Mace Windu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mace Windu
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijä:
Samuel L. Jackson
Ääninäyttelijät:
Samuel L. Jackson (The Clone Wars -elokuva)
Terrence C. Carson (Clone Wars ja The Clone Wars -televisiosarja)
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Henkilötiedot
Ammatti Jedien korkeimman neuvoston mestari
Sukupuoli mies
Kotipaikka Haruun Kal
Suhteet

Mace Windu on fiktiivinen hahmo George Lucasin luoma hahmo Tähtien sota -elokuvissa, joissa hahmoa esitti Samuel L. Jackson. Windu oli Galaktisen tasavallan hallinnon aikana jedien korkeimman neuvoston mestari eli suurmestari Yodan ohella toinen jediritarikunnan vaikutusvaltaisimmista jäsenistä. Hän kantoi harvinaista violettiteräistä valosapelia ja oli jedien vanhojen perinteiden vannoutunut kannattaja, suhtautuen epäilevästi Anakin Skywalkerin kouluttamiseen jediksi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Esiosatrilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Pimeä uhka Windu ja muut jedineuvoston jäsenet kuulivat kun jedimestari Qui-Gon Jinn ja tämän padawan, Obi-Wan Kenobi, kertoivat sith-lordiksi epäillyn Darth Maulin kohtaamisesta Tatooinella sekä Anakin Skywalkerin löytymisestä. Qui-Gon uskoi Anakinin olevan jedien ennustuksissa mainittu Valittu, joka toisi tasapainon Voimaan. Mutta vaikka Windu ja muut jedineuvoston jedit huomasivat Anakinin todella olevan vahva Voimassa, Windu kieltäytyi antamasta Anakinin kouluttautua jediksi, koska Anakin oli 9-vuotiaana liian vanha ja yhä kiintynyt äitiinsä. Vasta kun jedit ja Naboon asukkaat voittivat taistelussa korruptoituneen Kauppaliiton ja Maul tappanut Qui-Gonin, jedineuvosto ylentää Obi-Wanin padawanista jediritariksi ja antaa Obi-Wanin ottaa Anakinin padawanikseen. Windu ja Yoda myös tajuavat, että Maul todella oli sith.

Elokuvassa Kloonien hyökkäys Naboon taistelusta on kulunut kymmenen vuotta ja senaattori Padmé Amidala joutunut salamurhayrityksen kohteeksi. Vaikka kreivi Dooku, Qui-Gonin entinen mestari, oli ryhtynyt separistiliike Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation (johon myös Kauppaliitto kuului) johtajaksi, Windu ei aluksi uskonut, että Dooku olisi tilannut salamurhayrityksen. Hän kuitenkin suostui kansleri Palpatinen pyyntöön lähettää Obi-Wan ja Anakin suojelemaan Padméa ja etsimään salamurhaaja. Tasavalta harkitsi keskusteluja armeijan perustamisesta auttamaan jedejä taistelemaan separatisteja vastaan ja paljastui, että edesmennyt jedimestari Sifo-Dyas oli ennen kuolemaansa pyytänyt jedineuvoston selän takana meriplaneetta Kaminon asukkaita luomaan Tasavallalle armeijan klooneista. Kun Obi-Wan, Anakin ja Padmé joutuivat Dookun vangeiksi, Windu ja kymmenet muut jedit saapuivat pelastamaan heidät. Windu tappaa taistelun aikana myös palkkionmetsästäjä Jango Fettin, jonka Dooku oli palkannut antamaan DNA:taan kloonisotilaiden luomiseen. Taistelu johti Kloonisotien alkamiseen ja koska Obi-Wan oli kuullut sithiksi kääntyneeltä Dookulta, että sith-mestari Darth Sidious olisi senaatissa piilevän korruption takana, Windu päättää, että senaattia on pidettävä tarkasti silmällä.

Elokuvassa Sithin kosto, Kloonisotien kestettyä kolme vuotta ja Anakinin voitettua Dookun, Windu ja muut jedineuvoston jäsenet pelkäävät, ettei kansleri Palpatine aikoisi luopua sodan jälkeen hätävaltuuksista, jotka hänelle oli Kloonisotien ajaksi myönnetty. Palpatine haluaa jopa Anakinin jäseneksi jedineuvostoon edustajakseen, mutta Windu suostuu tähän vain yhdellä ehdolla: Anakinia ei ylennettäisi vielä jedimestariksi ja Anakinin pitäisi vasten tahtoaan vakoilla Palpatinea. Anakin alkaa menettää uskoaan jedeihin, mutta saatuaan selville Palpatinen olevan Darth Sidious, hän kertoo tästä Windulle. Windu ja kolme muuta jedimestaria, Agen Kolar, Kit Fisto ja Saesee Tiin, yrittävät pidättää Palpatinen, mutta Palpatine tappaa heistä helposti kaikki paitsi Windun. Windu saa etulyöntiaseman ja kääntää Palpatinen Voimasalamat tätä vastaan, jolloin Palpatinen kasvoista tulee ryppyiset ja silmät kellertävät. Anakin halusi Palpatinen elävän ja katkaisi Windulta valosapelia pitävän käden, minkä jälkeen Palpatine pudotti Windun Voimasalamoilla kuolemaan. Palpatine käytti Windun epäonnistunutta pidätysyritystä syynä aktivoida käsky 66, joka saisi kloonisotilaat kääntymään jedejä vastaan, julistaakseen jedit maanpettureiksi senaatin silmissä ja muuttamaan Tasavalta Galaktiseksi Imperiumiksi.

Jatko-osatrilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker Windun ääni puhuu muiden menneisyyden jedien ohella ja lainaa näiden ohella voimaansa Reylle taistelussa Palpatinea vastaan, sanoen ”Tunne Voiman virtaavan lävitsesi”.

The Clone Wars

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvassa Star Wars: The Clone Wars ja sitä seuranneessa televisiosarjassa Windu toimii yhtenä jedikenraaleista Tasavallan armeijassa ja hänen uskonsa jediritarikunnan opetuksiin joutuu jatkuvasti koetukselle.[1]

Dark Horse Comicsin sarjakuvatarinan ”Malastaren lähettiläät” mukaan jedeillä oli tapana vaihtaa joskus valosapeleita keskenään, selityksenä sille miksi Windulla oli oheismateriaalissa siniteräinen valosapeli ennen Kloonien hyökkäyksen tapahtumia.[2]

Windu oli päähenkilönä vuonna 2004 Matthew Stoverin romaanissa Shatterpoint, joka sijoittuu kuusi kuukautta Kloonien hyökkäyksen jälkeen. Siinä Windun entinen padawan ja nykyinen jedimestari, Depa Billaba, on lähetetty Windun kotiplaneetalle, Haruun Kaliin, aloittamaan vallankumous separisteja tukevaa hallitusta vastaan. Todisteet viittaavat, että Billaba olisi kääntynyt Voiman pimeälle puolelle, joten Billaballe ainutlaatuisa taistelutaitoja opettaneena Windu lähetetään etsimään hänet. Hän pidättää Billaban ja kutsuu paikalle Tasavallan risteilijän. Risteilijä joutuu Vulture-droidien hyökkäämäksi ja vaikka Windu ja kloonisotilaat tuhoavat osan droideista, loput droidit pääsevät risteilijälle. Separatistit joutuvat antautumaan ja tekojaan katuva Billaba haavoittuu taistelun aikana niin, että vajoaa koomaan.

  1. Sansweet, Stephen J. & Sansweet & Hidalgo, Pablo & Vitas, Bob: The Complete Star Wars Encyclopedia. LucasBooks, 2008.
  2. Gerard, Michael: Why Mace Windu's Lightsaber Changed From Blue To Purple In Star Wars We Got This Covered. 7.7.2019. Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]