Dagobah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dagobah
Etäisyys galaksin keskuksesta 50 250 valovuotta
Alue Galaksin ulkokehä
Sektori Sluisin sektori
Aurinkokunta Dagobahin aurinkokunta
Aurinkoja 1
Kuita 0
halkaisija 14 410 km
Vuoden pituus 341 standardipäivää

Dagobah on fiktiivinen planeetta Tähtien sota -elokuvasarjan viidennessä osassa Imperiumin vastaisku. Dagobah on ulkokehän[1] planeetta Dagobahin järjestelmässä. Kaukainen kartoittamaton ja asumaton soiden ja metsien planeetta, joka palveli Jedineuvoston jäsenen, tunnettu nimellä Yoda, suojapaikkana maanpaon aikana[2]. Dagobah ei muutoin omaa mainittavampia älyllisiä elämänmuotoja.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jedimestari Yoda pakeni Dagobahiin elokuvassa Sithin kosto, mutta planeettaa saati kyseistä kohtausta ei elokuvassa näytetty. Yoda pakeni planeetalle maanpakoon, koska juuri muodostettu hirmuvalta Galaktinen Imperiumi oli tuhonnut aikaisemman Vanhan Tasavallan kloonisotien päätteeksi. Obi-Wan Kenobia ja Yodaa lukuun ottamatta lähes kaikki muut tunnetut jediritarit salamurhattiin. Dagobah oli sopiva paikka piiloutua Galaktiselta Imperiumilta, syrjäisestä sijainnista johtuen planeetta oli lähes tuntematon ja kartoittamaton, eikä siellä ollut tunnettua älyllistä elämää, teknologiasta puhumattakaan. Yodan varsinainen syy valita Dagobah piilopaikakseen oli kuitenkin se, että planeetalla oli voimakas Voiman pimeän puolen vaikutus, joka peitti Yodan läsnäolon Voiman pimeän puolen käyttäjiltä.

Dagobah on elinkelpoinen planeetta. Planeetan ilmakehä on valtaosin paksun sumukerroksen ja pilvien peitossa. Planeetan pinta koostuu lähes yksinomaan rämeiköistä, joista, pienistä järvistä ja usvaisista soista. Aluskasvillisuus on vähäistä, mutta mangrovepuita muistuttavissa puissa on kiemuraisia juuria, taipuneita runkoja, joissa oksat alkavat korkealta. Koko planeetta on käytännössä yhtä rämeistä suota. Kaupunkeja eikä rakennuksia ei ole. Eläimistöä on kuitenkin runsaasti, enimmäkseen vedessä eläviä sekä lentäviä suurpetoja ja maalla eläviä niveljalkaisia. Dagobahissa ei tiettävästi ole muita älyllisiä olentoja kuin Yoda.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Outer Rim starwars.wikia.com. (englanniksi)
  2. Dagobah starwars.com. (englanniksi)