Rey (Tähtien sota)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rey
ReyStarWars.png
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Daisy Ridley
Cailey Fleming (nuori)
Ääninäyttelijät:
Daisy Ridley (Disney Infinity 3.0, Lego Star Wars: The Force Awakens, Star Wars: Forces of Destiny, Star Wars Battlefront II (2017))
Helen Sadler (Star Wars Battlefront II (2017))
Ensiesiintyminen Star Wars: The Force Awakens (2015)
Henkilötiedot
Ammatti Romunkerääjä
Jedi-padawan
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Jakku
Suhteet

Rey on kuvitteellinen henkilö Tähtien sota -elokuvasarjassa. Rey on elokuvasarjan jatko-osatrilogian yksi päähenkilöistä.[1] Hän esiintyy ensimmäistä kertaa vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa häntä esittää Daisy Ridley. Rey oli alun perin planeetta Jakkulla asuva romunkerääjä, joka joutuu mukaan Vastarinnan sotaan Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan tavattuaan entisen iskusotilaan, Finnin, ja BB-8:n, Vastarinnan ässälentäjä Poe Dameronin droidin. Hän paljastui herkäksi Voimalle ja kohtaamiset Kylo Renin kanssa sekä Luke Skywalkerin olinpaikan löytäminen johtavat häneen tulemiseensa jediksi.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars: The Force Awakensin alussa Rey asui aavikkoplaneetta Jakkulla, ansaiten elantonsa keräämällä planeetalle jääneiden alusten hylyistä osia ja myymällä niitä Niiman etuvartiossa romukauppias Unkar Pluttille. Rey jätettiin Jakkulle hänen ollessaan 5-vuotias ja hän on elänyt siitä asti yksikseen odottaen, että hänen perheensä vielä palaisi. Eräänä päivänä hän tapaa astromekaanikkodroidin BB-8 sekä entisen iskusotilaan nimeltä Finn. Kun Ensimmäinen ritarikunta hyökkää heidän kimppuunsa, he pakenevat Pluttin haltuun päätyneellä Millennium Falconilla. Myöhemmin aluksen entiset omistajat, Han Solo ja Chewbacca, kaappaavat Falconin takaisin rahtialus Eravanalla. Rikollisjengien vaatiessa Hanilta velkojaan, Rey vapauttaa vahingossa Eravanan lastina olevat rathtar-pedot ennen kuin pakenee muiden kanssa Falconilla. Han kertoo Reylle tarinoiden jedeistä olevan totta, ja vaikuttuneena Reyn urheudesta ja lentäjän taidoista hän pyytää tätä liittymään pysyvästi Falconin miehistöön. Rey kuitenkin kieltäytyy, koska haluaa palata Jakkulle.

Maz Kanatan linnassa planeetta Takodanalla, sekä Vastarinnan että Ensimmäisen ritarikunnan vakoojat tunnistavat heidät. Rey tuntee vetoa holveihin, joissa Kanata säilyttää valosapelia, joka kuului Luke Skywalkerille ja aiemmin tämän isälle. Koskettaessaan sitä, Rey näkee kauhistuttavan näyn. Ensin hän näkee näyssään itse Luken, joka oli galaksin viimeinen jedi, sekä R2-D2:n, sitten Kylo Renin ja Ren-ritarit, takauman siitä kuinka tuli jätetyksi Jakkulle, sekä tulevaisuuden itsensä Tähdentappajatukikohdassa. Kanata kertoo, ettei Reyn perhe koskaan palaisi, vaan että Reyn on nyt luotettava Voimaan, jonka sanoo kutsuvan Reytä Skywalkereiden valosapelin kautta. Rey kieltäytyy ottamasta valosapelia ja pakenee metsään.

Ensimmäinen ritarikunta hyökkää Kanatan linnaan ja Vastarinta saapuu paikalle yrittääkseen torjua sen. Kylo Ren vangitsee Reyn ja vie tämän Tähdentappajatukikohtaan kuulusteltavaksi. Kylo yrittää Voiman avulla tulkita Reyn mieltä, mutta Reyn onnistuu vastustella häntä. Kun Kylo jättää hänet yhden iskusotilaan vartioitavaksi, Reyn onnistuu Voiman avulla käyttää mielenhallintaa ja taivutella iskusotilas päästämään hänet vapaaksi. Paon aikana hän löytää tiensä Finnin ja Hanin luokse, ja katsoo kauhuissaan kuinka Hanin pojaksi paljastunut Kylo tappaa isänsä.

Pakoyrityksen aikana, Kylo seuraa Reytä ja Finniä, sekä haastaa heidät valosapelitaisteluun. Finn yrittää taistella Reniä vastaan Skywalkereiden valosapelilla, mutta Kylo haavoittaa häntä vakavasti. Rey ottaa valosapelin itse ja onnistuu lyömään maahan jo valmiiksi haavoittuneen Kylon. Paettuaan Falconilla Finnin ja Chewbaccan kanssa, Rey palaa Vastarinnan tukikohtaan planeetta D’Qarille. BB-8:n ja horroksesta heränneen R2-D2:n selvitettyä Luken olinpaikka, Rey matkustaa Chewbaccan ja R2:n kanssa kaukaiselle planeetalle nimeltä Ahch-To, mistä hän löytää Luken ja ojentaa valosapelin hänelle.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars: The Last Jedi jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Rey ojentaa Skywalkereiden valosapelin Lukelle, joka heittää sen alas kalliolta ja alkaa kävellä pois päin sanomatta mitään. Rey yrittää selittää tulleensa Vastarinnan puolesta pyytämään Lukea palaamaan, mutta Luke pyytää Reytä selittämään miksi tämä oikeasti tuli tänne. Rey kertoi kokemuksistaan Voiman kanssa ja pelkäävän omia kykyjään ja potentiaaliaan. Luke suostuu lopulta antamaan kolme oppituntia Voimasta. Näiden oppituntien kautta Rey osoittaa kykeneväisyytensä raakaan voimaan ja houkutukseen Voiman pimeää puolta kohtaan. Tämä muistuttaa Lukea sisarenpojastaan Ben Solosta, josta tuli Kylo Ren. Rey ja Kylo tuntevat Voiman kautta etäältä yhteyden toisiinsa ja alkavat kommunikoida näkyjen kautta. Kylo väitti Luken yrittäneen tappaa hänet vuosia sitten ja kääntyneensä siksi tätä vastaan. Luke myöhemmin selitti Reylle vain pienen hetken miettineen Benin tappamista nähtyään näyn siitä mikä tästä tulisi. Rey väittää tuntevansa konfliktin Kylon sisällä ja uskovansa tämän palautuvan vielä Ben Soloksi. Luken kieltäydyttyä vielä kerran palaamasta Vastarinnan avuksi, Rey lähtee Chewbaccan ja R2-D2:n kanssa Ahch-Tolta ilman häntä.

Rey lähettää itsensä kapselissa Falconilta yksinvaltias Snoken tähtitaistelulaiva Supremacylle, jossa Kylo vangitsee hänet ja vie Snoken valtaistuinsaliin. Snoke kertoi luoneensa yhteyden Kylon ja Reyn välille houkutellakseen Luken ansaan. Snoke näyttää kuinka hänen joukkonsa tuhoavat Vastarinnan evakuointialuksia ja kiduttaa Reytä. Mutta kun Snoke käskee Kyloa tappamaan Reyn, Kylo tappaakin Snoken ja auttaa Reytä surmaamaan Snoken henkivartijoina toimivat eliittipretoriaanikaartin soturit. Kylo pyytää tämän jälkeen Reytä auttamaan häntä luomaan galaksiin uuden järjestyksen, joka poikkeaisi sekä jedien että sithien tavoista. Samalla hän yritti saada Reyn myöntämään pitkään kieltämänsä totuuden: Reyn vanhemmat olivat pelkkiä alkoholisteja, jotka olivat myyneet tyttärensä ja kuolleet aikaa sitten. Paljastuksesta huolimatta Rey kieltäytyy ja alkaa Voiman avulla kamppailla Kylon kanssa siitä kenelle Skywalkereiden valosapeli kuului, kunnes sapeli halkeaa kahtia. Vastarinnan vara-amiraali Amilyn Holdon ohjattua komentoalus Raddusin törmäämään Supremacyyn, Rey käyttää tilaisuutta hyväkseen ja pakenee.

Rey ja Chewbacca osallistuivat Craitin taisteluun ja houkuttelivat Ensimmäisen ritarikunnan TIE-hävittäjät peräänsä. Vastarinta on silti alakynnessä, joten eloonjääneet päättävät paeta ja Rey käyttää Voima siirtääkseen syrjään kivet, jotka tukkivat pakotienä toimivan käytävän suun. Rey tapaa jälleen Finnin ja Leian sekä tutustuu ensi kertaa Poe Dameroniin. Kun he pakenevat Falconilla, Rey aistii Luken kuoleman Voiman kautta, mutta tuntee Luken myös löytäneen "rauhan ja tarkoituksen". Hän kuitenkin tuntee Vastarinnan hävinneen, mutta Leia vakuuttaa heillä olevan kaikki mitä sen uudelleenrakentamiseen tarvitaan. Rey oli myös ottanut Ahch-Tolta mukaansa jedien pyhät kirjoitukset oppiakseen lisää Voimasta omin avuin.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daisy Ridley palaa näyttelemään Reytä Tähtien sodan jatko-osatrilogian viimeiseen elokuvaan Star Wars: The Rise of Skywalker.[2]

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rey esiintyy myös pelissä Disney Infinity 3.0, Daisy Ridleyn ääninäyttelemänä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Garis, Mary Grace: JJ Abrams Explains Why We Need A Female 'Star Wars' Protagonist & Here Are 7 Reasons Rey Is Long Overdue Bustle. 30.11.2015. Viitattu 27.12.2015. (englanniksi)
  2. Hutchinson, Corey: Star Wars: Every Confirmed Cast Member For Episode 9 Screen Rant. 18.12.2017. Viitattu 17.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]