Exegol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Exegol
Alue Galaksin tuntemattomat lohkot
Aurinkokunta Exegolin aurinkokunta
Halkaisija 13 649 km
Nähtävää Hâskin aavikko, Sith-linnoitus
Liittoumat Sith
Sith Ikuisesti
Viimeinen ritarikunta

Exegol on kuvitteellinen pimeä aavikkoplaneetta Tähtien sota -elokuvasarjassa. Planeetta nähtiin ensi kerran elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker. Se on yksi sithien hallinnassa olleista planeetoista Morabandin ja Malachorin ohella ja toimi kuolleeksi luullun keisari Palpatinen sekä häntä palvovan Sith Ikuisesti -kultin piilopaikkana.[1] Kyseinen planeetta oli myös Ensimmäisen ritarikunnan alkuperäisen yksinvaltiaan, Snoken, synnyinpaikka, Snoken ollessa oikeasti pelkkä Palpatinen ja kultistien kloonaama nukkehallitsija. 31 vuotta Endorin taistelun jälkeen Palpatine paljasti koko galaksille olevansa yhä elossa ja paljasti upouuden laivastonsa, jonka kanssa Ensimmäinen ritarikunta lopulta yhdistyi Viimeiseksi ritarikunnaksi. Vastarinnan ja vapaiden kansojen ratkaiseva taistelu Viimeistä ritarikuntaa vastaan käytiin myös tällä planeetalla.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exegol on pimeä ja karu planeetta, jonka kuivat olosuhteet ja polyhiukkasten hankaus aiheutti valtavia salamaniskuja muistuttavia staattisia purkauksia. Planeetaa ympäröivässä avaruudessa on punaista kaasua ja tähtipölyä sekä magneettinen ristikenttä, gravitaatiokaivoja, aurinkotuulia ja megakasvillisuuden jäänteitä, mikä hankaloittaa planeetalle pääsyä ja sieltä poistumista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Exegolin linnoitus on yksi vanhimmista mitä sithit olivat koskaan rakentaneet. Useat sithit ja heitä palvovat kultit olivat harjoittaneet siellä menojaan ja rituaalejaan. Yksi kulteista, Sith Ikuisesti, valitsi kaikista sithien planeetoista juuri tämän piilopaikakseen Galaktisen sisällissodan aikoihin, koska jedit tai edes tunnetuimmat galaktiset historioitsijat, jotka olivat jo vuosituhansia tunteneet Morabandin, Malachorin ja muutamien muiden sithien planeettojen sijainnit, eivät tienneet Exegolin sijaintia. Exegolin sijainti oli mahdollista selvittää ainoastaan vähintään yhdellä kahdesta holokroneja ulkonäöltään muistuttavastaa tiennäyttäjiksi kutsutusta kartasta. Toinen oli Darth Sidiousin, tunnettu paremmin Galkaitsen Imperiumin keisari Palpatinena, hallussa Toisella Kuolemantähdellä ja toinen Darth Vaderin hallussa tämän linnoituksessa Mustafarilla.

Sith Ikuisesti -kultin avustuksella Palpatine oli valmistautunut pitämään itsensä elossa, vaikka hänen alkuperäiselle ruumiilleen tapahtuisi jotain. Kun Endorin taistelun aikaan Vader kääntyi takaisin Anakin Skywalkeriksi pelastaakseen poikansa Luke Skywalkerin ja heitti Palpatinen reaktorikuiluun, Palpatine siirsi henkensä kloonikehoon, jonka kultistit olivat Exegolilla hänelle luoneet. Siirto ei kuitenkaan onnistunut täydellisesti ja Palpatinen uusi keho alkoi heikentyä. Hän pysyi elossa ainoastaan elintoimintoja ylläpitävillä laitteilla, jotka perustuivat muinaisen sith-kuningas Omminin käyttämiin laitteisiin ja niissä virtaavan kehoa vahvistavan nesteen käyttöön. Kultistien avulla Palpatine loi itsestään lisää klooneja, mutta vain yksi niistä, joka sai nimen Dathan, selvisi. Tästä kloonista tuli Palpatinen ”poika” ja romunkerääjä Reyn isä.[2] Palpatine käytti kloonausteknologiaa myös luodakseen Snoken, jonka tarkoitus oli ottaa Imperiumin jäänteistä perustettu Ensimmäinen ritarikunta hallintaansa sekä käännyttää pimeälle puolelle Anakin Skywalkerin tyttärenpoika Ben Solo.[3]

Samaan aikaan kun Uusi tasavalta oli kylmässä sodassa Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan, Palpatine ja Sith Ikuisesti -kultistit rakensivat salaa Exegolilla ”sith-laivastoa”, johon kuului planeettoja tuhoavilla aksiaalisuperlasereilla varustettuja Xyston-luokan tähtihävittäjiä sekä TIE dagger -hävittäjiä ja jonka miehistönä toimi kultistien omista jälkeläisistä koulutettuja upseereita ja sith-sotilaita. Noin vuosi Snoken kuoleman ja Craitin taistelun jälkeen, Palpatine lähetti galaksille viestin, jossa paljasti olevansa yhä elossa ja aikovansa sithien nimissä vallata galaksin takaisin itselleen. Kun uudeksi yksinvaltiaaksi Snoken tilalle noussut Kylo Ren (pimeälle puolelle kääntynyt Ben Solo) löysi Vaderin tiennäyttäjän ja saapui Exegoliin, Palpatine paljasti näytti laivaston hänelle ja Ensimmäiselle ritarikunnalle, luvaten Kylon voivan tulla sen tuella uuden Imperiumin ensimmäiseksi keisariksi. Samalla Palpatine paljasti hänelle olevansa romunkerääjästä jediksi tulleen Reyn isoisä.

Kun Kylo lopulta kääntyi takaisin Ben Soloksi, Ensimmäisen ritarikunnan liittokenraali Enric Pryde liitti Ensimmäisen ritarikunnan Viimeiseen ritarikuntaan ja saapui Exegolille komentamaan sen laivastoa. Rey kuitenkin löysi tien Exegoliin Kylon TIE-hävittäjän jäänteistä löytyneellä Vaderin tiennäyttäjällä ja johdatti Vastarinnan sinne epätoivoiseen taisteluun. Myöhemmin taistelu kuitenkin kääntyi Vastarinnan eduksi, kun useat galaksin vapaiden kansojen alukset saapuivat Lando Calrissianin ja Chewbaccan pyynnöstä planeetalle ja tuhosivat laivaston samaan aikaan, kun Rey tuhosi Palpatinen, jonka kuolema romahdutti sith-linnoituksen, mikä puolestaan tappoi Sith Ikuisesti -kultistit.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Exegol StarWars.com. Viitattu 3.4.2020. (englanniksi)
  2. New Star Wars Novel Reveals the Names of Rey's Parents ComicBook.com. 19.5.2022. Viitattu 20.5.2022. (englanniksi)
  3. Agar, Chris: Star Wars: Every Reveal About Palpatine In The Rise of Skywalker Novel Screen Rant. 4.3.2020. Viitattu 5.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Exegol Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Exegol Wookieepediassa (englanniksi)
  • Exegol Jedipediassa