Valosapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sininen valosapeli

Valosapeli tai valomiekka (engl. lightsaber) on kuvitteellinen ase Tähtien sodan maailmassa. Se on energiamiekka, jonka terä on magnettisesti keskitettyä plasmaa. Se on yleensä noin 90-senttinen ja sen metallikahva on yleensä 27-senttinen.[1] Valomiekaksi nimitetään myös lapsille tarkoitettua lelua, jolla lapset leikkivät Tähtien sodan hahmoja. Lelut on yleensä tehty muovista.

Valosapelit ovat jediritarikunnan ja sithien säädyn tunnusase. He käyttävät niitä sekä fyysiseen taistelemiseen että laseraseiden ammusten torjumiseen. Erikoistehostesuunnittelija John Stears suunnitteli valosapelit alkuperäiseen Tähtien sota -elokuvaan sekä muihin alkuperäisen trilogian elokuviin,[2] joissa valosapelien terät toteutettiin rotoskooppauksen avulla, kun taas esiosatrilogiaan ja jatko-osatrilogiaan ne toteutettiin digitaalisilla efekteillä. Vuonna 2008 valosapeleita pidettiin elokuvahistorian suosituimpana aseena.[3][4]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valosapelit ovat Voimaa käyttävien henkilöiden aseita, Obi-Wan Kenobin kuvaillessa sitä seuraavasti: ”Ei yhtä sattumanvarainen ja kömpelö kuin sädease. Sivistyneemmän aikakauden tyylikäs ase.” Valosapelin voimanlähteenä toimii kyberkristalli.[5] Jättiläismäisiä versioita näistä kristalleista käytettiin myös Kuolemantähden superlaserin voimanlähteenä[6]

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valosapelit kuvaillaan käsin tehdyiksi aseiksi, sillä oman aseen rakentaminen oli osa jedin tai sithin koulutusta. Jokainen valosapeli on ainutlaatuinen, vaikka ne myös muistuttavat toisiaan, jos niiden rakentajat tuntevat toisensa. Kreivi Dooku ja Asajj Ventress käyttävät yksiteräisiä valosapeleita, joiden kahvat ovat kaarevia. Kaksiteräinen valosapeli kuvailtiin ensimmäisen kerran Legends-jatkumoon kuuluvissa Tales of the Jedi -sarjakuvissa ja sellainen nähtiin ensimmäistä kertaa elokuvassa Pimeä uhka. Jälkimmäisessä sellaista käytti Darth Maul.

Tähtien sodan alkuperäisessä oheismateriaalissa esiteltiin useita uusia valosapelityyppejä, kuten lyhyitä valosapeleita ja valosapeleita, joiden terien pituutta pystyi muuttamaan.[7][8] Star Wars Rebels -animaatiosarjassa Ezra Bridger käytti alkuperäisen valosapelinsa kahvaa myös laseraseena. Samassa sarjassa Galaktisen Imperiumin inkvisiittorit käyttivät ainutlaatuista versiota kaksiteräisestä valosapelista. Niiden kahvat ovat pyöreät ja terät voivat kieppua 360 astetta kahvan ympäri. Elokuvassa The Force Awakens Kylo Ren käyttää valosapelia jonka kahvasta tulee myös kaksi hyvin pientä vaakasuoraa terää, tehden sapelista keskiaikaisen miekan muotoisen ristiterävalosapelin. Hänen sapelinsa terä on epävakaa, melkein liekehtivän näköinen, mikä johtuu siitä, että sapelin kyberkristalli on haljennut.[9]

Värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Tähtien sota -elokuvassa sekä Imperiumin vastaiskussa oli ainoastaan sinisen tai punaisen värisiä teriä. Siniteräisiä käyttivät jedit ja punateräisiä sithit. Jedin paluussa Luke Skywalkerin uuden valosapelin piti myös olla alun perin sininen niin kuin se oli julisteissa ja ensimmäisessä trailerissa, mutta elokuvaa leikattaessa ja visuaalisia efektejä tarkistettaessa terän väri muutettiin vihreäksi, jotta se erottuisi paremmin Tatooinen sinisestä taivaasta. Siitä lähtien määriteltiin, että sininen ja vihreä olivat kumpikin jedien yleisimmät valosapeleiden terien värit. Elokuvassa Kloonien hyökkäys Mace Windu käytti violettiteräistä valosapelia, koska hahmon näyttelijä Samuel L. Jackson itse pyysi sellaista kahdesta syystä: violetti oli hänen lempivärinsä ja hän halusi Windun erottuvan muista jedeistä.[10] The Clone Wars -animaatiosarjassa jeditemppelin vartijat kantoivat valosapeleita, joissa oli kirkkaankeltaiset terät, ja The Rise of Skywalkerin lopussa Rey oli rakentanut vanhan taistelusauvansa osista itselleen valosapelin, jonka terä oli kullankeltainen. Uljaan tasavallan aikakaudella kullankeltaisilla terillä varustetut valosapelit olivat yleisempiä.[11]

The Clone Warsissa ja Rebelsissä kuvailtiin, että valosapelin rakentaja valitsee itse kyberkristallinsa ja meditoi, kunnes kristalli muuttuisi värilliseksi. Kristalli myös määrittää valosapelin terän värin, kun se asennetaan kahvaan. Kirjassa Star Wars: Ahsoka ja sarjakuvassa Darth Vader: Dark Lord of the Sith paljastuu, että Voiman pimeän puolen käyttäjät käyttävät kristalleja, jotka ovat peräisin surmattujen jedien sapeleista ja pakottavat ne katkaisemaan yhteytensä valoisaan puoleen ”vuodatukseksi” kutsutulla prosessilla, jolloin kristalli muuttuu punaiseksi. Prosessi voidaan kuitenkin kääntää myös päinvastaiseksi, kun Ahsoka Tano otti kaksi inkvisiittori Kuudennen veljen valosapelin kristallia ja käytti niitä uusissa valkoteräisissä valosapeleissaan.[12] Näytellyssä televisiosarjassa Ahsoka, Yösiskoille ja suuramiraali Thrawnille työskentelevän palkkasoturiksi ryhtyneen entisen jedin, Baylan Skollin, ja tämän oppilaan, Shin Hatin, valosapeleissa oli kirkkaanpunaisten terien sijasta oranssinpunaiset terät. Sarjan luoja, Dave Filoni, suunnitteli tämän siksi, etteivät katsojat olettaisi Baylania ja Shiniä yhtä lailla Voiman pimeälle puolelle kääntyneiksi kuten sithejä, pimeitä akolyyttejä tai inkvisiittoreita. Legends-jatkumossa sithien käyttämät punaiset kyberkristallit olivat synteettisiä.[13]

Mustasapeli (engl. Darksaber) on ainutlaatuinen mustateräinen valosapeli, jonka terän ympärille muodostuu valkoinen sädekehä. Se esiintyi animaatiosarjoissa The Clone Wars ja Rebels, joissa sen kuvailtiin olevan muinainen valosapeli, jonka rakensi Tarre Vizsla, ensimmäinen jediritarikuntaan liittynyt mandalorialainen. Hän käytti sitä yhdistääkseen kaikki klaanit ja nousi ensimmäiseksi Mand’aloriksi, joka hallitsi Mandalorea. Hänen kuoltuaan jediritarikunta otti mustasapelin huostaansa, kunnes Vizslan suku varasti sen jeditemppelistä ja Vizslan suvun perustama Kuolonkaarti kantoi sitä mandalorialaisten auktoriteetin symbolina. Maul voitti sen The Clone Warsin viidennellä tuotantokaudella Kuolonkaartin johtajalta, Pre Vizslalta, mutta Sabine Wren varasti sen Rebelsin kolmannella tuotantokaudella, ennen kuin antoi sen neljännellä tuotantokaudella Bo-Katan Kryzelle. Mustasapeli teki ensimmäisen esiintymisensä näytellyissä televisiosarjoissa The Mandalorianin ensimmäisen tuotantokauden päätösjakson viimeisessä kohtauksessa, jossa paljastui, että se oli päätynyt moffi Gideonin haltuun.[14][15][16] Toisen tuotantokauden lopussa Din Djarin voittaa mustasapelin omistajuuden päihittämällä Gideonin kaksintaistelussa. Kolmannella tuotantokaudella, Bo-Katan väliaikaisesti käyttää sapelia päihittääkseen Mandaloren syvyyksissä olevan kyborgin, joka oli vanginnut Djarinin. Tämän johdosta, Djarin myöhemmin toteaa Bo-Katanin jälleen sapelin lailliseksi omistajaksi. Kauden päätösjaksossa, Gideon kuitenkin tuhoaa sapelin kaksintaistelussa Bo-Katania vastaan.

Oheismateriaalissa on esiintynyt useita muita värejä, ja joissain videopeleissä pelaajat voivat itse valita pelihahmonsa valosapelin terän värin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Star Wars A New Hope prop light sabre proparchives.com. 21.12.1994. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 2. Honan, William H.: John Stears, 64, Dies; Film-Effects Wizard NYTimes.com. 4.7.1999 (päivitetty 7.7.1999). The New York Times Company. Viitattu 1.1.2016. (englanniksi)
 3. Borland, Sophie: Lightsabre wins the battle of movie weapons The Daily Telegraph. 21.1.2008. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 4. Game Theorists Game Theory: Star Wars Lightsaber Vs Halo Energy Swordn kanava YouTubessa[vanhentunut linkki]
 5. Eisenberg, Eric: What Are Kyber Crystals, And Why Are They Important To Star Wars? CinemaBlend. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 6. Death Star Superlaser StarWars.com. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 7. BioWare. (19.11.2003). Star Wars: Knights of the Old Republic. LucasArts.tarvitaan parempi lähde
 8. Anderson, Kevin J.: Pimeyden oppipoika. Bantam Spectra, 1994. lähde tarkemmin?
 9. Pinchefsky, Carol: Kylo Ren's janky lightsaber, explained SyFy Wire. 31.12.2015. Arkistoitu 12.11.2020. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 10. Why Samuel L. Jackson has a purple light sabre | The Graham Norton Show - BBC YouTubessa
 11. Declan, Liz: The Acolyte Is Fixing A Major Problem With The Rise Of Skywalker (& Rey's New Movie Must Take Note) Screen Rant. 23.3.2024. Viitattu 27.3.2024. (englanniksi)
 12. Johnston, E. K.: Star Wars: Ahsoka. Disney-Lucasfilm Press, 2016. ISBN 1484705661.
 13. Tyrrell, Caitlin: Dave Filoni Confirms Orange Lightsabers In Ahsoka Screen Rant. 9.4.2023. Viitattu 21.9.2023. (englanniksi)
 14. Darksaber StarWars.com. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 15. Knox, Kelly: What is the Darksaber? StarWars.com. 11.2.2020. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
 16. Whitbrook, James: Everything You Need to Know About the Darksaber, the Black Blade That Freed Mandalore io9. 3.1.2020. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valosapeli.