Ensimmäinen ritarikunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen ritarikunta

Emblem of the First Order.svg
Ensimmäisen ritarikunnan tunnus

Flag of the First Order.svg

Valtiomuoto Sotilasdiktatuuri
Yksinvaltias Snoke (34 ABY asti)
Kylo Ren
Viralliset kielet Galaktinen peruskieli
Edeltäjä(t) Galaktinen Imperiumi

Ensimmäinen ritarikunta (engl. First Order) on kuvitteellinen sotilasvalta Tähtien sota -elokuvasarjassa. Se teki ensiesiintymisensä elokuvassa Star Wars: The Force Awakens (2015). Järjestö muodostui salaa seuraavien 30 vuoden aikana Jedin paluun (1983) tapahtumien jälkeen. The Force Awakensissa järjestö alkoi toteuttaa suunnitelmaansa syrjäyttää Uusi tasavalta ja saada koko galaksi hallintaansa. Heihin kuuluu myös Kylo Renin muodostama Voiman pimeää puolta palvova ryhmä nimeltä Ren-ritarit (engl. Knights of Ren).

The Force Awakensin ohjaajan ja käsikirjoittajan J. J. Abramsin mukaan järjestö perustuu ODESSA-järjestöä koskevaan teoriaan, jossa SS:n upseereiden väitettiin paenneen toisen maailmansodan jälkeen Argentiinaan.[1]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Galaktinen Imperiumi kukistettiin elokuvassa Jedin paluu (1983), Uusi tasavalta laati tiukat aseistariisuntasopimukset ja vaati raskaita sotakorvauksia.[2] Mutta jotkut Imperiumin entisistä johtajista ja teknologian asiantuntijoista yhdistivät salaa voimansa galaksin tuntemattomilla lohkoilla suunnitellakseen vallan anastamista takaisin itselleen.[2] Tästä liikkeestä muodostui Ensimmäinen ritarikunta, ja Leia Organa muodosti 26 vuotta Endorin taistelun jälkeen heidän vastustamisekseen Vastarinnan, jota hallitseva Uusi tasavalta epävirallisesti tuki. Vastarinnan jäseniin kuului entisiä Kapinaliiton jäseniä kuten amiraali Gial Ackbar ja Nien Nunb, joilla oli ollut merkittävä rooli Imperiumin syrjäyttämisessä vuosikymmeniä sitten.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Ensimmäistä ritarikuntaa johtaa salaperäinen hahmo nimeltä Snoke, joka on omaksunut yksinvaltiaan aseman.[2] Imperiumin tavoin ritarikunnan joukkoihin kuului iskujoukkoja, jotka käyttivät aseinaan liekinheittimiä, kevyitä tykistöjärjestelmiä ja mellakanhallintaan käytettäviä aseita. Ritarikunta käytti myös normaaleja ja erikoisvalmisteisia TIE-hävittäjiä, sekä uuden luokan tähtihävittäjiä. Sen päällimmäisenä sotilastukikohtana toimi Tähdentappajatukikohta (engl. Starkiller Base), linnoitukseksi muutettu jääplaneetta, joka oli varustettu aurinkoja voimanlähteeksi imevällä superaseella ja jolla kykeni etäältä tuhoamaan kokonaisia aurinkokuntia.[3] Tukikohdan komentajana toimi kenraali Armitage Hux, ritarikunnalle omistautunut nuori ja armoton upseeri.[4]

Snoke on vahva Voiman pimeän puolen käyttäjä, ja käännytti puolelleen, Ben Solon, Han Solon ja Leia Organan pojan, sekä jediritari Luke Skywalkerin sisarenpojan ja entisen oppilaan. Ben peitti kasvonsa naamiolla ja otti käyttöön nimen Kylo Ren, minkä jälkeen hänestä tuli yksi Snoken henkilökohtaisista agenteista, niin kuin hänen isoisänsä Darth Vader oli henkilökohtaisesti palvellut keisari Palpatinea Imperiumin päivinä vuosikymmeniä aiemmin. Kylon on mainittu myös johtavan Ren-ritareiksi kutsuttua ryhmää. Sen jäsenet käyttävät nimiensä lopussa sanaa ”Ren”, aivan kuten sithit käyttivät nimiensä alussa sanaa ”Darth”.[5][6] Kylo ja Hux kilpailevat jatkuvasti Snoken kunnioituksen saamisesta,[7] ja komentotriumviraatin kolmas jäsen on kapteeni Phasma, ritarikunnan iskujoukkojen komentaja.[8]

Tuhotakseen Vastarinnan, Ensimmäinen ritarikunta käyttää Tähdentappajatukikohdan superasetta lamannuttaakseen Uuden tasavallan tuhoamalla sen nykyisen pääplaneetta Hosnian Primen, neljä muuta saman aurinkokunnan taivaankappaletta sekä Tasavallan tähtilaivaston. Sillä välin Kylon tehtävä oli etsiä Luke, joka oli kadonnut vuosia aiemmin. Snoke pelkäsi, että jedit voisivat palata uudelleen, mikäli Skywalkerin sallittiin elää. Rey onnistuu Luken jäljittämisessä, kun taas Vastarinnan yllätyshyökkäys tuhoaa Tähdentappajatukikohdan, juuri kun se oli aikeissa tuhota Vastarinnan tukikohtana toimivan planeetta D’Qarin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dyer, James: JJ Abrams Spills Details On Kylo Ren Empire. 25.8.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  2. a b c Databank: The First Order StarWars.com. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  3. Keyes, Rob: Star Wars 7: The First Order’s Superweapon Eclipses The Death Stars Screen Rant. 4.9.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  4. Databank: General Hux StarWars.com. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  5. ‘Star Wars: The Force Awakens’ Villain Belongs to the ‘Knights of Ren’ Screen Rant. 12.8.2015. Viitattu 26.12.2015. (englanniksi)
  6. Schaefer, Sandy: Star Wars 7: Kylo Ren & The First Order Explained Screen Rant. 25.8.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  7. 14 things Star Wars fans will love about The Force Awakens The Daily Telegraph. 17.12.2015. Viitattu 10.1.2016. (englanniksi)
  8. Databank: Captain Phasma StarWars.com. Viitattu 10.1.2016. (englanniksi)