Darth Maul

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Darth Maul
Dark Maul (body painting).jpg
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Sithlordi
Näyttelijä(t) Ray Park (Episodi I)
Peter Serafinowicz (ääni, Episodi I)
Samuel Witwer (ääni, Star Wars: The Clone Wars, Rebels)

Darth Maul on elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sodassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul oli zabrak-lajiin kuulunut humanoidi Dathomir-planeetalta. Sithlordi Darth Sidious otti hänet hyvin nuorena sith-oppipojakseen. Sidious koulutti nuoren zabrakin sithien tavoille, opetti tätä käyttämään Voiman pimeää puolta ja antoi tälle nimeksi Darth Maul. Maulista tuli nopeasti koulutuksensa ansiosta yksi kaikkien aikojen vaarallisimmista sitheistä. Hän käytti aseenaan harvinaista kaksiteräistä valosapelia, ja hänen akrobaattiset liikkeensä ja miekkailutaitonsa tekivät hänestä erittäin vaarallisen vastustajan. Maul käytti kulkuneuvoinaan näkymättömyyskentällä varustettua sith-soluttautujaa sekä nopeaa kiituripyörää. Darth Sidious käytti oppipoikaansa murhatakseen muun muassa liikemiehiä, kauppiaita ja rikollispäälliköitä.

Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

32 vuotta ennen Yavinin taistelua Darth Maul sai mestariltaan tehtäväksi etsiä kuningatar Amidalan avaruusalus. Sithit olivat saanet selville avaruusaluksen sijainnin, joten Maul lähti sith-soluttautujallaan aavikkoplaneetta Tatooinelle. Hän onnistui paikantamaan aluksen, mutta joutui kaksintaisteluun jedimestari Qui-Gon Jinnin kanssa. Jinn selviytyi hengissä ja avaruusalus pakeni Tatooinelta, joten Sidious lähetti epäonnistuneen oppilaansa Kauppaliiton valloittamalle Naboo-planeetalle. Coruscantissa Jinn kertoi jedineuvostolle joutuneensa sithin hyökkäyksen kohteeksi, mikä aiheutti suurta järkytystä jedien keskuudessa. Jedit olivat uskoneet, että sithit olivat tuhoutuneet yli tuhat vuotta sitten käydyssä Ruusanin taistelussa.

Naboon taistelun aikana Darth Maul joutui valosapelitaisteluun Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin kanssa. Maul osoitti kykenevänsä pärjäämään taistelussa jopa kahta jediä vastaan. Hän surmasi jedimestarin, ja päätti tappaa myös Jinnin oppilaan. Mutta Kenobi muunsi vihansa ketteryydeksi, katkaisi Maulin valosapelin kahtia ja osoitti ketteryytensä ansiosta olevan vaikeampi vastus. Maul miltei onnistui kukistamaan nuoren jedin, mutta Kenobi käytti kuolevan mestarinsa valosapelia ja katkaisi sithlordin kahtia. Darth Maul putosi syvään reaktorikuiluun, josta hän lopulta päätyi Lotho Minorin jäteplaneetalle. Darth Maulin luultiin kuolleen ja luultu kuolema oli hänen mestarilleen suuri pettymys. Pian Sidious sai uuden oppilaan entisestä jedimestarista Dookusta, jolle hän antoi nimeksi Darth Tyranus.

Paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12 vuotta myöhemmin sith-oppilas Savage Opress sai tehtävän yönsisar Äiti Talzinilta etsiä kadonnut veljensä Darth Maul, jotta tämä voisi kouluttaa Opressista sithin. Opress löysi veljensä Darth Maulin Lotho Minorin jäteplaneetalta. Darth Maul oli jäänyt eloon ja tullut hulluksi eläessään 12 vuotta jätteiden keskellä. Darth Maul oli rakentanut itselleen uudet mekaaniset tekojalat ja vannoi kostavansa Obi-Wan Kenobille, jos pääsee pois Lotho Minorilta. Opress toimitti seonneen Darth Maulin Dathomirille Mother Talzinin luokse, jossa Mother Talzin taikoi muinaisilla pimeän puolen taijoilla Maulille uudet mekaaniset tekojalat ja päästi Maulin hulluudestaan. Maulin viha Obi-Wan Kenobia kohtaan kasvoi entisestään. Maul kertoi veljelleen kuinka Kenobi katkaisi hänet kahtia ja miten pettynyt hän on siihen, että Kloonisota oli alkanut ilman häntä. Opress ehdotti kostoa Kenobia kohtaan. Kostonhimoinen Darth Maul ja hänen veljensä Savage Opress lähtivät etsimään Kenobia.

Kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul ja Savage Opress saapuivat Raydoniaan ja murhasivat viattomia kyläläisiä saadakseen Jedi-neuvoston huomion. Maul lähetti hologrammiviestin Jeditemppeliin, jossa hän surmaa panttivankeja vaatien Obi-Wan Kenobin saapumista paikalle. Kenobin saapuessa paikalle, Maul kertoi hänelle kuinka ainoastaan viha ja kostonhimo oli pitänyt tämän hengissä Naboon taistelun jälkeen. Opress hyökkäsi Kenobin kimppuun takaa. Valosapelitaistelun päätteeksi Maul otti Kenobin valosapelin ja Opress löi jedimestarin tajuttomaksi. Maul ei surmannut Kenobia heti, vaan halusi kostaa hänelle kiduttamalla tätä. Sillä välin Dookun entinen oppilas ja nykyinen palkkionmetsästäjä Asajj Ventress huomasi Tatooinella ilmoituksen palkkiosta Savage Opressin päästä. Ventress lähti Raydoniaan surmaamaan Opressia. Maul ja hänen veljensä raahasivat tajuttoman Kenobin alukseensa, jossa Maul alkoi kiduttamaan tätä. Aluksen lähtiessä Ventress hyppäsi salaa kyytiin. Darth Maulin uhkaillessa Kenobia, Ventress saapui paikalle. Maul sanoi hänen tietävän liikaa ja käskee veljeään tuhoamaan tämän. Maulin ja Opressin etsiessä Ventressiä aluksesta, Ventress auttoi Kenobia. Maulin ja Oppressin tullessa takaisin, Ventress antoi toisen valosapelinsa Kenobille lainaksi Maulia ja Opressia vastaan. Kenobi ja Ventress yhdistivät voimansa veljeksiä vastaan. Valosapelitaistelun päätteeksi Kenobi sai oman valosapelinsa takaisin ja huomasi veljeksillä olevan ylivoiman ja päätti Ventressin kanssa paeta aluksen ohjaamon pelastuskapselin avulla.

Florrum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokin aikaa Obi-Wan Kenobin pakenemisen jälkeen, sith-veljekset päätyivät Cyblocin aurinokuntaan InterGalaktisen pankkiklaanin hallitsemalle avaruusasemalle. Vartijadroidien tuhoamisen jälkeen Savage Opress löysi kassakaapin, joka oli pullollaan Tasavallan krediittejä. Jedien etsiessä veljeksiä, Darth Maul kehitti uuden suunnitelman Kenobia vastaan ja nimesi itsensä Opressin sith-mestariksi, josta Opress ei pitänyt ja otti valosapelinsa esiin. Lyhyen valosapelitaistelun päätteeksi Maul lupasi kouluttaa veljensä sithiksi. Krediittien varastamisen jälkeen veljekset suuntasivat Florrum-planeetalle, jossa he palkkasivat ryhmän piraatteja varastamillaan rahoilla Kenobia vastaan. Kun jedimestarit Obi-Wan Kenobi ja Adi Gallia saapuivat Florrumiin, he yhdistivät voimansa piraattijohtaja Hondo Ohnakan ja hänen joukkojensa kanssa veljeksiä vastaan. Valosapelitaistelussa Opress surmasi Gallian, jonka jälkeen Kenobi otti hänen valosapelinsa ja taisteli sillä veljeksiä vastaan. Myöhemmin taistellessa Kenobia vastaan, Opress menetti vasemman kätensä. Valosapelitaistelun jälkeen, Maul tajusi hänen suunnitelman epäonnistuneen ja yritti paeta veljensä kanssa. Maulin ja Opressin piraattijoukot liittoutuivat Kenobin, Ohnakan ja muiden piraattien kanssa veljeksiä vastaan. Maul sai osuman toiseen tekojalkaansa. Veljekset onnistuivat kuitenkin pääsemään alukseensa. Aluksen noustessa piraatit tuhosivat aluksen toisen moottorin singolla. Maul ja Opress kuitenkin onnistuivat pakenemaan Florrumista aluksen pelastuskapselin avulla.

Shadow Collective[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Maul ja Opress liittoutuivat mandalorelaisen Death Watch -järjestön kanssa ja yhdessä he ryhtyivät perustamaan Shadow Collective -rikollisjärjestöä yhteistyössä galaksin pahamaineisimpien rikollisten kanssa suunnitelmanaan anastaa valta Mandaloresta ja asettaa ansa Kenobille. Mandaloren vallankumouksen aikana Death Watch petti Maulin ja Opressin, ja kaappasivat Mandaloren vallan itselleen. Darth Maul surmasi Death Watchin johtajan Pre Vizlan valosapelitaistelussa ja näin ollen Maulista tuli Death Watchin sekä Mandaloren johtaja. Maul nimesi Death Watchin uudeksti Manalorian super commandoksi. Osa Death Watchin jäsenistä ryhtyi kapinaan Maulia ja Opressia vastaan. Obi-Wan Kenobin saapuessa paikalle, Darth Maul surmasi Mandaloren entisen herttuattaren Satine Kryzen. Kenobi tajusi koko vallankumousken olevan ansa hänelle ja pakeni Mandaloresta Death Watch -kapinallisten kanssa. Myöhemmin Maulin entinen mestari Darth Sidious saapui Mandaloreen. Sidious väitti Maulin pettäneen tämän rikkomalla Kahden sääntöä ottamalla Savage Oppressin oppilaakseen. Valosapelitaistelun päätteeksi Sidious surmasi Savage Oppressin. Veljensä kuoltua Maul aneli armoa entiseltä mestariltaan, mutta Sidiouksella ei ollut aikeita tappaa entistä oppilastaan, vaan sanoi hänellä olevan muuta käyttöä hänelle.

Kanoonitomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maulia tavataan vielä kuolemansakin jälkeen EU:ssa useissa eri tarinoissa joissa hänet on herätetty henkiin keinolla jos toisella.

Obi-Wanin jahtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaron McBriden keksimä ”Old Wounds” -niminen tarina alkaa, kun Owen Lars yrittää opettaa Luke Skywalkerille tämän ensimmäisiä sanojaan. Hän näkee oudon hahmon kaukana horisontissa juoksemassa kohti Larsin kotitilaa ja Owen käskee Berua viemään pojan sisään ja hakemaan hänen kiväärinsä. Hahmo kuitenkin väistää helposti Voiman avulla Owenin laukaukset ja murskaa sitten Voimaa käyttäen tämän aseen.

Seisoen kummallisilla droidijaloilla (samantyyppiset kuin Kenraali Grievouksella oli) ja piiloutuen tummaan huppuun Darth Maul kutsuu Voiman läpi näkymätöntä vihollista, jonka hän näkymättömyydestä huolimatta tuntee. Paha, psyykkinen ääni oli vaatinut häntä seuraamaan tätä vihollista vuosia, Kaminossa, Geonosiksella, Mustafarilla ja hänen oli täytynyt tappaa viattomia Polis Massalla ennen kuin hän vihdoin oli saanut ratkaisevat tiedot Mos Espasta ikääntyvältä Wattolta, jonka hän oli tiedot saatuaan surmannut.

Maul tiesi, että jahtaamisensa tulisi nyt päätökseen sillä hänen jahdattunsa tulisi varmasti esiin, kun tämä uhkaisi Lukea. Vihdoin ääni kysyy Voiman välityksellä, ”Tietääkö Palpatine?”. Darth Maul vastaa, ”Ei. Täällä ei ole Palpatinea. Ei Keisaria. Ei Jediä. Täällä ei ole Valoa, ei Pimeyttä…. Vain sinä ja minä”.

Tässä vaiheessa (harmaahiuksinen) Obi-Wan ilmestyy hiekasta ja Maul laskee huppunsa. He aloittavat raivokkaan taistelun, jonka tuloksena Maul menettää kätensä ja muutaman sarven ennen kuin hän jää Kenobin armon varaan tämän pitäessä valomiekkaansa Maulin otsalla. Obi-Wan epäröi tappaa puolustuskyvytöntä vastustajaansa, kunnes Owen ratkaisee tämän ampumalla Sithin pään paikoiltaan vahingoittuneella kiväärillään.

Obi-Wan sanoo vievänsä ruumiin ja polttavansa sen, ja kysyy onko Lukella kaikki hyvin. Owen vastaa, ”Sanoin sinulle, että pidän hänet turvassa ja niin teen. Vaikka se tarkoittaisi, että turvassa sinulta. Sinä et tule takaisin tänne. Ymmärrätkö?” Obi-Wan lähtee Maulin ruumiin kanssa puhuen Lukelle Voiman välityksellä, ”Älä huoli. Olen läsnä… vaikket minua näkisikään”.

Klooni Kalakar Sixillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ron Marzin luomassa ”Resurrection”-tarinassa Galaktisen Imperiumin salajärjestö Kloonasi Maulin 0 BBY, vain vähän aikaa ennen Yavinin taistelua. Tämä järjestö oli entisen sithlordi Darth Millenialin luoma. Maulin klooni karkasi ja hän piiloutui Kalakar Sixiin.

Darth Vader, Palpatinen uusi oppipoika saapui Kalakar Sixiin muutaman Imperiumin sotilaan kanssa etsimään Kuolemantähden piirustuksia, jotka Kapinalliset olivat varastaneet. Vader aisti Pimeän puolen olevan jossain Sixillä ja pian huomasi sotilaidensa olevan kuolleita, jotka oli lävistetty valomiekalla.

Samalla hetkellä ”Darth Maul” hyökkäsi Vaderin kimppuun, tarkoituksena tappaa Vader ja ottaa paikkansa Palpatinen vierellä jälleen. Vader ei tietenkään sallinut tätä ja päätti tappaa ”Maulin”. Klooni tosin puhui taistelun aikaan Vaderin menneisyydestä ja lopulta sai yliotteen taistelussa. Ennen kuin ”Maul” ehti antaa kuolettavan iskun Vader lävisti oman valomiekkansa sekä itsensä että ”Maulin” läpi. Ennen kuolemaansa ”Maul” kysyi Vaderiltä mitä hän vihasi eniten jotta voisi tuhota hänet.Vader vastasi:itseään, ja molemmat kuolivat siihen.

Myöhemmin Keisari Palpatine itse saapui planeetalle tarkistaakseen kumpi oli voittanut, Palpatine itse oli käskenyt järjestön kloonata Maul nähdäkseen kumpi voittaisi. Palpatine päätti lähettää Vaderin kapinallisten perään ja Vader lähti häntä odottavalle sukkulalle. Se ei kuitenkaan ollut Maulin loppu vielä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Darth Maul teki ensiesiintymisensä Pimeässä uhassa, jossa häntä esittää Ray Park. Maulin ääninäyttelijänä toimii Peter Serafinowicz.
  • Maul on esiintynyt myös lukemattomissa kirjoissa ja sarjakuvissa. Näistä yksi, Michael Reavesin kirjoittama Darth Maul: Shadow Hunter, on julkaistu Suomessa nimellä Darth Maul: Varjojen metsästäjä. Viimeisen esiintymisen Maul teki Star Wars Tales 17: Phantom Menace -tarinassa. Iridonialaistiedemies piti Maulin aivoja elossa monia vuosia. Siinä hän ei palaakkaan ruumiissa, vaan hologrammimuodossa, joka taistelee Luke Skywalkeria vastaan.
  • Monille Tähtien sota -faneille oli suuri pettymys, että Maul tapettiin elokuvan lopussa. Eräät Tähtien sota -fanaatikot levittivät huhuja, joiden mukaan Maul nähtäisiin uudelleen Kloonien hyökkäyksessä. George Lucasin puheet ja viimeistään elokuvan ilmestyminen paljastivat huhut vääriksi. Kun myös levitettiin huhuja episodeista 7, 8 ja 9 elokuvina, jotkut ovat levittäneet huhuja siitä että Maul esiintyisi niissä päävastustajana.
  • Maul palasi Star Wars The Clone Wars -animaatiosarjan kauden 4 jaksossa 21 mukaan tarinaan ja hän esiintyy oletettavasti enemmän kauden 5 jaksoissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]