Yksinvaltias Snoke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksinvaltias Snoke
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Andy Serkis
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Viimeinen
esiintyminen
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Henkilötiedot
Ammatti
Sukupuoli mies
Kotipaikka Exegol
Suhteet

Yksinvaltias Snoke (engl. Supreme Leader Snoke) on kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Hän esiintyy ensimmäistä kertaa vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa hän oli tietokoneanimoitu hahmo, jota ääninäyttelee ja jonka liikkeet esittää Andy Serkis. Snoke johtaa Ensimmäistä ritarikuntaa, Galaktisen Imperiumin jäänteistä muodostunutta sotilasdiktatuuria, joka haluaa galaksin takaisin hallintaansa. Snoke ei ollut sith, mutta vahva Voiman pimeän puolen käyttäjä ja houkutteli Ben Solon puolelleen ja kääntymään Kylo Reniksi. Myöhemmin vuoden 2019 elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker selviää, että Snoke oli kuolleeksi luullun Galaktisen Imperiumin keisari Palpatinen luoma keinotekoinen olento Kylo Renin manipuloimista ja uuden Imperiumin luomista varten.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snoken ulkomuotoon tehtiin muutoksia useita kertoja The Force Awakensin kuvausten ja jälkituotannon aikana. Serkis sanoi: "Se on ensimmäinen kerta, kun olen ollut kuvauksissa tietämättä miltä hahmo tulee näyttämään. Siis todella salaista!" Näyttelijän mukaan hahmon ulkonäkö, ääni ja liikkeet kehittyivät sitä mukaa millaisiin haasteisiin hän sekä elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja J. J. Abrams asettivat visuaalisten efektien tiimin.[1]

The Force Awakensin työryhmään kuulunut kuvanveistäjä Ivan Manzella kommentoi kirjassa The Art of Star Wars: The Force Awakens, että "Snoke oli melkein yhdessä vaiheessa naispuolinen. J. J. valitsi mallin, josta piti, ja teimme siitä täysikokoisen version, joka muotoiltiin plastoliinista. J. J. ja [olentojen luonnin päävastaava Neal Scanlan] eivät halunneet hänen näyttävän vanhalta ja raihnaiselta niin kuin Keisari."[2]

Näytteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serkis liittyi projektiin helmikuussa 2014,[3] mutta tämä julkistettiin virallisesti vasta 29. huhtikuuta 2014.[4][5] Kun heinäkuussa 2014 häneltä kysyttiin lisätietoja roolista, hän vitsaili "En ole Yoda."[6] Toukokuussa Vanity Fairin valokuvaaja Annie Leibovitz kertoi StarWars.comin haastattelussa Serkisin näyttelevän tietokoneanimoitua hahmoa nimeltä "yksinvaltias Snoke", ja näytti kuvan näyttelijästä liikkeenkaappausvarusteissa.[7] Serkisin aiempia liikkeenkappausrooleja olivat Klonkku Taru sormusten herrasta -elokuvasarjassa (2001–2003), King Kong vuoden 2005 elokuvassa King Kong sekä Caesarin rooli elokuvissa Apinoiden planeetan synty (2011) ja Apinoiden planeetan vallankumous (2014).[8]

Marraskuussa 2015 Serkis kuvaili Snoken luomisprosessia:

»Kun aloimme työstää sitä, [Abramsilla] oli joitain karkeita käsitteitä siitä miltä Snoke tulee näyttämään, mutta se ei ollut täysin määritelty se melkein tuli ulos keskustelusta ja roolisuorituksesta ... Kuvasimme tietysti kuvauspaikalla ja olin kohtauksissa, joissa oli muitakin näyttelijöitä, mutta tämän prosessin kauneus on se, että voit mennä takaisin ja uudelleeniteroida, olla tietoinen ja hioa lyöntejä ja hetkiä. Eli J.J., kuvattuamme viime vuonna, meillä oli useita istuntoja joissa olin Lontoossa The Imaginariumissa, omassa studiossani, samaan aikaan kuin hän ohjasi L.A.:ssa, ja olemme kirjaimellisesti tehneet lisäyksiä ja iteraatioita hahmon suhteen. Se on ollut kiehtovaa. Ja sillä aikaa olen kyennyt näkemään hahmon ulkonäön ja muotoilun kasvavan ja muuttuvan suoritusten muuttuessa. Joten se on ollut tässä suhteessa todella jännittävää.[1]»

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Snoke esitellään Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltiaana ja Kylo Renin mestarina, joka kommunikoi Kylon sekä Tähdentappajatukikohdan kenraali Armitage Huxin kanssa valtavana hologrammina. Naamioitunut Kylo oli todellisuudessa Ben Solo, Han Solon ja Leia Organan poika. Snoke aisti "heräämisen" Voimassa ja varoittaa Kyloa, että hänen rajojaan tultaisiin testaamaan, kun hän kohtaisi isänsä etsiessään droidia BB-8, jolla oli puuttuva osa Luke Skywalkerin olinpaikkaan johtavasta kartasta. Kuultuaan Renin kuulusteleman Reyn olevan vastustaneen ja BB-8:n palanneen Vastarinnan luokse, hän määräsi Vastarinnan tuhottavaksi ja Reyn tuotavaksi luokseen. Kun Tähdentappajatukikohta tuhoutui, Snoke käski Huxia tuomaan Kylon luokseen, jotta voisi viimeistellä tämän koulutuksen.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi Snoke johtaa Vastarinnan joukkojen takaa-ajoa Mega-luokan tähtitaistelulaiva Supremacylta käsin. Hän on pettynyt Huxin epäonnistumisiin sotilasjohtajana sekä Kylo Renin häviämiseen Reylle valosapelitaistelussa. Snoke kiduttaa Kyloa vahvistaakseen tämän kääntymistä pimeälle puolelle entisestään ja rohkaisee Kyloa luopumaan kypäränsä käytöstä. Kun Kylo myöhemmin tuo Reyn Supremacyyn, Snoke väittää olleensa itse se, joka oli mahdollistanut heidän välisen kommunikoinnin näkyjen kautta. Hän myös kiduttaa Reyltä tietoa Luke Skywalkerin olinpaikasta ja lopulta määrää Kylon tappaamaan Reyn, toivoen viimeistelevänsä siten Kylon koulutuksen. Mutta Kylo kääntääkin Snoken huomaamatta Voiman avulla valtaistuimen käsituelle jätetyn Skywalkereiden valosapelin ja aktivoi sen, halkaisten Snoken kehon kahtia ja tappaen hänet. Tämän jälkeen Rey ja Kylo surmasivat valosapeleillaan myös Snoken henkivartijoina toimivat kahdeksan punahaarniskaista eliittipretoriaanikaartin soturia. Koska Rey oli kieltäytynyt liittymästä Kylon puolelle hallitsemaan tämän galaksia rinnalle ja paennut, uudeksi yksinvaltiaaksi julistautunut Kylo valehteli Huxille Reyn tappaneen Snoken.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker, kun Kylo Ren sai selville keisari Palpatinen heränneen henkiin ja löysi tämän sithien kätketyltä planeetalta, Exegolilta, Palpatine paljasti itse luoneensa Snoken. Hän puhui oman äänensä lisäksi myös Snoken ja Darth Vaderin äänillä samalla, kun Kylo näki Sith Ikuisesti -kultin kloonauslaboratorion ja sen useat säiliöt täynnä Snoken näköisiä klooneja. Palpatine oli käyttänyt Snokea nukkena saadakseen Ensimmäisen ritarikunnan hallintaansa ja tehdäkseen Ben Solosta Kylo Renin. Snoken helppo kukistuminen oli osa Palpatinen suunnitelmaa kasvattaa Kylo Renin vallanhimoa ja saada hänet näin paremmin Palpatinen hallintaan.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Force Awakensin romaaniversiossa,[9] Leia kuvailee Snokea Hanille tarkemmin, sanoen tämän olleen tietoinen Benin olevan ”vahva Voimassa” ja omaavan ”yhtä paljon potentiaalia sekä hyvään että pahaan”. Snoke oli pitänyt Beniä silmällä ja manipuloinut tapahtumia niin, että tämä kääntyisi pimeälle puolelle.[10]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Breznican, Anthony: Supreme Leader Snoke: Andy Serkis on the 'damaged' villain of Star Wars: The Force Awakens Entertainment Weekly. 12.11.2015. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  2. Hawkes, Rebecca: Star Wars: The Force Awakens: 12 things they cut from the film The Telegraph. 5.1.2016. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  3. Kit, Borys: How Star Wars Director J.J. Abrams Kept the Cast Secret The Hollywood Reporter. 30.4.2014. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  4. Star Wars: Episode VII Cast Announced StarWars.com. 29.4.2014. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  5. Hipes, Patrick: Star Wars: Episode VII Cast Finalized: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson & Max Von Sydow Deadline.com. 29.4.2014. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  6. Karlin, Lily: 5 Things You Didn't Know About Andy Serkis, AKA Caesar From Dawn Of The Planet Of The Apes The Huffington Post. 11.7.2014. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  7. Brooks, Dan: Capturing a Galaxy: An Interview with Annie Leibovitz 28.5.2015. StarWars.com. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  8. McLean, Craig: The evolution of Andy Serkis The Independent. 12.7.2014. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  9. Foster, Alan Dean: ”Chapter X”, Star Wars: The Force Awakens. Del Rey, 2015. ISBN 978-1-101-96550-4.
  10. Foster, Alan Dean: ”Chapter XIV”, Star Wars: The Force Awakens. Del Rey, 2015. ISBN 978-1-101-96550-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Snoke Tähtien sodan virallisilla sivuilla
  • Snoke Wookieepediassa (englanniksi)
  • Snoke Jedipediassa