Padmé Amidala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Padmé Amidala
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Natalie Portman
Ensi-
esiintyminen
Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Viimeinen
esiintyminen
Episodi III – Sithin kosto (2005)
Henkilötiedot
Koko nimi Padmé Amidala Naberrie
Ammatti
  • Naboon senaattori
  • Naboon kuningatar
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Naboo
Suhteet
Vanhemmat
  • Jobal Naberrie (äiti)
  • Ruwee Naberrie (isä)
Sisarukset Sola Naberrie (sisko)
Puoliso(t) Anakin Skywalker
Lapset
Lastenlapset Kylo Ren

Padmé Amidala (myös Padmé Naberrie Skywalker) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvissa Pimeä uhka, Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto. ”Padmé” on sanskritiä ja merkitsee lootuksenkukkaa. ”Amidala” taas merkitsee hengellistä ilmentymää. Padméa esittää yhdysvaltalainen Natalie Portman.

Padmé Amidala syntyi Naboo-planeetalla. Hänen vanhempansa olivat Ruwee Naberrie ja Jobal Naberrie. Hänen syntymänimensä oli Padmé Naberrie. Padmé valittiin 14-vuotiaana Naboon kuningattareksi.

Hahmo elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeässä uhassa ahne Kauppaliitto piirittää ja valloittaa Naboon ja ottaa kuningatar Amidalan panttivangiksi. Jediritarien Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin avulla hän pakenee hovinsa kanssa, mutta joutuu aavikkoplaneetta Tatooinelle. Hän kohtaa siellä nuoren orjan, Anakin Skywalkerin. Coruscantilla Padmé osallistuu senaatin istuntoon, johon ylikansleri Valorum on kutsunut senaatin pohtimaan Naboon piiritystä. Istunnon aikana senaattori Palpatinen manipuloimana Padmé vetoaa epäluottamusäänestykseen, jossa tasavallalle valittaisiin uusi johtaja. Hän palaa Naboolle, ja Anakin Skywalkerin, gunganien ja jedien avulla onnistuu vangitsemaan varakuningas Nute Gunrayn. Pimeässä uhassa kuningatar Amidalalla oli siihen aikaan viisi palvelusneitoa, joiden nimet ovat Saché, Yané, Rabé, Sabé ja Eirtaé.


Mongolian kuninkaallisista otettu kuva. Padmé Amidalan kuningatar-ajan pukeutuminen on luultavasti saanut vaikutteita kuvassa esiintyvän naisen asusta.

Kymmenen vuotta myöhemmin, elokuvassa Kloonien hyökkäys, Padmé on luopunut kuningattaren virasta ja ryhtynyt Naboon senaattoriksi korvaamaan Palpatinea, josta on tullut ylikansleri. Hän vastustaa lakia, joka antaisi tasavallalle luvan luoda ja käyttää armeijaa. Hänet yritetään salamurhata, mutta murhayrityksessä menehtyy hänen kaksoisolentonaan esiintynyt palvelusneitonsa Cordé. Palpatine käskee Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin suojelemaan senaattori Amidalaa, ja pian Anakin pelastaakin senaattorin toiselta salamurhayritykseltä. Padmé ja Anakin matkustavat Naboolle, jossa heidän välilleen syntyi rakkaussuhde. Myöhemmin he matkustavat Geonosikselle pelastaakseen Obi-Wanin ja joutuvat kloonisodan aloittaneeseen taisteluun. Naboolla Padmé ja Anakin menevät salaa naimisiin.

Sithin kostossa Padmé kertoo Anakinille olevansa raskaana. Anakin alkaa nähdä unta, jossa Padmé menehtyisi synnytykseen. Kauhistuneena Anakin kysyy neuvoa ylikansleri Palpatinelta, mutta lopulta kääntyy Voiman pimeälle puolelle ja ryhtyy Palpatinen sith-oppilaaksi. Obi-Wan kertoo Padmélle, että Anakin oli johtanut hyökkäystä jeditemppeliin ja surmannut kaikki siellä olleet jedit. Padmé lähtee Obi-Wanin kanssa Mustafarille saadakseen Anakinin takaisin valoisalle puolelle. Lopulta Anakin kuvittelee vaimonsa pettäneen hänet ja kuristaa tätä. Padmé kuljetetaan Anakinin ja Obi-Wanin välisen valosapelitaistelun jälkeen Polis Massan asteroidilla sijaitsevaan sairaalaan, jossa lääkintädroidit huomaavat Padmén menettäneen elämänhalunsa. Droidit pelastavat Padmén kantamat kaksoset, jotka hän nimeää Lukeksi ja Leiaksi. Padmé kuolee lopulta suruun, mutta ennen kuolemaansa hän sanoo Obi-Wanille, että Anakinissa on vielä jäljellä hyvyyttä.

Padmé oli kuollessaan vain 27-vuotias. Hänet haudattiin Naboolle. Jedin paluussa Leia sanoo Lukelle, että hänen äitinsä oli ”kiltti, kaunis ja surullinen”.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]