Qui-Gon Jinn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qui-Gon Jinn
Liam Neeson Qui-Gon Jinnina elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka.
Liam Neeson Qui-Gon Jinnina elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka.
Elokuva Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Jedimestari
Näyttelijä(t) Liam Neeson

Qui-Gon Jinn on kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -saagassa. Hän on yksi vuoden 1999 elokuvan Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka päähenkilöistä ja häntä näytteli Liam Neeson.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qui-Gon oli yksi esiosatrilogian ensimmäisen elokuvan, Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka, päähenkilöistä. Hän on jedimestari sekä Obi-Wan Kenobin opettaja. Hän kapinoi jedineuvoston vanhoillisia sääntöjä vastaan eikä siksi koskaan päässyt jedineuvoston jäseneksi, mutta on silti yksi voimakkaimmista jedeistä.

Elokuvan alussa Qui-Gon ja Obi-Wan olivat lähetetty planeetta Naboolle neuvottelemaan korruptoituneen Kauppaliiton kanssa, joka oli saartanut planeetan. He joutuvat hyökkäyksen kohteeksi ja pelastavat planeetan kuningattaren, Padmé Amidalan. He pääsevät saarron läpi, mutta kuningattaren alus vaurioituu ja he joutuvat tekemään pakkolaskun Tatooinelle sen korjauttamiseksi.

Etsiessään varaosia, Qui-Gon tapaa orjapojan nimeltä Anakin Skywalker, joka oli epätavallisen herkkä Voimalle. Verikokeen mukaan hänen midikloriaaniarvonsa—jolla herkkyyttä Voimalle mitattiin—oli korkeampi kuin kenelläkään koskaan aiemmin. Qui-Gon sai myös kuulla Anakinin äidiltä, Shmiltä, ettei pojalla ollut isää. Uskoen Anakinin tämän johdosta olevan jedien ennustuksissa mainittu "valittu", jonka tehtävä on tuoda Voimaan tasapaino, Qui-Gon lyö vetoa Anakinin orjuuttajan, romukauppias Watton, kanssa Anakinin vapaudesta ja Amidalan aluksen varaosista. Anakin voittaa, mutta juuri kun he ovat aikeissa lähteä Tatooinelta, sith-lordi Darth Maul hyökkää Qui-Gonin kimppuun, mutta Qui-Gon pääsee pakoon. Palattuaan Coruscantiin, Qui-Gon pyytää jedineuvostoa kouluttamaan Anakinista jedin. Yoda kuitenkin aistii pojassa vihaa ja pelkoa, jolloin neuvosto kieltäytyy. Qui-Gon vannoo kouluttavansa Anakinin itse, kunhan Obi-Wanille myönnetään jediritarin arvo.

Kun Qui-Gon, Obi-Wan ja Anakin lähtevät Amidalan mukana Naboolle vapauttamaan planeettaa Kauppaliiton hallinnasta. Qui-Gon ja Obi-Wan kohtaavat uudelleen Darth Maulin ja päätyvät valosapelitaisteluun, jossa Qui-Gon haavoittuu kuolettavasti. Obi-Wan kuitenkin voittaa Maulin ja ennen kuolemaansa Qui-Gon pyytää tätä kouluttamaan Anakinista jedin.[1]

Qui-Gon ainoastaan mainitaan esiosatrilogin muissa elokuvissa, Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys ja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto. Kloonien hyökkäyksessä Yoda kuulee Qui-Gonin äänen Anakinin surmatessa kokonaisen heimon Tuskenin ratsastajia. Obi-Wan puolestaan saa Geonisiksella selville, että Qui-Gonin entinen opettaja, kreivi Dooku, oli kääntynyt sith-lordiksi. Sithin kostossa Yoda paljastaa Obi-Wanille Qui-Gonin ilmestyneen rajan takaa opettaakseen heitä säilyttämään tietoisuutensa kuoleman jälkeen. Poistetussa kohtauksessa Yoda kuulee Qui-Gonin äänen juuri ennen kuin saapuu tapaamaan Alderaanin senattori Bail Organaa.

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker Qui-Gonin ääni puhuu muiden menneisyyden jedien ohella ja lainaa näiden ohella voimaansa Reylle taistelussa Palpatinea vastaan, sanoen ”Jokainen koskaan elänyt jedi elää sinussa.” ja ”Seisomme takanasi”.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Star Wars: The Clone Wars, Qui-Gon mainitaan useita kertoja. Hän myös esiintyy kahdessa kolmannen kauden jaksossa. Jaksossa "Voiman vartija" hänen henkensä kertoo Obi-Wanille planeetta Mortisilla oleskelevasta kolmesta mahtavasta olennosta, jotka uskovat Anakinin olevan Valittu: Isä (yhtenäisen Voiman ruumiillistuma), Tytär (valoisan puolen ruumiillistuma) ja Poika (pimeän puolen ruumiillistuma). Hän kertoo saman myös Anakinille jaksossa "Mortiksen mysteeri".[2] Myöhemmin, kuudennen kauden jaksossa "Voices," Yoda saa viestin Qui-Gonilta. Mortiksen tapahtumista huolimatta Qui-Gon ei ollut oppimaan ilmestymistä semifyysiseen olomuotoon. Qui-Gonin ohjeita seuraten Yoda matkustaa galaksin halki oppiakseen salaisuuden siitä kuinka tulla yhdeksi Voiman kanssa. Yhden Voiman papittarien asettaman kokeen aikana, hän näkee illuusion siitä, että Qui-Gon on yhä elossa ja Dooku yhä jediritarikunnan jäsen.[3] Vasta tämän kokeen jälkeen hänen sallitaan oppia salaisuus siitä kuinka säilyttää tietoisuutensa kuoleman jälkeen. Qui-Gon teki pienen esiintymisen Obi-Wan Kenobi sarjan viimeisessä jaksossa voimahaamuna.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedioppilas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarja nimeltä Jedioppilas kertoo Qui-Gonin vaiheista ennen Pimeän uhan tapahtumia. Ensimmäisessä kirjassa Nouseva voima (12 vuotta ennen Pimeän uhan tapahtumia) Yoda yrittää taivutella Qui-Gonilla ottamaan itselleen uuden padawanin, mutta Qui-Gon on vastahakoinen, sillä hänen edellinen oppilaansa Xanatos kääntyi Voiman pimeälle puolelle vuosia sitten. Qui-Gon seuraa sivusta valosapeliturnausta, jonka osanottajien joukossa on myös 12-vuotias Obi-Wan. Hän huomaa Obi-Wanin olevan taitava, mutta huomatessaan pojan hallitsemattoman vihan, hän kieltäytyy kouluttamasta tätä. Pian turnauksen jälkeen hän lähtee suorittamaan tehtävää planeetta Bandomeerille. Samalla aluksella hän tapaa jälleen Obi-Wanin, joka lähetettiin planeetalle aloittamaan uusi elämä maataloustyöläisenä. Matkan aikana he puolustavat arcona-rotuun kuuluvia olentoja rikollisjärjestöltä nimeltä Ulkomaailma-korporaatio ja päästyään perille Qui-Gon saa kirjeen Xanatosilta.

Toisessa kirjassa Musta vastustaja paljastuu, että Xanatos on Ulkomaailman nykyinen johtaja. Qui-Gon lähettää Obi-Wanin maataloustöihin ja aikoo tavata Xanatoksen sopiakseen rauhan Ulkomaailman ja Bandomeerin välille. Xanatos aikoi kuitenkin sabotoida tapaamista Qui-Gonin tappamiseksi. Mestari ja entinen oppipoika kohtaavat taistelussa, jonka jälkeen Qui-Gon ja Obi-Wan tekevät lopun Ulkomaailman liiketoimista Bandomeerilla. Xanatos kuitenkin pääsee pakoon. Kohtaaminen Xanatosin kanssa auttoi Qui-Gonia näkemään Obi-Wanin todellisen potentiaalin, jolloin hän hyväksyy tämän uudeksi padawanikseen. Kirjassa Uhattu temppeli, Xanatos hyökkää jeditemppeliin ja melkein salamurhaa Yodan, mutta Qui-Gon ja Obi-Wan estävät tämän. Kirjassa Koston päivä, he jahtaavat Xanatosia tämän kotimaailmaan Telosiin, missä langennut jedi kieltäytyy antautumasta ja tekee itsemurhan. Tämän jälkeen Qui-Gon päästää lopultakin jättää tuskallisen menneisyytensä Xanatosin kanssa taakseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
  2. Star Wars: The Clone Wars Kausi 3. Jakso 16. ”Mortiksen mysteeri”.
  3. Star Wars: The Clone Wars Kausi 6. Jakso 11. ”Voices”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]