Han Solo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Han Solo
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota (1977)
Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Salakuljettaja (ennen)
Millennium Falconin kapteeni
Kapinaliiton kenraali
Näyttelijä(t) Harrison Ford (Episodit IV–VII)

Han Solo on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa, jota näyttelee Harrison Ford. Hän ja hänen apupilottinsa Chewbacca ovat alun perin salakuljettajia, kunnes liittyvät Kapinaliittoon, joka vastustaa Galaktista Imperiumia. Hänestä tulee yksi kapinallisten sekä Star Wars Legends -jatkumossa yksi Uuden Tasavallan merkkihenkilöistä. George Lucas itse kuvailee Hania "yksineläjäksi, joka oivaltaa ryhmän osana olemisen ja yhteisen hyvän tärkeyden."[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Han Solo on velkaa gangsterijohtaja Jabba the Huttille menetettyään tälle kuuluneen arvokkaan lastin. Tatooinella Han suostuu viemään Luke Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin, C-3PO:n ja R2-D2:n Alderaaniin aluksellaan, Millennium Falconilla, maksua vastaan. Mutta perillä he huomaavat Kuolemantähden tuhonneen Alderaaniin. Avaruusaseman vetosäde vetää Falconin sisään. Han, Chewbacca ja muut piilottelevat aluksen salakuljetuslokeroissa välttyäkseen kiinnijäämiseltä. Etsiessään pakokeinoa, Luke saa tietää prinsessa Leia Organan olevan vankina avaruusasemalla. Suuren palkkion toivossa Han ja Chewbacca suostuvat auttamaan Lukea pelastamaan hänet.

Vietyään muut Kapinaliiton tukikohtaan Yavin IV -kuuhun, Han ja Chewbaccan ottavat palkkionsa palveluksistaan ja lähtevät, vastoin Luken toiveita. Falconin avulla Imperiumi oli kuitenkin jäljittänyt kapinallisten tukikohdan sijainnin. Kun kapinalliset tekevät hyökkäyksen Kuolemantähdelle tuhotakseen sen, Han palaakin takaisin ja pelastaa Luken Darth Vaderilta ja TIE-hävittäjiltä, minkä jälkeen Luke tuhoaa avaruusaseman. Lukea ja Hania juhlitaan sankareina, ja voittojuhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit palveluksestaan.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Han jatkaa yhä kapinallisten auttamista taistelussa Imperiumia vastaan. Hän pelastaa jääplaneetta Hothilla lummyrskyn keskelle jääneen Luken. Kun Imperiumi hyökkää kapinallisten tukikohtaan, Han pakenee Chewbaccan, Leian ja C-3PO:n mukana Pilvikaupunkiin, missä he pyytävät apua Hanin ystävältä, Lando Calrissianilta, kaupungin käskynhaltijalta ja Falconin edelliseltä omistajalta. Palkkionmetsästäjä Boba Fett jäljittää Hanin olinpaikan ja Darth Vader pakottaa Landon auttamaan Hanin vangitsemisessa. Han jäädytetään karboniittiin ja Vader luovtuttaa hänet Fettille. Lando vapauttaa muut Vaderin vangit, mutta Hanin pelastusyritys epäonnistuu ja Fett vie tämän Jabballe.

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Han on yhä jäädytettynä karboniittiin, kunnes Leia, Lando ja Luke soluttatuvat Jabban huvipurrelle ja vapauttavat hänet. He jäävät kuitenkin kiinni ja Jabba tuomitsee heidät kuolemaan. Luke kuitenkin vapauttaa heidät valosapelillaan ja kukistavat sekä Jabban, Fettin ja muut käskyläiset, ennen kuin tuhoavat koko huvipurren.

Heidän palattua muiden kapinallisten luokse, Han nimitetään kenraaliksi. Hän johtaa Leian ja Chewbaccan kanssa joukkoa, joka pyrkii tuhoaman Endorissa sijaitsevan voimakenttägeneraattorin, joka suojaa toista Kuolemantähteä. He saavat apua ewokeilta ja onnistuvat generaattorin tuhoamisessa, samaan aikaan kun Luke kohtaa keisari Palpatinen Kuolemantähdellä. Kuolemantähden tuhon jälkeen, Leiaan on rakastunut Han on valmis astumaan syrjään Luken vuoksi, mutta Leia kertookin saaneensa selville Luken olevan hänen veljensä. Lopuksi Han ja Leia juhlivat Endorissa muiden kapinallisten kanssa voittoa Imperiumista.

Jatkotrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrison Ford palaa rooliinsa Han Solona elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jatkotrilogian ensimmäisessä osassa, joka saa ensi-iltansa 18. joulukuuta 2015.

Spin-off -elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Sololle kaavaillaan omaa elokuvaa antologiaelokuvien sarjassa Star Wars Stories. Elokuva sijoittuu Sithin koston (2005) ja Tähtien sodan (1977) välille.[2] 7. heinäkuuta 2015, Disney ja Lucasfilm ilmoittivat Phil Lordin ja Christopher Millerin ohjaavan elokuvan, ja että ensi-ilta on 25. toukokuuta 2018.[3]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Expanded Universessa kerrotaan Hanin taustasta sekä siitä kuinka hän tapasi Chewbacca. Hanin kerrottiin olevan kotoisin planeetalta nimeltä Corellia. Hän oli alun perin pelkkä kerjäläinen ja varas, joka liittyi Imperiumin laivastoon. Hän kuitenkin kielätytyi tappamasta orjaksi joutuvia wookiee-lapsia suojelevaa Chewbaccaa ja vapautti tämän. Lisäksi paljastuu, että Han voitti Millennium Falconin Landolta erän korttiturnauksen aikana tehdyssä vedonlyönnissä.

Endorin taistelun jälkeen Han ja Leia menivät naimisiin ja saivat kolme lasta: kaksoset Jainan ja Jacenin sekä myöhemmin pojan nimeltä Anakin. Chewbacca kuolee pelastaessaan Anakinin hengen, mutta myöhemmin Anakin itsekin kuolee. Tämä ajaa Hanin vakavaan masennukseen, kunnes hän hyväksyy tapahtuneen. Jacenista tulee myöhemmin sithlordi nimeltä Darth Caedus ja ajaa galaksin sisällissotaan. Jacenin kuoltua Han ja Leia adoptoivat Jacenin tytären, Allanan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bouzereau, Laurent: Star Wars: The Annotated Screenplays, s. 8. {{{Julkaisija}}}. ISBN 0-345-40981-7.
  2. Breznican, Anthony: 'Star Wars' spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film -- EXCLUSIVE Entertainment Weekly. 6.2.2013. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)
  3. Christopher Miller and Phil Lord to Helm Han Solo Anthology Film 7.7.2015. StarWars.com. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.