Han Solo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Han Solo
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Harrison Ford (Episodit IV–VII, IX)
Alden Ehrenreich (Solo)
Ääninäyttelijät:
Neil Ross (Masters of Teräs Käsi)
John Armstrong (The Force Unleashed II, Disney Infinity 3.0)
Kiff VandenHeuvel (Forces of Destiny)
A. J. Lcascio (Forces of Destiny)
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota (1977)
Viimeinen
esiintyminen
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Henkilötiedot
Ammatti salakuljettaja
Millennium Falconin kapteeni
Kapinaliiton/Uuden tasavallan kenraali
Sukupuoli mies
Kotipaikka Corellia
Suhteet
Puoliso(t) Leia Organa
Lapset Alkuperäinen kaanon:
Ben Solo
Legends -jatkumo:
Jaina Solo
Jacen Solo
Anakin Solo

Han Solo on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa, jota ovat näytelleet Harrison Ford ja Alden Ehrenreich. Hän ja hänen apupilottinsa Chewbacca ovat alun perin salakuljettajia, kunnes liittyvät Kapinaliittoon, joka vastustaa Galaktista Imperiumia. Hänestä tulee yksi kapinallisten sekä Star Wars Legends -jatkumossa yksi Uuden tasavallan merkkihenkilöistä. George Lucas itse kuvailee Hania "yksineläjäksi, joka oivaltaa ryhmän osana olemisen ja yhteisen hyvän tärkeyden".[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Han Solo on velkaa gangsterijohtaja Jabba the Huttille jouduttuaan pudottamaan tälle kuuluneen arvokkaan lastin Galaktisen Imperiumin epäilyjen välttämiseksi. Tatooinella Han suostuu viemään Luke Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin, C-3PO:n ja R2-D2:n Alderaaniin aluksellaan, Millennium Falconilla, maksua vastaan. Mutta perillä he huomaavat Kuolemantähden tuhonneen Alderaanin. Avaruusaseman vetosäde vetää Falconin sisään. Han, Chewbacca ja muut piilottelevat aluksen salakuljetuslokeroissa välttyäkseen kiinnijäämiseltä. Etsiessään pakokeinoa Luke saa tietää prinsessa Leia Organan olevan vankina avaruusasemalla. Suuren palkkion toivossa Han ja Chewbacca suostuvat auttamaan Lukea pelastamaan hänet.

Vietyään muut Kapinaliiton tukikohtaan Yavin 4 -kuuhun Han ja Chewbacca ottavat palkkionsa palveluksistaan ja lähtevät, vastoin Luken toiveita. Falconin avulla Imperiumi on kuitenkin jäljittänyt kapinallisten tukikohdan sijainnin. Kun kapinalliset tekevät hyökkäyksen Kuolemantähdelle tuhotakseen sen, Han palaakin takaisin ja pelastaa Luken Darth Vaderilta ja TIE-hävittäjiltä, minkä jälkeen Luke tuhoaa avaruusaseman. Lukea ja Hania juhlitaan sankareina, ja voittojuhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit palveluksistaan.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Han jatkaa yhä kapinallisten auttamista taistelussa Imperiumia vastaan. Hän pelastaa jääplaneetta Hothilla lumimyrskyn keskelle jääneen Luken. Kun Imperiumi hyökkää kapinallisten tukikohtaan, Han pakenee Chewbaccan, Leian ja C-3PO:n mukana Pilvikaupunkiin, missä he pyytävät apua Hanin ystävältä, Lando Calrissianilta, kaupungin käskynhaltijalta ja Falconin edelliseltä omistajalta. Palkkionmetsästäjä Boba Fett jäljittää Hanin olinpaikan ja Darth Vader pakottaa Landon auttamaan Hanin vangitsemisessa. Han jäädytetään karboniittiin ja Vader luovuttaa hänet Fettille. Lando vapauttaa muut Vaderin vangit, mutta Hanin pelastusyritys epäonnistuu ja Fett vie tämän Jabballe.

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Han on yhä jäädytettynä karboniittiin, kunnes Leia, Lando ja Luke soluttautuvat Jabban huvipurrelle ja vapauttavat hänet. He jäävät kuitenkin kiinni ja Jabba tuomitsee heidät kuolemaan. Luke kuitenkin vapauttaa heidät valosapelillaan ja he kukistavat sekä Jabban, Fettin ja muut käskyläiset, ennen kuin tuhoavat koko huvipurren.

Heidän palattua muiden kapinallisten luokse Han nimitetään kenraaliksi. Hän johtaa Leian ja Chewbaccan kanssa joukkoa, joka pyrkii tuhoaman Endorissa sijaitsevan voimakenttägeneraattorin, joka suojaa toista Kuolemantähteä. He saavat apua ewokeilta ja onnistuvat generaattorin tuhoamisessa samaan aikaan kun Luke kohtaa keisari Palpatinen Kuolemantähdellä. Kuolemantähden tuhon jälkeen Leiaan rakastunut Han on valmis astumaan syrjään Luken vuoksi, mutta Leia kertookin saaneensa selville Luken olevan hänen veljensä. Lopuksi Han ja Leia juhlivat Endorissa muiden kapinallisten kanssa voittoa Imperiumista.

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Han ja Chewbacca ovat palanneet salakuljettajan työhön. Millennium Falcon oli varastettu Hanilta ja Chewbaccalta vuosia aiemmin ja he käyttävät nykyään salakuljettajan työssä rahtialusta nimeltä Eravana, ja kaappaavat sillä Falconin takaisin. Romunkerääjä Rey, entinen iskusotilas Finn ja astromekaanikkodroidi BB-8 olivat poistuneet Falconia käyttäen planeetta Jakkulta paetakseen Ensimmäisen ritarikunnan joukkoja. Paljastuu, että Hanilla ja Leialla oli poika nimeltä Ben, joka oli ollut yksi Luken jedioppilaista, mutta kääntynyt Voiman pimeälle puolelle ja auttanut ritarikuntaa nimellä Kylo Ren. Juuri tämä oli saanut Hanin erkaantumaan Leiasta ja palaamaan salakuljettajan työhön, jota Han kuvaili "ainoaksi asiaksi, missä oli hyvä".

Paettuaan rahtialukselta Han ja Chewbacca vievät Reyn, Finnin ja BB-8:n Takodanalla piraatti Maz Kanatan linnaan auttamaan BB-8:n viemisessä Vastarinnalle. Kuitenkin ritarikunta hyökkää linnaan ja vangitsee Reyn. Pian tämän jälkeen Han tapaa jälleen Leian, joka on nyt Vastarinnan johtava kenraali. Vastarinnan laittaessa täytäntöön suunnitelmansa Tähdentappajatukikohdan tuhoamiseksi Han päättää osallistua siihen voidakseen käännyttää poikansa Voiman valoisalle puolelle. Taistelun aikana Han kohtaa poikansa sillalla, mutta isänsä puheista ja hetkellisestä epäröinnistä huolimatta Kylo lävistää isänsä valosapelillaan ja Han putoaa tukikohdan reaktorikuiluun kuolemaan.

Han nähtiin lyhyesti elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker. Leian kuoltua ja Reytä vastaan käydyn valosapelitaistelun jälkeen Kef Birillä Toisen Kuolemantähden jäänteillä Kylo näkee näyn Hanista, joka yrittää suostutella poikaansa jälleen palaamaan valoisalle puolelle, sanoen Kylo Renin olevan kuollut ja Ben Solon olevan elossa. Tällä kertaa Kylo heittää valosapelinsa pois ja kääntyy takaisin Beniksi. Tämän jälkeen näky katoaa ja Ben päättää lähteä auttamaan Reytä pysäyttämään kuolleista palanneen Palpatinen.

Solo: A Star Wars Story[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solosta tehtiin oma elokuva, Solo: A Star Wars Story, joka sijoittuu Sithin koston (2005) ja alkuperäisen Tähtien sodan (1977) välille.[2] Nuorta Han Soloa näyttelee Alden Ehrenreich.[3] Elokuvan ohjasi Ron Howard sekä käsikirjoittivat Jonathan Kasdan ja Lawrence Kasdan. Ensi-ilta oli 25. toukokuuta 2018.[4]

Elokuvan alussa Han on 19-vuotias orpo, joka teollisuusplaneetta Corelliassa pakenee tyttöystävänsä Qi’ran kanssa Lady Proximan kätyreitä ja yrittää lahjoa Imperiumin upseerin pienellä määrällä varastettua hyperpolttoaine coaxiumia päästämään heidät avaruusristeilijään. Qi’ra jää kiinni, mutta Han, joka vannoo vielä palaavansa pelastamaan tämän, värväytyy Imperiumin laivastoon ja saa värväysupseeri Drawd Munbrinilta sukunimekseen ”Solo”.

Kolme vuotta myöhemmin Han on erotettu lentoakatemiasta ja on joutunut sotilaaksi suoplaneetta Mimbanille. Hän tapaa Tobias Beckettin ja tämän rikollisryhmän, joka oli soluttautunut Imperiumiin, ja yrittää kiristää näitä antamaan hänen liittyä heihin. Mutta Beckett ilmiantaa Hanin Imperiumille, joka lukitsee tämän samaan häkkiin pedon kanssa. Peto paljastuu wookieeksi nimeltä Chewbacca. Han suostuttelee Chewbaccan yhteistyöhön, jotta he voisivat paeta, ja vaikuttunut Beckett antaa kaksikon liittyä ryhmäänsä. Ryhmä yrittää ryöstää lumiplaneetta Vandor-1:ltä coaxiumia, mutta epäonnistuu. He menevät tapaamaan Beckettin toimeksiantajaa: rikollisjärjestö Crimson Dawnin johtajaa Dryden Vosia. Samalla he tapaavat Qi’ran, josta on tullut Drydenin ylin luutnantti. Hanin ehdotuksesta Dryden päästää ryhmän ryöstämään menetetyn lastin tilalle jalostamatonta coaxiumia kaivosplaneetta Kesselistä ja lähettää Qi’ran heidän mukaansa.

Qi’ra päättää värvätä ryhmän lentäjäksi Millennium Falconin omistajan ja salakuljettaja Lando Calrissianin, joka voittaa huijaamalla sabacc-pelin Hania vastaan. Lando suostuu kuitenkin osallistumaan ryöstöön, jos saa lastista oman osansa. Ryöstö onnistuu, mutta Lando haavoittuu ja hänen apupilottinaan toimiva droidi L3-37 tuhoutuu. Han ja Chewbacca ohjaavat Falconin noin 12 parsekissa Kesselin reitin läpi Savareeniin, jossa he jalostavat coaxiumin. He kohtaavat Savareenillä Enfys Nestin ja Pilviratsastajat, jotka ovat yksi Imperiumia vastustava kapinallissolu. Han ja Qi’ra päättävät huijata Drydenia ja olla luovuttamatta coaxiumia hänelle, mutta Beckett on paljastanut petosyrityksen Drydenille. Kuitenkin Han on osannut odottaa Beckettin petosta, jolloin Pilviratsastajat tappavat Drydenin kätyrit. Beckett pettää Drydenin ja ottaa Chewbaccan panttivangiksi. Qi’ra tappaa Drydenin ja lähettää Hanin Beckettin perään ennen kuin lähtee Dathomiriin tapaamaan Drydenin toimeksiantajaa, Maulia.

Han tappaa Beckettin, minkä jälkeen hän ja Chewbacca luovuttavat coaxiumin Pilviratsastajille, mutta Han kieltäytyy Nestin pyynnöstä liittyä heihin. Han ja Chewbacca saavat kuitenkin yhden pullon coaxiumia voidakseen ostaa oman aluksen ja he löytävät viidakkoplaneetta Numidian Primelta Landon, joka oli jättänyt heidät aiemmin Savareenille oman onnensa nojaan, ja he pelaavat uuden sabacc-pelin, jonka Han voittaa käyttämällä samaa korttia, jolla Lando oli huijannut. Han voittaa Falconin omistajuuden ja lähtee Chewbaccan kanssa Tatooinelle tapaamaan erästä gangsteria, joka kokoaa ryhmää ryöstöä varten.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ann C. Cripsinin kirjoittama ja vuosina 1997–1998 julkaisema Han Solo -trilogia kuvailee Hanin olleen alun perin pelkkä kerjäläinen ja varas, joka suhtautuu skeptisesti Voiman olemassaoloon. Hän rakastuu naiseen nimeltä Bria Tharen, joka kuitenkin katoaa ennen Hanin liittymistä Imperiumin laivastoon. Hän kuitenkin kieltäytyy tappamasta orjaksi joutuvia wookiee-lapsia suojelevaa Chewbaccaa ja vapauttaa tämän. Tämän jälkeen Han ja Chewbacca alkavat toimia yhdessä salakuljettajina. He voittavat Millennium Falconin Lando Calrissianilta erään korttiturnauksen aikana tehdyssä vedonlyönnissä.[5]

Han oli keskeisessä roolissa monissa Jedin paluun jälkeen sijoittuvissa romaaneissa. Vuoden 1995 romaanissa The Courtship of Princess Leia hän ja Leia menevät naimisiin ja saavat kolme lasta: kaksoset Jainan ja Jacenin sekä myöhemmin pojan nimeltä Anakin. Romaanissa Vector Prime (1999) Chewbacca kuolee pelastaessaan Anakinin hengen, mutta Anakin itsekin kuolee myöhemmin romaanissa Star By Star (2001). Tämä ajaa Hanin vakavaan masennukseen, kunnes hän hyväksyy tapahtuneen. Kirjasarjassa Legacy of the Force Jacenista tulee sithlordi nimeltä Darth Caedus ja hän ajaa galaksin sisällissotaan. Jacenin kuoltua Han ja Leia adoptoivat Jacenin tytären, Allanan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bouzereau, Laurent: Star Wars: The Annotated Screenplays, s. 8. ISBN 0-345-40981-7
  2. Breznican, Anthony: 'Star Wars' spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film -- EXCLUSIVE Entertainment Weekly. 6.2.2013. Arkistoitu 15.5.2013. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)
  3. Busch, Anita: Alden Ehrenreich Lands The Lead In ‘Star Wars’ Han Solo Film Deadline. 5.5.2016. Viitattu 6.6.2016. (englanniksi)
  4. Christopher Miller and Phil Lord to Helm Han Solo Anthology Film 7.7.2015. StarWars.com. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)
  5. Solo, Han Lucasfilm. Viitattu 17.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]