Tähtien sota -videopelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtien sota -aiheisia videopelejä on julkaistu vuodesta 1983 lähtien on yli 120 kappaletta. Tähtien sota -pelien joukossa on niin ammunta-, seikkailu-, strategia- kuin roolipelejäkin.

Vuonna 1983 ilmestynyt Atarin kolikkopeli Star Wars oli eräs merkittävimmistä tuon ajan peleistä. Peli oli pilotin näkökulmasta kuvattu vektorigrafiikalla toteutettu ammuntapeli, jossa ammuttiin TIE-hävittäjiä sekä lennettiin pitkin Kuolemantähden pintaa. Sille tehtiin myös Imperiumin Vastaiskuun pohjautuva jatko-osa.

1990-luvun alkupuolella ilmestyivät PC:lle Tähtien sotaan perustuvat ja Lucasartsin julkaisemat lentosimulaattorit Star Wars: X-Wing, Star Wars: TIE Fighter, Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter ja Star Wars: X-Wing Alliance. Nämä pelit olivat erittäin suosittuja. Tietokoneiden historian kannalta merkittävänä voidaan pitää myös Lucasartsin vuonna 1993 julkaisemaa CD-ROM-peliä Rebel Assault, joka hyödynsi CD-levyn suurta tallennuskapasiteettia koko ruudun kokoisten videoiden sekä digitoitujen äänten muodossa. Pelinä se oli yksinkertainen, mutta se merkitsi CD-aikakauden alkua paitsi LucasArtsille, myös koko pelialalle. Yksi toinen suosittu Tähtien Sota -lentosimulaattori oli vuonna 1998 Nintendo 64:lle a PC:lle julkaistu Star Wars: Rogue Squadron, jossa pääosassa oli Luke Skywalkerin johtama kapinallislaivue Rogue Squadron (suom. Konnalaivue). Pelistä tuli niin suosittu, että se sai kaksi jatko-osaa, Star Wars Rogue Leader: Rogue Squadron II:n vuonna 2001 ja Star Wars: Rogue Squadron III: Rebel Striken vuonna 2003.

Pisin pelisarja on ollut Dark Forces -videopelisarja, jonka päähenkilönä toimii palkkasoturi ja jediritari Kyle Katarn. Sarja alkoi vuonna 1995 pelillä Dark Forces. Seuraava peli oli nimeltään Dark Forces II: Jedi Knight ja sen lisäpaketti Mysteries of the Sith, jota seurasivat Jedi Knight II: Jedi Outcast ja Jedi Knight: Jedi Academy. Dark Forces -pelit ovat ensimmäisen persoonan ammuntapelejä.

Vuonna 1999 PlayStationille julkaistiin Pimeä uhka -elokuvaan perustuva peli ja Star Wars: Episode I: Jedi Power Battles, jossa pelaajan oli mahdollista pelata Qui-Gon Jinninä, Obi-Wan Kenobina, Plo Koonina, Mace Winduna tai Adi Galliana. Lisäksi julkaistiin myös Star Wars: Episode I Racer, joka perustui elokuvassa nähtyyn rakettirekikisaan. Vuonna 2005 julkaistiin myös Tähtien sota -elokuvaan perustuva peli. Star Wars Episode 3: Revenge of the Sith -pelissä pelaaja pääsi ohjaamaan niin Anakin Skywalkeria kuin Obi-Wan Kenobia läpi elokuvan tapahtumien. Pelissä oli yksinpelin lisäksi kahden pelaajan moninpeli. Yksi tunnetuimpia Tähtien sota -pelejä on Xboxille ja Microsoft Windowsille vuonna 2003 julkaistu Star Wars: Knights of the Old Republic -roolipeli, joka voitti yli 40 erilaista pelipalkintoa. Pelin jatko-osa, Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords ilmestyi Xboxille joulukuussa 200 ja Windowsille tammikuussa 2005.

Vähemmän tunnettu peli on PlayStation 2:lle vuonna 2002 julkaistu Star Wars: The Clone Wars. Windowsille ja Xboxille ilmestyi helmikuussa 2005 ensimmäisen persoonan kuvakulmasta toteutettu Star Wars: Republic Commando. Tällöin ilmestyi myös Star Wars: Bounty Hunter PlayStation 2:lle ja Nintendo GameCubelle. Nimensä mukaisesti peli keskittyy kuuluisaan palkkionmetsästäjään Jango Fettiin.

Joulukuussa 2003 kauppoihin ilmestyi Windowsille Star Wars Galaxies, joka on moninpelattava verkkoroolipeli. Pelissä pelaaja pääsi pelaamaan yllättävän laajaan Tähtien sota -galaksiin, joka sisälsi 12 planeettaa ja 13 tähtivyöhykettä. Pelille julkaistiin kolme laajennusosaa: Jump to Lightspeed vuonna 2004, Rage of the Wookiees vuonna 2005 ja Trials of Obi-Wan samana vuonna. Joulukuussa 2004 julkaistiin maailmalla parhaiten myynyt Tähtien sota -peli Star Wars: Battlefront. Se ilmestyi Windowsille, PlayStation 2:lle, Xboxille ja Nintendo GameCubelle. Vuonna 2005 on julkaistu jopa platinaa myyneen Tähtien sota -pelin jatko-osa Star Wars: Battlefront II. Battlefront II julkaistiin PlayStation 2:lle, Xboxille, Windowsille, GameCubelle, ensimmäistä kertaa PlayStation Portablelle ja jopa matkapuhelimille. Vuonna 2007 ilmestynyt Star Wars: Battlefront: Renegade Squadron julkaistiin vain PSP:lle. Siinä pelaaja pystyi tekemään omia hahmoja.

Star Wars: Force Commander oli yksi ensimmäisistä täysin kolmiulotteisista ja reaaliaikaisista strategiapeleistä ja samalla myös ensimmäinen reaaliaikainen Tähtien Sota-strategiapeli. Samasta muotista tehtiin myös vuonna 2001 ilmestynyt Star Wars: Galactic Battlegrounds, joka käytti Age of Empires 2 -pelin pelimoottoria. Peli sai myös lisä-osan vuonna 2002, Clone Campaings. Lisä-osa toi mukanaan mahdollisuuden ohjata kloonisotilaita. Lisäksi helmikuussa 2006 ilmestyi uusi Star Wars: Empire at War, jossa pelaaja pääsee johtamaan joukkoja alkuperäisen trilogian elokuvista tuttuihin taisteluihin, avaruustaistelut ovat mahdollisia sekä pelissä voi myös komentaa elokuvista ja kirjoista tuttuja hahmoja kuten Darth Vader, Boba Fett ja Mara Jade. Samaan peliin ilmestyi syyskuussa 2006 lisäosa, Star Wars: Empire At War: Forces of Corruption.

Tähtien sota -peliksi voidaan lukea myös huhtikuussa 2005 julkaistu Lego Star Wars: The Video Game, jossa liikutaan Lego-hahmoiksi muutetuilla Tähtien sota -hahmoilla. Peli käsittää episodit Pimeä uhka, Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto (ja yhden kentällisen Uutta toivoa, jossa voi pelata sekä Darth Vaderina että Imperiumin sotilaana). Lego Star Warsille julkaistiin jatko-osa Lego Star Wars II: The Original Trilogy syyskuussa 2006. Peli käsittää alkuperäisen trilogian. Vuonna 2007 julkaistiin Lego Star Wars: The Complete Saga, jossa olivat molemmat pelit. 25. maaliskuuta 2011 ilmestyi pelisarjan kolmas osa, Lego Star Wars III: The Clone Wars, joka keskittyy Star Wars: The Clone Wars -televisiosarjan 1. ja 2. tuotantokausiin.

Vuonna 2006 Ubisoft julkaisi Star Wars: Lethal Alliance -pelin Nintendon DS:lle ja PlayStation Portablelle. Pelissä pelataan twi’lek-rotuisella hahmolla, Rianna Sarenilla, ja hänen droidillaan Zeeolla. Pelissä kohdataan monia tuttuja hahmoja kuten Darth Vader ja Kyle Katarn.

Vuoden 2008 syyskuussa julkaistiin Star Wars: The Force Unleashed, jossa pelaaja pääsee ohjaamaan Darth Vaderin salaista oppipoikaa, Starkilleriä. Pelille tuli myös lisäosa marraskuussa 2009 ja jatko-osa Star Wars: The Force Unleashed II ilmestyi lokakuussa 2010.

Vuonna 2012 julkaistiin Kinect Star Wars, joka koostuu erilaisista minipeleistä ja on sen takia suunnattu enimmäkseen lapsille. Minipeleinä on muun muassa kiiturikisaa, valomiekkailua, ja tanssipeliä tutuilla Tähtien sota -hahmoilla.

Huhtikuun alussa 2013 Disney ilmoitti lakkauttavansa LucasArtsin ja siirtyvänsä talon sisäisestä pelinkehityksestä kokonaan lisenssointimalliin. Kehitteillä olleet peliprojektit Star Wars 1313 ja Star Wars: First Assault hyllytettiin, mutta on mahdollista, että ne saatetaan markkinoille lisenssikumppaneiden viimeisteleminä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terdiman, Daniel: Disney shuttering LucasArts, moving to licensed games model CNet.com. 3.4.2013. Viitattu 6.4.2013. (englanniksi)