AT-ST

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AT-ST Endorissa

AT-ST (engl. All Terrain Scout Transport, kaiken maaston tiedustelukulkuneuvo) on sotakone kuvitteellisessa Tähtien sota -universumissa. AT-ST:tä käyttää Galaktinen Imperiumi. Koneita nähdään mm. elokuvissa Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku ja Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu.[1]

AT-ST on varustettu yhdellä tuplalasertykillä, yhdellä kevyellä lasertykillä ja yhdellä kranaatinheittimellä antaen sille täyden tulivoiman jalkaväkeä vastaan. AT-ST on 8,6 metriä korkea, ja sen huippunopeus on noin 90 km/h. Se on yksi Galaktisen Imperiumin käytetyimmistä sotakoneista.

AT-ST:n pahin heikkous on kevyt panssarointi, mikä huomataan Endorin taistelussa elokuvassa Jedin paluu, kun Ewokit tuhoavat niitä ansoillaan.

AT-ST:t ovat soveltuvaisia erilaisiin ympäristöihin, esimerkiksi Hothin jäämailmaan tai Endorin metsään.

Versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • AT-XT (All Terrain Experimental Transport) on varhainen kloonisotien aikainen malli. Se nähdään Star Wars: The Clone Wars -pelissä.
  • AT-STI on tietokoneen ohjaama AT-ST.
  • AT-ST/A (All Terrain Scout Transport/Assault) on kymmenen metriä korkea ja raskaammin aseistettu AT-ST, joka pystyy myös kuljettamaan jalkaväkeä.
  • AT-AR (All Terrain Advance Raider) on etulinja taistelua varten tehty variaatio. Sen pää on lähempänä ja se on aseistettu yhdellä isolla tykillä.

Kävelijä suunniteltiin alun perin Imperiumin vastaisku -elokuvaa varten, mutta malli korvattiin AT-ST:llä. AT-AR nähtiin Dark Horse -sarjakuvassa ja The Inside The Worlds of the Original Trilogy -kirjassa.

  • AT-RT (All Terrain Recon Transport) on kloonisotien aikainen malli. Ryhmän AT-RT kävelijöitä voi nähdä Kashyyykin taistelussa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto -elokuvassa.
  • AT-PT (All Terrain Personal Transport) on AT-ST variaatio, jossa on vain yhden hengen miehistö. Näitä kävelijöitä käytettiin Kloonisodissa, mutta ne eivät ikinä menneet massatuotantoon. Kloonisotien jälkeen Imperiumi käytti näitä kävelijöitä, mutta yleisesti huomio käännettiin AT-ST:hen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]