Wilhuff Tarkin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suurmoffi Wilhuff Tarkin on Tähtien sota -elokuvasarjan ja sen oheiskirjallisuuden kuvitteellinen henkilö, jonka loi yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja George Lucas.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suurmoffi Tarkin esiteltiin vuonna 1977 julkaistussa ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa, Tähtien sota: Episodi IV – Uudessa toivossa, jossa hänen näyttelijänsä oli englantilainen Peter Cushing. George Lucas oli vuonna 1976 kuvaamassa elokuvan lavastekohtauksia Elstreen studioilla Englannissa, ja tämän seurauksena monien Galaktisen Imperiumin upseerien esittäjiksi palkattiin englantilaisia näyttelijöitä. Cushingilla oli tullut tunnetuksi rooleistaan Hammer Film Productionsin klassisissa kauhuelokuvissa 1950-luvulla, minkä seurauksena hän oli yksi harvoista Lucasin elokuvan näyttelijöistä, joka oli kuuluisa jo ennen Tähtien sodan ensi-iltaa. Lucas oli alun perin kaavaillut Cushingin ystävää Christopher Leetä Tarkinin rooliin,lähde? mutta lopulta rooli annettiin Cushingille ja myöhemmin Lee nähtiin Tähtien sodassa kreivi Dookun roolissa elokuvissa Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto. Koska Tarkinin rooliin hankitut nahkasaappaat osoittautuivat liian pieniksi Cushingin jalkoihin, Lucas salli Cushingin pitää jaloissaan tohveleitalähde? ja useimmat Cushingin kohtauksista kuvattiin siten, että elokuvassa suurmoffi Tarkinista nähdään vain ylävartalo vyötäröstä alkaen. Cushing kuulemma piti Tarkinin roolista Tähtien sodassa, toisin kuin elokuvan toinen kuuluisa brittinäyttelijä Alec Guinness, joka koki roolihahmonsa Obi-Wan Kenobin lapsellisena.lähde?

Suurmoffi Tarkin tekee ensiesiintymisensä Uuden toivon kohtauksessa, jossa hän osallistuu keisarillisten upseerien kokoukseen imperiumin avaruusasemalla Kuolemantähdellä ja ilmoittaa keisari Palpatinen lakkauttaneen keisarillisen senaatin. Elokuvassa on katsojille annettu Darth Vaderista vaikutelma imperiumin korkea-arvoisimpana henkilönä, poikkeuksena dialogissa mainittu keisari, kunnes Tarkin osoittaa auktoriteettinsä ylitse Vaderin vaikutusvallan. Kun ylimielinen amiraali Motti pilkkaa Vaderin uskomuksia Voiman olemassaolosta, turhautunut Vader alkaa telekineettisesti kuristamaan upseerin henkitorvea Voimalla, kunnes Tarkin pelastaa Mottin hengen yksinkertaisesti määräämällä Vaderin lopettamaan upseerin kuristamisen. Tarkin kuitenkin osoittaa olevansa yhtä julma ja kylmäverinen kuin Vader; kun imperiumin vangiksi joutunut prinsessa Leia ei suostu kertomaan Kapinaliiton salaisen päämajan sijantia, Tarkin kutsuu Leian Kuolemantähden komentosillalle ja kertoo päättäneensä tuhota prinsessan kotiplaneetan Alderaanin. Vaikka Leia väittää kapinallisten päämajan olleen Dantoiinessa, Tarkin määrää Alderaanin tuhon osoittakseen galaksille uuden avaruusasemansa tulivoiman. Tarkinin luottavaisuus Kuolemantähteen kuitenkin osoittautuu kuolemaksi, koska elokuvan loppuhuipennuksessa hän ei usko päällikkö Bastin varoitusta ja menehtyy Kuolemantähden räjähdyksessä.

Kuolemantähden tuhon seurauksena Tarkin ei esiinny kahdessa muussa alkuperäisen trilogian Tähtien sota -elokuvassa, Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa. Tarkin kuitenkin palaa cameo-roolissa keisarin ja Vaderin rinnalla ilmestymisjärjestyksessä viimeisessä ja aikajärjestyksessä kolmannessa Tähtien sota -elokuvassa, vuonna 2005 julkaistussa Sithin kostossa, jossa hänen näyttelijänsä on australialainen Wayne Pygram. Sithin koston DVD-julkaisun kommenttiraidan mukaan Lucas suunnitteli alun perin, että Tarkin oli tarkoitus saada elokuvaan liitämällä digitaalisesti muokattua kuvamateriaalia Uudesta toivosta, mutta kuvamateriaali osoittautui liian huonolaatuiseksi ja Tarkinin näyttelijäksi palkattiin Pygram, joka meikattiin nuoremman Peter Cushingin näköiseksi.

Oheiskirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Tarkin oli elokuvissa sivuhahmo, Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa hänellä on suurempi rooli. Oheiskirjallisuuden mukaan Tarkin oli kotoisin vauraasta suvusta teollistuneelta ja saastuneelta Eriadu-planeetalta, ja hänen koko nimensä on Wilhuff Tarkin. Tarkin oli alun perin kunnianhimoinen Eriadun puolustusvoimien upseeri, joka kohosi Sesswennan sektorin kuvernööriksi. Kun Palpatine perusti Galaktisen Imperiumin, Tarkin oli yksi ensimmäisistä keisarillista upseereista, jotka keisari nimitti Imperiumin hallitsemien aurinkokuntien piirikuvernööreiksi eli moffeiksi. Hän oli vastuussa rauhanomaisten mielenosoittajien massamurhasta Ghormanin verilöylyssä, joka oli yksi syistä Kapinaliiton perustamiseksi. Tarkin myös laati "Tarkinin opin", jonka mukaan Imperiumin kuului ylläpitää totalitaarinen hallintonsa tavallisten kansalaisten pelossa pitämisen kautta. Star Wars Adventures Journal 12 -lehdessä julkaistun lyhyttarinan Small Favors mukaan Tarkin adoptoi Imperiumin vastaisessa kansannousussa kaatuneen Gideon-veljensä tyttären Rivochen, joka oli kuitenkin Kapinaliiton tiedustelupalvelun vakooja. Rush Manningin käsikirjoittamissa ja piirtämissä Tähtien sota -stripeissä esiteltiin myös Tarkinin vaimo, joka oli amiraali Mottin sukulainen.

Kevin J. Anderson oli ensimmäinen Tähtien sota -kirjailija, joka hyödynsi Tarkinin hahmoa oheiskirjallisuuden romaaneissa. Andersonin Jediakatemia-trilogian mukaan Tarkin löysi Imperiumin sotilasakatemiasta Carida-planeetalta naispuolisen upseerin nimeltä Daala, ylensi hänet amiraaliksi ja lähetti Daalan imperiumin salaiseen asekehityslaboratorioon Kidan mustien aukkojen keskelle, vaikka tyypillisessä Imperiumi syrji naisia politiikassa ja sotavoimissa. Jediakatemia-trilogian mukaan Tarkin myös laittoi Imperiumin nerokkaimmat tiedemiehet, mukaan lukien Bevel Lemeliskin ja Qwi Xuxin, kehittämään pohjapiirrokset pienen kuun kokoiselle avaruusasemalle, jonka pohjalta imperiumi rakensi Kuolemantähden. Väite on kuitenkin ristiriidassa myöhemmin julkaistujen uusien Tähtien sota -elokuvien mukaan, joissa geonosislaiset keksivät Kuolemantähden ja sen rakennustyöt käynnistettiin jo yhdeksäntoista vuotta ennen Uutta toivoa, vaikka Jediakatemia-trilogiassa Kuolemantähden rakentaminen aloitettiin vasta kaksi vuotta ennen Uuden toivon tarinaa. Tarkin esiintyy myös Greg Bearin Kulkuriplaneetassa sekä James Lucenon Dark Lord: The Rise of Darth Vaderissa, jossa kerrotaan Tarkinin ja Vaderin välisen yhteistyön alusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]