TIE-hävittäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TIE/ln-hävittäjä, Imperiumin yleisin hävittäjämalli.

TIE-hävittäjät (lyhenne sanoista Twin Ion Engine) ovat nimensä mukaisesti kaksoisionimoottoreilla toimivia kuvitteellisia Tähtien sota -elokuvasarjassa esiintyviä Galaktisen Imperiumin nopeita mutta heikkorakenteisia tähtihävittäjiä. TIE-hävittäjiä ja muita TIE-tyyppisiä tähtialuksia on esiintynyt useissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja sarjakuvissa.

Alkuperä ja suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Industrial Light & Magicin Colin Cantwell loi konseptimallin TIE-hävittäjän pallonmuotoisesta ohjaamosta ja kuusikolmioidenselvennä muotoisista paneeleista alkuperäistä Tähtien sotaa (1977) varten. Tähtien sodan luoja George Lucas piti aluksen perussuunnittelussa, mutta Cantwellin suunnitelmassa oli muutamia yksityiskohtia. Joe Johnston lisäsi malliin muutaman yksityiskohdan, kuten ohjaamon ikkunan ja kiinnityspisteet paneelien ja rungon välille.[1]

Alun perin alukset olivat sinisiä, mutta ensimmäisessä elokuvassa TIE-hävittäjät olivat harmaita, jotta niitä olisi helpompi esittää sinisellä chroma key -kankaalla. Elokuvissa Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin paluu (1983) TIE-hävittäjät olivat sinertävämpiä. Äänisuunnittelija Ben Burtt loi TIE-hävittäjille äänitehosteen yhdistämällä norsun äännähdystä ja autolla ajamisen ääntä sateella.[2] TIE-hävittäjien taistelukohtausten Millennium Falconin ja Kapinaliiton X-siipihävittäjien kanssa oli tarkoitus muistuttaa toisen maailmansodan lähitaisteluita. Muokkaajat käyttivät vanhaa videokuvaa niistä malleina, ja Industrial Light & Magicin valmisteli elokuvan erikoistehosteet.[3] Darth Vaderin TIE Advanced X1 -hävittäjä Tähtien sodassa oli suunniteltu heti tunnistettavaksi,[4] Jedin paluussa esiintyneet TIE-torjuntahävittäjät suunniteltiin näyttämään nopeammilta ja pelottavammilta.[1]

Jedien käyttämät V-siipihävittäjät elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005) suunniteltiin toimimaan ”siltana” elokuvassa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002) jedien hävittäjien ja TIE-hävittäjien välillä.[5] Sithin koston lopussa nähdyt V-siipihävittäjät päästävät lähes samanlaista ääntä kuin TIE-hävittäjät.

Star Wars: The Force Awakensin (2015) suunnittelijat kävivät keskusteluja siitä, miten ”päivittää” TIE-hävittäjät elokuvaan, joka sijoittuu 30 vuotta Jedin paluun jälkeen.[6] TIE-hävittäjien ulkoasu säilytettiin, mutta sen esteettisyyttä paranneltiin havainnollistamaan hävittäjän valmistusprosessin ja materiaalien parantelua.[6]

Hävittäjämallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo alkuperäisessä Tähtien sodassa esitelty normaali malli TIE/ln-hävittäjä on helppo tunnistaa sen suurista kuusikulmaisista aurinkopaneelisiivistä ja niiden keskellä olevasta pyöreästä ohjaamosta. Hävittäjän ainoa aseistus on pyöreän ohjaamoikkunan alalaidassa sijaitsevat kylmät laserkärjet. Darth Vaderin käyttämä hävittäjässä TIE Advanced x1 oli pitempi peräosa sekä pidennetyt kaarevan näköiset mutta kulmikkaat aurinkopaneelisiivet. Alukseen kuuluu hyperajo ja suurempi tulivoima kuin TIE/ln-hävittäjiin. Sen edeltäjä oli animaatiosarjassa Star Wars Rebels ollut TIE Advenced v1, jonka paneelit ovat kaarevat ja lyhyemmät. Imperiumin vastiskussa esiteltiin TIE/sa-pommittaja, joka on kaksiosainen ja jolla on pallomaisten ohjaamojen sijaan sylinterimäiset ohjaamot, sekä TIE/sh-sukkula, joka on TIE/sa-pommittajan kehittyneempi versio. Kapteeni Needa lähetti elokuvassa pommittajat ja sukkulat seuraamaan Millennium Falconia asteroidien läpi. Jedin paluussa esiteltiin TIE/IN-torjuntahävittäjä, jossa on neljä laserkärkeä ja joka on tulivoimaisempi ja ketterämpi.

Star Wars: The Force Awakensissa esitellyissä Ensimmäisen ritarikunnan TIE/fo-hävittäjissä oli Imperiumin TIE/ln-hävittäjistä poiketen suojakilvet ja muuten parannellut ominaisuudet. Elokuvassa esiteltiin myös TIE/sf-hävittäjät, joihin mahtui TIE/fo-hävittäjän sijasta kaksi matkustajaa. Siihen kuului myös hyperajo ja suurempi tulivoima. Rogue One: A Star Wars Storyssa esiteltiin TIE/sk x1 -prototyyppihävittäjät (muilta nimiltään TIE/sk-ilmakehähävittäjä ja TIE striker), jotka näyttivät litteämmiltä kuin TIE/sh-sukkulat. Lisäksi ne olivat yksiosaisia ja niissä oli neljän sijasta vain kaksi kärkeä. Star Wars: The Last Jedissa esiteltiin TIE/vn-hävittäjä (tunnettu myös nimellä TIE silencer), joka oli tulivoimainen ja nopea Kylo Renin käyttämä malli. Solo: A Star Wars Story esitteli raskaan TIE/rb-hävittäjän, jossa ohjaamon ja vasemman paneelin välissä on ylimääräinen osa kahdelle tehokkaalle lasertykille. Star Wars: The Rise of Skywalkerissa esiteltiin kolme uutta mallia: TIE whisper starfighter, joka oli nopeampi ja edistyneempi versio TIE/sf-mallista; TIE/wi modified interceptor, Kylo Renin uusi malli; sekä TIE/dg-hävittäjä (tunnettu myös nimellä TIE dagger tai Sith TIE fighter), jollaiset olivat Xyston-luokan tähtihävittäjien ohella osa Palpatinen luomaa Viimeisen ritarikunnan sith-laivastoa. Star Wars Legends -jatkumoon kuuluvassa Star Wars: TIE Fighter -lentosimulaattoripelissä esiteltiin useita malleja, joista kehittynein malli TIE/D-puolustaja esiteltiin viralliseen kaanoniin Star Wars Rebelsin kolmannella tuotantokaudella suuramiraali Thrawnin suunnittelemana prototyyppinä, jonka hän halusi saada massatuotantoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bouzereau, Laurent: Star Wars: The Annotated Screenplays, s. 99, 311. Ballantine Books, 1997. ISBN 0345409817.
  2. Star Wars: The Power of Myth, s. 27. DK Publishing, 2000. ISBN 978-0-7894-5591-8.
  3. Burns, Kevin & Edith Becker (2004) Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy
  4. TIE Advanced X1 Starfighter (Behind the Scenes) LucasfilmStar Wars Databank. Arkistoitu . Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
  5. Star Wars Databank: Jedi starfighter (Behind the Scenes) Lucasfilm. Arkistoitu . Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
  6. a b Thompson, Luke Y.: Star Wars: The Force Awakens Designer Explains Starkiller Base and Updating TIE Fighters Nerdist. 3.4.2016. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)