Lando Calrissian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lando Calrissian
Luoja(t)
Elokuva Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Solo: A Star Wars Story (2018)
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Elokuvasarja Tähtien sota
Näyttelijä(t) Billy Dee Williams (Episodit V–VI ja IX, Rebels ja Battlefront II (2017))
Donald Glover (Solo)

Lando Calrissian, koko nimeltään Landonis Balthazar Calrissian III[1], on Tähtien sota -elokuvissa esiintyvä kuvitteellinen hahmo. Billy Dee Williams esittää häntä elokuvissa Imperiumin vastaisku, Jedin paluu ja Star Wars: The Rise of Skywalker ja animaatiosarjassa Star Wars Rebels, Donald Gloverin esittäessä nuorempaa Landoa antologiaelokuvassa Solo: A Star Wars Story. Calrissian esiintyy myös hahmona Star Wars Legends -jatkumoon kuuluvissa kirjoissa, sarjakuvissa ja videopeleissä.

Alkuperäinen trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lando Calrissian teki ensiesiintymisensä elokuvassa Imperiumin vastaisku. Hän oli planeetta Bespinillä sijaitsevan Pilvikaupungin käskynhaltija. Kun Han Solo saapui prinsessa Leian, Chewbaccan ja C-3PO:n kanssa Pilvikaupunkiin vaurioittuneella Millennium Falconilla (jonka entinen omistaja Lando oli), Darth Vaderin palkkaama palkkionmetsästäjä Boba Fett jäljitti heidät sinne. Pian ennen Solon ryhmää, Vader ja Imperiumin joukot saapuvat Bespiniin. He uhkaavat vallata kaupungin, jolloin Lando vastahakoisesti pettää vanhan ystävänsä ja luovuttaa tämän karboniittiin jäädytettynä Boba Fettille. Kun Vader päättää pitää Leian ja Chewbaccan vankeina, Lando päättää auttaa nämä pakoon. Chewbacca kuitenkin uhkaa kuristaa Landon, eikä Leia huoli tämän apua. Pilvikaupungin evakuoinnin aikana hän auttaa Leiaa, Chewbaccaa, C-3PO:ta ja R2-D2:ta pakenemaan. Lisäksi hän auttaa näitä pelastamaan kaupungin alapuolelta Luke Skywalkerin, joka oli joutunut Vaderin ansaan ja menettänyt toisen kätensä valosapelitaistelussa. Lando liittyy Kapinaliittoon ja lähtee Chewbaccan kanssa Millennium Falconilla etsimään Hania.

Jedin paluussa Lando soluttautui hutt Jabban palatsiin osana Luken toteuttamaa operaatiota Hanin pelastamiseksi. Taistelun aikana Han pelastaa Landon, estäen tätä joutumasta sarlacc-hirviön ruuaksi. Jabban huvipurren tuhon jälkeen, hän lähtee muiden kapinallisten luokse, jotka antavat hänelle kenraalin arvon. Lando saa ohjaukseensa Millennium Falconin ja johtaa hyökkäystä Toisen Kuolemantähden tuhoamiseksi. Hän lopulta tuhoaa avaruusaseman ytimen, aiheuttaen ketjureaktion, joka tuhoaa Kuolemantähden.

Jatko-osatrilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Landon kaavailtiin alun perin esiintyvän Star Wars: The Force Awakensissa ja Billy Dee Williams oli ilmaissut halunsa palata Landon rooliin. Mutta hahmo jätettiin pois elokuvasta, koska Williamsin mukaan tämä ei mahdollisesti sopinut elokuvan tarinaan.[2][3] Lando ei esiintynyt myöskään elokuvassa Star Wars: The Last Jedi, johon häntä oli alun perin harkittu Finnin ja Rose Ticon etsimäksi koodinmurtajaksi ennen kuin tilalle kirjoitettiin Benicio del Toron näyttelemä uusi hahmo DJ.[4][5] Lando kuitenkin lopulta palasi elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker ja Williams palasi näyttelemään hahmoa.[6]

Vuosia Galaktisen sisällissodan jälkeen Lando yritti perustaa perheen ja sai tyttären. Mutta kun tytär oli vasta kaksivuotias, Ensimmäinen ritarikunta sieppasi tytön ja muita entisten Kapinaliiton jäsenten lapsia. Lando yritti myös auttaa Luke Skywalkeria sithien kätketyn planetaan, Exegolin, sijainnin selvittämisessä, mutta jäi lopulta elämään erakkona aavikkoplaneetta Pasaanalle. Noin vuosi Craitin taistelun jälkeen Rey, Finn, Poe Dameron, Chewbacca ja C-3PO tulivat tapaamaan häntä ja saivat kuulla Landolta, että tikari, joka paljastaisi Exegolille vievän tiennäyttäjän sijainnin, oli viimeksi nähty reliikinmetsästäjä Ochin hallussa. Lando kieltäytyy kohteliaasti liittymästä Vastarintaan. Myöhemmin, kun muuttaa mielensä ja saapuu Vastarinnan tukikohtaan viidakkokuu Ajan Klossille kuultuaan Leian kuolemasta. Kun Poe uskoi, ettei ollut valmis Vastarinnan uudeksi johtajaksi, Lando sanoi, etteivät hän, Luke, Han ja Leia olleet itsekään valmiita, mutta että heillä oli toisensa. Tämän inspiroimana Poe johtaa Vastarinnan hyökkäyksen Exegoliin, jonka sijainnin Rey saa selville, ja Lando ja Chewbacca lähtevät Millennium Falconilla pyttämään keskusmaailmoissa useita Vastarinnan tukijoita osallistumaan taisteluun. Myöhemmin he saapuvat Exegolille mukanaan Wedge Antilles, Zorii Bliss, Babu Frik ja muita Vastarinnan tukijoita, veteraaneja ja liittolaisia, tuhoten kokonaan kuolleista palanneen Palpatinen muodostamaan Viimeisen ritarikunnan laivaston. Lando ja Chewbacca pelastavat lopuksi Finnin ja Jannahin, jotka olivat tuhonneet Steadfastin, liittokenraali Enric Pryden tähtihävittäjän, ja sen mukana laivaston navigaatiosignaalin. Kun Vastarinta palaa Ajan Klossille, Jannah lähestyy Landoa ja kertoo haluavansa tietää mistä on kotoisin. Lando tarjoutuu auttamaan häntä.

Solo: A Star Wars Story

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. lokakuuta 2016 Lucasfilm ilmoitti Donald Gloverin olevan valittu näyttelemään Lando Calrissiania elokuvaan Solo: A Star Wars Story, joka sai ensi-iltansa 25. toukokuuta 2018.[7]

Lando esitettiin uhkapelaamista harrastavana entisenä salakuljettajana, joka omisti Millennium Falconin, nopeimman aluksen, joka voisi viedä Han Solon, Tobias Beckettin ja Qi’ran kaivosplaneetta Kesseliin ryöstämään coaxiumia. Han yritti ennen ryöstöretkelle lähtöä voittaa sabacc-korttipelissä Falconin omistajuuden, mutta Lando voittaa huijaamalla. Lando suostuu osallistumaan ryöstöön perämiehensä droidi L3-37:n kanssa pyytäen vastineeksi osan saaliista. Ryöstön aikana Lando kuitenkin haavoittuu ja L3 vahingoittuu korjauskelvottomaksi. L3:n navigointitietokanta ladataan Falconiin, jonka Han ohjaa turvallisesti Kesselin reitin läpi noin 12 parsekissa. Falcon kärsi kuitenkin vakavia vaurioita ja tästä tuohtuneena Lando jättää Hanin ja muut oman onnensa nojaan heti kun he saapuvat planeetta Savareenille. Myöhemmin Han jäljittää Landon olinpaikan viidakkoplaneetta Numidian Primeen, missä hän ottaa salaa kortin, jolla Lando oli huijannut ja voittaa Falconin omistajuuden.

Lando esiintyy animaatiosarjan Star Wars Rebels ensimmäisellä tuotantokaudella jaksossa ”Kovan onnen kuljetus” sekä toisen tuotantokauden ensimmäisessä erikoispitkässä jaksossa ”Lothalin piiritys”.[8]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmoa näytelleitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1980– Billy Dee Williams Star Wars Rebels
Lego Star Wars: Droid Tales
Lego Star Wars: The Resistance Rises
Lego Star Wars: The Freemaker Adventures
Lego Star Wars Holiday Special
Imperiumin vastaisku
Jedin paluu
The LEGO Movie
Star Wars: The Rise of Skywalker
Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast
Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront II
1999 Dave Fennoy Star Wars: X-Wing Alliance
2000 Kevin Michael Richardson Star Wars: Demolition
2001, 2003
2012, 2015
Obba Babatunde Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader
Star Wars: Galactic Battlegrounds
Star Wars: Rogue Squadron III: Rebel Strike
Kinect Star Wars
Disney Infinity 3.0
2006 Tom Kane Lego Star Wars II: The Original Trilogy
2013 Tabitha St. Germain Lego Star Wars: The Yoda Chronicles
2018 Zeno Robinson Lego Star Wars: All-Stars
2018 Donald Glover Solo: A Star Wars Story
2018 Chris Jai Alex Star Wars: Battlefront II
  1. Kasdan, Jon: Jon Kasdan on Twitter: 'It's actually Landonis Balthazar Calrissian III and we recorded Pheobe saying that but to put in his full name would've meant reediting like two weeks before we had to lock picture and I was told we couldn't. Another regret.' Twitter. 25.9.2018. Viitattu 22.12.2019. (englanniksi)
  2. 'Star Wars' Episode VII - Billy Dee Williams Open to Return TMZ.com. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  3. BILLY DEE WILLIAMS (LANDO CALRISSIAN) StarWarsInterviews.com. Arkistoitu 10.10.2017. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  4. Star Wars 8: Billy Dee Williams Will Not Appear screenrant.com. 21.11.2017. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  5. 'Star Wars: The Last Jedi' cast demand JJ Abrams brings back Lando for 'Episode 9' (exclusive) Yahoo! Movies. 14.12.2017. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  6. Kit, Borys: 'Star Wars': Billy Dee Williams Reprising Role as Lando Calrissian The Hollywood Reporter. 9.7.2018. Arkistoitu 10.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  7. Donald Glover Cast as Young Lando Calrissian in Upcoming Han Solo Star Wars Stand-Alone Film StarWars.com. 21.10.2016. Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)
  8. Billy Dee Williams Confirms His Involvement In 'Star Wars Rebels' starwarsunderworld.com. Viitattu 23.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]