Kreivi Dooku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreivi Dooku
Fani pukeutuneena Dookuksi Long Beach Comic Expo 2011 -tapahtumassa.
Fani pukeutuneena Dookuksi Long Beach Comic Expo 2011 -tapahtumassa.
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijä:
Christopher Lee
Ääninäyttelijät:
Corey Burton (Clone Wars, The Clone Wars -televisiosarja, Battlefront II (2017) ja Star Wars: Tales of the Jedi)
Christopher Lee (The Clone Wars -elokuva)
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002)
Henkilötiedot
Ammatti
Sukupuoli mies
Kotipaikka Serenno
Suhteet
Vanhemmat
  • Gora (isä)
  • Anya (äiti)
Sisarukset
  • Ramil (veli)
  • Jenza (sisar)

Serennon kreivi Dooku, tunnettu myös nimellä Darth Tyranus, on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy George Lucasin luomassa Tähtien sota -universumissa. Hän oli ennen jedimestari, joka sai koulutuksensa suurmestari Yodalta ja oli Qui-Gon Jinnin entinen opettaja, kunnes menetti uskonsa jedeihin ja kääntyi Voiman pimeälle puolelle. Hän ryhtyi sithiksi ja oli Darth Sidiousin toinen oppilas. Elokuvissa Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto häntä näytteli Christopher Lee.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dooku oli entinen jediritarikunnan jäsen, joka sai aikoinaan koulutuksensa suurmestari Yodalta ja koulutti Qui-Gon Jinniä. Vuosia ennen elokuvan Kloonien hyökkäys tapahtumia Dooku oli menettänyt uskonsa jedeihin ja Galaktiseen tasavaltaan, uskoen senaattoreiden välittävän vain omista eduistaan, ja noussut johtamaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiota, separatistijärjestöä, joka kapinoi Tasavaltaa vastaan.[1]

Dooku palkkaa palkkionmetsästäjät Jango Fett ja Zam Wessel salamurhaamaan Naboon senaattorin, Padmé Amidalan. Yritys epäonnistuu ja Fett tappaa Wesselin estääkseen tätä paljastamasta mitään.[2] Obi-Wan Kenobi seuraa Fettiä meriplaneetta Kaminolle, jossa paljastuu, että Fett oli luovuttanut omaa DNA:taan klooniarmeijan luomiseksi Tasvallan käyttöön. Mutta armeijan tilaajan, edesmenneen jedimestari Sifo-Dyasin, sijasta itse Dooku oli 10 vuotta aiemmin palkannut Fettin tähän esittäydyttyään Fettille sith-nimellä ”Darth Tyranus”. Lopulta Obi-Wan löytää Dookun ja muut separatistineuvoston jäsenet aavikkoplaneetta Geonosikselta. Dooku yrittää taivutella Obi-Wanin kääntymään puolelleen ja paljastaa Darth Sidiousin manipuloivan senaattia. Obi-Wan kieltäytyy, jolloin Dooku tuomitsee hänet sekä Padmén ja Anakin Skywalkerin kuolemaan.

Lukuisat jedit saapuvat paikalle ja pelastavat heidät. Yoda saapuu mukanaan armeija kloonisotilaita, jotka käyvät taisteluun separatistien taisteludroideja vastaan. Dooku yrittää paeta, mutta sekä Obi-Wan että Anakin kohtaavat hänet valosapelitaistelussa. Hän lamaannuttaa hetkellisesti Anakinin Voimasalamoinnilla ja haavoittaa Obi-Wania. Kun Anakin tulee tajuihinsa, Dooku kohtaa hänet uudelleen ja katkaisee Anakinin toisen käden. Silloin Yoda itse saapuu ja kohtaa Dookun. Yodan nopeus ja ketteryys ovat kuitenkin liikaa hänelle, joten hän pudottaa suuren pilarin Obi-Wania ja Anakinia kohti. Yoda estää pilarin putoamisen, mutta Dooku saa tilaisuuden paeta. Dooku saapuu Coruscantiin ja luovuttaa Sidioukselle geonosislaisten suunnitteleman superaseen, Kuolemantähden, piirustukset.

Elokuvan Sithin kosto alussa Dooku ja kenraali Grievous ovat hyökänneet Coruscantiin ja kidnapanneet Tasavallan ylikansleri Palpatinen, joka oli todellisuudessa itse Darth Sidious. Anakin ja Obi-Wan kohtaavat Dookun uudessa valosapelitaistelussa, jonka aikana Dooku lyö Obi-Wanin tajuttomaksi. Anakin antaa vihalleen vallan ja katkaisee Dookun molemmat kädet. Palpatine käskee Anakinia tappamaan Dookun ja hetken epäröinnin jälkeen Anakinin lopulta katkaisee valosapeleilla Dookun pään irti. Tästä alkoi Palpatinen suunnitelma käännyttää Anakin kolmanneksi oppilaakseen, Darth Vaderiksi.

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvassa Star Wars: The Clone Wars Dooku värvää hutt Ziron sieppaamaan hutt Jabban pojan, Rottan, osana suunnitelmaansa saada huttien hyperavaruusreitit separatistien käyttöön. Kun Ziron agentit saavat Rottan siepattua, Dooku lähettää kouluttamansa pimeän akolyytin, Asajj Ventressin, noutamaan Rottan planeetta Tethiltä. Kun Jabba on aikeissa pyytää apua jedeiltä, Dooku päättää lavastaa jedit syyllisiksi. Lopulta hän kohtaa Anakinin Tatooinella valosapelitaistelussa vain huomatakseen, ettei Rotta olekaan Anakinin huostassa. Anakinin uusi padawan, Ahsoka Tano, toimittaa Rottan takaisin Jabban luokse.

Elokuvaa seuranneen samannimisen animaatiosarjan ensimmäisellä tuotantokaudella hänet nähdään lähinnä, kunnes Ventress raportoi tälle lähinnä tehtäviensä etenemistä. Dooku yrittää toisella tuotantokaudella liittoutua Kuolonkaartin kanssa houkutellakseen Tasavallan miehittämään Mandaloren kääntääkseen mandalorialaiset Tasavaltaa vastaan. Mandalorialaisten uutta rauhanomaisempaa suuntaliikettä johtava herttuatar Satine Kryze kuitenkin estää nämä aikeet.

Kolmannella tuotantokaudella Darth Sidious käskee Dookua hankkiutumaan Ventressistä eroon. Ventress liittoutuu äiti Talzinin, Yösiskojen matriarkan, kanssa, joka antaa Dookulle uuden akolyytin, Savage Opressin. Mutta Opress kääntyy sekä Dookua että Ventressiä vastaan. Neljännellä kaudella Dooku voittaa Anakinin kolmessa valosapelitaistelussa ja kostaa Ventressille tämän petoksen käskemällä Grievousia tappamaan kaikki Yösiskot. Viidennelle tuotantokaudella Dooku on yhteyksissä Sanjay Rashiin, joka oli noussut Onderonin kuninkaaksi syrjätettyään Ramsis Dendupin, ja lähetti Grievousin valtaamaan Florrumin.

Kuudennella tuotantokaudella Dookulla on eniten esiintymisiä koko sarjan aikana. Hän saa tietää kloonisotilas Tupin alkaneen toteuttaa käskyä 66 ennenaikaisesti ja yrittää salaa estää Tasavaltaa tutkimasta asiaa. Hän myös manipuloi pankkiklaania ja sen edustajaa Rush Clovisia. Dooku myös peittää jälkensä osuudestaan Sifo-Dyasin kuolemaan, kun jedit alkavat tutkia asiaa tarkemmin. Oba Diahilla Anakin ja Obi-Wan saavat vihdoin selville, että Darth Tyranus oli Dookun sith-nimi ja tajuavat Dookun olleen klooniarmeijan todellinen tilaaja. Kauden lopussa hän ja Sidious saavat tietää Yodan matkustaneen Morabandiin ja käyttävät sith-rituaaleja luodakseen illuusioita häiritsemään Yodaa.

Dooku ei esiinny sarjan seitsemännellä tuotantokaudella. Mutta kauden viimeinen tarina sijoittuu samaan aikaan Sithin koston tapahtumien kanssa ja Obi-Wan kertoo Ahsokalle, komentaja Rexille ja Bo-Katan Kryzelle Dookun kuolemasta. Hän toivoo, että Maul saataisiin kiinni elävänä, koska Dookun kuoleman vuoksi Maul oli ainut, jolta jedit voisivat saada tietoa Darth Sidiousista.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cavan Scottin äänikirjassa Dooku: Jedi Lost Dooku tapasi nuorena siskonsa Jenzan, veljensä Ramilin ja isänsä kreivi Goran vieraillessaan jedien puolesta kotiplaneetallaan Serennossa. Dooku alkaa jedien tietämättä pitää läheisempää yhteyttä Jenzaan. Lisäksi Sifo-Dyasin paljastetaan olleen aikoinaan Dookun paras ystävä. Erään tehtävän aikana Dooku näkee Voiman kautta näkyjämahdollisista tulevaisuuksistaan. Lopulta Dookusta tuli jedimestari, kouluttaa padawaneinaan ensin Rael Averrossin ja myöhemmin toisena padawaninaan Qui-Gonin. Noustuaan jedineuvoston jäseneksi, hän toivoi voivansa parantaa kotiplaneettansa oloja. Qui-Gonin kuoleman tai Tasavallan korruption jälkeen hän saapui puolustamaan Serennoa ja syrjäytti kreiviksi nousseen Ramilin, tullen itse Serennon kreiviksi.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Confederacy of Independent Systems StarWars.com. Viitattu 10.5.2020. (englanniksi)
  2. Hennon, Blake: Is it Wookie or Wookiee? The Times' definitive 'Star Wars' style guide LA Times. 1.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2020. (englanniksi)
  3. Scott, Cavan: Dooku: Jedi Lost. Random House Audio, 2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]