Laseraseet (Tähtien sota)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Laseraseet (blasters) ovat yleisimpiä käytettyjä tuliaseita George Lucasin Tähtien sota -maailmassa ja tieteisfiktiossa yleensäkin. Laseraseet ampuvat lasereita, keskitettyä valoa, joka polttaa tiensä jopa suojaavien vaatteiden läpi. Laserit lajitellaan tehon ja käyttötavan mukaan. Kaikki laserit eivät ole kuitenkaan tappavia vaan joidenkin aseiden tehoa voi laskea jotta ne vain lamauttavat kohteen. On olemassa kuitenkin tiettyjä laseraseita, jotka voivat hajottaa kokonaisia eläviä otuksia atomeiksi.

Laseraseiden tehon voi yleensä päätellä ammuttavan laserin väristä. Varhaisemmissa elokuvissa laserit värjättiin lähes poikkeuksetta punaisiksi tuon ajan erikoistehosteiden teknillisten rajoitteiden takia. Myöhemmät Tähtien sota -aiheiset ensimmäisen persoonan ammuntapelit käyttävät pääasiassa lasertehon spektrinä järjestystä keltainen-punainen-vihreä(-sininen), jolloin laserinteho kasvaa tasaisesti.

Tietyt laserluokat on myös mainittu nimeltä. Peruslaseraseita eli käsin kannettavista aseista laukaistavia lasereita ei yleensä puhutella yhtenä luokkana, mutta kaikki jonkilaista tukea tai aluksen vaativat laserit aina avaruushävittäjien tykkeihin luokitellaan yleisnimellä turbolaseri.

Superlaseri on kaikkein harvinaisin ja teholtaan tarpeeksi voimakas räjäyttämään kokonaisia planeettoja. Imperiumin superase, Kuolemantähti, oli aseistettu superlaserilla, joka laukaistiin aseman pohjoispuoliskolla sijaitsevasta syvänteestä.

Hothissa kapinaliitto käytti jättiläismäisiä ionilasereita, joilla he onnistuivat hidastamaan Imperiumin laivastoa. Ionilaseri sekoittaa virtapiirejä osuessaan kaikkeen mekaaniseen. Laserit eivät pysty läpäisemään magneettisesti sinetöityjä ovia tai suojakilpiä vaan heijastuvat niistä takaisin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tähtien sota
Elokuvat: Pimeä uhka · Kloonien hyökkäys · Sithin kosto · Uusi toivo · Imperiumin vastaisku · Jedin paluu · The Force Awakens
Luettelot: Luettelo hahmoista · Luettelo sivuhahmoista · Luettelo suomennetuista Tähtien sota -kirjoista
Tunnettuja käsitteitä: Valosapeli · Voima · Laseraseet
Televisiosarjat: Ewokit · Droidit · Clone Wars · The Clone Wars
Järjestöt: Kapinaliitto · Galaktinen Imperiumi · Galaktinen tasavalta · Galaktinen senaatti · Kauppaliitto · CIS
Sodat ja taistelut: Galaktinen sisällissota · Kloonisodat · Naboon taistelu · Geonosiksen taistelu · Yavinin taistelu
Utapaun taistelu
Videopelit: Star Wars: Battlefront · Knights of the Old Republic II · Jedi Academy
Ajoneuvoja: AT-AT · AT-ST · AT-TE · LAAT · Millennium Falcon · X-siipinen