Padmé Amidala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Padmé Amidala (myös Padmé Naberrie Skywalker) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvissa Pimeä uhka, Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto. ”Padmé” on sanskritiä ja merkitsee ”lotus-kukkaa”. ”Amidala” merkitsee hengellistä ilmentymää. Padméa esittää yhdysvaltalainen Natalie Portman.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Padmé Amidala syntyi Naboo-planeetalla. Hänen vanhempansa olivat Ruwee Naberrie ja Jobal Naberrie. Hänen syntymänimensä oli Padmé Naberrie. Padmé valittiin 14-vuotiaana Naboon kuningattareksi.

Pimeässä uhassa ahne Kauppaliitto piiritti ja valloitti Naboon ja otti kuningatar Amidalan panttivangiksi. Jedi-ritarien Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin avulla hän pakeni hovinsa kanssa, mutta joutui aavikkoplaneetta Tatooinelle. Hän kohtasi siellä nuoren orjan, Anakin Skywalkerin, jonka kanssa hän meni naimisiin[1] Kloonien hyökkäyksen lopussa. Coruscantilla Padmé osallistui senaatin istuntoon, jossa ylikansleri Valorum oli kutsunut senaatin pohtimaan Naboon piiritystä. Istunnon aikana senaattori Palpatinen manipuloimana Padmé vetosi epäluottamusäänestykseen, jossa tasavallalle valittaisiin uusi johtaja. Hän palasi Naboolle ja Anakin Skywalkerin, gunganien ja jedien avulla onnistui vangitsemaan varakuningas Nute Gunrayn. Pimeässä uhassa kuningatar Amidalalla on viisi palvelusneitoa, joiden nimet ovat Saché, Yané, Rabé, Sabé ja Eirtaé.

Mongolian kuninkaallisista otettu kuva. Padme Amidalan kuningatar-ajan pukeutuminen on luultavasti saanut vaikutteita kuvassa esiintyvän naisen asusta.

Kymmenen vuotta myöhemmin, Kloonien hyökkäyksessä, Padmé oli luopunut kuningattaren virasta ja ryhtynyt Naboon senaattoriksi Palpatinen tilalle, josta oli tullut ylikansleri. Hän vastusti lakia, joka olisi antanut tasavallalle luvan luoda ja käyttää armeijaa. Hänet yritettiin salamurhata räjäyttämällä hänen aluksensa. Mutta onneksi hän oli osannut varautua tähän eikä ollut aluksessa vaan lensi omalla aluksellaan oikean aluksen vieressä. Padmén sijasta aluksessa oli hänen kaksoisolentonaan esiintynyt palvelusneito Sabé. Palpatine käski Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin suojelemaan senaattori Amidalaa. Tämän jälkeen tapahtui vielä yksi murhayritus ASN-121 robotilla. Anakin pelastaa Padmén tältä hyökkäykseltä. Jonkun ajan kuluttua Anakin ja Padmé matkustivat Naboolle, jossa heidän välilleen syntyi rakkaussuhde. Myöhemmin he matkustivat Geonosikselle pelastaakseen Obi-Wanin ja joutuivat kloonisodan aloittaneeseen taisteluun. Naboolla Anakin Skywalker ja Padmé Amidala menivät salaa naimisiin.

Sithin kostossa Padmé kertoi Anakinille, että hän oli raskaana. Anakin alkoi nähdä unta, jossa Padmé kuolisi synnytykseen. Kauhistuneena Anakin kysyi neuvoa ylikansleri Palpatinelta, mutta lopulta kääntyi Voiman pimeälle puolelle ja ryhtyi Palpatinen sith-oppilaaksi. Obi-Wan kertoi Padmélle, että Anakin oli johtanut hyökkäystä jedi-temppeliin ja surmannut kaikki siellä olleet jedit. Padme lähti Mustafarille käännyttämään Anakinin takaisin Voiman valoisalle puolelle, mutta Obi-Wan lähti hänen mukaansa. Mustafarilla Padmé ja Anakin keskustelivat, mutta lopulta Anakin kuvitteli vaimonsa pettäneen hänet ja yritti kuristaa Padmén Voiman avulla. Pahasti haavoittunut Padmé vietiin Anakinin ja Obi-Wanin välisen valosapelitaistelun jälkeen Polis Massan asteroidilla sijaitsevaan sairaalaan. Lääkintädroidit paransivat hänet, mutta huomasivat Padmén menettäneen elämänhalunsa ja kuolevan. Droidit pelastivat Padmén kantamat kaksoset, jotka hän nimesi Lukeksi ja Leiaksi. Padmé kuoli lopulta suruun, mutta ennen kuolemaansa hän sanoi Obi-Wanille, että Anakinissa olisi vielä hyvyyttä.

Padmé oli kuollessaan ainoastaan 27-vuotias ja hänet haudattiin Naboolle. Jedin paluussa Leia sanoo Lukelle, että hänen äitinsä oli ”kiltti, kaunis ja surullinen”. Leialla oli jonkinlainen muistikuva äidistään, mutta jostain syystä Luke ei muistanut äitiään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Padmé Amidala starwars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]