Wilhuff Tarkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurmoffi Wilhuff Tarkin
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Peter Cushing (Episodi IV)
Wayne Pygram (Episodi III)
Guy Henry (Rogue One)
Ääninäyttelijät:
Nick Jameson (Star Wars: X-Wing)
Paul Darrow (Star Wars: Empire at War)
Stephen Stanton (The Clone Wars, Rebels ja The Bad Batch)
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota (1977)
Henkilötiedot
Ammatti Kuolemantähden komentaja
Galaktisen Imperiumin suurmoffi
Galaktisen tasavallan kapteeni/amiraali (ennen)
Kotipaikka Eriadu
Suhteet

Suurmoffi Wilhuff Tarkin, tunnettu myös nimellä kuvernööri Tarkin, on Tähtien sota -elokuvasarjan kuvitteellinen henkilö, jonka loi yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja George Lucas ja jota alkuperäisessä elokuvassa näytteli Peter Cushing. Tarkinia on pidetty yhtenä "Tähtien sodan historian suurimmista vihollisista."[1]

Tähtien sota -elokuvan kuvauksissa Peter Cushing piti Tarkinin saappaita epämukavina. Tämän vuoksi ohjaaja George Lucas suostui rajoittamaan kohtauksia joissa Tarkinin jalat näkyvät, antaen Cushingin käyttää tohveleita muissa kohtauksissa.[2][3][4][5]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurmoffi Tarkin esiteltiin vuonna 1977 julkaistun alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan (myöhemmältä nimeltään Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo), päävihollisena. Suurmoffi Tarkin on Galaktisen Imperiumin sektorikuvernööri Ulkokehän alueilla sekä Kuolemantähden komentaja.[6] Keisari Palpatinen lakkautettua Galaktisen senaatin Tarkin ja Darth Vader saavat tehtäväkseen Kapinaliiton tukikohdan etsimisen ja sen tuhoamisen. Tarkin uhkailee prinsessa Leiaa planeetta Alderaanin tuhoamisella, jos tämä ei paljastaa kapinallisten tukikohdan sijaintia. Vaikka Leia onnistuu valehtelemaan Dantooinen olevan tukikohdan sijaintipaikka, Tarkin määrää joka tapauksessa Alderaanin tuhottavaksi. Kun Leian valehtelu paljastuu, Tarkin määrää Leian teloitettavaksi.

Luke Skywalkerin, Han Solon, Chewbaccan, C-3PO:n ja R2-D2:n pelastettua Leian Kuolemantähdeltä Tarkin saa Millennium Falconia jäljittimällä selville tukikohdan sijaitsevan Yavin 4 -kuussa. Elokuvan lopussa kapinalliset aloittavat hyökkäyksen Kuolemantähden tuhoamiseksi. Tarkinin luottavaisuus Kuolemantähteen kuitenkin osoittautuu kuolemaksi, koska elokuvan loppuhuipennuksessa hän ei usko päällikkö Bastin varoitusta ja saa surmansa Luken tuhotessa Kuolemantähden.

Sithin kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkin esiintyy pienessä cameo-roolissa vuonna 2005 elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto, jossa hänen näyttelijänsä on australialainen Wayne Pygram. Hän esiintyy elokuvan lopussa lyhyesti kohtauksessa, jossa hän seisoo Vaderin ja Palpatinen vierellä valvomassa Kuolemantähden rakennustöiden alkamista.

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjassa Star Wars: The Clone Wars nuorempi versio Tarkinista esiintyy Tasavallan laivaston kapteenina sekä myöhemmin Kloonisotien aikaan amiraalina.[7]

Kolmannella kaudella, kapteeni Tarkin ja jedimestari Even Piell joutuvat separatistien välijytyksen kohteeksi. Pelastusryhmä vapauttaa heidät myöhemmin tyrmistä. Vihollisen maa-alueilla Tarkinilla on yleensä pessimistinen asenne ja hänellä on siksi usein erimielisyyksiä jediritari Anakin Skywalkerin kanssa, mutta heitä molempia kuitenkin yhdistää ylikansleri Palpatinen luottamus heihin kumpaankin. Kahakan aikana Tarkin yrittää teloittaa Osi Sobeckin, mutta joutuu melkein itse tapetuksi ennen kuin padawan Ahsoka Tano pelastaa hänet.

Viidennellä kaudella, amiraali Tarkin epäilee Ahsokaa Letta Turmond -nimisen jedin murhasta terroristihyökkäyksen aikana. Ahsokan jäätyä vangiksi ja jouduttua senaatin tuomioistuimen eteen, Tarkin toimii syyttäjänä. Padmé Amidalan puolustuksesta huolimatta, Tarkin muistuttaa nähneensä Ahsokan Asajj Ventressin kanssa. Juuri kun Tarkinin ja Padmén väittely päättyy ja tuomio ollaan antamassa, Skywalker saapuu mukanaan Barriss Offee, hyökkäyksen todellinen järjestäjä.

Rebels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjassa Star Wars Rebels, Tarkin on Ulkokehän alueiden kuvernööri, jolle myöhemmin myönnetään suurmoffin arvo.[8] Hän vierailee planeetta Lothalilla jatkuvan kapinoinnin vuoksi sekä moitti ministeri Maketh Tuaa, agentti Alexsandr Kallusia ja Suurinkvisiittoria näiden epäonnistumisesta planeetan kapinallissolun pysäyttämisessä. Tarkin määrää Suurinkvisiittoria teloittamaan komendantti Cumberlayne Areskon sekä kouluttaja Myles Grintin rangaistuksena näiden kyvyttömyydestä solun johtajan, jediritari Kanan Jarrusin tuhoamiseen. Myöhemmin Tarkin asettaa kapinallisille ansan ja onnistuu vangitsemaan Kananin tämän yrittäessä lähettää viestin yhden planeetan kommunikaatiotornin kautta. Kapinallisten viesti pääsee perille, mutta Tarkin määrää tornin tuhottavaksi. Kanania kidutetaan ja Suurinkvisiittori vie hänet planeetta Mustafarilla sijaitsevalla Tarkinin tähtihävittäjälle. Kapinallisten pelastaessa Kananin, Tarkin tähtihävittäjä tuhotaan ja Suurinkvisiittori saa surmansa. Lothalilla, Tarkin esittelee agentti Kallusille Darth Vaderin. Kaksi vuotta myöhemmin hän saa pyynnön Lothalin kuvenööri Arihnda Prycelta antaa Ghostin ryhmän muodostaman kapinallissolun jahtaamisen suuramiraali Thrawnin johtaman Seitsemännen laivaston tehtäväksi agentti Kallusin sekä amiraali Kassius Konstantinen epäpätevyyden vuoksi.

Rogue One[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytellyssä antologiaelokuvassa Rogue One: A Star Wars Story Tarkin suhtautuu alun perin skeptisesti Kuolemantähden käyttämiseen, kunnes nähtyään sen voiman tuhoavan Jedhan aavikkokuun pyhän kaupungin, hän vie kunnian siitä edistyneen asekehitysosaston johtajalta Orson Krenniciltä. Elokuvan lopussa hän saapuu keskelle Scarifin taistelun loppua ja tuhoaa planeetalla sijainneen Kuolemantähdellä Imperiumin laitoksen ja alkuperäiset piirustukset sekä tappaen Krennicin ja kapinalliset Jyn Erson ja Cassian Andorin. Tämän jälkeen hän raivostui kuullessaan, että Kuolemantähden alkuperäiset piirustukset onkin Leia vienyt mukanaan paetessaan. Tarkinia näytteli elokuvassa Guy Henry, joka oli muokattu digitaalisesti näyttämään Peter Cushingilta, joka näytteli hahmoa alkuperäisessä Tähtien sota -elokuvassa.

The Bad Batch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+-alkuperäissarjassa Star Wars: The Bad Batch, Kloonisodan aikana Tarkin toimi hetken aikaa amiraalina, ja sodan jälkeen hän alkoi toimia Ulkokehän alueiden kuvernöörinä, ja kun hän kuuli raporteista Klooniyksikkö 99:n osoittaneen huolestuttavaa taipumusta niskurointiin ja käskyjen uhmaamiseen, hän halusi koetella Yksikköä 99 lähettämällä sen Saw Gerreran johtoman kyläläisten, farmarien ja entisten tasavallan sissien muodastaman joukkojen kimppuun. Mutta kun Klooniyksikkö 99 ei toteuttanut Gerreran joukkojen tuhoamista, hän määräsi, että Klooniyksikkö 99 tulisi löytää ja tuhota.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Tarkin oli elokuvissa sivuhahmo, Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa hänellä on suurempi rooli. Oheiskirjallisuuden mukaan Tarkin oli kotoisin vauraasta suvusta teollistuneelta ja saastuneelta Eriadu-planeetalta, ja hänen koko nimensä on Wilhuff Tarkin. Tarkin oli alun perin kunnianhimoinen Eriadun puolustusvoimien upseeri, joka kohosi Sesswennan sektorin kuvernööriksi. Kun Palpatine perusti Galaktisen Imperiumin, Tarkin oli yksi ensimmäisistä keisarillista upseereista, jotka keisari nimitti Imperiumin hallitsemien aurinkokuntien piirikuvernööreiksi eli moffeiksi. Hän oli vastuussa rauhanomaisten mielenosoittajien massamurhasta Ghormanin verilöylyssä, joka oli yksi syistä Kapinaliiton perustamiseksi. Tarkin myös laati "Tarkinin opin", jonka mukaan Imperiumin kuului ylläpitää totalitaarinen hallintonsa tavallisten kansalaisten pelossa pitämisen kautta. Star Wars Adventures Journal 12 -lehdessä julkaistun lyhyttarinan Small Favors mukaan Tarkin adoptoi Imperiumin vastaisessa kansannousussa kaatuneen Gideon-veljensä tyttären Rivochen, joka oli kuitenkin Kapinaliiton tiedustelupalvelun vakooja. Rush Manningin käsikirjoittamissa ja piirtämissä Tähtien sota -stripeissä esiteltiin myös Tarkinin vaimo, joka oli amiraali Mottin sukulainen.

Kevin J. Anderson oli ensimmäinen Tähtien sota -kirjailija, joka hyödynsi Tarkinin hahmoa oheiskirjallisuuden romaaneissa. Andersonin Jediakatemia-trilogian mukaan Tarkin löysi Imperiumin sotilasakatemiasta Carida-planeetalta naispuolisen upseerin nimeltä Daala, ylensi hänet amiraaliksi ja lähetti Daalan imperiumin salaiseen asekehityslaboratorioon Kidan mustien aukkojen keskelle, vaikka Imperiumi yleensä syrji naisia politiikassa ja sotavoimissa. Jediakatemia-trilogian mukaan Tarkin myös määräsi Imperiumin nerokkaimmat tiedemiehet, mukaan lukien Bevel Lemeliskin ja Qwi Xuxin, kehittämään pohjapiirrokset pienen kuun kokoiselle avaruusasemalle, jonka pohjalta imperiumi rakensi Kuolemantähden. Väite on kuitenkin ristiriidassa myöhemmin julkaistujen uusien Tähtien sota -elokuvien mukaan, joissa geonosislaiset keksivät Kuolemantähden ja sen rakennustyöt käynnistettiin jo yhdeksäntoista vuotta ennen Uutta toivoa, vaikka Jediakatemia-trilogiassa Kuolemantähden rakentaminen aloitettiin vasta kaksi vuotta ennen Uuden toivon tarinaa. Tarkin esiintyy myös Greg Bearin Kulkuriplaneetassa sekä James Lucenon Dark Lord: The Rise of Darth Vaderissa, jossa kerrotaan Tarkinin ja Vaderin välisen yhteistyön alusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gilchrist, Todd: Star Wars Speeches: Grand Moff Tarkin 8.8.2006. IGN. (englanniksi)
  2. Farrell, Joseph (2003): The Giza Death Star Deployed], Kempton, Illinois: Adventures Unlimited Press, s. 1.  ISBN 978-1-931882-19-4.
  3. Clark, Mark (2004). "Peter Cushing". Smirk, Sneer and Scream. Jefferson, Pohjois-Carolina: McFarland & Company. s. 119.  ISBN 978-0-7864-1932-6.
  4. Roberts, Adam Charles (2000): "The History of Science Fiction", Science Fiction. Abingdon, Englanti: Routledge, s. 88.  ISBN 978-0-415-19205-7.
  5. Duke, Brad (2005). Harrison Ford: The Films. Jefferson, Pohjois-Carolina: McFarland & Company. s. 39.  ISBN 978-0-7864-2016-2.
  6. Peter Cushing in "Star Wars". Pittsburgh Post-Gazette. 13.8.1976. sivu 29.
  7. Blauvelt, Christian: Star Wars - The Clone Wars: Grand Moff Tarkin makes his debut! 17.2.2011. EW.com. (englanniksi)
  8. Get your exclusive first look at Grand Moff Tarkin on 'Star Wars Rebels' Entertainment Weekly. 3.2.2015. Arkistoitu 7.2.2015. Viitattu 26.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]