin ääninäyttelessä hahmoa.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Darth Plageuis tarinan nimikkohahmo lähettää oppilaansa Darth Sidiousin Dathomiriin. Paikallinen noita aistii Sidiousin vahvuuden Voimassa ja uskoo tämän olevan jedi. Hän antaa 2-vuotiaan zabrak-poikansa tämän huomaan. Ymmärrettyään, ettei Sidious olekaan jedi, hän kertoo yrittäneensä pelastaa poikansa Äiti Talzinilta, joka oli surmannut Maulin isän. Sidious aistii pojan olevan vahva voimassa ja ymmärtää, että tästä tulisi uhka, jos saisi jedikoulutuksen. Sidious pitää Maulin salassa Darth Plagueisilta ja päättää kouluttaa tästä itselleen sith-oppilaan. Sidious aikoo kuitenkin vain käyttää Maulia uhrattavana työkaluna perillisen sijaan.

Michael Reavesin kirjoittamassa romaanissa Darth Maul: Varjojen metsästäjä Sidious kasvatti Maulin ja merkitsi tämän kehon sith-tatuoinneilla. Maul sai mestariltaan tehtäväksi tappaa poliitikkoja, rikollisjohtajia, kauppiaita ja sotaherroja.

Aaron McBriden kirjoittamassa ja Dark Horse Comicsin Star Wars: Visionaries -sarjakuvassa julkaistussa ”Old Wounds” -tarinassa Maul oli selvinnyt Naboon taistelusta ja hänen sarvensa olivat pidentyneet. Hänellä oli samantyyppiset tekojalat kuin kenraali Grievousilla. Hän jahtaa Obi-Wania ympäri galaksia kunnes muutama vuosi elokuvan Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto tapahtumien jälkeen, hän selvittää tiensä Tatooinelle. Maulin suunnitelma oli ensin tappaa Obi-Wan ja sitten ansaita takaisin paikkansa Darth Sidiousin alias keisarin Palpatinen oppilaana viemällä Luke hänelle ja tappamalla Darth Vader. Hän haastaa Obi-Wanin jälleen valosapelitaisteluun, mutta Obi-Wan voittaa hänet jälleen ja lopuksi Owen Lars ampuu Maulia päähän, tappaen tämän. Obi-Wan kiittää Owenia ja päättää polttaa Maulin ruumiin.

Ron Marzin luomassa ja Star Wars Tales 9 -sarjakuvassa julkaistussa ”Resurrection”-tarinassa loi Maulista kloonin korvaamaan Darth Vaderin paikan, mutta Vader voitti kloonin taistelussa ja tappoi tämän. Star Wars Tales 17 -sarjakuvan tarinassa ”Phantom Menace” iridonialaistiedemies piti Maulin aivoja elossa monia vuosia. Hän loi tästä kiinteän hologrammin toimimaan Iridonian mestaritaistelijana. Luke Skywalker kohtaa hänet ja havaitsee, että hologrammi aiheuttaa häiriöitä Voimassa ja sammuttaa lopullisesti järjestelmän, joka pitää Maulin aivot elossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]