Suuramiraali Thrawn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuramiraali Thrawn
Luoja(t) Timothy Zahn
Näyttelijä(t) Legends:
Tris King (TIE Fighter)
Robin Atkin Downes (Empire at War: Forces of Corruption)
Kaanon:
Lars Mikkelsen
Ensi-
esiintyminen
Legends:
Imperiumin perillinen (1991)
Kaanon:
Star Wars Rebels
”Askelia varjoihin” (2016)
Henkilötiedot
Ammatti
Sukupuoli mies
Kotipaikka Rentor (Kaanon), Csilla (Legends)
Suhteet

Suuramiraali Thrawn, oikealta nimeltään Mitth’raw’nuruodo, on kuvitteellinen henkilö Tähtien sota -universumissa. Thrawn on rodultaan chiss ja yksi Galaktisen Imperiumin älykkäimmistä upseereista ja sotastrategisteista. Hahmo esiintyi ensi kerran Timothy Zahnin Thrawn-trilogian romaaneissa Imperiumin perillinen (1991), Hämärän laivue (1992) ja Keisarin käsky (1993), joissa Luke Skywalker, Leia Organa, Han Solo, Chewbacca ja Lando Calrissian taistelivat häntä vastaan. Hänellä on tärkeä rooli myös Hand of Thrawn -duologiassa ja hänestä tuli yksi Expanded Universen suosituimmista hahmoista.

Vaikka Lucasfilm uudelleenbrändäsi Expanded Universen Star Wars Legendsiksi ja julisti, ettei sen teokset kuuluneet viralliseen kaanoniin, Thrawn tuotiin takaisin kaanoniin yhtenä päävihollisista animaatiosarjassa Star Wars Rebels, jossa hahmon ääninäyttelijänä toimi Lars Mikkelsen. Mikkelsen myös itse näyttelee Thrawnia näytellyssä Disney+-sarjassa Ahsoka. Zahn kirjoitti hahmolle kaksi uutta kirjatrilogiaa. Ensimmäiseen trilogiaan kuuluvat Star Wars: Thrawn (2017), Thrawn: Alliances (2018) ja Thrawn: Treason (2019), ja toiseen trilogiaan: Thrawn Ascendancy: Chaos Rising (2020), Thrawn Ascendancy: Greater Good (2021) ja Thrawn Ascendancy: Lesser Evil (2021).

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thrawn-trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuramiraali Thrawn oli älykkäin kaikista yhdestätoista Imperiumin suuramiraalista ja heistä myös viimeinen, joka oli jäljellä. Huolimatta Uuden tasavallan laivaston suuruudesta, hän yritti Imperiumin jäänteistä ja pyrki kootun laivaston avulla tuhoamaan sen. Thrawnin taktiikat saavat usein alkunsa kun hän tutkii vastustajan taidetta. Tämän perusteella Thrawn kykenee usein ennustamaan, miten vihollinen vastaisi mihinkin taktiikkaan ja mikä toimisi parhaiten.

Ensimmäisessä romaanissa, Imperiumin perillisessä hän ja tähtihävittäjä Chimaeran kapteeni Gilad Pellaeon värväävät avukseen salakuljettaja Talon Karrden ja tämän apurin, Mara Jaden (joka oli entinen ”Keisarin käsi”) päästäkseen käsiksi ysalamiri-nimiseen salamantereiden kaltaisiin olentoihin, joissa on luonnollinen kyky häiritä Voimaa. Ysamirien avulla Thrawn hyökkäsi Wayland-nimiselle planeetalle ja vangitsi jedimestari Jorus C’baothin kieroutuneen kloonin (Thrawn oli tappanut oikean C’baothin vuosia sitten), joka halusi vastineeksi saada oppilaikseen Darth Vaderin lapset: Luken ja Leian. Thrawnin lähettämät noghri-salamurhaajat yrittivät vangita Luken ja Leian (joka odotti kaksosia Han Sololle), mutta epäonnistuivat. Thrawn alkaa hyökätä useille Uuden Tasavallan planeetoille ja yritti vallata itselleen Sluis Vanin telakoilta Uuden tasavallan aluksia laivastoonsa. Epäonnistumisesta huolimatta hän onnistui tuhoamaan 40 Uuden tasavallan alusta ja lavastamaan amiraali Ackbarin syylliseksi maanpetokseen.

Toisessa romaanissa, Hämärän laivueessa, Mara Jade paljasti Thrawnille, että Karrde (josta Imperiumin jäänteet olivat antaneet pidätysmääräyksen Luken auttamisen johdosta) oli löytänyt Katana-laivaston, jonka Galaktinen tasavalta oli rakentanut ennen Kloonisotia. Mara toivoi tämän saavan Thrawnin luopumaan pidätysmääräyksestä, mutta Thrawn käyttikin Maraa löytääkseen Karrden olinpaikan. Vaikka Maran päässä kaikui yhä vuosia sitten saatu käsky keisari Palpatinelta tappaa Luke, he päättävät yhdessä pelastaa Karrden Thrawnin tähtihävittäjältä, Thrawnin etsiessä käsiinsä toista Katana-laivaston sijainnin tuntevaa henkilöä. Leia saa tietää noghrien palvelevan Imperiumia, koska nämä luulivat Vaderin aikoineen pelastaneen heidän kotiplaneettansa Honoghrin luonnonkatastrofilta. Hän vakuuttaa näille Imperiumin huijanneen heitä ja suostuttelee kääntymään Thrawnia vastaan. Thrawn onnistuu lopulta saamaan Katana-laivaston ja klooneista koostuvan miehistön komentoonsa.

Kolmannessa romaanissa, Keisarin käsky, Thrawn aloittaa viimeinkin hyökkäyksenä Uutta tasavaltaa vastaan ja lopulta saartaa jopa Tasavallan pääplaneetan, Coruscantin, sekä aluksillaan että näkymättömäksi verhoilluilla asteroideilla. Amiraali Ackbar ja kenraali Crix Madine yrittivät hankkiutua eroon asteroideista, jolloin Thrawn päätti hyökätä Bilbringiin estääkseen näitä saamasta käsiinsä kidegravitaatioloukkua, joka nopeuttaisi asteroidien tuhoamista. Luke, Leia ja Mara tuhoavat noghrin avustuksella kloonauslaitoksen ja tappavat C’baothin kloonin, Maran tappaessa Lukesta tehdyn kloonin, Luuken, päästäkseen eroon päässään kaikuvasta Palpatinen käskystä. Kuultuaan tapahtuneesta, Thrawn hyökkäsi Waylandiin, missä hänen oma entinen noghri-henkivartijansa Rukh tappoi hänet. Thrawnin viimeiset sanat olivat ”Mutta... Se oli hyvin taiteellisesti tehty.”

Hand of Thrawn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Specter of the Past, kymmenen vuotta Bilbringin taistelun jälkeen Imperiumi kuulee Thrawnin lähettämän viestin, jossa väitti olevansa yhä elossa ja saapuvansa johtamaan Imperiumin vähäisemmiksi jääneitä joukkoja epävakaaksi tullutta Uutta tasavaltaa vastaan.[1] Sekä Imperiumi että Thrawnin chiss-lajitoverit suhtautuvat viestiin kuitenkin epäilevästi. Romaanin jatko-osassa Vision of the Future, kun amiraaliksi ylentynyt Pellaeon oli valmis myöntämään Imperiumin hävinneen ja suostumaan rauhanneuvotteluihin Leian kanssa, moffi Vilim Disra oli lähettänyt huijarin nimeltä Flim esiintymään Thrawnina Imperiumin joukkojen inspiroimiseksi. Lopulta Pellaeon ja Talon Karrde paljastavat Flimin huijariksi. Luke ja Mara matkustavat planeetta Nirauanille, jossa sijaitsi linnake nimeltä ”Thrawnin käsi”. Sieltä he löytävät säiliön, jossa nukkui Thrawnin klooni. Turvajärjestelmän aktivoituminen herätti vartijadroidit, joita vastaan taistellessaan Mara teki luolaan reiän antaakseen läheisen järven veden virrata kloonauslaboratorioon. Kloonauslaboratorion generaattori meni veden seurauksena oikosulkuun. ja oikosulun aiheuttama räjähdys tappoi Thrawnin kloonin, mutta antoi Lukelle ja Maralle mahdollisuuden paeta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rebels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thrawn oli yksi hahmoista, joita Lucasfilm oli harkinnut käytettäväksi myös viralliseen kaanoniin. Lopulta hahmo päätettiin esitellä kaanoniin animaatiosarja Star Wars Rebelsin kolmannen tuotantokauden ensimmäisessä erikoispitkässä jaksossa ”Askelia varjoihin”, josta alkaen hahmo toimi sarjan pääroistona koko kolmannen ja neljännen tuotantokauden ajan.

Thrawn oli Seitsemännen laivaston komentaja ja juuri yllennetty suuramiraaliksi kukistettuaan Batonnin vastarintaliikkeen, vaikka taistelussa oli paljon siviiliuhreja. Thrawnin pitkäaikainen liittolainen ja Imperiumin kuvernöörinä Lothalilla toimiva Arihnda Pryce pyysi hänet apuun Ghostin kapinallissolun pysäyttämiseksi. Thrawn oli älykäs ja kärsivällinen sotilasstrategisti ja kun kapinalliset pääsivät pakoon mukanaan Y-siipipommittajia kapinallisten laivastoa varten, hän antoi näiden paeta, aikomuksenaan järjestää kapinallisten varma tuho hitaalla manipuloinnilla.[2] Thrawn tapasi henkilökohtaisesti Ghostin kapinalliset kasvotusten ensimmäistä kertaa miehittäessään Rylothin, Hera Syndullan kotiplaneetan.[3] Kun amiraali Kassius Konstantine epäonnistuu yrityksessä kukistaa Mykapon kapinalliset ja näiden tukijat, Thrawn saapuu omalla tähtihävittäjällään Chimaeralla, ja kohtaa vanhan vastustajansa, komentaja Jun Saton, joka nyt komensi Feeniks-ryhmän kapinallissolua, johon Ghostin jäsenet olivat liittyneet.[4]

Thrawn valvoi myös tehdasta, jossa aiottiin saada Imperiumille massatuotantoon uutta TIE-hävittäjämallia, TIE-puolustajaa. Varmistaakseen, ettei yhtäkään tehtaan tuotosta toimiteta Imperiumille sabotoituna, hän vaatii työntekijöitä vaarantamaan omat henkensä testaamaan joka ikisen laitteen toimivuuden. Thrawn myös kerää talteen kulttuurellisia artefakteja tutkiakseen jokaisen Ghostin ryhmän jäsenen taustoja ja myös selville, että yksi Imperiumin upseereista kuului salaa ”Fulcrumeihin”, kapinallisten vakoojaverkoston jäseniin.[5] Vakoojaksi paljastuu agentti Alexsandr Kallus, mutta Thrawn ei heti paljasta häntä, koska uskoi Kallusista olevan vielä hyötyä.[6] Kolmannen tuotantokauden lopulla Thrawn lopulta paljastaa Kallusin saatuaan hänet kiinni viestin lähettämisestä kapinallisille ja käyttämällä hyväksi muinaisten kulttuurien tähtikarttoja ja tutkimalla mihin Kallusin lähettämät ja vastaanottamat viestit suuntautuvat, hän saa selville Feeniks-ryhmän tukikohdan olevan planeetta Atollonilla. Amiraali Konstaninen kateus Thrawnia kohtaan antaa kuitenkin Saton uhrata itsensä Konstantinen tuhoamiseksi ja päästää Ezra Bridger laivaston ohi pyytämään apua Wrenin klaanilta ja Fenn Raulta. Kanan Jarrusin epäonnistunut avunpyyntö suututtaa Voiman valoisan ja pimeän puolen välissä oleva olennon, Bendun, joka luo tukikohdan ympärille myrskyn, vaatien sekä kapinallisia että Imperiumia poistumaan planeetalta pysyvästi. Bendu myös varoittaa Thrawnin tulevan kukistumaan, sanoen tälle ”useiden käsien” tulevan saartamaan hänet.[7]

Neljännen tuotantokauden lopussa Bendun ennustus käy toteen, kun muiden kapinallisten vapauttaessa Lothalia Imperiumin hallinnasta, Mart Mattin, Wolffe ja Cikatro Vizago lähettivät Ezran pyynnöstä signaalin purrgil-tähtivalaille, jotka tuhosivat Thrawnin laivaston ja aikoivat viedä taisteluun Ezraa vastaan joutuneen Thrawnin ja koko Chimaeran hylyn mukanaan hyperavaruuteen. Ezra antaa itsensä päätyä hyperavaruuteen myös, varmistaakseen, että Thrawn ei löytäisi tietään takaisin Imperiumin luokse sieltä minne purrgilit heidät veisivät.

The Mandalorian[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thrawn mainittiin Disney+-sarjan The Mandalorianin jaksossa ”Osa 13: Jedi”, jossa Ahsoka Tano etsi häntä. Yksi Thrawnin liittolaisista, Morgan Elsbeth, oli kaapannut Calodanin kaupungin raatinaisen aseman itselleen metsäplaneetta Corvuksella. Ahsoka halusi pysäyttää Elsbethin, voidakseen vapauttaa kaupungin vangit ja saada Elsbeth kertomaan Thrawnin olinpaikka.

Thrawn mainittiin myös jaksossa ”Chapter 23: The Spies”, kun moffi Gideon ja muut Varjoneuvostoon kuuluvat Imperiumin jäänteiden sotaherrat, mukaan lukien Thrawnia ennen palvellut kapteeni Gilad Pellaeon, keskustelivat hänen huhutusta paluustaan. Osa uskoi hänen voivan johtaa Imperiumin uudelleenperustamista, mutta Gideon ei ollut vakuuttunut tästä, koska Thrawn ei osallistunut Varjoneuvoston kokouksiin.

Ahsoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+-sarjassa Ahsoka paljastui, että purrgilit olivat vieneet Thrawnin, Ezran ja Chimaeran miehistön Dathomirin Yösiskojen alkuperäiselle kotiplaneetalle nimeltä Peridea, joka sijaitsi tunnetun galaksin ulkopuolella, kaukaisessa spiraaligalaksissa. Purrgilit itse vaelsivat kyseisen planeetan läheltä, koska monet niistä jäivät yleensä sen kiertoradalle kuolemaan.

Entinen jedi ja nykyinen palkkasoturi Baylan Skoll, sekä hänen oppilaansa, Shin Hati, vapauttavat Morgan Elsbethin Uuden tasavallan vankienkuljetusalus Vesperistä. HK-87-salamurhaajadroidiensa avulla he myös varastavat kartan, jonka Ahsoka Tano ja jedien arkkitehtidroidi Huyang olivat löytäneet Yösiskojen temppelistä planeetta Arcanalta. Thrawnin kanssa liittoutuneiden kolmen Suuren Äidin (Aktropaw, Klothow ja Lakesis) opastettua Elsbethiä unien kautta, hän löysi kartasta Perideaan johtavan reitin, joka alkoi planeetta Seatosilta, ja matkusti sinne rakennuttamansa valtavan hyperavaruusrenkaan, Sionin silmän, avulla. Thrawn, kapteeni Enochin johtama kaarti sekä Chimaeran muusta jäljellä olevasta miehistöstä koottu Yösotilaiden armeija valmistelivat Suurten Äitien noituuden avulla paluuta tuntemaansa galaksiin. Elsbethin kuoltua kaksintaistelussa Ahsokaa vastaan, sekä Shinin ja Baylanin jäädessä jälkeen, Thrawn ja Suuret Äidit pakenevat Chimaera mukanaan Sionin silmällä Perideasta Dathomirille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fiction Book Review: Star Wars: The Hand of Thrawn: Specter of the Past Publishers Weekly. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  2. Goldman, Eric: Star Wars Celebration 2016: Star Wars Rebels – "Steps into Shadow" Review IGN. 16.7.2016. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  3. Goldman, Eric: Star Wars Rebels: "Hera's Heroes" Review IGN. 15.10.2016. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  4. Goldman, Eric: Star Wars Rebels: "Iron Squadron" Review IGN. 19.11.2016. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  5. Goldman, Eric: Star Wars Rebels: "An Inside Man" Review IGN. 3.12.2016. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  6. Goldman, Eric: Star Wars Rebels: "Through Imperial Eyes" Review IGN. 25.2.2017. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)
  7. Goldman, Eric: Star Wars Rebels: 'Zero Hour' Review IGN. 25.3.2017. Viitattu 7.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thrawn Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Thrawn Wookieepediassa (englanniksi)
  • Thrawn Jedipediassa