Coruscant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coruscant
Alue Galaksin keskusmaailmat
Sektori Coruscantin sektori
Aurinkokunta Coruscantin aurinkokunta
Vuoden pituus 365 standardipäivää
Vuorokauden pituus 24 standardituntia
Aurinkoja 1
Kuita 4
halkaisija 12 240 km
Väkiluku noin 1 biljoonaa
Nähtävyyksiä Jeditemppeli, Keisarillinen palatsi, Manarai-vuoret, Senaatin rakennus
Liittoumat Kaanon ja Legends:
Galaktinen tasavalta, Galaktinen Imperiumi, Uusi tasavalta
Vain Legends:
yuuzhan vong, Galaktinen Liittouma

Coruscant on fiktiivinen planeetta George Lucasin Tähtien sota -elokuvasarjassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Erityispiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscant sijaitsi Coruscantin sektorissa lähellä galaksin keskustaa. Planeetan pinta oli kokonaan kilometrien korkuisten pilvenpiirtäjien ja muiden rakennusten peitossa[1]. Ainoa koskematon maa-alue oli Manarai-vuorten kaksoishuiput, jotka sijaitsivat lähellä keisarillista palatsia. Vuoret olivat suosittu turistikohde, ja niiden lähellä sijaitsi useita ravintoloita turisteja varten. Coruscantin valtameret oli imetty kuiviin, ja niiden vesimassoja pidettiin maanalaisissa luolissa sijaitsevissa suurissa säiliöissä. Planeetan napajäätiköihin oli asennettu valtavia putkia, jotka pumppasivat vettä Coruscantin asukkaiden tarpeisiin.

Coruscantin planeetan laajuinen kaupunki, oli nimeltään Galaktinen Kaupunki. Kaupunki oli jaettu tuhansiin sektoreihin. Suurin osa planeetan asukkaista asui kaupungin rikkaissa yläkerroksissa, mutta köyhälistö ja rikolliset elivät pimeissä ja likaisissa alakerroksissa. Galaktisen kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä olivat senaatintalo, ylikanslerin toimisto, jeditemppeli ja keisarillinen palatsi.

Coruscantissa yksi vuorokausi kesti 24 tuntia, ja planeetan vuodessa oli 368 vuorokautta. Galaktinen standardikalenteri kehitettiin seuraamaan Coruscantin vuotta. Coruscantilla oli neljä kuuta. Planeetalla asui noin biljoona asukasta. Coruscant oli galaksin pääkaupunki, ja sen hyperavaruuskoordinaatit olivat 0-0-0.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscant-planeetan alkuperäisiin asukkaisiin kuuluivat rauhanomaiset zhellit, jotka alisti valtansa alle sotaisa taung-rotu. Zhellit ja taungit kuolivat sukupuuttoon tuntemattoman luonnonkatastrofin seurauksena tuhansia vuosia ennen Galaktisen tasavallan syntyä. Useimpien arkeologien mukaan ihmiset luultavasti kehittyivät Coruscant-planeetalla. Planeetta oli ollut rakennusten peitossa jo noin 100 000 vuotta ennen Yavinin taistelua.

Suuren hyperavaruussodan aikana Naga Sadowin johtama sith-laivasto hyökkäsi Coruscantille. Jediritari Memit Nadallin johtamat sotajoukot puolustivat Coruscantia, ja lopulta sithien avaruuslaivasto joutui vetäytymään.

Suuren sith-sodan aikana pimeälle puolelle kääntynyt jedi Ulic Qel-Droma valloitti Coruscant-planeetan, mutta jedi-ritareista koostuva iskujoukko kaappasi Droman. Coruscant-planeetta päätyi takaisin Galaktisen Tasavallan haltuun, ja Droma joutui oikeudenkäyntiin. Sithlordi Exar Kun tappoi jedi-mestarinsa Vodo Siosk-Baasin ja pakeni Ulic Qel-Droman kanssa Coruscant-planeetalta.

Kloonisodan aikana Coruscant joutui useiden Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation järjestämien salamurhien ja terroristi-iskujen kohteeksi. Iskujen uhreihin kuului entinen ylikansleri Finis Valorum. Ylikansleri Palpatine kiristi planeetan turvatoimia, ja kokonaisista kaupunkialueista tehtiin kloonisotilaiden tukikohtia. Sodan loppupuolella kreivi Dooku ja kenraali Grievous hyökkäsivät Coruscantille. Grievous kaappasi Palpatinen, mutta Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker pelastivat ylikanslerin separatistien lippulaivasta Näkymättömästä kädestä. Näkymätön käsi putosi Coruscantin pinnalle ja suurin osa separatistilaivastosta tuhoutui.

Palpatinen järjestämät jedivainot alkoivat Darth Vaderin johtamasta hyökkäyksestä jeditemppeliin. Vader ja eliittikloonisotilaista koostuva 501:s legioona tappoivat kaikki temppelissä olleet jedit. Temppeli syttyi liekkeihin, ja sen rauniot säilyivät hylättyinä ja autioina vielä Palpatinen kuoltua Endorin taistelussa.

Galaktisen Imperiumin aikana Coruscant nimettiin "Keisarilliseksi keskukseksi". Keisari Palpatine vaihtoi hallintorakennuksensa ylikanslerin toimistosta vanhan Tasavallan aikaiseen presidentinpalatsiin, joka rakennettiin uudelleen keisarilliseksi palatsiksi. Palatsista tuli keisarin asunto ja Coruscantin suurin rakennus. Palpatine asensi tuhansia turvajärjestelmiä Coruscantille, ja valtavia suojakilpigeneraattoreja rakennettiin suojelemaan planeettaa. Imperiumi syrji avaruusolentoja, joten muukalaisrotujen edustajat pakotettiin asumaan köyhälistökortteleissa.

Palpatinen kuoltua keisarilliset sotalordit, kuten Sate Pestage ja Ysanne Isard, hallitsivat Coruscantia. Uusi tasavalta kaappasi Coruscantin, mutta Isard yritti tappaa planeetan muukalaisväestön krytos-viruksella. Tasavalta tuhosi viruksen ja Isard pakeni supertähtituhooja Lusankyalla. Lusankyan suorittama kiertoratapommitus tuhosi useita rakennuksia ja tappoi miljoonia, ennen kuin alus pakeni Coruscantin aurinkokunnasta.

Uusi tasavalta yritti korjata Ysanne Isardin aiheuttamat tuhot, mutta suuramiraali Thrawn pommitti Coruscantia asteroideilla. Thrawnin suunnitelma valloittaa Coruscant kuitenkin epäonnistui, ja hän kuoli pian Bilbringin taistelussa.

Keisarilliset sotalordit onnistuivat valloittamaan Coruscantin, mutta alkoivat taistella toisiaan vastaan. Sotalordien sisällissodan aikana Coruscant vaurioitui pahasti. Puolet keisarillisesta palatsista tuhoutui, suurin osa rakennuksista sortui raunioiksi ja miljardit asukkaat menettivät henkensä. Tuhansien avaruusaluksien hylyt jäivät Coruscantin kiertoradalle.

Uusi tasavalta valloitti Coruscantin takaisin itselleen ja päätti palauttaa planeetan entiseen loistoonsa. Keisarillinen palatsi jälleenrakennettiin, uusia rakennuksia pystytettiin ja miljardeja asukkaita muutti muilta planeetoilta asumaan Coruscantissa. Vanha senaatintalo otettiin uudelleen käyttöön, ja kiertoradalla sijaitsevat avaruusalusten hylyt tuhottiin. Amiraali Daala yritti tuhota Coruscantin pudottamalla tähtituhooja Basiliskin planeetan pinnalle, mutta suunnitelma epäonnistui Kyp Durronin ansiosta.

Yuuzhan vong -invaasion aikana Coruscant joutui yuuzhan vongien hyökkäyksen kohteeksi. Planeetan puolustusjärjestelmät tuhoutuivat taistelun aikana. Yuuzhan vongit valloittivat Coruscantin, ja planeetta nimettiin "Yuuzhan'tariksi". Coruscantin rakennukset tuhottiin, ja planeetan pinta muutettiin viidakoksi. Yksi Coruscantin kuista tuhottiin, ja siitä tehtiin "Silta"-niminen asteroidivyöhyke.

Uusi tasavalta hyökkäsi Yuuzhan'tarille, ja valloitti planeetan pitkän taistelun päätteeksi. Yuuzhan vongit antautuivat, ja tasavalta päätti rakentaa jälleen koko Coruscantin. Yuuzhan vongien avulla Coruscantin jälleenrakentaminen onnistuttiin aloittamaan, ja planeetalle rakennettiin suuri puisto symboloimaan tasavallan ja yuuzhan vongien rauhansopimusta.

Uusi tasavalta päätti siirtää pääkaupunkinsa Denon-planeetalle, kunnes Coruscantin jälleenrakentaminen olisi valmis.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscant pohjautui George Lucasin suosikkikirjailijoihin kuuluneen Isaac Asimovin Säätiö ja Imperiumi-sarjassa esiintyneeseen Trantor-kaupunkiplaneetaan, ja eräs planeetan nimiehdotuksista olikin Trantor-nimeen viittaava "Jhantor". Coruscantin piti esiintyä jo ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa, ja planeetan nimen piti olla "Alderaan". Elokuvan budjetti ei kuitenkaan sallinut Imperiumin pääkaupungin näyttämistä, ja suurin osa Alderaanille tarkoitetuista toimintakohtauksista sijoitettiin Kuolemantähdelle. Alderaanista tuli prinsessa Leian kotiplaneetan nimi.

Jedin paluun varhaisissa käsikirjoitusversioissa esiintyi Imperiumin pääkaupunkiplaneetta nimellä "Had Abbadon". Planeetan laajuisen kaupungin toteuttaminen olisi kuitenkin ollut silloisilla erikoistehosteilla mahdotonta, ja Had Abbadon korvattiin toisella Kuolemantähdellä.

Coruscant nähtiin itse asiassa ensimmäisen kerran Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa. "Coruscant"-nimi esiintyi ensimmäistä kertaa Timothy Zahnin kirjassa Imperiumin perillinen. Elokuvissa Coruscant nähtiin vuonna 1997 ilmestyneessä Jedin paluun erikoisversiossa, mutta varsinaisesti vasta Pimeässä uhassa. Jedin paluun DVD-versiossa voi nähdä jeditemppelin ja senaatintalon Coruscantissa.

Eräiden 1990-luvun alussa esiintyneiden Tähtien sota -kirjojen esittämät näkemykset Coruscantista olivat ristiriidassa elokuvissa nähdyn Coruscantin kanssa. Esimerkkinä Black Fleet Crisis -kirjasarja väitti, että Coruscant koostui kahdesta mantereesta, joiden välissä oli trooppisten saarten täyttämä valtameri.

Coruscantin joutuminen yuuzhan vongien haltuun tapahtui New Jedi Order -kirjasarjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coruscant starwars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]