Luke Skywalker

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luke Skywalker
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota (1977)
Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Jedi
Näyttelijä(t) Mark Hamill (Episodit IV–VII)
Aidan Barton (Episodi III)

Luke Skywalker on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Hahmo esiintyi alkuperäisen Tähtien sota -trilogian päähenkilönä sekä hyvin lyhyesti esiosatrilogiassa, ja häntä esittää Mark Hamill. Luke Skywalker on tärkeä henkilö Kapinaliiton taistelussa Galaktista Imperiumia vastaan. Hän on Alderaanin prinsessa Leia Organan kaksoisveli, salakuljettaja Han Solon ystävä, jedimestari Obi-Wan ”Ben” Kenobin oppipoika sekä langenneen jedin Anakin Skylwakerin (Darth Vader) ja Naboon kuningatar/senaattori Padmé Amidalan poika. Star Wars Legends -jatkumo kuvailee hänet voimakkaana jedimestarina sekä myöhemmin uuden jediritarikunnan suurmestarina, Ben Skywalkerin isänä, Jacen Solon enona ja Cade Skywalkerin esi-isänä.

Vuonna 2008, Empire-lehti valitsi hahmon 54. suurimmaksi elokuvahahmoksi koskaan.[1] Fandomania.comin listalla 100 suurinta fiktiivistä hahmoa, Luke oli sijalla 14.[2] Hahmo tullaan näkemään elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, joka tulee saamaan ensi-iltansa 18. joulukuuta 2015.

Hahmon suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalkerin alkuperäinen nimi oli "Anakin Starkiller", ja hahmon ulkonäköä muutettiin useita kertoja. Yhdessä vaiheessa hahmon suunniteltiin olevan 60-vuotias harmaantunut sotasankari, myöhemmin jedimestari, ja naispuolinen.[3]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Luke on 19-vuotias poika, joka on tyytymätön yksitoikkoiseen elämäänsä kasteviljelmillä Owen-sedän ja Beru-tädin luona. Luke haluaisi matkustaa ympäri galaksia ja tulla pilotiksi, mutta hänen setänsä väittää tarvitsevansa yhä hänen apuaan viljelmillä. Myöhemmin he ostavat kaksi droidia: C-3PO:n ja R2-D2:n. Vietyään R2-D2:lta löytyneen viestin erakko Ben Kenobille, joka paljastaa oikeaksi nimekseen Obi-Wan, Luke saa tietää isänsä olleen jedi. Obi-Wan antaa Lukelle tämän isän vanhan valosapelin ja kertoo Darth Vaderin murhanneen Anakinin. Imperiumin iskujoukkojen surmattua hänen setänsä ja tätinsä, Luke lähtee Obi-Wanin mukaan Alderaaniin sekä oppimaan Voiman käyttöä.

Vasemmalta: Luke Skywalker, Leia Organa ja Han Solo Kuolemantähdellä.

Obi-Wan ja Luke värväävät salakuljettaja Han Solon ja Chewbaccan antamaan heille Millennium Falconilla kyydin Alderaaniin, mutta Imperiumin uusi superase, Kuolemantähti, oli kuitenkin ehtinyt tuhota planeetan. Luke, Han, Obi-Wan, Chewbacca ja droidit pelastavat prinsessa Leia Organan, mutta Obi-Wan uhraa itsensä auttaakseen muita pääsemään pakoon. Kapinaliiton tehdessä hyökkäys Kuolemantähdelle, Luke osallistuu taisteluun X-siipihävittäjällä muiden kapinallispilottien kanssa yrittivät hyökätä Imperiumin TIE-hävittäjiä vastaan. Obi-Wanin hengen opastamana Luke käyttää Voimaa hävittäjän tähtäysjärjestelmän sijaan ja laukaisee protonitorpedot Kuolemantähden ilmastointikuiluun, tuhoten avaruusaseman.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Luke on nyt Kapinaliiton luutnanttikomentaja ja johtaa omaa lentuettaan. Jääplaneetta Hothilla Luke joutui wampa-lumihirviön hyökkäyksen kohteeksi, mutta pakeni sen luolasta Voiman ja valosapelinsa avulla. Obi-Wan Kenobin henki käski häntä menemään Dagobah-planeetalle karkoitetun jedimestari Yodan oppiin. Han Solo pelasti Luken ja vei hänet kapinallisten tukikohtaan. Imperiumi sai selville tukikohdan sijainnin ja Luke johti kapinallisten lumikiitureita taistelussa Imperiumin AT-AT-sotakoneita vastaan. Hän jopa tuhosi yksin yhden AT-AT:n, mutta Kapinaliitto hävisi taistelun ja Luke erkani R2-D2:n kanssa joukosta sunnatakseen Dagobahiin. Siellä hän tapaa Yodan ja joutuu rankkaan koulutukseen, minkä kautta hänen kykynsä käyttää Voimaa kasvavat. Yoda kuitenkin varoittaa Voiman pimeästä puolesta, joka on houkutteleva ja voisi tehdä Lukesta pahan, jos tämä antaisi periksi vihalle.

Nähtyään näyn ystävistään vaarassa, hän keskeyttää koulutuksensa. Obi-Wanin hengen ja Yodan neuvojen vastaisesti, hän matkustaa planeetta Pilvikaupunkiin pelastamaan heidät. Hän kuitenkin joutui valosapelitaisteluun Darth Vaderia vastaan. Vader leikkasi Luken oikean käden, saaden tämän menettämään myös valosapelinsa. Hän paljasti olevansa tämän isä ja yritti käännyttää kauhistunutta Lukea Voiman pimeälle puolelle, mutta Luke päätti mieluummin kuolla ja heittäytyi reaktorikuiluun. Hän päätyy kuitenkin kaupungin alapuolelle ja Voiman kautta pyysi telepaattisesti Leiaa pelastamaan hänet. Leia pelasti Luken Millennium Falconin avulla ja vei hänet Kapinaliiton laivaston sairaala-alukselle, jossa hänen menettämänsä käden tilalle asennettiin keinotekoinen käsi.

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Luke on rakentanut uuden valosapelin. Hän auttaa Leiaa, droideja ja Lando Calrissiania pelastamaan Hanin gangsteri Jabba the Huttilta. Hän yritti neuvotella Jabban kanssa, mutta Jabba pudotti hänet luolaan rancor-hirviön ruuaksi. Luke kuitenkin tappoi rancorin, minkä johdosta Jabba päätti heittää Luken, karboniitistä vapautetun Hanin ja Chewbaccan sarlacc-hirviölle. R2-D2:n avulla Luke vapautti itsensä, pelasti ystävänsä ja tuhosi Jabban huvipurren.

Hän palasi Dagobahiin, missä kuolemaa tekevä Yoda vahvisti Darth Vaderin Luken isäksi ja Obi-Wanin henki paljasti Lukella olevan kaksoissisko, jonka Luke itse tajuaa olevan Leia. Yoda sanoi ennen kuolemaansa, ettei Luke tarvitse enää koulutusta, mutta ei ole todellinen jedi, ellei kohtaa isäänsä. Obi-Wan uskoo, että Vader oli tuhottava Imperiumin mukana, mutta Luke uskoi isässään olevan vielä hyvää ja aikoo käännyttää hänet takaisin valoisalle puolelle.

Luke palasi Endorissa sijaitsevan Kapinaliiton laivaston luokse ja ilmoittautui kommandoryhmään, jonka tarkoitus oli tuhota toisen Kuolemantähden suojakilpigeneraattori. Hän kuitenkin antautui Vaderille, joka vei Luken Kuolemantähdelle keisari Palpatinen luokse. Palpatine yritti ensin käännyttää Luken Voiman pimeälle puolelle ja sitten yritti houkutella tätä tappamaan hänet. Luke tarttuu valosapeliinsa, mutta Vader estää Palpatinen tappamisen, ja he joutuvat taisteluun. Luke yrittää pitää tunteensa hallinnassa, mutta Vader saa selville, että Leia oli hänen tytär, joten hän uhkasi käännyttää Leian pimeälle puolelle. Raivoissaan Luke kävi Vaderin kimppuun ja katkaisi tämän käden. Keisari käski Lukea tappamaan Vaderin, mutta Luke tulee järkiinsä ja kieltäytyy, julistaen olevansa jedi.

Keisari raivostui ja päätti tappaa Luken voimasalamoilla. Kun Luke yritti pyytää isänsä apua, Vader kääntyy takaisin Anakin Skywalkeriksi ja paiskaa entisen mestarinsa reaktorikuiluun, mutta haavoittuu kuolettavasti keisarin salamoiden vaikutuksesta. Kapinaliiton suunnatessa Kuolemantähden pääreaktoriin, Luke poistaa Anakinin kypärän, jotta hänen isänsä voisi nähdä hänet omilla silmillään. Ennen kuolemaansa Anakin myöntää Luken olleen oikeassa, kun näki hänessä hyvyyttä. Endorissa Luke polttaa jedien perinteiden mukaisesti isänsä ruumiin ja haarniskan. Kapinallisten juhliessa voittoaan Endroissa, Luke näkee Obi-Wanin, Yodan ja Anakinin hymyilevät henget.[4]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa, Padmé Amidala odotti Anakin Skywalkerin lapsia Kloonisotien lopussa. Elokuvan lopussa Padmé synnyttää Polis Massan sairaalassa kaksoset Luken ja Leian. Padmé kuolee synnytyksen jälkeen, ja Luke viedään aavikkoplaneetta Tatooinelle Owen ja Beru Larsin luokse, piiloon keisari Palptinelta. Obi-Wan Kenobi pitää Lukea silmällä tämän varhaisina vuosina.[5]

Jatkotrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Hamill palaa rooliinsa Luke Skywalkerina elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jatkotrilogian ensimmäisessä osassa, joka saa ensi-iltansa 18. joulukuuta 2015. The Force Awakens sijoittuu 30 vuotta Jedin paluun jälkeen, Hamillin esittäessä Skywalkerin vanhempaa versiota. Tuntemattomista syistä, Luke ei ole esiintynyt yhdessäkään elokuvan trailerissa tai julisteessa. Han Soloa näyttelevän Harrison Fordin mukaan siihen on erittäin hyvä syy, eivätkä fanit tule pettymään.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Expanded Universen tarinoissa Luke perusti Yavin-kaasuplaneetan neljänteen kuuhun jediakatemian, jossa hän voisi kouluttaa jedejä suojelemaan Uutta tasavaltaa. Hän meni naimisiin Mara Jaden kanssa, ja he saivat pojan, jolle annettiin nimeksi Ben. Ei tiedetä, koska Luke kuoli, mutta hänen kuolemansa tapahtui 44-137 ABY. Ei tiedetä, mihin hän kuoli, mutta tiedetään, että hän näyttäytyi jälkeläiselleen Cade Skywalkerille, samalla tavalla kuin Obi-Wan Kenobi hänelle, muutama vuosi kuolemansa jälkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Empire's The 100 Greatest Movie Characters Empire. (englanniksi)
  2. The 100 Greatest Fictional Characters Fandomania.com. (englanniksi)
  3. Star Wars Databank: Skywalker, Luke StarWars.com. Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  4. Jedin paluu
  5. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]