Kapinaliitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kapinaliitto (engl. Rebel Alliance), täydeltä nimeltään Liittouma Tasavallan palauttamiseksi (Alliance to restore the Republic) on Tähtien sodan kuvitteellisessa universumissa vastarintaliike, joka taistelee pahaa Galaktista Imperiumia vastaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kapinaliitto perustettiin noin kaksi vuotta ennen Yavinin taistelua. Sen siemenet kuitenkin kylvettiin jo Sithin koston aikoihin, vaikka sitä ei näytetä elokuvassa. Alun perin sen piti olla vain senaatin sisäinen liike. Ylikansleri Palpatine oli julistautunut keisariksi ja tehnyt Vanhasta tasavallasta Galaktisen Imperiumin. Senaattorit Mon Mothma ja Bail Organa alkoivat vastustaa Imperiumin hirmuhallintoa ja keräsivät vastarinnan kannattajia ympäri galaksia. He vihasivat Imperiumia ja halusivat käydä taistoon entisen Vanhan tasavallan puolesta. Heidän joukkonsa nousi nopeasti ja siihen kuului muun muassa senaattoreja, salakuljettajia, sotilaita ja droideja. Kapinaliitto syntyi virallisesti, kun Corellian sopimus allekirjoitettiin vuonna 2 BBY. Sopimus yhdisti hajallaan olevat vastarintaliikkeet. Sopimuksen allekirjoittivat Mon Mothma, Bail Organa, Garm Bel Iblis, Rahm Kota, Galen Marek ja Prinsessa Leia Organa.

Kapinaliiton ensimmäinen päämaja sijaitsi Dantooine-planeetalla, mutta Imperiumi löysi tukikohdan ja taistelun lopuksi ajoi heidät sieltä. Kapinalliset perustivat uuden päämajansa Yavin-kaasuplaneetan neljänteen kuuhun massassitemppelin raunioihin. Kapinalliset onnistuivat varastamaan Imperiumin uuden superaseen, Kuolemantähden, tekniset pohjapiirrokset ja toimittamaan ne palkkasoturi Kyle Katarnin avulla Alderaanin prinsessa Leia Organalle. Kapinaliitto sai pohjapiirrokset ja selvitti Kuolemantähden heikon kohdan. Samaan aikaan Imperiumi oli saanut kapinallisten päämajan sijainnin ja lähetti Kuolemantähden tuhoamaan Yavin 4:n. Yavinin taistelussa Kapinaliitto saavutti ensimmäisen merkittävän voittonsa tuhoamalla Kuolemantähden.

Imperiumi ymmärsi, että Kapinaliitto oli uhaksi ja lähetti Darth Vaderin johtaman avaruuslaivaston Yavin 4:ään. Imperiumi onnistui ajamaan kapinalliset uudestaan päämajastaan. Kapinalliset perustivat päämajansa, jolle annettiin nimeksi Echo Base, jääplaneetta Hothiin. Imperiumin lähettämä luotaindroidi kuitenkin paljasti tukikohdan sijainnin. Amiraali Ozzelin tekemän virheen vuoksi kapinalliset saivat etukäteen selville hyökkäysaikeet. Kapinalliset aloittivat välittömästi evakuoinnin ja kenraali Rieekan määräsi sotilaat puolustusasemiin. Imperiumi lähetti AT-AT-kävelijöitä tuhoamaan Echo Basen. Kapinalliset onnistuivat tuhoamaan kolme sotakonetta, mutta Echo Base menetettiin. Hothin taistelu oli yksi Kapinaliiton suurimmista tappioista.

Vuotta myöhemmin Imperiumi aloitti uuden Kuolemantähden rakentamisen ja kapinalliset saivat tietää itse keisarin matkustavan taisteluasemalle valvomaan rakennustöiden edistymistä. Tietojen saaminen vaati monen bothanin hengen. Valtaisa kapinallislaivasto kerääntyi Sullustin lähistölle. Mon Mothma, amiraali Ackbar ja kenraali Crix Madine esittelivät hyökkäyssuunnitelmansa. Tarkoituksena oli viedä Imperiumilta varastetun sukkulan avulla kommandoryhmä Endorin metsäkuuhun, jossa Imperiumin suojakilpigeneraattori sijaitsi. Kommandot sammuttavat suojakilven ja kapinallishävittäjät tuhoavat Kuolemantähden pääreaktorin, jolloin taisteluasemaa tuhoutuu. Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, että tiedot suojakilpigeneraattorista oli toimittanut keisari Palpatine. Suojakilpigeneraattoria suojeli Imperiumin valiosotilaista koostuva legioona ja Endorin metsäkuun takana oli piilossa Imperiumin avaruuslaivasto.

Han Solon johtamat kommandot pääsivät kuuhun, mutta Imperiumin joukot ottivat heidät kiinni suojakilpigeneraattorin valvontabunkkerissa. Kapinallislaivasto joutui Imperiumin avaruusalusten saartamaksi. Endorissa paikalliset alkuasukkaat, ewokit, olivat liittoutuneet kapinallisten kanssa ja auttoivat kommandoja lyömään Imperiumin sotilaat. Suojakilpigeneraattori tuhoutui ja Ackbar käski Lando Calrissianin johtamien avaruushävittäjien iskeä pääreaktoriin. Kapinalliset tuhosivat useita tähtituhoojia ja jopa Executorin, Vaderin supertähtituhoojan ja Imperiumin lippulaivan. Lando Calrissian ja Wedge Antilles tuhosivat reaktorin ja Kuolemantähti tuhoutui. Imperiumi luhistui ja Kapinaliitto valtasi pääkaupunkiplaneetta Coruscantin.

Kapinaliitto perusti Uuden tasavallan Imperiumin tilalle. Uusi tasavalta oli kuitenkin hyvin heikko hallitus ja melkein romahti Yuuzhan Vong -invaasion aikoihin Corustcantilla, 27 vuotta Yavinin taistelun jälkeen. Avaruusolennot kuitenkin lyötiin, ja Uusi tasavalta perusti väliaikaisen pääkaupungin Denon planeetalle Coruscantin korjaustöiden ajaksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Merkittäviä kapinallisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]