Tähtien sota (alkuperäinen elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtien sota
Star Wars
Elokuvan suomalainen juliste.
Elokuvan suomalainen juliste.
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tuottaja Gary Kurtz
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Gilbert Taylor
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija John Barry
Pukusuunnittelija John Mollo
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lucasfilm Ltd.
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 121 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 miljoonaa dollaria
Tuotto 775,4 miljoonaa dollaria
Seuraaja Imperiumin vastaisku
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tähtien sota (engl. Star Wars), uudelleenjulkaisuna Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo (engl. Star Wars: Episode IV – A New Hope), on yhdysvaltalainen eeppinen avaruusooppera, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut George Lucas. Sen ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 25. toukokuuta 1977. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 16. joulukuuta 1977. Elokuva on Tähtien sota -sarjan ilmestymisjärjestyksessä ensimmäinen, episodijärjestyksessä neljäs ja aikajärjestyksessä kuudes osa.

Tähtien sodan ilmestyessä elokuvan uskottiin menestyvän huonosti, mutta tekijöidensä yllätykseksi siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Elokuvan teko maksoi vain 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta se tuotti maailmanlaajuisesti yhteensä 768 miljoonaa dollaria. Box Office Mojo -internetsivuston mukaan se on inflaatioon suhteutettuna maailman toiseksi menestynein elokuva.[2]

Tähtien sota on lukuisia kertoja äänestetty maailman parhaimpien elokuvien joukkoon; muun muassa arvostettu Yhdysvaltain elokuvainstituutti valitsi sen 1900-luvun sadan parhaan elokuvan joukkoon.

Elokuvan alkuperäistä nimeä käytetään myös koko Tähtien sota -sarjasta. Elokuvan menestyttyä ja jatko-osien varmistuttua, vuonna 1981 elokuvan nimeen lisättiin episodin nimi A New Hope.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Galaksi on ajautunut sisällissotaan, ja Kapinaliiton vakoojat ovat varastaneet suurimman tuhoaseen, Kuolemantähden, Galaktisen Imperiumin voimakkaasti aseistetun avaruusaseman, piirustukset. Kuolemantähden voima riittäisi tuhoamaan kokonaisen planeetan. Kapinallisten johtaja, prinsessa Leia Organa saa piirustukset käsiinsä, mutta Darth Vaderin johtamat Imperiumin joukot saavat hänet kiinni. Leia oli kuitenkin piilottanut piirustukset astromekaanikkodroidi R2-D2:n muistiin holograafisena tallenteena. R2-D2 pakenee ystävänsä protokolladroidi C-3PO:n kanssa pakokapselilla lähellä olevalle aavikkoplaneetta Tatooinelle.

Siellä he päätyvät jawojen, pienten kaupittelevien olentojen, käsiin ja myydään kasteviljelijöille Owen ja Beru Larsille sekä Owenin veljenpojalle Luke Skywalkerille. Luken putsatessa droideja hän löytää Leian jättämän viestin, jossa tämä pyytää apua Obi-Wan Kenobilta. Luke pohtii tarkoittiko Leia Ben Kenobia, lähistöllä asuvaa erakkoa. Seuraavana aamuna R2-D2 lähtee etsimään Obi-Wania, jolloin Luke ja C-3PO lähtevät etsimään häntä. He löytävät R2:n, mutta joutuvat Hiekkakansan väijyttämäksi. Paikalle ilmestyvä huppupäinen mies karkottaa hiekkakansan väen. Mies on Ben Kenobi, joka paljastaa Obi-Wanin olevan hänen oikea nimensä. Obi-Wan kertoo kuuluneensa jedeihin, entisiin galaksin rauhanvartijoihin, jotka hallitsivat yliluonnollisia kykyjä Voimaksi kutsutun energiakentän kautta ja jotka Imperiumi oli kukistanut. Luke saa tietää myös isänsä olleen jedi, kunnes hänet tappoi Darth Vader, Voiman pimeälle puolelle kääntynyt Obi-Wanin oppilas. Obi-Wan antaa Lukelle tämän isän vanhan valosapelin.

Katsottuaan Leian viestin kokonaisuudessaan, Obi-Wan ehdottaa, että he lähtisivät viemään piirustukset Leian kotiplaneetalle Alderaaniin ja Luke oppisi käyttämään Voimaa. Aluksi Luke kieltäytyy, koska hänen pitää palata kotiin. Mutta kotiin palattua hän kokee karmaisevan yllätyksen: droideja etsineet Imperiumin iskujoukot ovat tappaneet hänen setänsä ja tätinsä, jonka myötä Luke palaa Obi-Wanin luokse ja suostuukin tämän ehdotukseen lähteä Alderaaniin droidit R2-D2 ja C-3PO mukanaan. Obi-Wan ja Luke saapuvat Mos Eisleyn kaupunkiin ja palkkaavat salakuljettaja Han Solon ja tämän perämiehen, Wookie Chewbaccan, viemään heidät Alderaaniin Millennium Falconilla aluksellaan. Matkalla Luke aloittaa Voiman ja valosapelin käytön opettelemisen.

Luke, Leia ja Han Solo Kuolemantähdellä

Samaan aikaan Kuolemantähden komentaja, suurmoffi Tarkin, yrittää kiristää Leialta kapinallisten salaisen päämajan sijainnin uhkaamalla räjäyttää tämän kotiplaneetan. Leia kertoo, että päämaja olisi Dantooinella, mutta Tarkin määrää Alderaanin joka tapauksessa tuhottavaksi, osoituksena Kuolemantähden voimasta. Falconin saapuessa perille, Obi-Wan, Luke, Han Solo ja Chewbacca huomaavat planeetan tuhoutuneen. Sitten Kuolemantähden vetosäde imee aluksen sisäänsä. Hangaarissa he kolkkaavat vartijat ja etsivät piilopaikan. Samaan aikaan kun Obi-Wan päättää lähteä etsimään mahdollisuutta kytkeä vetosäde pois päältä, Luke huomaa Leian olevan vankina ja lähtee pelastamaan tätä Hanin ja Chewbaccan kanssa. Useiden riipaisevien pakoyritysten jälkeen he pääsevät takaisin Falconille prinsessa mukanaan. Obi-Wan on samaan aikaan onnistunut kytkemään pois vetosäteen mahdollistaen Falconin paon ja hän on palaamassa muiden luokse, mutta päätyy kohtaamaan Vaderin. Heidän välille syttyy valosapelitaisto, jonka päätteeksi Obi-Wan yhdistyy Voimaan ja muuttuu hengeksi juuri, kun Vader on tappamassa hänet. Joukko pääsee pakenemaan Falconilla keisarillisilta TIE-hävittäjiltä ja suuntaavat Yavin 4:ään, jossa kapinnallisten tukikohta sijaitsee. He eivät kuitenkaan tiedä, että Vader ja tämän joukot kiinnittivät jäljittimen Falconiin, ja että Imperiumi seuraa heitä.

Yavin 4:llä kapinalliset tutkivat Kuolemantähden piirustuksia Falconin päästyä perille ja huomaavat heikon kohdan aluksen pääreaktoriin johtavassa poistoaukossa. Luke johtaa kapinalliset taisteluun X- ja Y-siipisillä hävittäjillä, kun taas Han ottaa palkkionsa kuljetuksesta ja lähtee omille teilleen Luken pyynnöistä huolimatta. Taistelussa kapinalliset kokevat suuria tappioita, vain muutaman pilotin ja Luken selviytyessä. Vader johtaa taistelua TIE-hävittäjillä ja yrittää tuhota Luken X-siipihävittäjän. Mutta Han palaa takaisin ja ampuu hävittäjät Vaderin ympärillä. Obi-Wanin äänen opastuksella Luke käyttää Voimaa laukaistakseen protonitorpedot juuri oikealla hetkellä, ja ne osuvat aukkoon tuhoten Kuolemantähden, tappaen Tarkinin sekä muita Imperiumin upseereja juuri ennen kuin nämä ehtivät tuhota kapinallisten tukikohdan. Lukea ja Hania juhlistetaan sankareina, ja voittojuhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit palveluksestaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Mark Hamill  Luke Skywalker  
 Harrison Ford  Han Solo  
 Carrie Fisher  Prinsessa Leia  
 Peter Cushing  Suurmoffi Tarkin  
 Alec Guinness  Obi-Wan ”Ben” Kenobi  
 David Prowse  Darth Vader  
 James Earl Jones  Darth Vaderin ääni  
 Anthony Daniels  C-3PO  
 Kenny Baker  R2-D2  
 Peter Mayhew  Chewbacca  
 Phil Brown  Owen Lars  
 Shelagh Fraser  Beru Lars  
 Eddie Byrne  Kenraali Vanden Willard  
 Denis Lawson  Wedge Antilles  
 Garrick Hagon  Biggs Darklighter  
 Don Henderson  Kenraali Cassio Tagge  
 Leslie Schofield  Upseeri Moradmin Bast  
 Peter Geddis  Kapteeni Raymus Antilles  
 Alfie Curtis  Tohtori Evazan  
 Alex McCrindle  Kenraali Jan Dodonna  
 Paul Blake  Greedo  
 Larry Ward  Greedon ääni  
 Michael Leader  iskusotilas (cameo)  

1970-luvun alussa George Lucas oli rahapulassa, mutta hän oli päättänyt toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa tieteiselokuvan ohjaamisesta. Alun perin elokuvan aiheena olisi ollut Alex Raymondin luoma sarjakuvasankari Flash Gordon, mutta hahmon tekijänoikeuden omistanut elokuvatuottaja Dino De Laurentiis ei ollut kiinnostunut nuoren ohjaajan ideasta. Niinpä pettynyt Lucas rohkaisi itsensä ja päätti tehdä oman tieteiselokuvansa.

Uuden toivon käsikirjoittaminen alkoi vuonna 1973. Ensimmäiset käsikirjoitusversiot poikkesivat suuresti lopullisesta elokuvasta: esimerkkinä eräs versio oli nimeltään Adventures of Luke Starkiller, joka kertoi kenraali Luke Starkillerin seikkailuista galaksissa. Lopullinen käsikirjoitusversio valmistui vuonna 1975. Luken alkuperäistä nimeä ollaan myöhemmin käytetty muualla Tähtien sodan oheismateriaalissa, kuten videopeleissä Knights of the Old Republic ja The Force Unleashed. Lucas palkkasi kuvittaja Ralph McQuarrien luomaan maalauksia tarinan päätapahtumista ja käytti niitä myöhemmin esitellessään käsikirjoitusta elokuvayhtiöille.[3]

Lucas huomasi nopeasti, että hänen oli vaikea saada elokuvalleen rahoitusta, sillä Hollywood-elokuvat eivät olleet tuottoisia ja vararikon partaalla olevat elokuvayhtiöt pelkäsivät Uuden toivon osoittuvan flopiksi. Muun muassa Metro-Goldwyn-Mayer ja Warner Bros. kieltäytyivät mahdollisuudesta osallistua elokuvan tuottamiseen. Lopulta Lucas sai rahoituksen 20th Century Fox -studiolta, joka tosin myös uskoi elokuvan huonoon menestykseen.

Lucas halusi elokuvaansa ennennäkemättömiä erikoistehosteita, joten hän otti yhteyttä Douglas Trumbulliin, joka oli tunnettu Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan erikoistehosteiden luojana. Trumbull oli kuitenkin kiireinen ja joutui kieltäytymään, mutta samalla suositteli avustajaansa John Dykstraa. Dykstra keräsi ympärilleen sekalaisen joukkion korkeakouluopiskelijoista, taiteilijoista ja insinööreistä, joita varten George Lucas perusti erikoistehosteyhtiö Industrial Light & Magicin.lähde? Lucas myös piti James Bond -elokuvista ja kiinnitti niihin erikoistehosteita suunnitelleen John Stearsin Tähtien sodan tuotantoon.[4] Stears suunnitteli elokuvaan Kuolemantähden, R2-D2:n sekä C-3PO:n, valosapelit ja Luke Skywalkerin maakiiturin.[5]

Erikoistehosteiden ohella Lucas halusi elokuvaan nuoria ja suhteellisen tuntemattomia näyttelijöitä. Lukuisien vaiheiden jälkeen hän valitsi pääosiin Mark Hamillin, Carrie Fisherin ja Harrison Fordin. Lucas oli aiemmin työskennellyt Fordin kanssa elokuvassa Svengijengi ’62 ja pyysi tätä koe-esiintymisiin lukemaan vuorosanoja näyttelijöiden kanssa. Ford oli ärsyyntynyt, kun Lucas ei tarjonnut hänelle koe-esiintymistä ja käyttäytyi sarkastisesti koko esiintymisen ajan. Lucas piti tästä ja tarjosi hänelle roolia.[6] Näiden ohella hän värväsi kokeneita veteraaninäyttelijöitä, kuten Alec Guinnessin ja Peter Cushingin. Parhaiten elokuvan menestyksestä hyötyi Harrison Ford, joka on nykyisin yksi tunnetuimmista ja rikkaimmista Hollywood-tähdistä.

Elokuvan kuvaukset alkoivat maaliskuussa 1976 ja päättyivät saman vuoden heinäkuussa. Elokuvaa kuvattiin Guatemalassa (Tikalin kansallispuistossa), Englannissa, Tunisiassa (mm. Chott el Gharsasta, Matmatasta, Ksourista ja Tozeurin ympäristössä) ja Yhdysvalloissa. Kuvausten aikana tapahtui useita vaikeuksia; esimerkiksi Tunisiassa, jossa aavikkoplaneetta Tatooinelle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin, hiekkamyrsky tuhosi lavasteet ja kuvaaminen oli miltei mahdotonta paahtavan kuumuuden takia — lopulta kuvaukset jouduttiin lopettamaan, kun Saharassa satoi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen.[7] Koko projekti osoittautui niin stressaavaksi, että Lucas sai elokuvan editointivaiheessa rintakipuja ja joutui sairaalaan, missä hänelle diagnosoitiin kohonnut verenpaine ja uupumus.[8]

Ennen ilmestymistään Tähtien sotaa markkinoitiin enimmäkseen nuorisolle ja tieteiselokuvien ystäville, joita varten elokuvasta julkaistiin romaani ja sarjakuva.[7]

Elokuvan ensi-ilta järjestettiin 37:ssä elokuvateatterissa ympäri Yhdysvaltoja.

Uuden toivon menestys johtui pitkälti sen vallankumouksellisista erikoistehosteista, jonka kaltaisia ihmiset eivät olleet aikaisemmin nähneet. Elokuva rikkoi myyntiennätykset miltei jokaisessa amerikkalaisessa elokuvateatterissa.

Lucas oli onnistunut neuvottelemaan 20th Century Foxilta oikeudet elokuvan oheistuotteisiin. Studio piti Lucasin osuutta arvottomana,lähde? mutta elokuvan suosion myötä oheistuotteiden myynti kasvoi dramaattisesti. Itse asiassa Lucas ansaitsi suurimman osan tuloistaan juuri oheistuotteiden kautta.lähde?

Tähtien sota voitti vuoden 1978 Oscar-gaalassa kuusi Oscar-palkintoa: parhaan lavastuksen, leikkauksen, erikoistehosteiden, kuvauksen, puvustuksen ja ääniefektien palkinnot. Elokuva oli myös ehdokkaana parhaan elokuvan, alkuperäisen käsikirjoituksen, miessivuosan ja ohjauksen palkinnoista. Elokuva palkittiin myös Golden Globella, Grammyllä ja kahdella BAFTA:lla. Elokuvapalkintojen ohella Tähtien sota voitti Worldconin myöntämän Hugo-palkinnon.

Myöhempi arvostus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota valittiin vuonna 1989 Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteetti­sesti, historialli­sesti tai kulttuuri­sesti merkittäviä amerikkalais­elokuvia.[9] American Film Institute listasi sen sijalle 15 sadan parhaan amerikkalaiselokuvan luettelossaan vuonna 1998.[10]

Vuonna 2003 elokuvan soundtrack-albumi valittiin mukaan Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -äänitekokoelmaan[11].

Vaihtoehtoisia versioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Greedo-Han kohtauksen muokkaaminen raivostutti monet Star Wars fanit. Kuva vuoden 2006 DVD bonuksesta "teatteriversiosta"

Vuonna 1997 ilmestyi Tähtien sodan 20-vuotisjuhlan kunniaksi Special Editionina tunnettu erikoisversio, jossa elokuvan erikoistehosteita oli digitaalisesti paranneltu. Special Editionissa oli myös muutamia kohtauksia, joita ei ollut elokuvan alkuperäisessä versiossa. Monien Tähtien sota -fanien mielestä parannellut erikoistehosteet kuitenkin heikensivät elokuvaa. Special Editionin merkittävimpiä muutoksia:

 • Uusittu kohtaus, jossa Imperiumin sotilaat etsivät Tatooinella kadonneita droideja. Keisarillisen sukkulan, jolla sotilaat saapuivat, voi nähdä taustalla.
 • Uusittu Obi-Wan Kenobin koti.
 • Kohtausta, jossa Luke, Obi-Wan, C-3PO ja R2-D2 saapuvat Mos Eisleyhin, on pidennetty ja muuteltu.
 • Ennen kuolemaansa Greedo yrittää ampua Han Solon, mutta epäonnistuu.
 • Uusi kohtaus, jossa Han Solo ja tietokoneanimaatiolla toteutettu Jabba the Hutt keskustelevat. Kohtaus kuvattiin alkuperäiseen elokuvaan käyttäen täysin erinäköistä Jabbaa. Boba Fettin voi nähdä kohtauksen lopussa.
 • Uusittu Millennium Falconin lähtö.
 • Alderaanin räjähdyksestä lähtee rengasmainen paineaalto.
 • Uusi kohtaus, jossa Luke ja Biggs keskustelevat ennen Yavinin taistelua.
 • Uusia digitaalisia otoksia X- ja Y-siipisistä.
 • Kuolemantähden räjähdyksestä lähtee rengasmainen paineaalto.
 • Darth Vaderin ääninäyttelijänä toimineen James Earl Jonesin nimi on liitetty lopputeksteihin. (Hän ei halunnut nimeään Uuden toivon alkuperäisen version lopputeksteihin, koska ei omasta mielestään tehnyt tarpeeksi työtä sen eteen.)

Vuonna 2000 Tähtien sota Special Edition julkaistiin videolla nimellä Tähtien sota: Uusi toivo. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun A New Hope -lisänimeä käytettiin virallisesti elokuvan nimenä Suomessa. Samalla se on ensimmäinen kerta, kun Special Editionia ei nimessä mainita, vaikka kaikki myöhemmät julkaisut ovat siihen pohjautuneet.

Vuonna 2004 ilmestynyt DVD-versio pohjautui Tähtien sota: Special Editioniin, jota muutettiin edelleen. DVD-version virallinen nimi muutettiin muotoon Star Wars: Episodi IV - Uusi toivo vastaamaan episodeja I-III. Version merkittävimpiä muutoksia:

 • Obi-Wan Kenobin huuto, joka pelästyttää hiekkakansan, on korkeampi ja kimeämpi.
 • Special Editionissa esiintynyttä Jabbaa on muokattu digitaalisesti.
 • Alderaanin räjähdystä ja paineaaltoa on muutettu tulisemmaksi.
 • Kun kaksi Imperiumin sotilasta tutkii Millennium Falconia, toinen sotilaista sanoo: ”There’s no one here.
 • Prinsessa Leian selliosaston käytävää on digitaalisesti pidennetty ja muokattu realistisemmaksi.
 • Aiemmissa versioissa Kuolemantähden vetosäteen ohjauspaneelin teksti on kirjoitettu latinalaisilla kirjaimilla (englannin kielellä), mutta DVD-versiossa teksti on vaihdettu digitaalisesti aurebeshiksi (Tähtien sodan maailman aakkosiksi.)
 • Luken ja Leian kaikuvat äänet Kuolemantähden kuilukohtauksessa on muokattu realistisemmiksi.
 • Musiikkia Yavinin taistelussa on huomattavasti hiljennetty tai poistettu, jotta äänitehosteet kuuluisivat paremmin.


Fanit ovat tehneet omia editioneita tästä elokuvasta ja myös Imperiumin vastaiskusta ja Jedin paluusta. Esim. vuonna 2007 Adywan niminen fani julkaisi oman 'Revisited' editionin elokuvasta jota seurasi myöhemmin Imperiumin vastaiskun Revisited -edition. Adywan työskentelee nyt Jedin paluussa ja hän myös julkaisi Uuden toivon teräväpiirtolaadulla lähivuosina.

Myös fanit ovat tehneet alkuperäisten versioiden palauttamis-projekteja. Esim 4K77 joka on ultrateräväpiirtoon muutettu alkuperäinen skannaus Uudesta toivosta. On myös olemassa Harmy's Despecialized Edition (Star Wars: The Despecialized Edition) jossa Harmy julkaisi elokuvan alkuperäisen palautetun version vuonna 2011, noin 7 vuotta ennen kuin Team Negative1 julkaisi 4K77:n. Vuonna 2023, WRA niminen ryhmä työskentelee "Digital Edition" -nimisen editionin parissa. Se korjaa värit ja siihen tehdään joitain 3D muutoksia ja efektejä uusitaan (lähteenä WRA:n postaukset foorumeilla). Digital Editionin odotetaan saapuvan marras-joulukuussa 2023 tai tammikuussa 2024.

James Cameronin kolmiulotteisen jättimenestyksen Avatarin myötä myös Lucas alkoi suunnitella kaikkien kuuden elokuvan muuttamista 3D:ksi. Kronologisesti ensimmäinen osa Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka julkaistiin kolmiulotteisena ja re-masteroituna helmikuussa 2012.lähde? Muut episodit jäivät kuitenkin julkaisematta elokuvien siirtyessä Disneyn omistukseen.

Romaaniversio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan romaaniversio julkaistiin Lucasin nimellä, mutta todellisuudessa sen haamukirjoitti Alan Dean Foster elokuvan käsikirjoituksen pohjalta. Kirja julkaistiin 12. marraskuuta 1977, miltei puoli vuotta ennen varsinaisen elokuvan ilmestymistä. Kirjan kustantajana toimi Ballantine Booksin omistama Del Rey.

Sarjakuvaversio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan käsikirjoituksen pohjalta tehty sarjakuvaversio julkaistiin neliosaisena sarjana, jonka ensimmäinen osa ilmestyi heinäkuussa 1977 ja viimeinen osa saman vuoden joulukuussa. Sarjakuvan piirsi Roy Thomas, väritti Paty Cockrum sekä tussasivat Rick Hoberg ja Bill Wray. Sarjakuvan kustansi Marvel Comics.

Monet sarjakuvan kohtaukset ja jopa hahmot poikkeavat ulkoasultaan elokuvassa nähtävistä, koska Thomas joutui piirtämään sen ennen elokuvan julkaisua hyvin vähäisen kuvamateriaalin avulla - useasta kohtauksesta hänellä oli käsikirjoituksen lisäksi apunaan vain yksi tai kaksi kuvauksissa otettua valokuvaa.

 1. Star Wars (1977) Elonet.fi. Viitattu 15.12.2015. (englanniksi)
 2. All Time Box Office: Domestic Grosses Adjusted for Ticket Price Inflation BoxOfficeMojo.com. Viitattu 30.1.2010. (englanniksi)
 3. T. Rees Shapiro: Ralph McQuarrie, artist who drew Darth Vader, C-3PO, dies at 82 Washington Post. 4.4.2012. Viitattu 4.4.2016. (englanniksi)
 4. Vallance, Tom: Obituary: John Stears 19.7.1999. Lontoo: The Independent. Viitattu 1.1.2016. (englanniksi)
 5. Honan, William H.: John Stears, 64, Dies; Film-Effects Wizard NYTimes.com. 4.7.1999 (päivitetty 7.7.1999). The New York Times Company. Viitattu 1.1.2016. (englanniksi)
 6. Harrison Ford, America's Leading Man Time.com. Arkistoitu 27.1.2010. Viitattu 16.1.2010. (englanniksi)
 7. a b Empire of Dreams: The Story of the Star Wars trilogy, dokumentti; Star Wars Trilogy Box Set (DVD) [2005]
 8. Starting Star Wars: How George Lucas came to create a galaxy New Statesman. 25.5.2017. Viitattu 8.5.2018.
 9. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 13.7.2016.
 10. 100 Years, 100 Movies, American Film Institute. Viitattu 14.7.2016.
 11. Complete National Recording Registry Listing, Library of Congress. Viitattu 7.9.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]