Ensimmäinen ritarikunta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viimeinen ritarikunta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen ritarikunta
Valtiomuoto Sotilasdiktatuuri
Virallinen kieli Galaktinen peruskieli
Hallitsija
Perustettu
  • 21 ABY (virallisesti)
  • 29 ABY (julkisesti)
Lakkautettu 35 ABY
Edeltäjä(t) Galaktinen Imperiumi

Ensimmäinen ritarikunta (engl. First Order) on kuvitteellinen sotilasvalta Tähtien sota -elokuvasarjassa. Se teki ensiesiintymisensä elokuvassa Star Wars: The Force Awakens (2015). Järjestö muodostui salaa seuraavien 30 vuoden aikana Jedin paluun (1983) tapahtumien jälkeen. The Force Awakensissa järjestö alkoi toteuttaa suunnitelmaansa syrjäyttää Uusi tasavalta ja saada koko galaksi hallintaansa. Heihin liittyi myös Voiman pimeää puolta palvova ryhmä nimeltä Renin ritarit, jonka ”mestariksi” nousi Kylo Ren. Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) Ensimmäinen ritarikunta yhdistyy kuolleista palanneen Palpatinen rakentaman laivaston kanssa uudeksi sotilasvallaksi nimeltä Viimeinen ritarikunta (engl. Final Order). Samalla paljastuu, että Snoke oli pelkkä Palpatinen luoma nukkehallitsija ennen kuin Kylo oli syrjäyttänyt tämän.

The Force Awakensin ohjaajan ja käsikirjoittajan J. J. Abramsin mukaan järjestö perustuu ODESSA-järjestöä koskevaan teoriaan, jossa SS:n upseereiden väitettiin paenneen toisen maailmansodan jälkeen Argentiinaan.[1]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Galaktinen Imperiumi kukistettiin elokuvassa Jedin paluu (1983), Uusi tasavalta laati tiukat aseistariisuntasopimukset ja vaati raskaita sotakorvauksia.[2] Mutta jotkut Imperiumin entisistä johtajista ja teknologian asiantuntijoista yhdistivät salaa voimansa galaksin tuntemattomilla lohkoilla suunnitellakseen vallan anastamista takaisin itselleen.[2] Uuden tasavallan senaatista eroamaan joutunut Leia Organa muodosti 24 vuotta Endorin taistelun jälkeen heidän vastustamisekseen Vastarinnan, jota hallitseva Uusi tasavalta epävirallisesti tuki. Vastarinnan jäseniin kuului entisiä Kapinaliiton jäseniä kuten amiraali Gial Ackbar ja Nien Nunb, joilla oli ollut merkittävä rooli Imperiumin syrjäyttämisessä vuosikymmeniä sitten. Vuosi tämän jälkeen, sentristit, Imperiumin kaltaista hallintatapaa kannattaneet senaatin edustajat, erosivat Uudesta tasavallasta ja muodostivat Ensimmäisen ritarikunnan yhdessä Imperiumin jäänteiden kanssa. Sentristit toimivat ritarikunnan julkisina kasvoina, kunnes järjestö oli saanut armeijansa valmiiksi.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Ensimmäistä ritarikuntaa johtaa salaperäinen hahmo nimeltä Snoke, joka on omaksunut yksinvaltiaan aseman.[2] Imperiumin tavoin ritarikunnan joukkoihin kuului iskujoukkoja, jotka käyttivät aseinaan liekinheittimiä, kevyitä tykistöjärjestelmiä ja mellakanhallintaan käytettäviä aseita. Ensimmäinen ritarikunta käytti myös normaaleja ja erikoisvalmisteisia TIE-hävittäjiä, sekä uuden luokan tähtihävittäjiä. Sen päällimmäisenä sotilastukikohtana toimi Tähdentappajatukikohta, lumiplaneetta Ilumille rakennettu linnoitus, joka oli varustettu aurinkoja voimanlähteeksi imevällä superaseella ja jolla kykeni etäältä tuhoamaan kokonaisia aurinkokuntia.[3] Tukikohdan komentajana toimi kenraali Armitage Hux, omistautunut nuori ja armoton upseeri.[4]

Snoke on vahva Voiman pimeän puolen käyttäjä, ja käännytti puolelleen, Ben Solon, Han Solon ja Leia Organan pojan, sekä jedimestari Luke Skywalkerin sisarenpojan ja entisen oppilaan. Ben peitti kasvonsa naamiolla ja otti käyttöön nimen Kylo Ren, minkä jälkeen hänestä tuli yksi Snoken henkilökohtaisista agenteista, niin kuin hänen isoisänsä Darth Vader oli henkilökohtaisesti palvellut keisari Palpatinea Imperiumin päivinä vuosikymmeniä aiemmin. Kylon on mainittu myös olevan ”Renin ritareiden mestari”.[5][6] Kylo ja Hux kilpailevat jatkuvasti Snoken kunnioituksen saamisesta,[7] ja komentotriumviraatin kolmas jäsen on kapteeni Phasma, iskujoukkojen komentaja.[8]

Kylon tehtävä oli etsiä Luke, joka oli kadonnut vuosia aiemmin. Snoke pelkäsi, että jedit voisivat palata uudelleen, mikäli Skywalkerin sallittiin elää. Tuhotakseen Vastarinnan, Ensimmäinen ritarikunta käyttää ensin Tähdentappajatukikohdan superasetta lamannuttaakseen Uuden tasavallan tuhoamalla sen nykyisen pääplaneetta Hosnian Primen, neljä muuta saman aurinkokunnan taivaankappaletta sekä Tasavallan tähtilaivaston. Tämän jälkeen he valmistautuvat tuhoamaan Vastarinnan tukikohtana toimivan planeetta D’Qarin. Kylo epäonnistuu saamaan kartan eikä onnistu saamaan sitä vangitsemansa Voimalle herkän romunkerääjä Reyn mielestä, vaan häviää valosapelitaistelun tätä vastaan. Samaan aikaan Vastarinnan yllätyshyökkäys tuhoaa Tähdentappajatukikohdan, mutta Kylo, Hux ja Phasma onnistuvat pakenemaan planeetalta Snoken luokse.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi Ensimmäinen ritarikunta hyökkää Kylo Renin ja kenraali Huxin johdolla D’Qarille pian Tähdentappatukikohdan tuhoutumisen jälkeen. Vastarinta onnistuu evakuoimaan koko tukikohtansa, mutta joutuu tähtihävittäjien saartamaksi. Poe Dameron tulee äkkipikaisesti johtaneeksi laivaston MG-100 StarFortress SF-17 -pommittajia tuhoamaan Mandator IV -luokan tähtitaistelulaiva Fulminatrixin. Mutta kaikki pommittajat tuhoutuvat hyökkäyksessä. Myöhemmin Kylo Ren johtaa TIE-hävittäjien hyökkäystä Vastarinnan laivaston kimppuun TIE/vn-hävittäjällään. Hän epäröi Vastarinnan komentoalus Raddusin tuhoamista, koska hänen äitinsä Leia Organa oli siellä. Toiset lentäjät tuhoavat Raddusin komentosillan, tappaen lukuisat Vastarinnan johtajat, mukaan lukien amiraali Gial Ackbarin. Leia onnistuu Voiman avulla pääsemään takaisin alukseen, mutta hänen toipumisensa ajaksi vara-amiraali Amilyn Holdo toimii hänen sijaisenaan.

Yksinvaltias Snoke ja Kylo Ren houkuttelevat Reyn tulemaan Snoken lippualukselle, Mega-luokan tähtitaistelulaiva Supremacylle, missä Snoke luotasi Reyn mieltä saadakseen Luken olinpaikan selville ja käski lopuksi Kyloa tappamaan Reyn. Mutta Kylo tappoikin Snoken ja julisti itsensä uudeksi yksinvaltiaaksi, pyytäen Reytä hallitsemaan galaksia rinnallaan. Rey kieltäytyy ja pakenee, Kylon valehdellessa myöhemmin Huxille Reyn tappaneen Snoken.

Ensimmäinen ritarikunta käytti uutta teknologiaa jäjlittääkseen Vastarinnan joukkoja jopa hyperavaruushypyistä huolimatta. Vastarinnan alukset käyttäisivät loputtomassa takaa-ajossa kaiken polttoaineensa ja hitaammalla vauhdilla kulkeminen vain viivästyttäisi Ensimmäistä ritarikuntaa. Uskoen, ettei Holdolla ollut suunnitelmaa ongelman ratkaisemiseksi, Poe nousi kapinaan häntä vastaan. Finn ja Rose Tico soluttautuvat osana Poen suunnitelmaa Supremacyyn, mutta kapteeni Phasma vangitsi heidät. Leian toivuttua paljastui, että Holdolla olikin suunnitelma. Holdo jäisi viimeiseen takaa-ajossa selvinneeseen alukseen, Raddusiin, samalla kun muut evakuoituisivat pienemmissä ja jäljittimille näkymättömissä aluksissa mineraaliplaneetta Craitille. Kun kaikki olivat evakuoitu, Holdo ohjaa Raddusin törmäämään hyperajolla Supremacyyn, halkaisten sen kahtia ja tuhoten monet muut tähtihävittäjät. Samaan aikaan Rey pakenee Supremacylta ja Finn tappaa Phasman ennen kuin pakenee Rosen kanssa Craitille.

Kylo Ren ja kenraali Hux lähettävät kävelijöitä ja TIE-hävittäjiä Craitille tuhoamaan vanhan Kapinaliiton tukikohdan, jonne Vastarinnan eloonjääneet olivat paenneet. Leia yrittää ottaa yhteyttä Vastarinnan liittolaisiin Ulkokehällä, mutta nämä eivät saavu paikalle. Lopulta Luke Skywalker ilmestyy paikalle, eivätkä kävelijöiden ampumat laserit näytä tehoavan häneen. Kylo itse kohtaa Luken valosapelitaistelussa, mutta Luke väistää iskut ja lopulta paljastaa olevansa pelkkä kuvajainen, jonka oikea Luke oli lähettänyt Ahch-Tolta. Luke oli huijannut Kyloa antaakseen Reylle aikaa noutaa Vastarinnan eloonjääneet turvaan Millennium Falconille. Luke itse kuoli Voimakuvajaisen käytön seurauksena ja liittyi Voimaan. Leia alkoi etsiä uusia jäseniä liittymään Vastarintaan, kun taas Rey oli kerännyt talteen jedien pyhät kirjoitukset Ahch-Tolta, oppiakseen lisää Voimasta ja varmistaakseen jedien perinnön säilymisen.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sith Ikuisesti -kultin ja myöhemmin koko Viimeisen ritarikunnan tunnus.

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker on kulunut vuosi Craitin taistelusta. Kylo Ren oli saanut tietää ympäri galaksia lähetetystä viestistä, että keisari Palpatine oli yhä elossa, ja löytää hänet yhdestä sithien kätketyistä maailmoista: Exegolista. Palpatine paljasti luoneensa Snoken pelkäksi nukeksi ottamaan Ensimmäistä ritarikunnan komentoonsa samaan aikaan, kun Palpatine ja Sith Ikuisesti -kultin jäsenet olivat rakentaneet uusia Xyston-luokan tähtihävittäjiä, joista jokainen oli varustettu planeettoja tuhoavalla aksiaalisuperlaserilla, pienemmiksi aluksiksi uusia TIE dagger -hävittäjiä sekä kasvattaneet jälkeläisistään miehistöksi laivastoupseereita, laivastoteknikoita ja iskusotilaiksi punahaarniskaisia sith-sotilaita. Palpatine antoi laivastolle nimen nimeltä Viimeinen ritarikunta, jolla Palpatine lupasi Kylon voivan vallata galaksi ja perustaa uusi Imperiumi, jos tämä tappaa Reyn, joka paljastuu Palpatinen pojantyttäreksi.

Kylo ja muut Renin ritarit etsivät Reytä ympäri galaksia samaan aikaan kun Vastarinta saa tietää Palpatinen paluusta ja yrittää löytää Exegolin sijainnin. Hux paljastuu vakoojaksi, joka oli lähettänyt tietoa Vastarinnalle, koska halusi nähdä Kylon häviävän. Liittokenraali Enric Pryde, joka oli palvellut sekä Imperiumia että Ensimmäistä ritarikuntaa, kuitenkin tajuaa Huxin petoksen ja ampuu hänet. Rey ja Kylo kohtaavat valosapelitaistelussa Kef Birillä, kunnes Leia uhraa viimeiset voimansa kutsuessaan Kyloa Voiman kautta, jolloin Rey saa tilaisuuden lävistää Kylon. Aistittuaan itsekin Leian kuoleman, Rey kuitenkin parantaa Kylon ja pakenee tämän TIE-hävittäjällä Ahch-Tolle. Kylo näkee näyn Hanista, hylkää pimeän puolen ja palaa Ben Soloksi. Tämän jälkeen Palpatine antaa Prydelle tehtäväksi saapua Exegolille johtamaan Viimeisen ritarikunnan laivastoa ja lähettää yksi tähtihävittäjistä tuhoamaan lumiplaneetta Kijimi, jossa asuvat maustesalakuljettaja Zorii Bliss ja droidiseppä Babu Frik olivat auttaneet Vastarintaa.

Luke Skywalkerin hengen rohkaisemana Rey korjaa Luken vanhan X-siipihävittäjän ja lentää sillä Exegoliin, lähettäen koordinaatit samalla Vastarinnalle. Finn ja Poe johtavat Vastarinnan taisteluun Viimeistä ritarikuntaa vastaan, Lando Calrissianin ja Chewbaccan tuodessa apuun lukuisia galaksin vapaiden kansojen aluksia. Palpatine tarjoaa Reylle asemaa uuden Imperiumin keisarinnana, mutta Rey surmaa Palpatinen henkivartijoina toimivat suvereenisuojelijat, Benin tappaessa Renin ritarit. Myöhemmin, entisten jedien äänten vahvistamana, Rey tuhoaa itse Palpatinen kääntämällä Skywalkereiden valosapeleilla tämän Voimasalamat häntä vastaan, Benin uhratessa kaiken elinvoimansa estääkseen Reytä menettämästä omaansa. Finn ja Jannah hankkiutuvat eroon laivaston navigointijärjestelmästä ja tappavat Pryden tuhoamalla hänen tähtihävittäjänsä Steadfastin komentosillan samaan aikaan kun Vastarinta ja vapaan galaksin laivasto tuhoaa loput Exegolilla olevat tähtihävittäjät, muiden ihmisten ja olentojen eri puolilla galaksia noustessa Viimeisen ritarikunnan jäänteitä vastaan ja tuhotessa omien planeettojensa yllä leijuvat tähtihävittäjät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dyer, James: JJ Abrams Spills Details On Kylo Ren Empire. 25.8.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  2. a b c The First Order StarWars.com. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  3. Keyes, Rob: Star Wars 7: The First Order’s Superweapon Eclipses The Death Stars Screen Rant. 4.9.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  4. General Hux StarWars.com. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  5. ‘Star Wars: The Force Awakens’ Villain Belongs to the ‘Knights of Ren’ Screen Rant. 12.8.2015. Viitattu 26.12.2015. (englanniksi)
  6. Schaefer, Sandy: Star Wars 7: Kylo Ren & The First Order Explained Screen Rant. 25.8.2015. Viitattu 25.12.2015. (englanniksi)
  7. 14 things Star Wars fans will love about The Force Awakens The Daily Telegraph. 17.12.2015. Viitattu 10.1.2016. (englanniksi)
  8. Captain Phasma StarWars.com. Viitattu 10.1.2016. (englanniksi)