Galaktinen Imperiumi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tähtien Sota -elokuvien Imperiumia. Myös Isaac Asimovin Säätiö-kirjasarjassa on Galaktinen Imperiumi.
Galaktisen Imperiumin tunnus

Galaktinen Imperiumi (engl. Galactic Empire) on fiktiivinen hallitus George Lucasin ohjaamassa Tähtien sota -elokuvasarjassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Imperiumi syntyi Galaktisen tasavallan ja Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation välillä käymien kloonisotien tuloksena. Ylikansleri Palpatine, todellisuudessa sodan aloittanut sithlordi Darth Sidious, päätti toteuttaa sithien tavoitteet galaksin valloittamiseksi ja jediritarikunnan tuhoamiseksi. Konfederaation antauduttua hän julisti sodan päättyneen ja teki tasavallasta ensimmäisen galaktisen imperiumin ja julisti itsensä sen keisariksi. Palpatine myös julisti jedit valtion vihollisiksi ja aloitti "suuren jedipuhdistuksen", jota johti hänen sith-oppipoikansa Darth Vader. Suurin osa galaksin kansalaisista alkujaan kannatti keisarikuntaa, sillä he uskoivat sen voivan palauttaa rauhan ja järjestyksen galaksiin. Palpatine kuitenkin alisti galaksin hirmuvallan alaisuuteen. Tasavallalle poliittiset toisinajattelijat vangittiin tai teloitettiin, ja imperiumia vastustaneita ryhmittymiä ja kansoja orjuutettiin tai jopa tuhottiin.

Kolme merkittävintä Imperiumia vastustanutta senaattoria, Alderaanin Bail Organa, Chandrilan Mon Mothma ja Corellian Garm Bel-Iblis perustivat keisarillisia vastustavan vastarintaliikkeen, joka nimettiin Kapinaliitoksi. Kapinalliset olivat alusta alkaen alivoimaisia Imperiumin sotajoukkoja vastaan. Samaan aikaan Palpatine hyväksyi suurmoffi Tarkinin suunnitteleman "Tarkinin opin", jonka mukaan keisarikunnan pitäisi hallita galaksia pelon avulla ja rakentaa voimakkaita superaseita. Niinpä Imperiumi alkoi rakentaa Kuolemantähteä, pienen kuun kokoista avaruusasemaa, jonka tulivoima riittäisi kokonaisen planeetan tuhoamiseen. Hieman ennen Yavinin taistelua Palpatine lakkautti korruptoituneen keisarillisen senaatin "poikkeustilan ajaksi" ja antoi kaiken paikallisen vallan keisarillisille sektorikuvernööreille, moffeille. Valmistuttuaan Kuolemantähti tuhosi Alderaanin ja tappoi samalla miljardeja viattomia. Yavinin taistelussa Kapinaliitto kuitenkin onnistui räjäyttämään Kuolemantähden, jolloin keisarilliset johtajat ymmärsivät kapinallisten olevan uhka Imperiumille.

Keisari Palpatine julisti sotatilan ja nimesi Darth Vaderin johtamaan keisarillista laivastoa, jonka tehtävänä oli nyt tuhota Kapinaliiton tukikohdat ja joukot. Hothin taistelussa Imperiumi aiheutti suuria tappioita kapinallisille tuhoamalla Kapinaliiton päämajan. Kapinalliset hajaantuivat ympäri galaksia, ja Imperiumi alkoi rakentaa uutta, paljon suurempaa ja tulivoimaisempaa Kuolemantähteä. Kapinaliitto sai tietää taisteluaseman rakennustöistä, ja tuhosi sen Endorin taistelun päätteeksi. Taistelun aikana sekä keisari Palpatine että lordi Vader saivat surmansa, ja Kapinaliitto koki merkittävän voiton taistelussa Imperiumia vastaan. Keisarin kuoltua Imperiumin jäsenplaneetoilla, jopa pääkaupungissa Coruscantissa, puhkesi mellakoita ja keisarikunnan sortumista juhlistavia paraateja. Suurvisiiri Sate Pestage julistautui keisariksi ja Imperiumin nimelliseksi johtajaksi, mutta useimmat korkea-arvoisista keisarillisista upseereista ryhtyivät sotalordeiksi ja alkoivat rakentaa omia valtakuntiaan. Ilman vahvaa johtaja Imperiumi vajosi anarkiaan ja kaaokseen, ja Ysanne Isard anasti Sate Pestagelta keisarin arvonimen.

Kapinaliitto, joka oli julistautunut Uudeksi tasavallaksi, alkoi valloittaa Imperiumin jäsenplaneettoja yksi toisensa jälkeen. Lopulta kapinalliset valloittivat Coruscantin, ja Imperiumin sotavoimat pakenivat planeetalta. Uusi tasavalta kuitenkin joutui seuraavan vuosikymmenen aikana useiden keisarillisten sotalordien hyökkäyksien kohteeksi, muun muassa suurmoffi Bertroff Hissan, suuramiraali Thrawnin ja amiraali Daalan. Eräässä vaiheessa jopa keisari Palpatine palasi kloonina, mutta hänet kukistettiin lopullisesti. Miltei kaksikymmentä vuotta Endorin taistelun jälkeen suuramiraali Gilad Pellaeonin johtamat Imperiumin rippeet solmivat rauhansopimuksen Uuden tasavallan kanssa.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen Imperiumin hallinto perustui diktatuuriin ja totalitarismiin. Imperiumia hallitsi diktaattorin valtuuksin keisari Palpatine. Hänellä oli ylin määräysvalta koko Imperiumissa. Keisarillisen avaruuslaivaston ylikomentaja, armeijan toimeenpanija oli lordi Darth Vader, joka oli korkea-arvoisin henkilö Imperiumissa keisarin jälkeen. Palpatinen ja Darth Vaderin jälkeen vaikutusvaltaisin henkilö oli suurvisiiri Sate Pestage, joka johti keisarin neuvonantajaneuvostoa. Neuvoston jäsenet olivat erittäin vaikutusvaltaisia, ja heistä tunnetuimpia olivat Sim Aloo, Ars Dangor, Kren Blista-Vanee sekä Janus Greejatus. Tasavallan aikainen Galaktinen senaatti oli olemassa vielä vuosikausia imperiumin perustamisen jälkeen, mutta käytännössä sillä ei ollut minkäänlaista valtaa ja Palpatine lakkautti sen hieman ennen Yavinin taistelua. Imperiumi oli jaettu sektoreihin, joita valvomaan oli asetettu keisarikunnalle uskollisia kuvernöörejä, joita kutsuttiin moffeiksi. Näistä merkittävin oli ensimmäisen Kuolemantähden komentajana tunnettu suurmoffi Wilhuff Tarkin, joka kehitti niin sanotun "Tarkinin opin", jota käytettiin Imperiumin hallintojärjestelmän luomisessa.

Imperiumi syrji rasistisesti avaruusolentoja. Useimmat merkittävimmistä keisarillisista johtajista, kuten suurvisiiri Sate Pestage, neuvonantaja Crueya Vandron ja suuramiraali Ishin-Il-Raz, uskoivat avaruusolentojen olevan ihmisiä alempiarvoisia. Lukemattomia muukalaisrotuja, muiden muassa wookieet ja mon calamarit, orjuutettiin ja pakotettiin työskentelemään esimerkiksi alkuperäisen Kuolemantähden rakentajina. Itse keisari Palpatinen ei uskota inhonneen avaruusolentoja, sillä hänen hoviinsa kuului Imperiumin alkuvaiheessa Mas Ameddan ja Sly Mooren kaltaisia muukalaisia. Muutamat tunnetuista keisarillisista johtajista, kuten suuramiraali Thrawn ja suurmoffi Bertroff Hissa, olivat avaruusolentoja. Imperiumia palvelleet avaruusolennot kuitenkin muistuttivat ulkonäöltään suuresti ihmisiä.

Keisari Palpatinen kuoltua Imperiumi alkoi nopeasti rappioitua, sillä Darth Vader, keisarin luonnollinen seuraaja sithin mustana valtiaana oli myös kuollut. Useimmat keisarillisista johtajista ryhtyivät sotalordeiksi ja ryhtyivät taistelemaan keskenään Imperiumin hallinnasta. Eräät sotalordit, kuten Sate Pestage ja Ysanne Isard, julistautuivat jopa keisareiksi. Keisarilliset kuvernöörit perustivat neuvostoja hallitsemaan Imperiumin rippeitä, mutta niillä ei ollut todellista valtaa keisarikunnassa. Uuden tasavallan olikin helppo valloittaa sekasortoon ajautuneet Imperiumin jäsenplaneetat.

Sotavoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumilla oli sotilaallisesti galaksin historian voimakkain hallitus. Keisarikunnan avaruusalusten ja sotakoneiden kaksi merkittävintä suurinta valmistajaa olivat Kuatin avaruustelakat ja Sienarin laivastojärjestelmät.

Keisarilliseen avaruuslaivastoon kuului satoja miljoonia taisteluristeilijöitä ja kymmeniä miljardeja tähtihävittäjiä. Sen tarkoituksena oli suojella keisarikunnan kansalaisia avaruusrosvojen, salakuljettajien ja kapinallisten hyökkäyksiltä. Laivaston tunnetuimmat alukset olivat kiilamaiset Keisari-luokan tähtihävittäjät ja ketterät TIE-hävittäjät. Laivastoon kuului myös TIE Interceptor- TIE bomber- ja monia muitta hävittäjiä. Laivasto oli jaettu tuhansiin sektorilaivueisiin, joihin kuului vähintään neljäkymmentäneljä Keisari-luokan tähtihävittäjää, kymmeniä kuljetusaluksia ja satoja TIE-hävittäjiä. Tunnetuimpia laivueita oli Darth Vaderin henkilökohtainen laivasto, jonka lippulaivana toimi pelätty supertähtihävittäjä Executor, joka oli samalla koko keisarillisen laivaston lippulaiva. Laivasto kykeni myös kuljettamaan sotajoukkoja ympäri galaksia ja antamaan näille planeetan kiertoradalta tulitukea.

Keisarilliseen armeijaan kuului jopa miljardeja sotilaita. Armeijan tarkoituksena oli miehittää varuskuntia ja tukikohtia sekä ylläpitää planeettoja keisarillisen käskyvallan alaisuudessa. Armeijan pelätyimpiä sotilaita olivat valkohaarniskaiset iskujoukot (Imperial Stormtroopers), joita lähetettiin planeetoille tukahduttamaan keisarillisia vastustavat vastarintataistelijat. Sotilaiden lisäksi armeijaan kuului useita erilaisia sotakoneita, joista tunnetuimpia olivat raskaasti panssaroidut AT-AT-kävelijät ja tiedustelua varten tarkoitetut AT-ST-kävelijät sekä nopeat tiedustelukiiturit.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Merkittävimpiä keisarillisia johtajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Palpatine — Imperiumin perustaja, sith-lordi ja galaktinen keisari
 • Darth Vader — sith-lordi ja keisarillisen avaruuslaivaston ylikomentaja
 • Wilhuff Tarkin — suurmoffi ja "Tarkinin opin" kehittäjä
 • Sim Aloo — keisarin neuvonantaja
 • Martio Batch — suuramiraali
 • Kren Blista-Vanee — keisarin neuvonantaja
 • Ars Dangor — keisarin neuvonantaja
 • Nial Declann — suuramiraali
 • Janus Greejatus — keisarin neuvonantaja
 • Josef Grunger — suuramiraali
 • Ysanne Isard — keisarillisen tiedustelupalvelun johtaja
 • Sate Pestage — suurvisiiri
 • Danetta Pitta — suuramiraali
 • Ishin-Il-Raz — suuramiraali
 • Peccati Syn — suuramiraali
 • Miltin Takel — suuramiraali
 • Osvald Teshik — suuramiraali
 • Rufaan Tigellinus — suuramiraali
 • Thrawn — suuramiraali
 • Crueya Vandron — keisarin neuvonantaja
 • Demetrius Zaarin — suuramiraali
 • Zsijn — sotalordi
 • Moff Darcc Kashyyykin sotalordi

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]