Han Solo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Han Solo
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Oikealla Han Solo, vasemmalla Luke Skywalker ja keskellä Leia Organa.
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Harrison Ford (Episodit IV–VII)
Alden Ehrenreich (Solo)
Ääninäyttelijät:
Neil Ross (Star Wars: Masters of Teräs Käsi)
John Armstrong (Star Wars: The Force Unleashed II, Disney Infinity 3.0)
Ensiesiintyminen Tähtien sota (1977)
Henkilötiedot
Ammatti salakuljettaja
Millennium Falconin kapteeni
Kapinaliiton/Uuden tasavallan kenraali
Sukupuoli mies
Kotipaikka Corellia
Suhteet
Puoliso(t) Leia Organa
Lapset Alkuperäinen kaanon:
Ben Solo
Legends -jatkumo:
Jaina Solo
Jacen Solo
Anakin Solo

Han Solo on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa, jota näyttelee Harrison Ford. Hän ja hänen apupilottinsa Chewbacca ovat alun perin salakuljettajia, kunnes liittyvät Kapinaliittoon, joka vastustaa Galaktista Imperiumia. Hänestä tulee yksi kapinallisten sekä Star Wars Legends -jatkumossa yksi Uuden tasavallan merkkihenkilöistä. George Lucas itse kuvailee Hania "yksineläjäksi, joka oivaltaa ryhmän osana olemisen ja yhteisen hyvän tärkeyden".[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Han Solo on velkaa gangsterijohtaja Jabba the Huttille jouduttuaan pudottamaan tälle kuuluneen arvokkaan lastin Galaktisen Imperiumin epäilyjen välttämiseksi. Tatooinella Han suostuu viemään Luke Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin, C-3PO:n ja R2-D2:n Alderaaniin aluksellaan, Millennium Falconilla, maksua vastaan. Mutta perillä he huomaavat Kuolemantähden tuhonneen Alderaaniin. Avaruusaseman vetosäde vetää Falconin sisään. Han, Chewbacca ja muut piilottelevat aluksen salakuljetuslokeroissa välttyäkseen kiinnijäämiseltä. Etsiessään pakokeinoa, Luke saa tietää prinsessa Leia Organan olevan vankina avaruusasemalla. Suuren palkkion toivossa Han ja Chewbacca suostuvat auttamaan Lukea pelastamaan hänet.

Vietyään muut Kapinaliiton tukikohtaan Yavin 4 -kuuhun, Han ja Chewbaccan ottavat palkkionsa palveluksistaan ja lähtevät, vastoin Luken toiveita. Falconin avulla Imperiumi oli kuitenkin jäljittänyt kapinallisten tukikohdan sijainnin. Kun kapinalliset tekevät hyökkäyksen Kuolemantähdelle tuhotakseen sen, Han palaakin takaisin ja pelastaa Luken Darth Vaderilta ja TIE-hävittäjiltä, minkä jälkeen Luke tuhoaa avaruusaseman. Lukea ja Hania juhlitaan sankareina, ja voittojuhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit palveluksestaan.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Han jatkaa yhä kapinallisten auttamista taistelussa Imperiumia vastaan. Hän pelastaa jääplaneetta Hothilla lumimyrskyn keskelle jääneen Luken. Kun Imperiumi hyökkää kapinallisten tukikohtaan, Han pakenee Chewbaccan, Leian ja C-3PO:n mukana Pilvikaupunkiin, missä he pyytävät apua Hanin ystävältä, Lando Calrissianilta, kaupungin käskynhaltijalta ja Falconin edelliseltä omistajalta. Palkkionmetsästäjä Boba Fett jäljittää Hanin olinpaikan ja Darth Vader pakottaa Landon auttamaan Hanin vangitsemisessa. Han jäädytetään karboniittiin ja Vader luovuttaa hänet Fettille. Lando vapauttaa muut Vaderin vangit, mutta Hanin pelastusyritys epäonnistuu ja Fett vie tämän Jabballe.

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Han on yhä jäädytettynä karboniittiin, kunnes Leia, Lando ja Luke soluttatuvat Jabban huvipurrelle ja vapauttavat hänet. He jäävät kuitenkin kiinni ja Jabba tuomitsee heidät kuolemaan. Luke kuitenkin vapauttaa heidät valosapelillaan ja kukistavat sekä Jabban, Fettin ja muut käskyläiset, ennen kuin tuhoavat koko huvipurren.

Heidän palattua muiden kapinallisten luokse, Han nimitetään kenraaliksi. Hän johtaa Leian ja Chewbaccan kanssa joukkoa, joka pyrkii tuhoaman Endorissa sijaitsevan voimakenttägeneraattorin, joka suojaa toista Kuolemantähteä. He saavat apua ewokeilta ja onnistuvat generaattorin tuhoamisessa, samaan aikaan kun Luke kohtaa keisari Palpatinen Kuolemantähdellä. Kuolemantähden tuhon jälkeen, Leiaan rakastunut Han on valmis astumaan syrjään Luken vuoksi, mutta Leia kertookin saaneensa selville Luken olevan hänen veljensä. Lopuksi Han ja Leia juhlivat Endorissa muiden kapinallisten kanssa voittoa Imperiumista.

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Han ja Chewbacca olivat palanneet salakuljettajan työhön. Millennium Falcon oli varastettu Hanilta ja Chewbaccalta vuosia aiemmin ja he käyttivät nykyään salakuljettajan työssä rahtialusta nimeltä Eravana, ja kaappaavat sillä Falconin takaisin. Romunkerääjä Rey, entinen iskusotilas Finn ja astromekaanikkodroidi BB-8 olivat poistuneet Falconia käyttäen planeetta Jakkulta paetakseen Ensimmäisen ritarikunnan joukkoja. Paljastuu, että Hanilla ja Leialla oli poika nimeltä Ben, joka oli ollut yksi Luken jedioppilaista, mutta kääntynyt Voiman pimeälle puolelle ja auttanut ritarikuntaa nimellä Kylo Ren. Juuri tämä oli saanut Hanin erkaantumaan Leiasta ja palaamaan salakuljettajan työhön, jota Han kuvaili "ainoksi asiaksi, missä oli hyvä".

Paettuaan rahtialukselta Han ja Chewbacca vievät Reyn, Finnin ja BB-8:n Takodanalla piraatti Maz Kanatan linnaan auttamaan BB-8:n viemisessä Vastarinnalle. Mutta ritarikunta hyökkää linnaan ja vangitsee Reyn. Pian jälkeen Han tapaa jälleen Leian, joka oli nyt Vastarinnan johtava kenraali. Vastarinnan laittaessa täytäntöön suunnitelmansa Tähdentappajatukikohdan tuhoamiseksi, Han päättää osallistua siihen voidakseen käännyttää poikansa Voiman valoisalle puolelle. Taistelun aikana Han kohtaa poikansa sillalla, mutta isänsä puheista ja hetkellisestä epäröinnistä huolimatta Kylo lävistää isänsä valosapelillaan ja Han putoaa tukikohdan reaktorikuiluun kuolemaan.

Solo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solosta on tekeillä oma elokuvansa, Solo: A Star Wars Story, joka sijoittuu Sithin koston (2005) ja alkuperäisen Tähtien sodan (1977) välille.[2] Nuorta Han Soloa näyttelee Alden Ehrenreich.[3] Elokuvan ohjaa Ron Howard sekä käsikirjoittavat Lawrence Kasdan ja Jon Kasdan. Ensi-ilta on 25. toukokuuta 2018.[4]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ann C. Cripsinin kirjoittama ja vuosina 1997–1998 julkaisema Han Solo -trilogia kuvaili Hanin olleen alun perin pelkkä kerjäläinen ja varas, joka suhtautuu skeptisesti Voiman olemassaoloon. Hän rakastui naiseen nimeltä Bria Tharen, joka kuitenkin katosi ennen Hanin liittymistä Imperiumin laivastoon. Hän kuitenkin kieltäytyi tappamasta orjaksi joutuvia wookiee-lapsia suojelevaa Chewbaccaa ja vapautti tämän. Tämän jälkeen Han ja Chewbacca alkoivat toimia yhdessä salakuljettajina. He voittivat Millennium Falconin Lando Calrissianilta erän korttiturnauksen aikana tehdyssä vedonlyönnissä.[5]

Han oli keskeisessä roolissa monissa Jedin paluun jälkeen sijoittuvissa romaaneissa. Vuoden 1995 romaanissa The Courtship of Princess Leia, missä hän ja Leia menivät naimisiin ja saivat kolme lasta: kaksoset Jainan ja Jacenin sekä myöhemmin pojan nimeltä Anakin. Romaanissa Vector Prime (1999) Chewbacca kuolee pelastaessaan Anakinin hengen, mutta Anakin itsekin kuolee myöhemmin romaanissa Star By Star (2001). Tämä ajaa Hanin vakavaan masennukseen, kunnes hän hyväksyy tapahtuneen. Kirjasarjassa Legacy of the Force, Jacenista tulee sithlordi nimeltä Darth Caedus ja ajaa galaksin sisällissotaan. Jacenin kuoltua Han ja Leia adoptoivat Jacenin tytären, Allanan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bouzereau, Laurent: Star Wars: The Annotated Screenplays, s. 8. ISBN 0-345-40981-7
  2. Breznican, Anthony: 'Star Wars' spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film -- EXCLUSIVE Entertainment Weekly. 6.2.2013. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)
  3. Busch, Anita: Alden Ehrenreich Lands The Lead In ‘Star Wars’ Han Solo Film Deadline. 5.5.2016. Viitattu 6.6.2016. (englanniksi)
  4. Christopher Miller and Phil Lord to Helm Han Solo Anthology Film 7.7.2015. StarWars.com. Viitattu 5.9.2015. (englanniksi)
  5. Solo, Han Lucasfilm. Viitattu 17.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.