George Lucas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
George Lucas
George Lucas vuonna 2009.
George Lucas vuonna 2009.
Syntynyt 14. toukokuuta 1944 (ikä 72)[1]
Modesto, Kalifornia, Yhdysvallat[1]
Omaisuus 3,8 miljardia dollaria[2]
Yhtiö(t) Holocron, Industrial Light & Magic, Lucas Animation, LucasArts, Lucas Books, Lucasfilm, Lucasfilm Story Group, Lucas Licensing, Lucas Online ja Skywalker Sound.
Internet-sivusto Star Wars: George Lucas

George Walton Lucas Jr. (s. 14. toukokuuta 1944 Modesto, Kalifornia, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, elokuvatuottaja ja käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan parhaiten Tähtien sodan luojana ja Indiana Jones -elokuvien tuottajana. Yhdysvaltojen lipputuloilla mitattuna George Lucas on kaikkien aikojen menestynein käsikirjoittaja[3] ja kuudenneksi menestynein elokuvaohjaaja[4].

Lucasin perustamiin yhtiöihin kuuluvat Lucasfilm sekä sen tytäryhtiöt Industrial Light & Magic, Lucas Animation, LucasArts, Lucas Books, Lucas Lisensing, Lucas Online ja Skywalker Sound. Vuonna 2012 Lucas myi kokonaan omistamansa Lucasfilmin Disneylle 4,05 miljardin dollarin hintaan.[5] Lucasin työskentelytila Skywalker Ranch sijaitsee Marinin piirikunnassa Kaliforniassa.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas syntyi kalifornialaisessa Modeston kaupungissa Yhdysvalloissa. Hänen vanhempansa olivat pienen tavaratalon omistaja George Walton Lucas Sr. ja tämän puoliso Dorothy Ellinore Bomberger Lucas.[6] Hän on isänsä puolelta englantilaista ja sveitsiläistä syntyperää, kun taas äitinsä puolelta hän on irlantilaista, saksalaista ja skotlantilaista syntyperää.lähde?

Lapsuudessaan Lucas sairasteli usein ja oli useimpia ikätovereitaan pienikokoisempi. Hän muistaa saaneensa ensi kosketuksensa tieteiselokuvaan nähtyään Kielletyn planeetan (Forbidden Planet, 1956).[7] Lucas opiskeli Thomas Downey High Schoolissa saaden hyviä arvosanoja.

Nuoruudessaan George Lucas haaveili jatkuvasti kilpa-ajajan urasta. 12. kesäkuuta 1962 hänen unelmansa saivat kuitenkin karun lopun: 18-vuotias Lucas joutui vakavaan auto-onnettomuuteen. Lucasin turvavyö katkesi ja hän lensi ulos autosta, joka törmäsi puuhun nopeudella 90 km/h.[8]

Auto-onnettomuudesta selvittyään Lucas hylkäsi haaveensa kilpa-ajajan ammatista ja päätti jatkaa opintojaan, joten hän opiskeli Modesto Junior Collegessa. Hän sai erittäin hyviä arvosanoja, minkä ansiosta hän pääsi arvostettuun Etelä-Kalifornian yliopistoon. Yliopistossa Lucas ohjasi joukon erilaisia lyhytelokuvia. Opintojensa päättyttyä hän pyrki Yhdysvaltain ilmavoimiin, mutta häntä ei huolittu sinne. Niinpä Lucas suoritti sotilaskoulutuksensa Yhdysvaltain maavoimissa, mutta hänen koulutuksensa keskeytyi, kun hänellä todettiin olevan diabetes.[6] Lucasin isän isoisä oli menehtynyt samaiseen sairauteen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucas oli yliopistossa perehtynyt elokuviin, joten hän päätti ryhtyä elokuvaohjaajaksi. Hän ystävystyi Francis Ford Coppolan kanssa, ja vuonna 1969 ystävykset perustivat yhdessä oman elokuvayrityksensä American Zoetropen.[9] Vuonna 1970 ilmestyi Lucasin ensiohjaus THX 1138, joka pohjautui hänen yliopistossa ohjaamiinsa lyhytelokuviin.[9] THX 1138 ei menestynyt taloudellisesti, mutta myöhemmin siitä tuli suosittu kulttielokuva. Vuonna 1971 Lucas perusti oman elokuvayhtiönsä Lucasfilmin. Hänen seuraava elokuvansa Svengijengi ’62 ilmestyi vuonna 1973. Elokuvasta tuli merkittävä taloudellinen ja taiteellinen menestys, jota pidetään usein yhtenä kaikkien aikojen parhaista nuorisoelokuvista.

Edellisten elokuviensa menestyksestä huolimatta Lucas alkoi olla rahapulassa.lähde? Hän kuitenkin päätti toteuttaa pitkäaikaiset haaveensa ja tehdä tieteiselokuvan Alex Raymondin luomasta sarjakuvasankarista Flash Gordonista. Hahmon tekijänoikeuden omistanut elokuvatuottaja Dino De Laurentiis ei kuitenkaan innostunut Lucasin ideasta,lähde? joten pettynyt Lucas päätti tehdä oman tieteiselokuvansa, jonka hän nimesi Tähtien sodaksi. Hän aloitti elokuvan käsikirjoittamisen vuonna 1974, mutta käsikirjoituksen valmistuttua hän huomasi, että suurilta Hollywood-studioilta oli vaikea saada rahoitusta, sillä nämä uskoivat elokuvan menestyvän huonosti.lähde? Lopulta Lucas kuitenkin onnistui saamaan rahoituksen vararikon partaallakenen mukaan? olleelta 20th Century Fox -studiolta.

Tähtien sodan ensi-ilta oli 25. toukokuuta 1977. 20th Century Foxin tuottajien uskomuksista huolimatta elokuva menestyi uskomattoman hyvin, ja Tähtien sota on nykyisinkin yksi maailman menestyneimpiä elokuvia. Tähtien sota mullisti kokonaan George Lucasin elämän. Hänestä oli tullut hetkessä kuuluisa ja upporikas. Lucas sai suurimman osan tuloistaan elokuvan oheistuotteiden kautta. Myös alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan romaaniversio julkaistiin Lucasin nimissä, mutta todellisuudessa sen haamukirjoitti Alan Dean Foster. Elokuvan saaman suuren suosion takia Lucas teki Tähtien sodalle kaksi jatko-osaa, Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun.

Vuonna 1981 George Lucas ja hänen hyvä ystävänsä Steven Spielberg julkaisivat yhteistyönsä tuloksena syntyneen seikkailuelokuvan Kadonneen aarteen metsästäjät. Elokuvasta tuli valtavan suosittu, joten Lucas kirjoitti elokuvan jatko-osat Tuomion temppelin ja Viimeisen ristiretken yhteistyössä muiden käsikirjoittajien kanssa.

1. marraskuuta 1993 Lucas alkoi käsikirjoittaa kolmea uutta Tähtien sota -elokuvaa.[6] Näistä ensimmäinen, Pimeä uhka, teki valtaisalla menestyksellään hänestä maailman rikkaimman elokuvaohjaajan.lähde? Vuonna 2005 George Lucas äänestettiin sadan suurimman yhdysvaltalaisen joukkoon Suuret suomalaiset -ohjelmaa vastaavassa Yhdysvaltojen äänestyksessä.[10] Lucasille myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto vuonna 2005.

Vuonna 2009 arvostetun talouslehden Forbesin tekemän arvion mukaan Lucasilla olisi henkilökohtaista omaisuutta noin kolmen miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta.{[11] Hän oli Hollywoodin eniten ansainnut mies kaudella 2008–2009; jopa Steven Spielberg jäi toiseksi.[12]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1969 George Lucas meni naimisiin Marcia Lou Griffinin kanssa. He erosivat vuonna 1983.[6] Lucasilla on kolme adoptoitua lasta, Amanda, Katie ja Jett. George Lucas kävi lapsena perheensä kanssa Yhdysvaltain metodistikirkon jumalanpalveluksissa, mutta vierasti pyhäkoulun itsetarkoituksellista jumalallisuutta. Hänen elokuvissaan on nähty viitteitä sekä kristillisistä että buddhalaisista perinteistä.[13]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaisasta menestyksestään huolimatta Lucas on saanut myös ankaraa kritiikkiä. Häntä on muiden muassa syytetty liiallisesta tietokoneanimaation käytöstä ja huonosta ohjauksesta.kenen mukaan? Tähtien sota -fanit ovat syyttäneet Lucasia alkuperäisen Tähtien sota -trilogian digitaalisesti muokattujen versioiden julkaisemisesta, sillä heidän mielestään niiden uudistetut erikoistehosteet heikensivät katseluelämystä.lähde? Lisäksi aikajanalla ensimmäiseksi sijoittuvan trilogian kaksi ensimmäistä Tähtien sota -elokuvaa ovat osoittautuneet pettymyksiksi monille Tähtien sota -faneille.kenen mukaan? Trilogian päätösosa sai hyviä arvosteluja. Metacritic-sivuston koostamassa kokoelmassa se on saanut yleisesti positiivisia arvioita sekä lehdistössä (keskimäärin 68/100) että käyttäjiltä (7,1/10),[14] kun ensimmäiset osat saivat selvästi huonommat pisteet (lehdistä 52 ja 53; katsojilta 6,0 ja 6,1).[15][16].

Merkittävimpiä elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi
1970 THX 1138 THX 1138
1973 Svengijengi ’62 American Graffiti
1977 Tähtien sota Star Wars Episode IV: A New Hope
1980 Imperiumin vastaisku Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
1981 Kadonneen aarteen metsästäjät Raiders of the Lost Ark
1983 Jedin paluu Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
1984 Indiana Jones ja tuomion temppeli Indiana Jones and the Temple of Doom
1986 Labyrintti Labyrinth
Howard – uuden ajan sankari Howard the Duck
1989 Indiana Jones ja viimeinen ristiretki Indiana Jones and the Last Crusade
1999 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka Star Wars Episode I: The Phantom Menace
2002 Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys Star Wars Episode II: Attack of the Clones
2005 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
2008 Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 626. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015). [vanhentunut linkki]
 2. Forbes - George Lucas
 3. People Index, Screenwriters Box Office Mojo. Boxofficemojo.com. Viitattu 27.11.2012. (englanniksi)
 4. People Index, Directors Box Office Mojo. Boxofficemojo.com. Viitattu 27.11.2012. (englanniksi)
 5. Disney to Acquire Lucasfilm Ltd. Yahoo!. News.yahoo.com. Viitattu October 30, 2012. (englanniksi)
 6. a b c d George Lucas Biography Twoop.com. Viitattu 31.1.2010. (englanniksi)
 7. Q&A: George Lucas on Indiana Jones, s. 4 Vanity Fair. VanityFair.com. Viitattu 20.1.2010. (englanniksi)
 8. Me and My Motors: George Lucas Times Magazine. TimesOnline.co.uk. Viitattu 31.1.2010. (englanniksi)
 9. a b Empire of Dreams: The Story of the Star Wars trilogy, dokumentti; Star Wars Trilogy Box Set (DVD), 2005
 10. Greatest American: Top 100 Discovery Channel 2005
 11. #97 George Lucas - The Forbes 400 Richest Americans 2009 30.9.2009 Forbes
 12. Lucas, Spielberg richest of Hollywood rich men Reuters 2009
 13. Mattinlgly T: George Lucas, the Force and God Leadership University. Project of Christian Leadership Ministries, part of Campus Crusade for Christ, International.
 14. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Metacritic
 15. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace Metacritic
 16. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones Metacritic

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]