Obi-Wan Kenobi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alec Guinness esitti iäkästä Obi-Wan Kenobia elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo.

Obi-Wan Kenobi on George Lucasin Tähtien sota -elokuvissa esiintyvä jediritari. Häntä esittää episodeissa IVVI Alec Guinness ja episodeissa I-III Ewan McGregor.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Obi-Wan Kenobi vietti nuoruutensa jeditemppelissä. Kukaan jedimestari ei kuitenkaan valinnut häntä oppilaakseen ja hänet aiottiin jo lähettää maatalousjoukkoihin, koska hän olisi pian liian vanha padawaniksi. Qui-Gon Jinn kuitenkin saapui jeditemppeliin katselemaan uutta oppilasehdokasta hänen aikaisemman oppilaansa Xanatosin paikalle. Qui-Gon Jinn katseli Obi-Wanin harjoitustaistelua. Obi-Wan päätti näyttää mestarille, että hän oli varsin varteenotettava padawan-ehdokas, mutta taisteli kuitenkin liian raivokkaasti Qui-Gonin mieleen. Pian Obi-Wanin vastustaja halusi haastaa Obi-Wanin salaa uusintaotteluun. He taistelivat illalla raivokkaasti ja molemmat saivat palohaavoja. Vastustaja kuitenkin käytti tätä hyväkseen ja meni sairaalaosastolle väittäen Obi-Wanin hyökänneen hänen kimppuunsa. Tämän vuoksi Obi-Wan lähetettiin maatalousjoukkoihin, samalle planeetalle, mille Qui-Gon oli menossa ja vieläpä samalla aluksella. He tukahduttivat matkalla huttien vallankaappauksen aluksella. Tämä ei kuitenkaan kääntänyt Qui-Gonin mieltä ja Obi-Wan joutui maatalousjoukkoihin.

Pian Obi-Wan kuitenkin kaapattiin orjaksi ja Qui-Gon sai selville, että sieppaaja oli hänen pimeälle puolelle kääntynyt oppilaansa Xanatos. Qui-Gon pelasti Obi-Wanin ja valitsi tämän padawanikseen.

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pimeän uhan tapahtumien aikana Obi-Wan ja Qui-Gon päätyvät taistelemaan Darth Maul -nimistä sithiä vastaan. Maul surmaa Qui-Gonin kaksiteräisellä valosapelillaan, mutta Obi-Wan kukistaa Maulin. Kuolemaisillaan oleva Qui-Gon pyytää Obi-Wania ottamaan padawanikseen Anakin Skywalkerin, pojan, jonka Qui-Gon uskoo tuovan tasapainon voimaan.

Ennen episodi II:ta Obi-Wan ajaa takaa monia rikollisia, kuten Granta Omegaa. Omega halusi päästä mahdollisimman lähelle sith-lordeja apunaan tiedemies Jenna Zan-Arbor, joka kehitteli Omavarainen Vyöhyke -lääkkeen.

Kloonien hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäyksessä Obi-Wan lähetetään senaattori Amidalan havitelleen olennon jälkeen, kun Zam Wesell murhattiin myrkkynuolella (Zam itse lähetti salamurhaajadroidin murhaamaan Padméa). Anakin lähetetään Naboohon suojelemaan Padméa. Obi-Wanilla ei ole muita johtolankoja kuin tuo myrkkynuoli, jonka besaliski Dexter Jettser tunnistaa kaminolaisekesi sapileninuoleksi. Obi-Wan jäljittää palkkiometsästäjä Jango Fettin ja saa tietää Tasavallan armeijan luomisesta. Armeija kloonataan ja Jango Fett on alkuperäinen, joten kloonit saavat hänen ulkonäkönsä, mutta ovat vähemmän itsenäisiä kuin Fett. Jango vaatii itselleen täydellisen kloonin (ei kasvun kiihdyttämän kuten muut kloonit) aikomuksenaan kasvattaa hänestä yhtä hyvä palkkiometsästäjä kuin tämä itse. Obi-Wan yrittää saada Jangon Coruscantiin, jotta jedimestarit Yoda ja Mace Windu voisivat kuulustella Fettiä klooniarmeijasta. Jango on kuitenkin lähdössä aluksellaan, mutta ei pitänyt Obi-Wanin yrityksestä kuljettaa hänet Coruscantiin ja hän hyökkäsi Obi-Wanin kimppuun. Fett pääsi pakenemaan Obi-Wanin kiinnittämä paikannin mukanaan. Fett luulee räjäyttäneensä Obi-Wanin, mutta Obi-Wan näki, kuinka Jango suuntasi Geonosikseen.

Geonosiksessa paljastuu, että sith-lordi Kreivi Dooku on syyllinen separatistiliikkeen, Padmén murhayrityksen ja jopa separatsitien asevoimien, lukuisten droidien luomiseen. Dooku saa Obi-Wanin kiinni ja yrittää suostutella tämän pimeälle puolelle. Obi-Wanin kieltäytyessä Dooku luovuttaa hänet Geonosiksen areenalle, joille vangit heitetään kuolemaan kammottaville otuksille. Anakin ja Padmé saapuvat Geonosikseen ja heidätkin heitetään areenalle. Obi-Wan, Anakin ja Padmé pelastuvat kun Mace Windun johtama jedijoukko hyökkää areenalle. Jedit jäävät alakynteen droidien saapuessa, mutta klooniarmeija hyökkää ja pelastaa heidät. Obi-Wan ja Anakin yrittävät turhaan vangita Dookun. Yoda pelastaa kaksikon Dookulta, joka kuitenkin onnistuu pakenemaan. Sodan alkaessa Obi-Wanista tehdään kenraali.

Sithin kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithin kostossa Obi-Wan on korotettu jedimestariksi ja valittu neuvostoon ulkokehän urotöidensä ansiosta. Sodan aikana kenraali Kenobissa alkaa näkyä muutoksen merkkejä: Ennen Obi-Wan yritti ratkaista asiat neuvottelemalla, mutta on Sithin kostossa kaukokatseisempi. Hän on myös siirtynyt torjuntaliikkeitä painottavasta valosapelityylistä aggressiivisempaan tyyliin.

Kun kansleri Palpatine on pelastettu, Obi-Wan lähetetään tuhoamaan kenraali Grievous Utapau-planeetalle. Episodin lopussa Obi-Wan ja pimeälle puolelle kääntynyt Anakin taistelevat Mustafarilla ja taistelu päättyy, kun Obi-Wan leikkaa Anakinin vasemman käden ja jalat poikki. Obi-Wan luotti Anakiniin toisin kuin muut jedit.

Vanha trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Obi-Wan ”sai surmansa” ensimmäisellä Kuolemantähdellä entisen oppilaansa valomiekasta, mutta Luke Skywalker näkee ja kuulee hänen voima-hahmonsa (eli yhä hengissä olevan sielun Voimassa) vielä monta kertaa.

Obi-Wan Kenobi vaihtoi nimensä Ben Kenobiksi ja nimi oli käytössä Uudessa toivossa. Obi-Wan kouluttaa myös entisen padawaninsa poikaa Luke Skywalkeria.

Hothilla Luke näkee Obi-Wanin voimahahmon, joka pyytää Lukea menemään Dagobahiin Yodan koulutettavaksi. Dagobahilla Jedin paluussa Obi-Wan ja Luke juttelevat hartaasti Obi-Wanin entisestä padawanista, eli Luken isästä Anakinista ja Luke saa tietää hieman enemmän isästään, josta hänelle ei oltu kerrottu paljoakaan, kunnes Vader paljasti salaisuuden itse Lukelle Imperiumin vastaiskussa. Obi-Wan ei kertonut Lukelle hänen isästään, koska halusi Yodan kanssa (Yoda on Luken jedimestari) pitää tämän turvassa Vaderilta ja keisarilta. Vader oli yhtä ymmällään kun sai tietää totuuden mitä todella tapahtui Mustafarin jälkeen. Obi-Wanille ja Lukelle tulee siellä eripuraa siitä, onko Luken isä hyvä vai paha. Luke uskoo vakaasti hänen isänsä olevan hyvä sisimmässään kun taas Obi-Wan vakuuttaa tämän olevan ”enemmän kone kuin ihminen ja kieroutunut sekä paha”. Elokuvan lopussa saadaan tietää että Luke on ollut oikeassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1977
1980
1983
Alec Guinness Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
Episodi V – Imperiumin vastaisku
Episodi VI – Jedin paluu
Star Wars
1999
2002
2005
Ewan McGregor Episodi I – Pimeä uhka
Episodi II – Kloonien hyökkäys
Episodi III – Sithin kosto
1999–2000 Scott Cleverdon Star Wars Episode I: The Phantom Menace
Star Wars: Episode I: Jedi Power Battles
2001 Lewis Macleod Star Wars: Galactic Battlegrounds
Star Wars: Obi-Wan
Star Wars: Super Bombad Racing
2001 David Davies Star Wars: Rogue Squadron II - Rogue Leader
2002 Jonathan Love Star Wars: The Clone Wars
2002 Daran Norris Star Wars: The Clone Wars
2003 Timothy Omundson Star Wars Rogue Squadron III: Rebel Strike
2005
2008–
James Arnold Taylor Star Wars: Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Star Wars: Battlefront II
2006 Stephen Stanton Star Wars: Empire at War

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]