Luke Skywalker

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luke Skywalker
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Episodi IV – Uusi toivo (1977)
Episodi V – Imperiumin vastaisku (1980)
Episodi VI – Jedin paluu (1983)
Episodi III – Sithin kosto (2005)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Jedi
Näyttelijä(t) Mark Hamill (Episodit IV–VI)
Aidan Barton (Episodi III)

Luke Skywalker on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Luke esiintyi kolmessa ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa, joissa häntä esitti näyttelijä Mark Hamill. Lisäksi hän on esiintynyt monissa Tähtien sota -aiheisissa kirjoissa, sarjakuvissa ja videopeleissä. Monissa Tähtien sota -videopeleissä Luken ääninäyttelijänä toimii Bob Bergen. Luken nimeksi piti alun perin tulla Luke Starkiller, mutta jostain syystä se vaihdettiin Skywalkeriksi. Nimeä Starkiller ollaan tosin sen jälkeen käytetty useasti esimerkiksi Galen Marekin koodinimenä, Tähtien sota -peleissä ja sarjakuvissa pienenä sisäpiirin vitsinä.

Luke Skywalkerin ”elämäkerta”[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Luke oli Anakin Skywalkerin ja Padmé Amidalan poika ja Leia Organan kaksoisveli. Jediritari Obi-Wan Kenobi vei nuoren Luken tämän synnyttyä Polis Massalla Owen Larsin ja tämän vaimon Berun adoptiolapseksi aavikkoplaneetta Tatooinelle. Luke kasvoi Larsien maatilalla, kunnes hänen ollessa 19-vuotias Owen osti kaksi droidia, C-3PO:n ja R2-D2:n. R2-D2 kuitenkin pakeni ja Luke lähti etsimään sitä C-3PO:n kanssa. He löysivät R2-D2:n, mutta hiekkakansa (Tuskenit) hyökkäsi heidän kimppuunsa. Obi-Wan Kenobi saapui ja pelotti hiekkakansan pois. Kenobin kotona Luke sai tietää tämän olleen jedi. Hän sai myös tietää, että hänen isänsä oli ollut Kenobin oppilas. Palatessaan kotiinsa Luke näki, että Imperiumin sotilaat olivat tappaneet Owenin ja Berun ja polttaneet heidän maatilansa. Luke päätti lähteä Obi-Wanin kanssa planeetta Alderaanille, koska R2-D2:n kantamassa viestissä prinsessa Leia pyysi heitä menemään sinne. Mos Eisleyn avaruussatamassa Obi-Wan ja Luke värväsivät salakuljettaja Han Solon viemään heidät Alderaanille. Imperiumin avaruusasema Kuolemantähti oli kuitenkin ehtinyt tuhota Alderaanin ja he joutuivat Kuolemantähdelle.

Kuolemantähdellä Luke, Obi-Wan, Han, Chewbacca, C-3PO ja R2-D2 onnistuivat pakenemaan Imperiumin joukkoja. Obi-Wan lähti sammuttamaan Kuolemantähden vetosäteen, jotta he voisivat päästä pois Millennium Falconilla. Kenobin lähdettyä R2-D2 havaitsi, että Leia oli vankina Kuolemantähdellä. Luke, Han ja Chewbacca pelastivat Leian, mutta Obi-Wan Kenobi uhrasi henkensä taistelussa Darth Vaderia vastaan, jotta he voisivat paeta. He pakenivat Kapinaliiton päämajaan, jossa Luke liittyi kapinallisiin. Hän osallistui Yavinin taisteluun, jossa kapinalliset yrittivät tuhota Kuolemantähden. Obi-Wan Kenobin hengen ja Han Solon avustuksella Luke laukaisi protonitorpedot Kuolemantähden ilmastointikuiluun ja tuhosi avaruusaseman.

Vasemmalta: Luke Skywalker, Leia Organa ja Han Solo Kuolemantähdellä.

Imperiumin joukot kuitenkin ajoivat kapinalliset päämajastaan ja he pakenivat jääplaneetta Hothille. Siellä Luke joutui wampa-lumihirviön hyökkäyksen kohteeksi. Hän pakeni wampan luolasta ja näki näyn, jossa Obi-Wan Kenobin henki käski häntä menemään Dagobah-planeetalle Yodan oppiin. Han Solo pelasti Luken ja vei hänet kapinallisten tukikohtaan. Imperiumi sai selville tukikohdan sijainnin ja Luke johti kapinallisten lumikiitureita taistelussa Imperiumin AT-AT-sotakoneita vastaan. Hän jopa tuhosi yksin yhden AT-AT:n, mutta Kapinaliitto hävisi taistelun ja Luke pakeni R2-D2:n kanssa Dagobahiin.

Dagobahissa hän tapasi Yodan, mutta tämä vastusti Luken kouluttamista jediksi. Yodan mielestä Luke oli liian vanha ja kärsimätön. Obi-Wanin hengen pyynnöstä Yoda kuitenkin suostui ja aloitti Luken kouluttamisen jediritariksi. Luke näki näyn, jossa Han ja Leia kärsivät. Hän keskeytti koulutuksensa Yodan ja Obi-Wanin pyynnöistä huolimatta ja lähti Bespinin Pilvikaupunkiin pelastamaan ystävänsä. Hän kuitenkin joutui kaksintaisteluun valomiekoin Darth Vaderia vastaan. Vader leikkasi Luken oikean käden ja paljasti olevansa tämän isä. Vader yritti käännyttää kauhistunutta Lukea puolelleen, mutta Luke heittäytyi kuiluun. Hän käytti Voimaa ja pyysi telepaattisesti Leiaa pelastamaan hänet. Leian avulla Millennium Falcon pelasti Luken ja vei hänet Kapinaliiton laivaston sairaala-alukselle, jossa hänen menettämänsä käden tilalle asennettiin keinotekoinen käsi.

Luke päätti lähteä pelastamaan Hanin, joka oli viety karboniittiin jäädytettynä rikollispäällikkö Jabba the Huttille. Hän yritti neuvotella Jabban kanssa, mutta Jabba pudotti hänet luolaan rancor-hirviön ruuaksi. Luke kuitenkin tappoi rancorin ja suututti Jabban. Jabba päätti heittää Luken, karboniitistä vapautetun Hanin ja Chewbaccan sarlacc-hirviölle. Luke kuitenkin käytti uutta, itse valmistamaansa valosapelia Jabban kätyreitä vastaan. Leia kuristi Jabban ja Luke tuhosi Jabban huvipurren. Hän lähti Dagobahiin takaisin Yodan oppiin, mutta Yoda oli liian vanha ja kuoli. Ennen kuolemaansa Yoda paljasti, että Darth Vader oli Luken isä. Obi-Wan Kenobin henki tuli Luken luokse ja kertoi, että keisari Palpatine käännytti Anakin Skywalkerin pimeälle puolelle ja hänestä tuli Darth Vader. Luke sai myös selville, että Leia oli hänen siskonsa.

Luke palasi Kapinaliiton laivaston luokse ja ilmoittautui Han Solon johtamaan kommandoryhmään, jonka tarkoitus oli tuhota Endorissa sijaitseva uuden Kuolemantähden suojakilpigeneraattori. Endorissa hän kuitenkin antautui keisarillisille joukoille ja joutui Darth Vaderin vangiksi. Vader vei Luken Kuolemantähdelle keisari Palpatinen luokse. Palpatine halusi, että Luke kääntyisi Voiman pimeälle puolelle ja tappaisi Vaderin. Vader taas halusi, että Luke kääntyisi pimeälle puolelle ja tappaisi keisarin, jonka jälkeen he voisivat hallita yhdessä galaksia.

Luke ja Vader joutuivat valosapelitaisteluun. Vader sai selville, että Leia oli hänen tytär, joten hän uhkasi käännyttää Leian pimeälle puolelle. Raivoissaan Luke kävi Vaderin kimppuun ja ajoi hänet Kuolemantähden reaktorikuilun yläpuolella olevalle sillalle. Hän katkaisi Vaderin käden, mutta ymmärsi, että hänestä oli tullut samanlainen kuin isästään. Keisari käski Lukea tappamaan Vaderin, mutta Luke kieltäytyi. Keisari raivostui ja päätti tappaa Luken pimeän puolen salamoilla. Vader ei voinut katsella poikansa kärsivän ja paiskasi keisarin reaktorikuiluun. Vader kuitenkin haavoittui kuolettavasti ja pyysi Lukea poistamaan kypäränsä, jotta voisi nähdä poikansa omilla silmillään. Luke otti kypärän pois ja näki isänsä kasvot. Tämän jälkeen Vader kuoli. Luke pakeni isänsä ruumis mukanaan Kuolemantähden räjähdystä Endoriin ja poltti sen, mitä hänen isästään oli vielä jäljellä. Juhlissa, jossa kapinalliset iloitsevat Imperiumin tuhoutumista, Luke näkee Anakinin, Obi-Wanin ja Yodan henget.

Myöhemmin, Expanded Universessä, Luke perusti Yavin 4 -kuuhun jediakatemian, jossa hän voisi kouluttaa jedejä suojelemaan Uutta tasavaltaa. Hän meni naimisiin Mara Jaden kanssa, ja he saivat pojan, jolle annettiin nimeksi Ben. Ei tiedetä, koska Luke kuoli, mutta hänen kuolemansa tapahtui 44-137 ABY. Ei tiedetä, mihin hän kuoli, mutta tiedetään, että hän näyttäytyi jälkeläiselleen Cade Skywalkerille, samalla tavalla kuin Obi-Wan Kenobi hänelle, muutama vuosi kuolemansa jälkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]