TIE-hävittäjä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TIE-hävittäjä

TIE-hävittäjät ovat kuvitteellisia Tähtien sota -elokuvasarjassa esiintyviä Galaktisen Imperiumin tähtihävittäjiä.

TIE-hävittäjä on esiintynyt neljässä elokuvassa (Tähtien sota, Imperiumin vastaisku, Jedin paluu ja The Force Awakens). Colin Cantnell suunnitteli ensimmäisen mallin.[1] Sarjan ensimmäisen elokuvan kohtaus, jossa kapinallisten X-siipinen-hävittäjät kohtaavat TIE-hävittäjät Kuolemantähdellä, tehtiin muistuttamaan toisen maailmansodan ilmataisteluista säilynyttä kuvamateriaalia: elokuvantekijät käyttivät materiaalia hyväkseen hävittäjien asettelussa.[2] TIE-hävittäjän äänen loi äänisuunnittelija Ben Burtt, joka yhdisti keskenään norsun törähdyksen ja märällä moottoritiellä jarruttavan auton äänet.[1]

Alkuperäisen trilogian lisäksi TIE-hävittäjien esimalleja nähtiin myös uuden trilogian osissa Episodi II – Kloonien hyökkäys ja Episodi III – Sithin kosto. Jedi starfighter-mallin alukset, joita nähtiin näissä kahdessa elokuvassa, muistuttavat ensimmäisessä elokuvassa nähtyjä TIE-hävittäjiä pinnallisesti.[3]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIE on lyhenne sanoista Twin Ion Engine eli kaksoisionimoottori, joka kertoo hävittäjän voimanlähteestä.[1] Perus-TIE-hävittäjä on helppo tunnistaa sen suurten kuusikulmaisten aurinkopaneelisiipien ja niiden keskellä olevan pyöreän ohjaamon takia. Hävittäjän ainoa aseistus on pyöreän ohjaamoikkunan alalaidassa sijaitsevat kylmät laserkärjet.

TIE-hävittäjässä ei ole hyperajoa, eikä se kykene lentämään kauas emoaluksestaan.[1] Lisäksi ne ovat rakenteeltaan heikkoja, mutta ketteriä.[1] Lentäjän on ensin mainitun seikan takia pidettävä avaruuspukua. TIE-hävittäjät ovat riippuvaisia emoaluksestaan koska niissä ei ole hyperajoa ja niiden tehokkuus perustuu määrälliseen ylivoimaan, ei teknisiin ominaisuuksiin - suojakilpien puutteen vuoksi kapinaliiton alus voi tuhota TIE-hävittäjän muutamalla laukauksella.

TIE-hävittäjästä on olemassa useita variantteja:

  • TIE-torjuntahävittäjässä on erilainen siipimalli ja kahden sijaan neljä laserkärkeä. Se on tulivoimaisempi ja ketterämpi, mutta siinä ei edelleenkään ole suojakilpiä, elossapitojärjestelmää eikä hyperajoa, eli se on perushävittäjän tapaan riippuvainen emoalusten läheisyydestä.
  • TIE-pommittajan runko eroaa perus-TIE-hävittäjästä sillä, että se on kaksiosainen ja kummatkin osat ovat lähinnä sylinterimäisiä, eivät pallomaisia. Toisessa sylinterissä on ohjaamo, toisessa pommi- ja ohjuslasti. Muut ominaisuudet ovat samat kuin perushävittäjän.
  • TIE advanced prototype

On star wars Rebels animaatio sarjassa oleva TIE hävittäjä malli.Se poikkeaa tavallisesta TIE hävittäjästä siten että siinä on lyhyet kaarevat siivet.

  • TIE X1 oli uusi hävittäjämalli, jota Darth Vader käytti Yavinin taistelussa. Hävittäjässä oli perus-TIE:stä poikkeava siipimalli sekä lisäksi hyperajo ja suojakilvet, mutta edelleenkään ei elossapitojärjestelmää. Lisäksi siinä oli uusi tähtäysjärjestelmä. Han Solon yllätyshyökkäyksen takia Vader sinkoutui pois Kuolemantähden kuilusta, ja Kuolemantähden räjähdettyä hän pelastui hyperajon avulla, sillä hän pääsi sen avulla toiseen Imperiumin tukikohtaan – normaalihävittäjällä tämä ei olisi ollut mahdollista.
  • TIE-puolustaja on kehittynein TIE-hävittäjämalli, jopa kehittyneempi kuin TIE X1. Siinä on hyperajo, suojakilvet mutta elossapitojärjestelmä puuttuu edelleen. Muodoltaan siinä on keskellä pallo-ohjaamo jonka alaosassa on kaksi siipeä joissa on molemmissa kaksi lasertykkiä, ja lisäksi yksi yläsiipi jossa on kaksi ionitykkiä. Lisäksi siinä on myös lyhyen matkan vetosäde. Tie-puolustaja oli aikanaan parhaita hävittäjiä mitä oli olemassa mutta se valmistettiin vain hetki Endorin Taistelua ennen joten toimintaa se ei ehtinyt paljoa nähdä sisällissodassa. Aluksen hinta on myös yli 5 kertaa perus-TIE-hävittäjän hintaa suurempi, joten se annettiin käyttöön vain parhaille lentäjille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e TIE Fighter StarWars.com Databank. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  2. Star Wars Trilogy Box Set (DVD), 2005: Empire of Dreams -dokumentti
  3. Jedi starfighter StarWars.com Databank. Viitattu 26.1.2010. (englanniksi)