Luettelo televisiosarjan The Mandalorian jaksoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Mandalorian on George Lucasin luomaan Tähtien sota -universumiin sijoittuva televisiosarja. Sen ensimmäinen jakso julkaistiin 12. marraskuuta 2019 Disney+-suoratoistopalveluun, joka avattiin samana päivänä. Loput ensimmäisen tuotantokauden jaksot julkaistiin viikoittain 15. marraskuuta 2019 alkaen ja kauden päätösjakso julkaistiin 27. joulukuuta 2019.[1][2][3] Toisen tuotantokauden jaksot julkaistiin palveluun viikoittain 30. lokakuuta 2020 alkaen.[4] Kolmannen tuotantokauden jaksot julkaistiin palveluun viikoittain 1. maaliskuuta 2023 alkaen.[5]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Ensiesitys
Alkoi Päättyi
1 8 2019-11-1212. marraskuuta 2019 2019-12-2727. joulukuuta 2019
2 8 2020-10-3030. lokakuuta 2020 2020-12-1818. joulukuuta 2020
3 8 2023-3-11. maaliskuuta 2023 2023-4-1919. huhtikuuta 2023

Ensimmäinen tuotantokausi (2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Alkup.
julkaisu[6]
Suomen
julkaisu[7]
1 1 (engl. Chapter 1: The Mandalorian) Dave Filoni Jon Favreau 2019-11-1212. marraskuuta 2019 2020-9-1313. syyskuuta 2020[8]
Viisi vuotta Galaktisen Imperiumin romahtamisen jälkeen, mandalorialainen palkkionmetsästäjä, jota kutsutaan vain ”Mandalorialaiseksi” tai ”Mandoksi”, toimittaa etsintäkuulutettuja henkilöitä Greef Kargalle, planeetta Nevarrolla toimivalle Palkkionmetsästäjien killan agentille. Mandalorialainen pyytää usein maksuna beskar-metallia, jolla hänen ja muiden mandalorialaisten muodostamaa ”Heimoa” johtava ”Aseseppä” päivittää hänen haarniskaansa. Eräänä päivänä Karga kertoo asiakkaasta, joka työskentelee Imperiumin jäänteille. ”Asiakas” pyytää Mandalorialaista noutamaan aavikkoplaneetalta Arvala-7 tuntemattoman 50-vuotiaan kohteen, hänen kollegansa tohtori Pershingin toivoessa, että kohde tuotaisiin elävänä. Käytyään vielä Asesepän luona päivittämässä olkasuojansa ja saavuttuaan Arvala-7:ään, Mandalorilainen tapaa ugnaught-rotuun kuuluvan kasteviljelijän nimeltä Kuiil, joka antaa hänelle ratsuksi yhden blurrg-liskon ja opastaa hänet kohteen olinpaikkaan. Mandalorialainen tapaa samaa kohdetta etsivän palkkionmetsästäjädroidi IG-11:n ja päätyy vastahakoisesti yhteistyöhön tämän kanssa puolustautuakseen nikto-palkkasotureilta. He saavat selville, että kohde onkin hitaasti ikääntyvää lajia oleva lapsi. IG-11 oli saanut käskyn tappaa ”Lapsen”, mutta Mandalorialainen haluaa toimittaa Lapsen elävänä ja ampuu IG-11:n.
2 2 (engl. Chapter 2: The Child) Rick Famuyiwa Jon Favreau 2019-11-1515. marraskuuta 2019 2020-9-1515. syyskuuta 2020
Mandalorialainen suuntaa takaisin alukselleen Razor Crestille Lapsi mukanaan ja pysäyttää matkalla joukon kilpailevia palkkionmetsästäjiä. Mutta sitten jawat varastavat Razor Crestin osia ja Mandalorialainen epäonnistuu yrityksessä päästä näiden hiekkakulkijaan. Mandalorialainen lähtee pyytämään Kuiilin apua jawojen löytämiseksi, jotta he voisivat neuvotella näiden kanssa osien takaisin saamiseksi. Mandalorialainen kieltäytyy luopumasta haarniskastaan tai Lapsesta, joten jawat pyytävät häntä tuomaan heille mutasarven munan. Mandalorialainen löytää mutasarven, joka hyökkää hänen kimppuunsa ja vahingoittaa hänen haarniskaansa. Mutta sitten Lapsi käyttää Voimaa ja levitoi mutasarven ilmaan, antaen Mandalorialaiselle tilaisuuden tappaa se. Mandalorialainen vie munan jawoille, jotka syövät sen sisällön, ja korjaa Razor Crestin Kuiilin avustuksella. Ennen lähtöään Arvala-7:ltä Mandalorialainen tarjoaa Kuiilille paikkaa aluksensa miehistössä, mutta Kuiil kieltäytyy kohteliaasti.
3 3 (engl. Chapter 3: The Sin) Deborah Chow Jon Favreau 2019-11-2222. marraskuuta 2019 2020-9-1818. syyskuuta 2020
Mandalorialainen palaa Nevarroon ja luovuttaa Lapsen Asiakkaalle ja tohtori Pershingille, saaden palkkioksi 20 beskar-harkkoa. Vastoin Palkkionmetsästäjien killan sääntöjä, häntä huolestutti mitä Asiakas aikoi tehdä Lapselle, mutta Asiakas ei suostu kertomaan mitään. Mandalorialainen vie saamansa harkot Asesepälle hankkiakseen toisen olkasuojan, uuden kyrassin, sekä uusia aseita. Mutta eräs toinen mandalorialainen, Paz Vizsla, ei pitänyt piilekselemisestä muulta maailmalta tai siitä, että yksi heistä oli ottanut toimeksiannon Imperiumin jäänteiltä, koska juuri Imperiumi oli aikoinaan määrännyt Mandaloren ”suuren puhdistuksen”. Aluksi Mandalorialainen käy pyytämässä Kargalta uusia töitä ja Karga neuvoo häntä unohtamaan Lapsen. Mutta koska Mandalorialainen menetti aikoinaan omat vanhempansa Kloonisodissa, hän päättää palata Asiakkaan laitokselle pelastamaan Lapsen, tappaen useita iskusotilaita mutta säästäen Pershingin hengen. Karga ja muut palkkionmetsästäjät vaativat, että Lapsi palautetaan Asiakkaalle, mutta sitten Vizsla ja joukko muita Heimon mandalorialaisia saapuvat ja viivyttävät palkkionmetsästäjiä antaakseen Mandalorialaiselle ja Lapselle aikaa paeta.
4 4 (engl. Chapter 4: Sanctuary) Bryce Dallas Howard Jon Favreau 2019-11-2929. marraskuuta 2019 2020-9-2525. syyskuuta 2020
Mandalorialainen saapuu metsäplaneetta Sorganille, missä hän kohtaa Cara Dunen, Kapinaliiton entisen sotilaan, joka oli eronnut sotimisen vaihduttua rauhanturvaamiseen. Kaksi kalastajaa, Caben ja Stoke, pyytävät Mandalorialaista auttamaan kyläänsä uhkaavien klatoonialaisten ryöstäjien pysäyttämisessä. Mandalorialainen pyytää vastapalveluksena majapaikkaa itselleen ja Lapselle, ja ottaa heiltä vastaan myös rahaa värvätäkseen niillä Dunen avukseen. Leskeksi jäänyt äiti, Omera, majoittaa heidät kotiinsa ja Mandalorialainen kertoo hänelle, ettei ole koskaan saanut poistaa kypäräänsä muiden elävien olentojen ollessa läsnä, sen jälkeen kun hänet oli adoptoitu mandalorialaisiin. Paljastuu, että ryöstäjillä on hallussaan Imperiumin hylätty AT-ST -kävelijä, mutta kyläläiset eivät suostu hylkäämään kyläänsä, joten Mandalorialainen ja Dune opettavat heitä taistelemaan. Illalla kaksikko hyökkää ryöstäjien leiriin, tuhoavat sen ja yrittävät houkutella AT-ST:n kylään rakennettuun vesiansaan. Aluksi ansa ei näytä toimivan, mutta lopulta Mandalorialainen saa AT-ST:n tuhottua. Viikkoja myöhemmin Mandalorialainen aikoo jättää Lapsen Sorganille, mutta Dunen löydettyä ja ammuttua Lasta jahdanneen palkkionmetsästäjän, Mandalorialainen päättää Lapsen ja kylän suojelemiseksi lähteä ja ottaa Lapsen mukaansa.
5 5 (engl. Chapter 5: The Gunslinger) Dave Filoni Dave Filoni 2019-12-66. joulukuuta 2019 2020-10-22. lokakuuta 2020
Mandalorialainen voittaa tulitaisteluun häntä jahtaavaa palkkionmetsästäjä Riot Maria vastaan, mutta samalla Razor Crest vahingoittuu. Mandalorialainen laskeutuu Mos Eisleyyn, Tatooinelle, ja jättää sekä Razor Crestin että Lapsen mekaanikko Peli Motton huostaan. Etsissään Chalmunin kantiinassa töitä korjausten maksamiseen, hän tapaa Toro Calicanin, joka pyrkii Palkkionmetsästäjien killan jäseneksi ja pyytää hänen apuaan napatakseen kokeneen salamurhaajan, Fennec Shandin. Ylitettyään Dyynimeren vanhoilla kiitureilla, he neuvottelevat Tuskenin ratsastajilta luvan kulkea näiden mailla. Lopulta he löytävät kasteselän ja kuolleen palkkionmetsästäjän, jotka paljastuvat Shandin virittämäksi ansaksi. Illalla he hämäävät Shandia ja lopulta nappaavat tämän, mutta menettävät toisen kiitureista. Mandalorialaisen lähdettyä noutamaan kasteselkää ratsukseen, Shand kertoo Calicanille Mandalorialaisen olevan killalle arvokkaampi kohde. Calican ampuu Shandia, ja Mandalorialaisen palattua Mos Eisleyyn, paljastaa ottaneensa Motton ja Lapsen panttivangeiksi. Mandalorialainen käyttää valorakettia hämätäkseen Calicania, kunnes ampuu hänet, ja antaa Calicanin krediitit Mottolle maksaakseen Razor Crestin korjauksen. Myöhemmin Dyynimerellä tuntematon henkilö löytää Shandin.
6 6 (engl. Chapter 6: The Prisoner) Rick Famuyiwa Tarina: Christopher Yost
Käsikirjoitus: Christopher Yost & Rick Famuyiwa
2019-12-1313. joulukuuta 2019 2020-10-99. lokakuuta 2020
Mandalorialainen saapuu vanhan tuttavansa, Ran Malkin, avaruusasemalle ottamaan tältä vastaan työn vanginvapautusoperaatiossa Uuden tasavallan vankila-alukselle. Operaatioon osallistuvat myös twi’lek Xi’an, devaronialainen Burg, droidipilotti Q9-0 (kutsumanimeltään Zero) ja entinen Imperiumin tarkka-ampuja Migs Mayfeld. Turvallisuusdroideja käydyn tulitaistelun jälkeen, Xi’an tappaa aluksen ainoan ihmissotilaan, Davanin, joka ehtii aktivoida hätäsignaalin. He vapauttavat vankisellistä Qinin, Xi’anin veljen, mutta jättävät Mandalorialaisen tämän tilalle. Mandalorialainen käyttää tarttumaköyttään yhteen turvallisuusdroidiin paetakseen sellistä. Hän hajaannuttaa Xi’anin, Burgin ja Mayfeldin toisistaan ja voittaa heidät yksitellen. Zero saa tietää Mandalorialaisen ongelmista Kargan kanssa ja löytää Lapsen, mutta Mandalorialainen ampuu Zeron ja toimittaa Qinin yksin Malkin luokse. Kun Mandalorialainen saa maksunsa ja on aikeissa lähteä, Malk aikoo tappaa hänet lähettämällä Qinin hävittäjällä perään. Mutta Mandalorialainen oli laittanut Davanin signaalinlähettimen Qinin taskuun, jolloin kolme Uuden tasavallan X-siipihävittäjää hyökkäävät Malkin avaruusasemalle. Sillä välin Xi’an, Burg ja Mayfeld ovat lukittu yhteen vankila-aluksen selleistä.
7 7 (engl. Chapter 7: The Reckoning) Deborah Chow Jon Favreau 2019-12-1818. joulukuuta 2019 2020-10-1616. lokakuuta 2020
Karga ottaa yhteyttä Mandalorialaiseen, väittäen Asiakkaan toiminnan häiritsevän Palkkionmetsästäjien killan toimintaa niin, että hän on valmis luopumaan etsintäkuulutuksesta ja pyytämään Mandalorialaisen apua Asiakkaan tappamiseksi. Mandalorialainen epäilee sitä ansaksi ja käy Sorganilla sekä Arvala-7:llä noutamassa avukseen Dunen, Kuiilin sekä uudelleenohjelmoidun IG-11:n. He tapaavat Nevarrossa Kargan ja kolme muuta palkkionmetsästäjää, jotka saattavat heidät kaupunkia kohti. Mutta illalla, lentävät olennot hyökkäävät heidän kimppuunsaja myrkyttävät Kargan, jonka Lapsi parantaa hänet Voiman avulla. Kiitollisena tästä Karga ampuu seuraavana päivänä muut palkkionmetsästäjät, jotka aikoivat ampua Mandalorialaisen. Kuiilin lähtiessä viemään Lasta takaisin Razor Crestiin, Dune ja Karga menevät tapaamaan Asiakasta, teeskennellen vanginneensa Mandalorialaisen. Mutta Asiakas saa viestin omalta toimeksiantajaltaan, moffi Gideonilta, jonka käskemänä kaupunkia vartioivat iskusotilaat ja kuolonsotilaat tulittavat laitosta, tappaen Asiakkaan ja tämän henkivartijat sekä saartaen Mandalorialaisen, Dunen ja Kargan. Gideon itse saapuu TIE-hävittäjällään paikalle vaatimaan näitä luovuttamaan Lapsen. Mandalorialaisen radioyhteyksiä salakuunnelleet tiedustelusotilaat löytävät Kuiilin, tappavat hänet ja vievät Lapsen.
8 8 (engl. Chapter 8: Redemption) Taika Waititi Jon Favreau 2019-12-2727. joulukuuta 2019 2020-10-2323. lokakuuta 2020
IG-11 kohtaa tiedustelusotilaat ja pelastaa Lapsen näiltä. Kaupungissa Mandalorialainen tunnistaa Gideonin Imperiumin upseeriksi, joka johti Mandaloren suurta puhdistusta. Gideon itse paljastaa Mandalorialaisen oikean nimen olevan Din Djarin. IG-11 saapuu auttamaan taistelussa iskusotilaita ja kuolonsotilaita vastaan. Gideon haavoittaa Djarinia, joka käskee muita pakenemaan viemäreiden kautta kohti Heimon piilopaikkaa. IG-11 poistaa Djarinin kypärän parantaakseen hänet, eikä usko tämän rikkovan Heimon sääntöjä, koska droidit eivät ole ”eläviä olentoja”. Heimon piilopaikassa useat mandalorialaiset olivat joko paenneet tai tapettu. Aseseppä, joka oli jäänyt jälkeen keräämään beskarin kuolleiden tovereidensa haarniskoista, kertoo Djarinille jedeistä ja käskee tätä muodostamaan Lapsen kanssa ”kahden klaanin”, kunnes Lapsi toimitettaisiin joko jedien luokse tai kunnes se olisi riittävän vanha huolehtimaan itsestään. Hän kaivertaa mutasarven kuvan Djarinin sinetiksi ja lahjoittaa tälle myös oman rakettirepun. Djarin tovereineen pakenee maanalaista laavajokea pitkin, missä IG-11 aktivoi itsetuhomekanisminsa pysäyttääkseen iskusotilaat. Gideon saapuu paikalle TIE-hävittäjällään, mutta Djarin käy rakettirepulla taisteluun ja onnistuu pudottamaan TIE-hävittäjän alas. Dune liittyy Kargan valvojaksi Palkkionmetsästäjien kiltaan, kun taas Djarin hautaa Kuiilin ruumiin ja lähtee Lapsen kanssa pois Nevarrolta. Pakkolaskusta selvinnyt Gideon vapauttaa itsensä TIE-hävittäjänsä jäänteistä mustasapelilla.[a]

Toinen tuotantokausi (2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu[b]
9 1 Osa 9: Sheriffi (engl. Chapter 9: The Marshal) Jon Favreau[13] Jon Favreau 2020-10-3030. lokakuuta 2020
Löytääkseen tietoa jedeistä, Din Djarin ja Lapsi etsivät Heimon ulkopuolisia mandalorialaisia. Gor Koresh, joka järjestää laittomia otteluita, himoitsee Djarinin haarniskan beskaria. Mutta Djarinin tapettua kaikki ottelijat, Koresh kertoo yhden oleskelevan Tatooinella. Djarin palaa Tatooinelle ja tapaa Mos Eisleyssa jälleen Peli Motton, joka näyttää hänelle kartalta tien Mos Pelgon kylään. Kylässä Djarin tapaa paikallisen sheriffin, Cobb Vanthin, joka oli ostanut jawojen löytämän ja Boba Fettille kuuluneen mandalorialaishaarniskan ja sen avulla aikoinaan pelastanut kylän Kaivoskollektiivilta. Djarin piti haarniskaan pukeutumista pyhäinhäväistyksenä ja vaatii Vanthia luopumaan siitä. Vanth lupaa tehdä niin, jos Djarin auttaa häntä tappamaan kylää uhkaavan krayt-lohikäärmeen. He tapaavat Tuskenin ratsastajia, jotka haluavat myös tappaa kraytin. Djarin ja Vanth taivuttelevat Mos Pelgon vastahakoiset asukkaat yhteistyöhön Tuskenien kanssa ja houkuttelevat kraytin kokonaan ulos pesästään ja pitkän taistelun jälkeen Djarin onnistuu tappamaan sen kyläläisten räjähteillä. Tuskenit lupaavat jättää kylän rauhaan ja Vanth luovuttaa Fettin haarniskan Djarinille. Sarlaccin kidasta elossa viisi vuotta sitten paennut oikea Boba Fett tarkkailee Djarinia etäältä.
10 2 Osa 10: Matkustaja (engl. Chapter 10: The Passenger) Peyton Reed Jon Favreau 2020-11-66. marraskuuta 2020
Pysäytettyään paluumatkalla joukon rosvoja, Djarin saapuu takaisin Mos Eisleyyn. Motto esittelee hänelle ”Sammakkonaisen”, joka haluaa viedä kutunsa Traskin kuuhun, planeetta Kol Ibenin lähelle, missä Sammakkonaisen aviomies oli nähnyt mandalorialaisia. Matkalla Uuden tasavallan X-siipipilotit vaativat aktivoimaan Razor Crestin transponderin ja antamaan heille aluksen signaalin. He kuitenkin tunnistavat Razor Crestin samaksi alukseksi, joka auttoi aiemmin Ran Malkin palkkasotureita vanginvapautusoperaatiossa, ja alkavat jahdata tätä. Djarin onnistuu eksyttämään hävittäjät jääplaneetta Maldo Kreisillä, mutta alus on vaurioitunut. Sammakkonainen ei osaa puhua peruskieltä, joten hän aktivoi droidi Zeron jäänteet puhuakseen Djarinille ja vaatii tätä suorittamaan tehtävän loppuun asti. Sammakkonainen yrittää lämmittää kutuaan lähellä olevan luolan vesialtaassa munia parhaansa mukaan, mutta Lapsi herättää ruokaa etsiessään lauman hämähäkkimäisiä olentoja. X-siipipilotit saapuvat ja auttavat tuhoamaan ne, ja koska Djarin oli Qinin vapauttamisesta huolimatta aikoinaan vanginnut Xi’anin, Burgin ja Migs Mayfeldin, he eivät pidätä Djarinia ja lähtevät rauhassa. Djarin korjaa Razor Crestin ja jatkaa matkaansa kohti Traskia.
11 3 Osa 11: Perijätär (engl. Chapter 11: The Heiress) Bryce Dallas Howard Jon Favreau 2020-11-1313. marraskuuta 2020
Razor Crest joutuu laskeutumaan manuaalisesti Traskiin, koska se on yhä vahingoittunut. Perillä mon calamarit alkavat korjata alusta ja Sammakkonaisen mies opastaa Djarinin ravintolaan, jossa quarren-kalastajat kertovat tietävänsä mistä mandalorialaisia löytää. Merimatkan aikana quarrenit yrittävätkin tappaa Djarinin ja Lapsen, mutta kolme mandalorialaista, Bo-Katan Kryze, Axe Woves ja Koska Reeves, pelastavat heidät. He eivät pidä kypäriään päässään kokopäiväisesti, toisin kuin Djarin ja Heimo, jotka uskovat muinaisempiin tapoihin. Bo-Katan kertoo etsivänsä Traskilla olevasta Imperiumin Gozanti-luokan rahtialuksesta aseita Mandaloren takaisinvalloitusta varten. Lapsen jäädessä Sammakkonaisen ja Sammakkomiehen luokse, Djarin auttaa Bo-Katania tunkeutumaan alukseen. Heidän heitettyä osan miehistöstä ulos, aluksen kapteeni ilmoittaa tunkeilijoista moffi Gideonille, joka käskee tekemään pakkolaskun tunkeilijoiden tappamaiseksi. Mandalorialaiset saavat pakkolaskun estettyä ja Bo-Katan vaatii kapteenia kertomaan missä Gideon ja mustasapeli ovat, mutta kapteeni tekee itsemurhan. Djarin ei aio liittyä Mandaloren takaisinvalloitukseen, mutta Bo-Katan kertoo hänelle entisen jedin Ahsoka Tanon oleskelevan Calodanin kaupungissa, metsäplaneetta Corvuksella. Djarin palaa noutamaan Lasta ja lähtee Traskista kohti Corvusta.
12 4 Osa 12: Piiritys (engl. Chapter 12: The Siege) Carl Weathers[14] Jon Favreau 2020-11-2020. marraskuuta 2020
Djarin ja Lapsi palaavat Nevarroon pyytämään Razor Crestin korjaamiseksi apua Greef Kargalta, joka oli katkaissut planeetan yhteydet Palkkionmetsästäjien kiltaan, ryhtynyt kaupungin raatimieheksi ja tehnyt Cara Dunesta kaupungin sheriffin. Djarinin aiemmin vangitsema mythrol puolestaan paljastuu Kargan entiseksi kirjanpitäjäksi, joka oli nyt palannut työhönsä maksaakseen vapautensa. Karga pyytää Djarinin apua tuhotakseen Nevarrolta viimeisenkin Imperiumin tukikohdan. Mythrol tyhjentää jäähdytysputket tukikohdan reaktorin räjäyttämiseksi. Pakomatkalla he löytävät kloonauslaboratorion ja saavat tohtori Pershingin holonauhoitteista selville tämän yrittäneen moffi Gideonin käskystä siirtää koekappaleina klooneihin midikloriaaneja Lapsen verinäytteistä löytääkseen keinon saavuttaa herkkyys Voimalle keinotekoisesti, mutta tähänastiset kokeet olivat epäonnistuneet. Paettuaan tukikohdasta Dune, Karga ja mythrol taistelevat TIE-hävittäjiä vastaan kuljetusaluksella ja Djarin korjatulle Razor Crestillä. Djarin jatkaa matkaansa Corvukselle ja Karga selitti tapahtuneet epäsuorasti Uuden tasavallan kapteeni Carson Tevalle. Sillä välin Imperiumin komentoristelijällä Gideonille raportoidaan, että heidän vakoojanaan toiminut mimbanilaismekaanikko oli saanut asennettua Razor Crestiin jäljittimen.
13 5 Osa 13: Jedi (engl. Chapter 13: The Jedi) Dave Filoni[15] Dave Filoni 2020-11-2727. marraskuuta 2020
Djarin ja Lapsi saapuvat Corvukselle, missä Calodanin kaupungin julma johtaja Morgan Elsbeth pyytää Djarinia etsimään ja tappamaan Ahsoka Tanon, joka oli vastusti Elsbethin julmaa hallintoa, ja lupaa palkkioksi beskarista tehdyn keihään. Metsässä Djarin kohtaa Ahsokan, joka ensin luulee häntä viholliseksi. Ahsoka puhuu Lapsen kanssa Voiman kautta, ja saa selville, että sen oikean nimen olevan Grogu. Grogu oli entinen jedien kasvatti Coruscantin jeditemppelissä, joka Kloonisotien päätyttyä piilotettiin Imperiumilta. Ahsoka auttaa myös Djarinia ymmärtämään Grogua paremmin, mutta kieltäytyy kouluttamasta tätä, koska uskoo tämän olevan liian kiintynyt Djariniin. Saadakseen Ahsokan muuttamaan mielensä, Djarin päättää auttaa tätä Elsbethin pysäyttämisessä. Aluksi Ahsoka teeskentelee Elsbethille tappaneensa Djarinin, Djarinin vapauttaessa samaan aikaan Calodanin vangit ja tappaessa Langin, Elsbethin oikeankädenmiehen. Ahsoka pysäyttää muut sotilaat ja voittaa kaksintaistelussa Elsbethin, jolta hän kysyy tietoja suuramiraali Thrawnin olinpaikasta. Kyläläisestä nimeltä Wing tehdään Calodanin uusi kuvernööri. Ahsoka antaa Elsbethin keihään Djarinille ja neuvoo tätä matkustamaan planeetta Tythonilla sijaitsevan jeditemppelin raunioille, missä Grogu voisi löytäisi kohtalonsa tai joku toinen jedi hänet.
14 6 Osa 14: Tragedia (engl. Chapter 14: The Tragedy) Robert Rodriguez Jon Favreau 2020-12-44. joulukuuta 2020
Djarin saapuu perille Tythoniin, missä hän vie Grogun meditoimaan näkökiven päälle. Näkökivi kuitenkin muodostaa voimakentän, joka estää Djarinia koskemasta Groguun. Boba Fett saapuu aluksellaan Slave I:llä mukanaan Fennec Shand, jonka hengen hän oli pelastanut, vaatimaan haarniskaansa takaisin. Kaksi Imperiumin kuljetusalusta saapuu, jolloin Fett ja Shand päätyvät auttamaan Djarinia puolustamaan Grogua iskusotilailta, Fettin ottaessa taistelun aikana haarniskansa takaisin ylleen. Mutta kuljetusalusten paettua, moffi Gideonin risteilijä saapuu planeetalle ja tuhoaa lasersäteellään Razor Crestin. Gideon lähettää uudet mustasotilaiksi kutsutut droidi-iskusotilaat noutamaan Grogua, jonka ympäriltä voimakenttä oli juuri kadonnut. Fett kertoo isänsä, Jango Fettin, taustatarinan todistaakseen itsensä mandalorialaiseksi ja haluaa Shandin kanssa auttaa Djarinia pelastamaan Grogun. He lähtevät Nevarroon pyytämään Dunea järjestämään Migs Mayfeldin vapaaksi auttamaan Gideonin jäljittämisessä. Sillä välin Grogu yrittää vankisellissään vastustaa iskusotilaita, kunnes uupuu ja hänet tainnutetaan. Gideon käskee miehistöään ilmoittamaan tohtori Pershingille, että se voivat jälleen jatkaa midikloriaanisiirtokokeitaan.
15 7 Osa 15: Uskova (engl. Chapter 15: The Believer) Rick Famuyiwa Rick Famuyiwa 2020-12-1111. joulukuuta 2020
Dune saapuu ottamaan Mayfeldin huostaansa Uuden tasavallan vankityöleiriltä Djarinin, Shandin ja Fettin avuksi jäljittämään moffi Gideonin risteilijää. Mayfeldin tarvitsee päästä Imperiumin omaan terminaaliin. Lähin sellainen löytyy Imperiumin salaisesta kaivoskeskuksesta planeetta Morakilta, jossa jalostetaan herkästi räjähtävää rydoniumia. Djarin ja Mayfeld naamioituvat sotilaiksi ja ottavat kuljetuspanssariajoneuvon päästäkseen sisään jalostamoon. Mutta piraatit, jotka ovat ryöstäneet planeetalta rydoniumia yrittävät ryöstää sitä myös heiltä. Imperiumin TIE-hävittäjät, iskusotilaat ja rannikkosotilaat ryhtyvät taisteluun, minkä jälkeen he pääsevät sisään keskukseen. Djarin joutuu ottamaan kypäränsä pois murtautuessaan terminaaliin ja he tapaavat Mayfeldin entisen esimiehen, Valin Hessin, joka oli Burnin Konnilla uhrannut oman divisioonansa Operaatio Kekäleen toteuttamiseksi, josta Mayfeld itse oli kuitenkin selvinnyt ja jonka vuoksi aikoinaan hylännyt Imperiumin. Mayfeld ampuu Hessin ja pakenee Djarinin kanssa. Dune päättää, ettei palauta Mayfeldiä vankilaan ja käskee tätä lavastamaan kuolemansa. Djarin lähettää hologrammiviestinä varoituksen Gideonille, että on tulossa noutamaan Grogun takaisin.
16 8 Osa 16: Pelastus (engl. Chapter 16: The Rescue) Peyton Reed[16] Jon Favreau 2020-12-1818. joulukuuta 2020
Djarin ja Dune ottavat tohtori Pershingin vangiksi, ja värväävät myös Bo-Katanin ja Reevesin avukseen pelastamaan Grogua, luvaten mustasapelin takaisin Bo-Katanille sekä Gideonin ristelijän avuksi Mandaloren takaisinvaltaukseen. Slave I esittää Imperiumin joukoille jahtaavansa Pershingin sukkulaa, jonka ohjaimissa olikin oikeasti Fett. Sukkulan päästyä sisään, Bo-Katan, Reeves, Dune ja Shand paljastavat itsensä ja hyökkäävät, Djarinin yrittäessä löytää Grogun. Djarin kohtaa mustasotilaat, joihin eivät tuliaseet tehoa, mutta katkaisee yhdeltä kaulan ja heittää loput avaruuteen. Djarinin löytäessä Grogun, Gideon väittää saaneensa tarvitsemansa määrän verinäytteitä kokeitaan varten ja hyökkää mustasapelilla, Djarinin taistelessa beskar-keihäällä vastaan. Djarin voittaa ja vangitsee Gideonin, toimittaen hänet Bo-Katanille. Mutta Djarin ei voi antaa mustasapelia Bo-Katanille, koska Mandaloren lakien mukaan mustasapeli pitää ansaita voittamalla taistelussa. Mustasotilaat lentävät avaruudesta takaisin risteilijälle. Mutta paikalle saapuu X-siipihävittäjällä jedi, johon Grogu oli saanut Tythonilla yhteyden, ja joka tuhoaa mustasotilaat omalla valosapelillaan. Kyseinen jedi paljastuu Luke Skywalkeriksi ja hänen kanssaan saapuu astromekaanikkodroidi R2-D2. Djarinin suostutumuksella Grogu lähtee Luken ja R2-D2:n mukaan, Luken luvatessa suojelevansa Grogua omalla hengellään ja Djarinin ottaessa hyvästelyn ajaksi kypäränsä pois kaikkien edessä.

Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Fett ja Shand palaavat Tatooinelle, missä he tappavat hutt Jabban rikollisimperiumia hallitsevan Bib Fortunan ja hänen kätyrinsä, sekä vapauttavat orjat, minkä jälkeen Fett ottaa Jabban palatsin itselleen.[c]

Kolmas tuotantokausi (2023)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
17 1 Osa 17 (engl. Chapter 17: The Apostate) Rick Famuyiwa Jon Favreau 2023-3-11. maaliskuuta 2023
Din Djarin ja hänen luokseen palannut Grogu[d] pelastavat Asesepän ja joukon mandalorialaisia dinosauruskonnalta, joka oli keskeyttänyt uuden löytölapsen, Ragnarin, adoptoimisen Heimoon. Mutta Djarinia ei pidetä enää mandalorialaisena, koska Djarin oli vastoin Heimon uskomuksia ottanut kypäränsä pois päästään.[e] Djarin voisi sovittaa rikkeensä vain kylpemällä Mandaloren kaivosten Juoksevassa virrassa, joiden uskotaan tuhoutuneen. Hän matkustaa kuitenkin ensin Nevarroon pyytääkseen Greef Kargaa korjaamaan IG-11:n auttamaan Mandaloren tutkimisessa. Samalla hän kuulee Cara Dunen siirtyneen Uuden tasavallan erikoisjoukkoihin, kiitoksena moffi Gideonin toimittamisesta sotatuomioistuimen eteen, ja joutuu Kargan kanssa tulitaisteluun piraattikuningas Gorian Shardin perämies Vanea vastaan. Anzellalaiset droidisepät eivät kuitenkaan voi korjata IG-11:tä ilman toimivaa muistipiiriä. Lähdettyään Nevarrolta, Djarin joutuu Shardin piraattien takaa-ajamaksi, mutta ampuu osan heistä ja karistaa loput kannoiltaan. Hän tapaa Mandaloren sektorilla sijaitsevalla planeetta Kalevalalla Bo-Katan Kryzen, joka oli luopunut Mandaloren takaisinvaltausuunnitelmistaan menetettyään mustasapelin mukana myös alamaistensa luottamuksen. Djarin joutuisi matkustamaan Mandalorelle yksin sovittaakseen rikkeensä ja selvittääkseen onko planeetta yhä asutuskelpoinen.
18 2 Osa 18 (engl. Chapter 18: The Mines of Mandalore) Rachel Morrison Jon Favreau 2023-3-88. maaliskuuta 2023
Djarin matkustaa Tatooinelle pyytämään Peli Mottolta ja jawoilta ehjää muistipiiriä IG-11:lle. Sellaista ei kuitenkaan löydy, joten Motto myy hänelle pelkurimaisen astromekaanikkodroidin R5-D4 tutkimaan Mandalorea IG-11:n sijasta. Djarin, Grogu ja R5 saapuvat Mandalorelle, missä R5 katoaa tutkiessaan planeetan ilmakehää. DJarin päihittää pääkaupunki Sundarin raunioissa kohtaamansa alamiiteiksi kutsutut olennot, pelastaa R5:n, joka vahvistaa ilman olevan hengityskelpoista. Djarin ja Grogu tutkivat kaupunkia yhä syvemmältä, kunnes Djarin joutuu rapumaisen kyborgin asettamaan ansaan. Grogu ei onnistu vapauttamaan Djarinia, joten hän ja R5 matkustavat Kalevalaan pyytämään apua Bo-Katanilta. Grogun näyttäessä tietä, Bo-Katan päihittää alamiitit ja Djarinin pudottaman mustasapelin avulla myös kyborgin. Sen jälkeen hän saattaa Djarinin Juoksevien vesien luokse. Kun Djarin on aikeissa kylpeä, pohja romahtaa hänen jalkojensa alta, jolloin Bo-Katanin on pelastettava hänet hukkumiselta. Samalla hän näkee vedessä valtavan mythosauruksen, jollaisten luultiin kuolleen sukupuuttoon.
19 3 Osa 19 (engl. Chapter 19: The Convert) Lee Isaac Chung Noah Kloor ja Jon Favreau 2023-3-1515. maaliskuuta 2023
Djarin ottaa mukaansa näytteen Juoksevien virtojen vettä todisteeksi Asesepälle, Bo-Katanin pitäessä havaintonsa mythosauruksesta salassa. Mutta heidän palatessa Kalevalaan, Imperiumin jäänteiden TIE-pommikoneet tuhoavat Bo-Katanin kotilinnan. Sillä välin, Coruscantilla, tohtori Penn Pershing on vapautettu syytöksistä, ja hän pääsee osaksi Uuden tasavallan Armahdus-ohjelmaa, johon on päässyt myös moffi Gideonin viestiupseeri Elia Kane. Pershing haluaisi tarjota kloonaustutkimustaan Tasavallalle ja Kane suostuu auttamaan häntä karkaamaan Armahdus-ohjelman alueen ulkopuolelle ja varastamaan purettavana olevasta tähtihävittäjästä laboratoriotarvikkeita. Mutta sitten Kane pettää Pershingin Tasavallan lainvalvojille, ja sabotoi salaa myös Tasavallan käyttämää Imperiumin mieli-imuriin perustuvaa lievittäjälaitetta, jotta se pyyhkisi kokonaan pois Pershingin entisen persoonallisuuden. Myöhemmin, Djarin ja Bo-Katan todistavat Asesepälle kylpeneensä Juoksevien virtojen vesissä, jolloin Djarin hyväksytään taas Heimoon, ja Koska Bo-Katan itsekin kylpi niissä, hän toivotetaan myös tervetulleeksi sinne.
20 4 Osa 20 (engl. Chapter 20: The Foundling) Carl Weathers Jon Favreau ja Dave Filoni 2023-3-2222. maaliskuuta 2023
Djarin opettaa Grogulle mandalorialaisia taistelutaitoja, ja Grogu voittaa harjoittelutaistelun Ragnaria vastaan. Mutta sitten Ragnar joutuu shriek-haukan sieppaamaksi. Bo-Katan, Djarin, Ragnarin isä Paz Vizsla sekä Kiljuhaukan koulutusryhmän jäsenet lähtevät pelastamaan häntä. Sillä välin Aseseppä takoo Grogulle uutta mandalorialaishaarniskan osaa, pyöreän rintapanssarin, jossa on mutasarven sinetti. Samalla Grogu näkee näkyjä siitä kuinka jedimestari Kelleran Beq aikoinaan vei hänet turvaan Coruscantin jeditemppelistä kloonisotilaiden hyökkäyksen aikana, ja kuinka he pakenivat planeetalta Naboon turvallisuusjoukkojen avustuksella. Äkkipikainen Vizsla ijohtaa ilmahyökkäystä, jonka aikana Djarin ja Bo-Katan pelastavat Ragnarin ja surmaavat shriek-haukan, joka putoaa mereen dinosauruskilpikonnan ruuaksi. Bo-Katan tuo shriek-haukan poikaset Heimon kesytettäviksi, ja saa Heimon täyden luottamuksen. Aseseppä takoessa hänelle uutta olkasuojan menetetyn tilalle, Bo-Katan paljastaa nähneensä Mandalorella oikean mythosauruksen, ja pyytää uuden olkasuojan koristeeksi mythosauruksen sinettiä.
21 5 Osa 21 (engl. Chapter 21: The Pirate) Peter Ramsey Jon Favreau 2023-3-2929. maaliskuuta 2023
Shard hyökkää Nevarroon, ja Karga pyytää apua Uuteen tasavallan kapteeni Carson Tevalta. Teva matkustaa Coruscantille pyytämään apujoukkoja eversti Tuttlelta, ilmaisten tälle myös huolensa Imperiumin jäänteiden suhteen, ja paljastaen kuulleensa, ettei moffi Gideon koskaan saapunut sotatuomioistuimen eteen. Tuttle kieltäytyy avun antamisesta, jolloin Teva kertoo Nevarron tilanteesta Heimolle, joiden piilopaikan R5 paljastaa hänelle. Karga oli aiemmin tarjonnut Djarinille omaa aluetta Nevarrolta, ja Djarin vetoaa siihen pyytäessään muun Heimon apua. Vizsla epäröi aluksi, johtuen Heimon aiemmasta välikohtauksesta Kargan kanssa.[f] Mutta kiitollisena Djarinille ja Bo-Katanille Ragnarin pelastamisesta, hän ja muu Heimo suostuvat Nevarron auttamiseen. Bo-Katanin johdolla, mandalorialaiset päihittävät piraatit. Vane hylkää Shardin, joka saa surmansa aluksensa tuhoutuessa. Aseseppä antaa Bo-Katanille luvan poistaa kypäränsä ja lähettää hänet kokoamaan yhteen Heimon ulkopuolisia mandalorialaisia. Matkalla takaisin tukikohtaansa, Adelphiin, Teva löytää jäänteet sukkulasta, jossa Gideon oli ollut vankina. Hän löytää palasen beskaria, mikä saa hänet ja luutnantti Reedin epäilemään, että Gideonin pako olisi ollut mandalorialaisten tekosia.
22 6 Osa 22 (engl. Chapter 22: Guns for Hire) Bryce Dallas Howard Jon Favreau 2023-4-55. huhtikuuta 2023
Djarin, Grogu ja Bo-Katanin saapuvat Plazir-15:lle, jota hallitseva herttuatar ja tämän aviomies, kapteeni Bombardier, ovat palkanneet Axe Wovesin, Koska Reevesin ja muut Bo-Katanin entiset liittolaiset suojelijoikseen. Planeetan asukkaat ovat myös uudelleenohjelmoineet separatistien ja Imperiumin droideja uusiokäyttöön. Osa droideista käyttäytyy viallisesti, Djarinin ja Bo-Katanin jäljittäessä ungnaught-droidiseppien tietojen sekä yhden viallisen droidin antamien vihjeiden johdattaessa heidät droidibaari Resistoriin. Resistorissa tarjoillusta nepenthé-voiteluaineesta löytyy Teknoliiton nanodroideja, jotka olivat vastuussa droidien toimintahäiriöistä, ja voiteiluaineet oli tilannut separaitistiksi paljastunut turvallisuuspäällikkö Helgait. Herttuatar karkottaa Helgaitin Palaqaatin kuuhun, ja myöntää Djarinille ja Bo-Katanille pääsyn Wovesin puheille. Bo-Katan voittaa Wovesin kaksintaistelussa, ja Djarin luovuttaa mustasapelin Bo-Katanille, koska Bo-Katan oli aiemmin päihittänyt Mandalorella kyborgin, joka oli päihittänyt Djarinin.
23 7 Osa 23 (engl. Chapter 23: The Spies) Rick Famuyiwa Jon Favreau ja Dave Filoni 2023-4-1212. huhtikuuta 2023
Moffi Gideon kuulee Kanelta Shardin kuolemasta, ja pyytää lisäresursseja mandalorialaisten tuhoamiseksi Imperiumin upseerien muodostamalta Varjoneuvostolta, jotka keskustelevat myös ”Projekti Nekromantikosta” sekä suuramiraali Thrawnin huhutusta paluusta. Heimon ja Bo-Katanin joukkojen valmistautuessa Mandaloren takaisinvaltaukseen, Karga antaa Grogulle ajoneuvoksi IG-11:n jäänteistä rakennetun IG-12:n. Mandalorella, Djarin ja muut tapaavat planeetalle jääneitä mandalorialaisia, ja Bo-Katan tunnustaa kaikille, että oli aikoinaan luovuttanut mustasapelin Gideonille siinä toivossa, että Gideon olisi säästänyt Mandaloresta sen mitä siitä oli jäljellä. Asesepän vietyä osan eloonjääneistä komentoalukselle lepäämään, muut eloonjääneet opastavat Bo-Katanin, Djarinin ja muut Suurelle ahjolle. Selvittyään trinitaurin hyökkäysestä, he kohtaavat beskar-haarniskaisia iskusotilaita ja löytävät Gideonin salaisen tukikohdan. Sotilaat vangitsevat Djarinin, ja Gideon lähettää TIE-torjuntahävittäjät ja -pommikoneet hyökkäämään laivaston kimppuun, Bo-Katanin auttaessa mustasapelilla muut mandalorialaiset pakoon. Vizsla jää pidättelemään sotilaita, mutta saa surmansa taistelussa pretoriaanikaartilaisia vastaan.
24 8 Osa 24 (engl. Chapter 24: The Return) Rick Famuyiwa Jon Favreau 2023-4-1919. huhtikuuta 2023
Bo-Katan ja tiedusteluryhmä vetäytyvät maanalaisiin luoliin, missä Mandaloren selviytyjät itse elivät. Komentoalukselle palannut Woves käskee sinne jääneitä mandalorialaisia poistumaan Gauntlet-aluksilla, ennen kuin ohjaa komentoaluksen putoamaan kohti Gideonin tukikohtaa. Djarin pakenee Grogun avustuksella, ja he päättävät etsiä ja tuhota Gideonin lopullisesti. He löytävät kloonauslaboratorion, missä Gideon oli luonut Grogun DNA:n avulla Voimalle herkkiä klooneja, rakentaakseen näistä beskar-haarniskoilla varustetun uuden mustasotilaiden armeijan. Tuhottuaan kloonauslaboratorion, Djarin ja Grogu kohtaavat Gideonin ja pretoriaanikaartilaiset. Kaartilaiset jahtaavat Grogua ja tuhoavat IG-12:n, kunnes Djarin päihittää heidät. Bo-Katan saapuu myös kohtaamaan Gideonin, jonka onnistuu tuhota mustasapeli. Lopulta komentoalus tuhoaa tukikohdan, ja sen mukana myös Gideonin, Grogun suojellessa Djarinia ja Bo-Katania liekeiltä Voiman avulla. Taistelun jälkeen, Suuri ahjo sytytetään uudelleen, ja Djarin virallisesti adoptoi Grogun (nyt nimeltään Din Grogu) löytölapsesta mandalorialaiseksi oppipojaksi. Adelphissa, Djarin tarjoutuu itsenäisesti auttamaan Tevaa muiden Imperiumin jäänteiden jahtaamisessa. Vastapalveluksena hän pyytää varaosia, joilla rakentaa IG-12:n takaisin IG-11:ksi, lahjoittaakseen sen Kargalle Nevarron uudeksi sheriffiksi. Karga itse lahjoittaa Djarinille ja Grogulle mökin kaupungin laidalta seikkailujen väliseksi asuinpaikaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Näyttelijä Giancarlo Esposito sekä Tähtien sodan viralliset nettisivut vahvistavat kyseessä olevan mustasapeli,[9][10] mandalorialainen valosapeli, joka on esiintynyt aiemmin animaatiosarjoissa Star Wars: The Clone Wars ja Star Wars Rebels.[10][11][12]
  2. Toisesta tuotantokaudesta alkaen jaksot julkaistiin sekä Yhdysvalloissa että Suomessa Disney+:aan samana päivänä.[7]
  3. Tämä kohtaus toimii johdatuksena spin-off -sarjan The Book of Boba Fett tapahtumille.[17]
  4. Kuvailtu The Book of Boba Fettin jaksossa ”Osa 7: Kunnian nimeen”.
  5. Kuvailtu The Book of Boba Fettin jaksossa ”Osa 5: Mandalorialaisen paluu”.
  6. Kuvailtu jaksossa ”Chapter 3: The Sin”.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Solsman, Joan E.: Star Wars spinoff The Mandalorian will be released at launch of Disney Plus CNET. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  2. Couch, Aaron & McMillan, Graeme: 'The Mandalorian': Jon Favreau Teases Disney+ Series at Star Wars Celebration The Hollywood Reporter. 14.4.2019. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  3. Cooper, Meghan: Details about The Mandalorian coming to Disney+ Disney Wishful. 14.4.2019. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  4. Mitovitch, Matt Webb: The Mandalorian Season 2 Is Locked In for October Premiere Date TVLine. 2.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  5. Amin, Arezou: 'The Mandalorian' Season 3 Sets March Release Date Collider. 2.12.2022. Viitattu 1.1.2023. (englanniksi)
  6. The Mandalorian Project Fact Sheet lumiere-a.akamaihd.net. Viitattu 9.12.2019. (englanniksi)
  7. a b Ahlroth, Jussi: Maailmalla suosittu Disneyn suoratoistopalvelu aloittaa Suomessa kahden viikon kuluttua – Tällainen on syyskauden tarjonta Helsingin Sanomat. 3.9.2020. Viitattu 8.9.2020.
  8. Huhtala, Jussi: Tänään tv:ssä: Star Wars -sarja The Mandalorian alkaa hitaasti, mutta sitten tapahtuu jotain ihmeellistä Episodi. 13.9.2020. Viitattu 13.9.2020.
  9. Lash, Jolie: The Mandalorian Season 2: Giancarlo Esposito Offers Clue on Why Moff Gideon Wants Baby Yoda IGN. 17.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.10.2020. (englanniksi)
  10. a b Knox, Kelly: What is the Darksaber? StarWars.com. 11.2.2020. Lucasfilm. Arkistoitu . Viitattu 23.10.2020. (englanniksi)
  11. Dockterman, Eliana: The Darksaber Made a Crucial Appearance in The Mandalorian's Season Finale. Here's Its Significance in Star Wars Lore Time. 28.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.10.2020. (englanniksi)
  12. Breznican, Anthony: The Mandalorian Season Finale: What is the Darksaber? Vanity Fair. 27.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.10.2020. (englanniksi)
  13. Hibberd, James: The Mandalorian exclusive: First look inside season 2 Entertainment Weekly. 8.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.9.2020. (englanniksi)
  14. Bonomolo, Cameron: Star Wars: The Mandalorian Season 2 Episode 4 "Chapter 12" Director Revealed Comicbook.com. 8.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2020. (englanniksi)
  15. D'Alessandro, Anthony: 'Star Wars: The Clone Wars' Jedi Master Dave Filoni On The Future Of Ahsoka Tano, 'Mandalorian' & 'Rebels' Deadline Hollywood. 6.5.2020. Viitattu 25.9.2020. (englanniksi)
  16. Ridgely, Charlie: Star Wars: The Mandalorian Star Reveals Season 2 Finale Director ComicBook.com. 17.12.2020. Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  17. Couch, Aaron: Disney+ Sets New 'Mandalorian' Spinoff The Hollywood Reporter. 18.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.12.2020. (englanniksi)