Maz Kanata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maz Kanata
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Näyttelijä:
Lupita Nyong’o (liikkeenkaappaus, Episodit VII–IX)
Ääninäyttelijä:
Lupita Nyong’o (Episodit VII–IX, Forces of Destiny)
Grey Griffin (Star Wars: Battlefront II (2017))
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Henkilötiedot
Ammatti
  • Piraatti ja salakuljettaja (ennen)
  • Tavernanpitäjä
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Takodana
Suhteet

Maz Kanata on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -universumissa. Hän teki ensiesiintymisensä vuonna 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa hahmo oli luotu tietokonegrafiikan ja liikkeenkappauksen avulla. Hahmoa esittää Lupita Nyong’o. Maz Kanata on naispuolinen piraatti, joka on yli 1000 vuotta vanha ja hän omistaa linnan metsäplaneetta Takodanalla.[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Force Awakens Han Solo käy vierailemassa Maz Kanatan linnassa Chewbaccan, Reyn, Finnin ja BB-8:n kanssa. Han kertoo Kanatalle, että droidilla on kartta, joka johdattaisi Luke Skywalkerin olinpaikkaan ja se pitäisi viedä Leia Organan luokse. Kanata kuitenkin kieltäytyy ja sanoo, että Hanin itse pitäisi palata Leian luokse. Rey löytää linnan kellarista valosapelia ja näkee karmittavan näyn, jonka jälkeen hän kysyy Kanatalta mikä se oli. Kanata kertoo että valosapeli kuului Luke Skywalkerille ja hänen isälleen, Anakinille, ja se kutsuu nyt häntä. Rey ei kuitenkaan halua olla tekemisissä enää Voiman kanssa. Hän antaa valosapelin Finnille, toivoen tämän varmistavan, että Rey saa sen. Kun Ensimmäinen ritarikunta hyökkäsi hänen linnaan, Kanata neuvoo Finniä käyttämään sapelia aseenan iskusotilaita vastaan.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Last Jedi Maz Kanata esiintyy elokuvassa hologrammina, jossa hänen nähtiin olevan keskellä tulitaistelua. Hän ehti kuitenkin opastaa Finniä, Poe Dameronia ja Rose Ticoa löytämään mestarikoodinmurtajan Canto Bightista auttamaan Ensimmäisen ritarikunnan jäljittimisen deaktivoimisessa.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Rise of Skywalker Kanata oli virallisesti liittynyt Vastarintaan heidän uudessa tukikohdassaan Ajan Klossilla ja kehotti selvittämään Exegolin olinpaikan, jotta kuolleeksi luultu Palpatine voitaisiin pysäyttää. Kun Leia tunsi Reyn ja hänen poikansa Kylo Renin taistelevan toisiaan vastaan Kef Birin merikuussa, Kanata huomasi Leian heikkenevän terveyden ja sanoi R2-D2:lle kuinka Leian ainoa tapa pelastaa poikansa pimeältä puolelta oli viimeisetkin jäljellä olevat voimansa. Kun Leia kuoli, Kanata kokoontui yhdessä muiden Vastarinnan jäsenten kanssa suremaan häntä ja sanoi hänelle hyvästit. Kun Vastarinta lähti Exegolille taisteluun Viimeistä ritarikuntaa vastaan, Kanata jäi vahtimaan Leian ruumista. Kun Leian ruumis katosi ja yhtyi Voimaan kun äskettäin kuollut Ben Solo teki saman Exegolilla, Kanata hymyili, tietäen Leian saavuttaneen vihdoin rauhan. Taistelun voiton jälkeen Vastarinta palasi takaisin ja Kanata antoi Chewbaccalle Hanille kuuluneen urheuden mitalin, jota Leia oli pitänyt käsissään ennen kuolemaansa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maz Kanata on pelattava hahmo Lego Star Wars: The Force Awakensissä ja hän esiintyy Star Wars: Battlefront II:n tarinatilassa, jossa hän auttaa Han Soloa löytämään hänen etsimää henkilöä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars: The Force Awakens: J.J. Abrams reveals backstory of alien Maz Kanata Entertainment Weekly. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]