Qui-Gon Jinn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qui-Gon Jinn
Liam Neeson Qui-Gon Jinnina elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka.
Liam Neeson Qui-Gon Jinnina elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka.
Elokuva Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti jediritari
Näyttelijä(t) Liam Neeson

Qui-Gon Jinn (92 BBY–32 BBY) on kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -saagassa. Hän on jediritari, joka koulutti Obi-Wan Kenobin. Hahmoa esittää Liam Neeson elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qui-Gon Jinn oli kreivi Dookun oppilas.[1] Vaikka hän oli arvostettu jedi, häntä ei ikinä päästetty jäseneksi jedineuvostoon, koska hän kapinoi Obi-Wan Kenobin mukaan toistuvasti jedien säännöstöä vastaan.[2] Hän otti pian ensimmäisen oppilaansa eli padawaninsa, Xanatoksen. Tämä kuitenkin kääntyi pimeälle puolelle, koska väitti että Qui-Gon ei antanut hänen käyttää voimiaan. Tästä Qui-Gon masentui ja päätti ettei ottaisi uutta oppilasta. Yodan pyynnöstä hän kuitenkin kävi joka vuosi temppelissä tutustumassa oppilasehdokkaisiin. Hän kuitenkin lähti aina ilman uutta oppilasta.

Eräällä käynnillään temppelissä Qui-Gon näki hyvin vahvan ehdokkaan, Obi-Wan Kenobin, joka lähetettäisiin pian maatalousjoukkoihin jos kukaan ei häntä valitsisi. Qui-Gon seurasi Obi-Wanin taistelua toveriansa vastaan mutta uskoi, että poika taisteli liian vihaisesti ja lähti taas kerran ilman padawania seuraavaan tehtävään.

Hän sai pian kuitenkin tietää, että Obi-Wan oli samassa aluksessa kuin Qui-Gon, ja he päätyivätkin yhdessä pelastamaan aluksen miehistön pahalta Huttilta. Tämäkään ei riittänyt kääntämään Qui-Gonin päätä. Perille päästyään Obi-Wanin ja Qui-Gonin tiet erkanivat, mutteivat pitkäksi aikaa, sillä Xanatos, Qui-Gonin entinen oppilas, kaappasi Obi-Wanin, ja Qui-Gon lähti pelastamaan häntä. Lopulta Qui-Gon päätti ottaa Obi-Wanin padawanikseen.

Viimein he päätyivät kauppaliiton alukselle ja sitä kautta Naboohon ja edelleen Tatooineen, jossa Qui-Gon tapasi Anakin Skywalkerin, pojan jonka Qui-Gon uskoi olevan jediennustuksen valittu. Qui-Gon halusi että Anakin saa jedikoulutuksen, mutta neuvosto tyrmäsi ajatuksen. Obi-Wan ja Qui-Gon taistelivat yhdessä Naboossa pahaa sithiä, Darth Maulia vastaan. Taistelussa Qui-Gon menehtyi, ja sai pian juhlavan polttohautauksen. Anakinista tuli Obi-Wanin padawan.[2]

Qui-Gonista kuultiin hänen kuolemansa jälkeenkin. Hän oli luultavasti ensimmäinen kuollut jedi joka oppi viestimään eläville kuoleman takaa. Mestari Yoda sai häneen yhteyden episodissa Sithin kosto. Varmaa ei ole millainen keskustelu oli kyseessä mutta Yoda saattoi vähintään aistia Qui-Gonin ajatukset. Myöhemmin hän opetti saman taidon Obi-Wanille joka itse luultavasti tämän taidon ansiosta onnistui jopa ilmestymään henkenä kuolemansa jälkeen Luke Skywalkerille.[3]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys -elokuva (DVD), 2002
  2. a b Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka -elokuva, (DVD) 2005
  3. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto -elokuva (DVD), 2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]