Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Star Wars Episode II:
Attack of the Clones
Star Wars Episode II -juliste.jpg
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tuottaja George Lucas, Rick McCallum
Säveltäjä John Williams
Pääosat Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Anthony Daniels
Kenny Baker
Frank Oz
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox, Lucasfilm
Ensi-ilta 16. toukokuuta 2002
Kesto 142 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 115 miljoonaa dollaria
Tuotto 649 398 328 dollaria
Edeltäjä Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
Seuraaja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys on George Lucasin luoman Tähtien sota -tieteiselokuvasarjan aikajärjestyksessä toinen ja ilmestymisjärjestyksessä viides elokuva. Elokuvan ensi-ilta oli 16. toukokuuta 2002. Elokuva on uuden trilogian toinen osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jediritariksi kohotettu Obi-Wan Kenobi otti yhdeksänvuotiaan Anakin Skywalkerin (myöh. Darth Vader) oppipojakseen Pimeän uhan lopussa, mistä on kulunut Kloonien hyökkäyksen alkaessa kymmenen vuotta.[1] Elokuva alkaa, kun senaattori Padmé Amidala yritetään murhata. Jedineuvosto määrää Kenobin ja Skywalkerin suojelemaan Amidalaa. Skywalker ihastui Amidalaan jo yhdeksänvuotiaana, ja tämän elokuvan aikana heidän välinsä syvenee rakkaudeksi, vaikka kiintymyksistä luopuminen onkin olennainen osa jedisäännöstöä.[2]

Skywalker ja Amidala matkustavat Naboon planeetalle, missä he asuvat turvallisuuden vuoksi kaukaisen järven rannalla metsässä sijaitsevassa talossa. Skywalker näkee näyn äitinsä Shmin kuolemasta, jolloin Skywalker ja Amidala lähtevät Tatooinelle pelastamaan Shmitä. Kun he saapuvat Tatooinelle, Shmin perhe kertoo, että hiekkakansa on ryövännyt ja tappanut Shmin. Skywalker tappaa kaikki hiekkakansan kylän asukkaat, mikä ennakoi hänen kääntymistään Voiman pimeälle, pahalle puolelle.

Kenobi matkustaa Kaminon planeetalle etsimään palkkamurhaajaa, joka yritti tappaa Amidalan. Pääministeri kertoo, että edesmenneen jedimestarin Sifo-Dyasin pyynnöstä Kaminon tehtailla on valmistetty ihmisklooneista koostuvaa armeijaa. Sotilaat on kloonattu palkkionmetsästäjä Jango Fettistä. Rahapalkkion ohella Fett on varannut itselleen yhden kloonin, jonka kasvua ei ole nopeutettu; tätä kloonia, Boba Fettiä, Jango pitää poikanaan. Fettit pakenevat Kenobia Geonosiksen planeetalle, mutta Kenobi seuraa heitä. Geonosista hallitsee separatistijärjestö Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaatio, joka vangitsee Tasavaltaa edustavan Kenobin.

Skywalker ja Amidala lähtevät pelastamaan Genosiksella vangittua Kenobia, mutta heidätkin vangitaan ja pannaan yhdessä Kenobin kanssa gladiaattoritaisteluun hirviöitä vastaan. Gladiaattoriareenalla Skywalker ja Amidala tunnustavat rakkautensa toisilleen. Kenobi, Skywalker ja Amidala tappavat hirviöt, jonka jälkeen Kauppaliiton robottiarmeija hyökkää heidän kimppuunsa. Jedimestari Mace Windun johtamana noin 200 jediä saapuu pelastamaan heidät. Myöhemmin taisteluun liittyy myös tuhansia kloonisotilaita ja jedit voittavat taistelun. Kenobi ja Skywalker taistelevat Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaation johtajaa, Darth Sidiouksen eli Palpatinen oppilasta sith-lordi kreivi Dookua vastaan valosapelein. Jedimestari Yoda pelastaa Kenobin ja Skywalkerin, mutta Dooku pääsee pakoon. Skywalkerin katkenneen käden tilalle asennetaan mekaaninen käsi. (Tämä luo myöhemmin yhteyden Skywalkerin ja hänen poikansa Luke Skywalkerin välille, sillä Imperiumin vastaiskussa Anakin, silloin jo Darth Vader, lyö Luken käden poikki valosapelitaistelussa ja Lukenkin käden tilalle asennetaan mekaaninen käsi).

Tasavalta ei onnistu tuhoamaan Yhdistyneiden aurikokuntien separatistista konfederaatiota, joten osapuolet aloittavat sodan, joka tunnetaan nimellä kloonisodat ja jota esitetään samannimisessä animaatioelokuvassa. Kloonien hyökkäys loppuu kloonisotien alkuun ja Sithin kosto alkaa kloonisotien lopusta. Kloonien hyökkäyksen lopussa Skywalker ja Amidala menevät Naboolla salaisesti naimisiin. Loppu sisältää vielä kohtauksen, jossa Dooku antaa mestarilleen sithien salaisen aseen piirustukset, jotka paljastuvat ensimmäisen Kuolemantähden piirustuksiksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päänäyttelijät ja heidän roolinsa ovat:[3]

 Ewan McGregor  … Obi-Wan Kenobi 
 Natalie Portman  … Padmé Amidala 
 Hayden Christensen  … Anakin Skywalker 
 Christopher Lee  … Kreivi Dooku 
 Samuel L. Jackson  … Mace Windu 

George Lucas valitsi Hayden Christensenin tuhansien ehdokkaiden joukosta, joihin kuului myös Leonardo DiCaprio. Kloonien hyökkäys oli ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, jossa Yoda oli toteutettu tietokoneanimaatiolla. Yodan ääninäyttelijä, Frank Oz, oli yhä sama kuin Imperiumin vastaiskussa. Kloonisotilaat tehtiin myös tietokoneanimaatioina, ja niiden ääninäyttelijä oli Jango Fettin näyttelijä Temuera Morrison.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien hyökkäykseen pohjautuu kaksi videopeliä, Star Wars: Jedi Starfighter ja Star Wars Episode II: Attack of the Clones. R. A. Salvatore kirjoitti elokuvaan perustuvan kirjan, Kloonien hyökkäys.[4] Elokuvan musiikin on säveltänyt John Williams, ja sitä on julkaistu CD-levyllä. Suurin osa elokuvan musiikista on otettu Pimeästä uhasta.

3D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars Celebration VI -tilaisuudessa kerrottiin, että Kloonien hyökkäys julkaistaan 3D:nä teattereissa 20. lokakuuta 2013. 3D-levitys kuitenkin hyllytettiin toistaiseksi Disneyn ostettua Star Warsin, jotta tulevaan Star Wars Episodi VII:hin voitaisiin paneutua paremmin. Vuonna 2013 Star Wars Celebration Europe II -tapahtumassa näytetään Episodi II valkokankaalta 3D:nä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars: Episode II Attack of the Clones StarWars.com. Lucasfilm. Viitattu 15.11.2008.
  2. Skywalker, Anakin StarWars.com. Lucasfilm. Viitattu 15.11.2008. (englanniksi)
  3. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones – Cast All Movie Guide. Macrovision. Viitattu 15.11.2008. (englanniksi)
  4. Kloonien hyökkäys / R. A. Salvatore ; suomentanut Ilkka Äärelä HelMet-kirjastotietokanta. Viitattu 15.11.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tähtien sota
Elokuvat: Pimeä uhka · Kloonien hyökkäys · Sithin kosto · Uusi toivo · Imperiumin vastaisku · Jedin paluu · The Force Awakens
Luettelot: Luettelo hahmoista · Luettelo sivuhahmoista · Luettelo suomennetuista Tähtien sota -kirjoista
Tunnettuja käsitteitä: Valosapeli · Voima · Laseraseet
Televisiosarjat: Ewokit · Droidit · Clone Wars · The Clone Wars
Järjestöt: Kapinaliitto · Galaktinen Imperiumi · Galaktinen tasavalta · Galaktinen senaatti · Kauppaliitto · CIS
Sodat ja taistelut: Galaktinen sisällissota · Kloonisodat · Naboon taistelu · Geonosiksen taistelu · Yavinin taistelu
Utapaun taistelu
Videopelit: Star Wars: Battlefront · Knights of the Old Republic II · Jedi Academy
Ajoneuvoja: AT-AT · AT-ST · AT-TE · LAAT · Millennium Falcon · X-siipinen