Ahsoka Tano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Ahsoka Tano
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Näyttelijä:
Ääninäyttelijä:
Ashley Eckstein
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: The Clone Wars (2008)
Henkilötiedot
Ammatti
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Shili
Suhteet

Ahsoka Tano on kuvitteellinen henkilö Tähtien sota -universumissa. Hänet esiteltiin vuoden 2008 animaatioelokuvassa Star Wars: The Clone Wars ja sitä seuranneessa animaatiosarjassa Anakin Skywalkerin padawanina. Ahsoka on esiintynyt myös animaatiosarjassa Star Wars Rebels sekä sarjakuvissa ja romaaneissa. Hahmon ääninäyttelijänä animaatiosarjoissa toimi Ashley Eckstein. Hahmo teki ensimmäisen näytellyn esiintymisensä Disney+-sarjan The Mandalorian toisella tuotantokaudella, näyttelijänään Rosario Dawson.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kertaa The Clone Wars -elokuvassa Ahsoka oli 14-vuotias togruta-rotuun kuuluva jedi-padawan, jonka Yoda määräsi Anakin Skywalkerin oppilaaksi, jotta Anakin oppisi vastuuntuntoisuutta. Anakin ei aluksi pitänyt ajatuksesta. He aluksi ”kiistelevät leikkisästi” toistensa kanssa, Anakinin kutsuessa Ahsokaa nimellä ”Näsä” (engl. Snips) kiihkeän ja jyrkän asenteen vuoksi ja Ahsokan kutsuessa mestariaan nimellä ”Skyguy” tämän sukunimen vuoksi. Ahsoka saa lopulta Anakinin kunnioituksen, kun he pelastavat Rottan, hutt Jabban pojan.[1]

Elokuvaa seurannessa samannimisessä animaatiosarjassa Ahsoka on yksi viiden ensimmäisen tuotantokauden päähenkilöistä. Hän on Galaktisen tasavallan armeijassa komentajana ja jatkaa jediopintojaan Anakinin oppilaana. Heistä tulee erittäin läheisiä ja he ovat valmiita ottamaan suuria riskejä toistensa pelastamiseksi. Joskus Anakinin huoli Ahsokasta sai kuitenkin esiin Anakinin synkemmän puolen, kuten valmiuden kiduttaa vankeja kertomaan mitä Ahsokalle oli tehty.[2] Ahsoka on myös läheinen kapteeni Rexin kanssa, kloonisotilaan, joka palveli hänen ja Anakinin rinnalla Kloonisotien ajan. Viidennen tuotantokauden lopulla Ahsoka lavastetaan syylliseksi pommi-iskuun ja murhaan. Jediritarikunta haluaa näyttää Tasavallan silmissä puolueettomalta, joten he erottavat Ahsokan, ottavat hänen valosapelinsa pois ja vievät hänen senaatin tuomioistuimen oikeudenkäyntiin. Anakin löytää ennen tuomion lausumista todisteet Ahsokan syyttömyydestä ja Ahsoka ollaan valmis ylentämään padawanista jediritariksi. Mutta Ahsoka päättää kuitenkin olla palaamatta takaisin jediritarikuntaan, koska oli menettänyt uskonsa jedeihin.[3]

Seitsemännen tuotantokauden lopulla Ahsoka sai selville, että Maul oli palannut Mandalorelle, ja saapui Bo-Katan Kryzen mukana Coruscantille pyytämään Tasavallalta apua. Obi-Wanin ja Anakinin oli lähdettävä pelastamaan kansleri Palpatine, jonka kenraali Grievous oli kidnapannut, mutta Anakinin ehdotuksesta 501. legioonasta irtaannutettiin Ahsokan avuksi uusi divisioona nimeltä ”332. komppania” ja kapteeni Rex ylennettiin sen komentajaksi johtamaan Mandaloren piiritystä. Ahsoka sai myös takaisin vanhat valosapelinsa, joiden terät olivat muuttunut Anakinin tekemien hienosäätöjen vuoksi vihreistä sinisiksi. Ahsoka onnistuu voittamaan Maulin ja vangitsemaan hänet, mutta matkalla Coruscantiin 332. komppanian sotilaat saivat Darth Sidiousiksi paljastuneelta ylikansleri Palpatinelta käskyn 66. Ahsokan oli päästettävä Maul pakoon, jotta tämä voisi pidätellä klooneja siihen asti, kunnes Ahsoka saisi Rexin estäjäsirun poistettua. Ennen pakoaan Maul tuhoaa hyperajomoottorin ja hyökkäysristeilijä alkaa tehdä pakkolaskua läheiseen kuuhun. Ahsoka ja Rex pelastautuvat ainoalla toimintakunnossa olevalla Y-siipipommittajalla, mutta ennen lähtöään he laskeutuvat kuuhun hautaamaan pakkolaskussa kuolleet sotilaat. Ahsoka lavastaa oman kuolemansa jättämällä hautojen luokse myös toisen valosapeleistaan, kunnes vuosien päästä Galaktisen Imperiumin iskusotilaat, lumisotilaat ja luotaindroidit löytävät risteilijän jäänteet, ja Anakin, josta oli nyt tullut Darth Vader, löytää Ahsokan valosapelin.

Rebels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars Rebelsin ensimmäisellä tuotantokaudella, 14–15 vuotta Sithin koston tapahtumien jälkeen, Ahsoka toimi yhtenä kapinallisten tiedonantajista.[4] Hän toimi koodinimellä ”Fulcrum” ja antoi Ghostin ryhmälle tarpeellisia tietoja ja varusteita. Hänen henkilöllisyytensä paljastettiin vasta tuotantokauden lopussa. Aiemmin hän oli salannut henkilöllisyytensä esiintymällä hologrammeissa hupullisena hahmona ja käyttämällä muunneltua ääntä.

Ahsokalla on toisella tuotantokaudella toistuva rooli, auttaen kapinallisryhmien johtamisessa sekä suorittaen yhteisiä tehtäviä Ghostin ryhmän kanssa. Hänellä oli myös uudet valkoteräiset valosapelit. Hän uskoi Anakinin kuolleen muiden jedien tavoin Kloonisotien lopussa, mutta järkyttyy pahemman kerran saadessaan selville, että Anakinista oli tullut Darth Vader. Myöhemmin tuotantokauden aikana, Ahsoka näkee Lothalin jeditemppelissä näyn, jossa Anakin syyttää Ahsokaa hänen kääntymisestään pimeälle puolelle. Tuotantokauden lopussa Ahsoka ja Vader kohtaavat valosapelitaistelussa Malachorin sith-temppelissä antaakseen Kanan Jarrusille ja Ezra Bridgerille aikaa paeta. Jakson lopussa hänen nähdään kävelevän takaisin temppelin raunioiden sisään.[5]

Neljännen tuotantokauden lopulla Ezra ja muut Ghostin ryhmän jäsenet palaavat Lothalin jeditemppelille estääkseen Imperiumia hyödyntämästä sen salaisuuksia. Ezra onnistuu avaamaan portin, joka lähettää hänet ”Maailmaan maailmojen välissä”. Siellä Ezra näkee Ahsokan ja Vaderin valosapelitaistelun viimeiset hetket ja vetää Ahsokan portin läpi pelastaakseen hänet. Kun Ezra kertoi mitä kaikkea Malachorin tapahtumien jälkeen oli tapahtunut, Ahsoka neuvoo häntä luopumaan suunnitelmasta muuttaa historiaa ja estää Kananin kuolema, koska muuten Ezra, Hera Syndulla ja Sabine Wren olisivat itse kuolleet. Tämän jälkeen keisari Palpatine ilmestyi näkynä paikalle. Paetessaan häntä ja estääkseen häntä hyötymästä paikan ominaisuuksista, Ezra palaa takaisin omaan aikaansa ja tuhoaa portaalin, Ahsokan palatessa hetkeen, jolloin Malachorin sith-temppeli oli romahtanut, luvaten tapaavansa Ezran ja Ghostin ryhmän vielä jonain päivänä. Sarjan epilogissa, joka sijoittuu Endorin taistelun jälkeiseen aikaan, Ahsoka saapuu Lothalille tapaamaan Sabinea ja lähtee tämän kanssa etsimään Ezraa, joka oli kadonnut hyperavaruuteen suuramiraali Thrawnin ja tämä miehistön mukana Lothalin vapautuksen aikana.

The Mandalorian[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+-sarjan The Mandalorian toisella tuotantokaudella Ahsokan nimi mainittiin jaksossa ”Osa 11: Perijätär”, kun Din Djarin etsi jedejä voidakseen toimittaakseen Voimalle herkän lapsen turvaan näiden luokse. Bo-Katan Kryze kertoi Djarinille Ahsokasta, joka oleskeli nykyään metsäplaneetta Corvuksella. Jaksossa ”Osa 13: Jedi” Djarin tapaa Ahsokan, joka vastusti Calodan-nimistä kaupunkia hallitsevaa Morgan Elsbethiä ja yritti myös etsiä tietoja suuramiraali Thrawnin nykyisestä olinpaikasta. Ahsoka tutustui lapseen ja sai selville sen oikean nimen olevan Grogu. Mutta peläten Grogun ajautuvan helposti Voiman pimeälle puolelle pelkonsa sekä Djariniin kohdistuvien kiintymystensä vuoksi, Ahsoka kieltäytyy kouluttamasta Grogua. Mutta Djarinin autettua Ahsokaa Elsbethin syrjäyttämisessä, Ahsoka neuvoo Djarinia viemään Grogun Tyhtonin jeditemppelin raunioilla sijaitsevalle näkykivelle, toivoen, että Grogu löytäisi oman polkunsa tai että joku toinen jedi saisi tietää Grogusta.

The Book of Boba Fett[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+-sarjan The Book of Boba Fett kuudennessa jaksossa, ”Osa 6: Autiomaasta tulee muukalainen”, Ahsoka oli vierailemassa Luke Skywalkerin luona planeetta Ossuksella, tarkkailemassa kuinka tämä koulutti Grogusta jediä. Djarin tuli vierailemaan planeetalla antaakseen Grogulle lahjaksi beskar-metallista tehdyn panssaripaidan. Jotta kiintymys Djariniin ei häiritsisi Grogun koulutusta, Ahsoka toimitti paidan Grogulle ja Lukelle Djarinin puolesta. Kun Luke mietti mitä tehdä Grogun suhteen, Ahsoka kehotti Lukea luottamaan vaistoihinsa.

Ahsoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+-sarjassa Ahsoka paljastui, että Morgan Elsbeth oli etsinyt planeetta Arcanalla olevasta Dathomirin Yösiskojen muinaisesta temppelistä tähtikarttaa, jonka avulla löytää suuramiraali Thrawnin. Ahsoka itse yritti löytää kartan löytääkseen Ezra Bridgerin. Ahsoka ja jedien arkkitehtidroidi Huyang kuulevat Hera Syndullalta, että Voimalle herkän entinen jedi ja nykyisen palkkasoturi, Baylan Skoll, sekä tämän oppilas, Shin Hati, olivat vapauttaneet Elsbethin. Ahsoka ja Hera pyytävät Ahsokan entistä oppilasta, Sabine Wreniä, tutkimaan karttaa. Shin varastaa kartan, mutta tuhoutuneen HK-87 -salamurhaajadroidin muistiydin johdattaa Ahsokan ja Hera Syndullan Corelliaan, missä Elsbethin tehtaan työntekijät olivat valmistaneet valtavaa hyperajomoottoria Sionin silmäksi kutsuttuun hyperavaruusrenkaaseen, jolla tehdä hyperajo kartan näyttämää reittiä pitkin planeetta Seatosilta toisessa galaksissa sijaitsevalle planeetta Peridealle etsimään Thrawnia. Samalla Ahsoka alkaa jälleen kouluttaa Sabinea, vaikka Sabinen alhainen herkkyys Voimalle hankaloittaa koulutusta.

Ahsoka surmaa valosapelitaistelussa Elsbethille ja Baylanille työskentelevän inkvisiittori Marrokin, mutta häviää valosapelitaistelun Baylania vastaan, joka pudottaa hänet kalliolta alas mereen. Ahsokan mieli päätyy ”Maailmaan maailmojen välissä”, missä hän kohtaa Anakinin hengen, joka uskoi Ahsokan yhä tuntevan syyllisyyttä hänen hylkäämisestään jediritarikunnasta eroamisen myötä. He käyvät valosapelitaistelun, ja näkevät myös näkyjä Rylothin taistelusta ja Mandaloren piirityksestä Kloonisotien ajalta. Ahsoka pelkää sotien ja jedien (erityisesti Anakinin) opetusten vuoksi taistelemisen ja kuoleman tuottamisen olevan hänen ainoa perintönsä. Anakin yrittää vakuuttaa, että jedien oli sopeuduttava toimimaan sotien aikana kuin sotilaat ja johtajat, sekä taisteltava elääkseen. Ahsokan yhä kieltäytyessä uskomasta tähän, Anakin muuttuu Vaderiksi ja käy uuteen valosapelitaisteluun. Mutta lopulta Ahsoka voittaa, sanoo päättävänsä elää, ja palaa elävien maailman, Anakinin uskoessa Ahsokalla olevan vielä toivoa.

Kun Uuden tasavallan X-siipilentäjät pelastavat hänet merestä, Ahsoka aistii Sabinen antaneen kartan Perideaan Baylanille ja lähteneen vapaaehtoisesti tämän mukaan. Hän kommunikoi purrgilien kanssa, jotta ne voisivat viedä hänet ja Huyangin Perideaan. He selviävät avaruusmiinoista ja Thrawnin hävittäjien hyökkäyksestä, ja pääsevät Baylanin estoista huolimatta planeetan pinnalle, mistä he löytävät sekä Sabinen että noti-alkuasukaskansan keskuudessa eläneen Ezran. Yrittäessään estää Thrawnin paon Perideasta, he kohtaavat taistelussa yösotilaita ja Elsbethin, jonka Ahsoka surmaa valosapelitaistelussa. Ezra onnistuu pääsemään Chimaeralle, joka Sionin silmään kytkettynä pakenee Perideasta Dathomirille. Mutta Ahsoka, Sabine ja Huyang eivät ehdi mukaan, ja jäävät elämään Perideaan notien keskuuteen, Anakinin hengen tarkkaillessa heitä.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skywalker-saagan jatko-osatrilogian viimeisessä elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker Ahsokan ääni puhuu menneisyyden jedien ohella ja lainaa näiden ohella voimaansa Reylle taistelussa Palpatinea vastaan, kun Anakinin ja Aayla Securan äänet neuvovat Reytä antamaan Voiman opastaa häntä, Ahsoka jatkaa sanomalla ”niin kuin se opasti meitä”.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars: Ahsoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E. K. Johnstonin romaani Star Wars: Ahsoka sijoittuu vuosi Sithin koston tapahtumien jälkeen. Ahsoka toimi Thabeska-planeetalla salakuljetusta harjoittavan Fardi-klaanin pilottina. Myöhemmin hän paljastetuuaan kykynsä Voimassa 4-vuotiaan Hedala Fardin pelastamiseksi, hän pakenee Raadan maalaiskuuhun työskennellen mekaanikkona ja auttaen useita paikallisia maanviljeijöitä, kuten Kaeden ja Miara Lartea. Kun Imperiumi saapuu Raadaan, Ahsoka päätyy johtamaan paikallista vastarintaliikettä Imperiumia vastaan. Vastarintaliikkeen suunnitelmat eivät kuitenkin mene odotusten mukaisesti ja Ahsokan Voimakyvyt paljastuvat. Imperiumi lähettää hänen peräänsä inkvisiittorin nimeltä Kuudes veli.

Ahsoka pakenee Raadalta ja tapahtumista kuullut senaattori Bail Organa päättää etsiä hänet käsiinsä. Ahsoka palaa Fardi-klaanin luokse, mutta kuulee Kuudennen veljen läsnäolosta ja siitä, että Hedala on osoittautnut herkäksi Voimalle. Klaani pakottaa Ahsokan lähtemään, mutta kaksi Organalle työskentelevää lentäjää ja R2-D2 löytävät hänet. Tavattuaan itse Organan, he päättävät suojella Voimalle herkkiä lapsia Imperiumilta. Ahsoka palaa Raadalle, missä Kuudes veli on siepannut Kaedenin. Ahsoka kohtaa Kuudennen veljen ja telekineettisesti repii kyberkristallit pois hänen valosapelistaan. Tästä aiheutunut räjähdys tappaa Kuudennen veljen ja Ahsoka ottaa kyberkristallit (jotka ovat muuttuneet punaisista valkoisiksi) itselleen ja rakentaa uudet valosapelit. Ahsoka ja Organa evakuoivat Raadan asukkaat Alderaaniin ja Ahsoka päättää liittyä Organan johtamaan kapinallissoluun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahsoka Tano StarWars.com. Lucasfilm. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  2. Davis, Lauren: Why Ahsoka Tano Is the Best Thing to Happen to Star Wars in 20 Years io9. 16.12.2015. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  3. Eckstein, Ashley: E-Mails Between Master & Padawan About Ahsoka's Decision StarWars.com. 6.3.2013. Lucasfilm. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  4. Fowler, Matt: Everything You Need To Know About Star Wars Rebels IGN. 2.10.2014. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  5. Ahsoka’s Untold Tales Panel | Star Wars Celebration Europe 2016 YouTube. 15.7.2016. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]