Solo: A Star Wars Story

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Solo: A Star Wars Story
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu George Lucasin luomiin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä John Powell
John Williams (Han Solo -teema)
Kuvaaja Bradford Young
Leikkaaja
Pukusuunnittelija Glyn Dillon
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lucasfilm Ltd.
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 135 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 miljoonaa dollaria[8][9]
Tuotto 392,9 miljoonaa dollaria[10]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Solo: A Star Wars Story on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut avaruuswestern, joka keskittyy aiemmista Tähtien sota -elokuvista tuttuun Han Solon hahmoon. Elokuvan käsikirjoittivat Jonathan ja Lawrence Kasdan, ja sen ohjasi Ron Howard. Solo on toinen Tähtien sota -universumiin sijoittuvista antologiaelokuvista. Se sijoittuu aikaan 10 vuotta ennen alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan tapahtumia ja kertoo Han Solon nuoruudesta. Elokuvan pääosissa näyttelevät Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Joonas Suotamo ja Paul Bettany.

Kuvausten alkaessa tammikuussa 2017 Phil Lord ja Christopher Miller olivat elokuvan alkuperäiset ohjaajat. Kaksikko jätti projektin kesäkuussa 2017, kun heidän kerrottiin saaneen potkut Lucasfilmin kanssa syntyneiden ”luovien erimielisyyksien” vuoksi, minkä jälkeen Howard palkattiin uudeksi ohjaajaksi.

Solo sai maailmanensi-iltansa Los Angelesissa 10. toukokuuta 2018, ja se esitettiin myös Cannesin elokuvajuhlilla 15. toukokuuta 2018. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 23. toukokuuta 2018 ja Yhdysvalloissa 25. toukokuuta 2018. Elokuva sai yleisesti myönteisen vastaanoton, arvostelijat kiittivät elokuvan näyttelijöitä (erityisesti Ehrenreichia ja Gloveria), erikoistehosteita ja toimintakohtauksia mutta moittivat elokuvan juonen etenemistä ja sitä, että elokuva ”ei tuonut mitään” uutta Tähtien sotaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuusplaneetta Corelliassa orpo lentämisestä haaveileva Han ja hänen tyttöystävänsä Qi’ra yrittävät paeta orjuuttajansa Lady Proximan käsistä. Saatuaan haltuunsa pienen määrän hyperpolttoainetta nimeltä coaxium he yrittävät lahjoa Galaktisen Imperiumin upseerin päästämään heidät avaruusristeilijään. Takaa-ajajat kuitenkin saavat Qi’ran kiinni, ennen kuin tämä ehtii portista. Han lupaa palata hakemaan tätä ja rahapulassaan päättää värväytyä Imperiumin riveihin. Koska Hanilla ei ole sukunimeä, värvääjä rekisteröi hänet nimellä ”Han Solo”.

Kolme vuotta myöhemmin Han oli erotettu Imperiumin lentoakatemiasta tottelemattomuuden vuoksi ja hän oli päätynyt jalkaväkisotilaaksi suoplaneetta Mimbanille. Hän tapaa kolme Imperiumiin soluttautunutta rikollista: Tobias Beckettin, tämän rakastajattaren Valin sekä ardennialaisen nimeltä Rio Durant. Han yrittää kiristää heitä päästäkseen liittymään mukaan, mutta Beckett kieltäytyy ja järjestää Hanin pidätetyksi sekä tuomituksi samaan selliin lukitun ”pedon” armoille.

Peto paljastuu wookieeksi nimeltä Chewbacca ja Han yrittää wookieeiden kieltä, shyriiwookia, puhumalla taivuttella tämän teeskentelemään tappelevansa, jotta he voisivat rikkoa sellin ja paeta. Vaikuttunut Beckett ottaa heidät mukaansa ja he lähtevät lumiplaneetta Vandorille ryöstääkseen coaxiumia paikallisesta junasta. Mutta paikan päällä rosvojoukko nimeltä Pilviratsastajat, johtajanaan Enfys Nest, yrittävät myös ryöstää coaxiumin. Kamppailun aikana Rio ja Val saavat surmansa ja Han joutuu pudottamaan ryöstämänsä lastin.

Beckett paljastaa, että coaxium oli tarkoitus toimittaa rikollisjärjestö Crimson Dawnin johtajalle Dryden Vosille. Han ja Chewbacca lähtevät Beckettin mukana tapaamaan Drydenia tämän huvijahdille, missä Han tapaa myös Qi’ran, josta oli tullut Drydenin ylin luutnantti. Han yrittää taivutella Drydenin päästämään hänet, Chewbaccan ja Beckettin ryöstämään kaivosplaneetta Kesselistä jalostamatonta coaxiumia menetetyn lastin hyvittämiseksi. Dryden suostuu ja lähettää myös Qi’ran osallistumaan ryöstöön. Qi’ra esittelee Hanille salakuljettaja Lando Calrissianin, jonka Han haastaa sabacc-korttipeliin, pyrkimyksenään voittaa itselleen tämän alus, jonka huhutaan olevan galaksin nopein.

Lando voittaa pelin huijaamalla, mutta suostuu liittymään mukaan ryöstöön vastineeksi osuudesta saaliiseen. Ryhmä astuu Landon alukseen Millennium Falconiin ja suuntaavat Kesseliin, kulkien läpi Si’Klaatan tähtijoukon sekä Akkadesen Kurimuksen. Ryhmän päästyä planeetalle ja soluttauduttua sinne, Landon droidi ja apupilotti L3-37 yllyttää kaivoksen orjadroideja ryhtymään kapinaan. Kaaoksen keskellä Han ja Chewbacca saavat käsiinsä jalostamatonta coaxiumia, mutta L3-37 tuhoutuu ja Lando haavoittuu. Han lentää Falconia Landon sijasta ja L3-37:n navigointitiedot ladataan aluksen järjestelmään. Jotta coaxium ei ehtisi muuttua epävakaaksi, Han yrittää lentää ”Kesselin reitin” alle 20 parsekissa, joutuen välttelemään samalla Imperiumin laivaston hyökkäystä sekä gravitaatiokaivon vetovoimaa.

Ryhmä saapuu planeetta Savareenille jalostamaan coaxiumin ennen sen luovuttamista Drydenille, mutta Enfys Nest ja Pilviratsastajat saapuvat ja paljastavat olevansa todellisuudessa yksi Imperiumia vastustavista kapinallisryhmistä. Han kehittää suunnitelman, jolla luovuttaa coaxium Pilviratsastajille, mutta Drydenin saavuttua Savareeniin, paljastuu, että Beckett oli kertonut hänelle Hanin petosyrityksestä. Han oli kuitenkin odottanut Beckettin petosta, joten hän oli jättänyt Pilviratsastajille tyhjät säiliöt Drydenin kätyreiden huijaamiseksi ja tuonut Drydenin luokse oikeaa coaxiumia. Tästä alkaa tulitaistelu, jonka päätteeksi Qi’ra tappaa Drydenin ja Beckett pakenee coaxium sekä panttivangiksi ottamansa Chewbacca mukanaan. Qi’ra jää huvijahdille ja pyytää Hania pelastamaan Chewbaccan ja toimittamaan coaxiumin Pilviratsastajille.

Han saa Beckettin kiinni ja ampuu hänet, minkä jälkeen hän ja Chewbacca toimittavat coaxiumin Nestille, joka pyytää heitä liittymään kapinaan. Han kieltäytyy, mutta Nest uskoo tämän olevan sympaattisempi heitä kohtaan kuin mitä väittää. Qi’ra ottaa yhteyttä Drydenin toimeksiantajaan Mauliin ja lähtee huvijahdilla Dathomirille tapaamaan tätä. Han ja Chewbacca jäljittävät Landon olinpaikan viidakkoplaneetta Numidian Primelle ja Han haastaa hänet uuteen sabacc-peliin. Tällä kertaa Han oli varastanut Landolta huijaamiseen käytetyn kortin ja voittaa pelin kautta itselleen Falconin omistajuuden. Han ja Chewbacca päättävät suunnata Falconilla Tatooinelle tapaamaan Beckettin mainitsemaa rikollispäällikköä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Alden Ehrenreich  Han Solo  
 Woody Harrelson  Tobias Beckett  
 Emilia Clarke  Qi’ra  
 Donald Glover  Lando Calrissian  
 Thandie Newton  Val  
 Phoebe Waller-Bridge  L3-37 (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Joonas Suotamo  Chewbacca  
 Paul Bettany  Dryden Vos  
 Erin Kellyman  Enfys Nest  
 Jon Favreau  Rio Durant (ääni)  
 Linda Hunt  Lady Proxima (ääni)  
 Harley Durst  Moloch  
 Andrew Jack  Molochin ääni  
 Ian Kenny  Rebolt  
 Clint Howard  Rakaili  
 Kiran Shah  Karjj  
 Dee Tails  Quay Tolsite  
 Anthony Daniels  Tak  
 Attila Vajda  Sagwa  
 Warwick Davis  Weazel  
 Ray Park  Maul  
 Sam Witwer  Maulin ääni  

Jonathan Kasdan ja apulaisohjaaja Toby Hefferman näyttelevät teatteriversiosta poistetussa kohtauksessa Tag Greenleyta ja Bink Otaunaa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger vahvisti helmikuussa 2013 kehittävän kahta pääsaagasta erillistä Tähtien sota -elokuvaa, käsikirjoittajina Lawrence Kasdan ja Simon Kinberg.[11] Pian raportoitiin, että Disney työsti elokuvia Han Solosta ja Boba Fettistä.[12] Disneyn talousjohtaja Jay Rasulo kuvaili näitä elokuvia alkuperätarinoiksi.[13] Kathleen Kennedy selitti, etteivät elokuvien juonet risteäisi millään tavalla jatko-osatrilogian elokuvien kanssa, ja sanoi: ”George [Lucas] oli hyvin tarkka siitä, miten se toimii. Kaanon, jonka hän loi, oli Tähtien sota -saaga. Tällä hetkellä Episodi VII kuuluu siihen kaanoniin. Spin-off-elokuvat, tai ehkä keksimme toisenlaisen tavan kutsua noita elokuvia, ovat olemassa hänen luomassaan laajassa universumissa. Meillä ei ole aikomusta viedä hahmoja (yksittäisistä elokuvista) sisään tai ulos saagan episodeista. Siis, luovasta näkökulmasta, se on yleisohje, jonka George teki hyvin selväksi.”[14] Huhtikuussa 2015 Lucasfilm ja Kennedy julkistivat yksittäisten elokuvien kulkevan sarjana nimeltä Star Wars Anthology.[15][16]

Heinäkuussa 2015 Lucasfilm julkisti antologiaelokuvan, joka kertoo ”kuinka nuoresta Han Solosta tuli salakuljettaja, varas ja roisto, jonka Luke Skywalker ja Obi-Wan Kenobi tapasivat Mos Eisleyn kanttiinassa”,[17] ja elokuvan suunniteltu ensi-iltapäivämäärä oli 25. toukokuuta 2018. Elokuvan ohjaisivat Phil Lord ja Christopher Miller ja käsikirjoittaisivat Lawrence Kasdan ja Jonathan Kasdan. Kennedy toimisi elokuvan tuottajana, Lawrence Kasdanin ja Jason McGatlinin toimiessa vastaavina tuottajina.[1] Allison Shearmur ja Simon Emanuel julkistettiin myös elokuvan tuottajiksi.[6] Han Solo -elokuva oli erillinen Josh Trankin projektista, jonka aikataulua siirrettiin myöhemmäksi.[18] Solon ystävä wookiee Chewbacca esiintyy myös elokuvassa.[19][20] Toukokuussa 2016 Lawrence Kasdan ilmoitti kuvausten alkavan tammikuussa 2017.[21]

17. lokakuuta 2017 Ron Howard vahvisti elokuvan virallisen nimen olevan Solo: A Star Wars Story.[22]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2016 ehdolla nuoren Han Solon näyttelijäksi olivat Miles Teller, Ansel Elgort, Dave Franco, Jack Reynor, Scott Eastwood, Logan Lerman, Emory Cohen ja Blake Jenner.[23] Maaliskuussa 2016 jäljellä oleviksi ehdokkaiksi raportoitiin Alden Ehrenreich, Reynor ja Taron Egerton.[24] Toukokuussa 2016 Ehrenreichin raportoitiin tulleen valituksi nuoren Han Solon rooliin.[25] Tieto vahvistettiin virallisesti Star Wars Celebration: Celebration Europe III -tapahtumassa kaksi kuukautta myöhemmin.[26] Miller kutsui tätä roolivalintaa yhdeksi ”suurimmista roolivalintahaasteista koskaan”, lisäten, että hän ”näki yli 3 000 ihmisen hakevan roolia”.[27]

Seuraavan lokakuun aikana Tessa Thompson, Naomi Scott, Zoë Kravitz, Emilia Clarke, Kiersey Clemons, Jessica Henwick ja Adria Arjona olivat ehdolla elokuvan naispäärooliin,[28][29] ja Donald Gloveria harkittiin nuoren Lando Calrissianin rooliin.[28] Glover vahvistettiin Calrissianin näyttelijäksi pian tämän jälkeen ja Clarke naispääroolin esittäjäksi.[30][31][29]

Tammikuun 2017 alussa Woody Harrelsonin paljastettiin neuvottelevan Hanin mentorin roolista,[32] mikä vahvistettiin pian sen jälkeen.[33] Tätä seuranneen haastattelun aikana pohdittiin, olisiko hahmo Star Wars Legends -jatkumosta tuttu Garris Shrike,[34][35] mutta Harrelson kertoi maaliskuussa 2017 hahmonsa nimen olevan Beckett.[36] Helmikuussa 2017 Phoebe Waller-Bridge liittyi näyttelijäkaartiin roolissa, jonka kuvaili olevan ”CGI-pohjainen roolisuoritus”, kuten Alan Tudykin rooli droidina K-2SO Rogue One: A Star Wars Storyssa.[37] Lisäksi Thandie Newtonin kerrottiin neuvottelevan eräästä elokuvan roolista.[38] Waller-Bridge ja Newton vahvistettiin helmikuun lopussa osaksi näyttelijäkaartia ja Joonas Suotamon kerrottiin näyttelevän kokonaisuudessan Chewbaccan roolin, kun hän oli aiemmin toiminut alkuperäisen näyttelijän Peter Mayhew’n sijaisnäyttelijänä The Force Awakensissa.[6] Michael K. Williams osallistui neuvotteluihin näyttelijäkaartiin liittymisestä maaliskuun 2017 alussa,[39] ja vahvistettiin rooliin pian tämän jälkeen.[40] Maaliskuun lopussa Ian Kenny liittyi näyttelijäkaartiin.[41] Warwick Davis vahvistettiin osaksi näyttelijäkaarta heinäkuun 2017 lopussa.[42] Elokuussa Williamsin osuudet leikattiin pois elokuvasta, koska hän ei kyennyt aikataulujensa takia osallistumaan uudelleenkuvauksiin eikä elokuvan ensi-iltaa haluttu siirtää.[43] Tämän johdosta Williamsin näyttelemä puolieläimellinen hahmo korvattiin ihmishahmolla, jonka näyttelijäksi valittiin Paul Bettany.[44] Lokakuussa 2017 ohjaaja Ron Howard paljasti Jon Kasdanin ja apulaisohjaaja Toby Heffermanin näyttelevän Legends-jatkumosta tuttua kaksikkoa, Tagia ja Binkia.[45] Helmikuussa 2018 Jon Favreaun ilmoitettiin ääninäyttelevän elokuvassa ”erästä upeaa ja tärkeää avaruusolentohahmoa”.[46]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 30. tammikuuta 2017 Pinewood Studiosilla,[27][47] ja Lucasfilm ilmoitti pääkuvausten alkamispäivämääräksi 20. helmikuuta 2017.[6] Bradford Young toimii elokuvan kuvaajana.[48] Toukokuussa 2017 kuvaukset siirtyivät Kanariansaarille ja Lucasfilm palkkasi Chris Dickensin tilalle uudeksi leikkaajaksi Pietro Scalian. Lucasfilm palkkasi näyttelyvalmentajan Ehrenreichille, koska Lucasfilm ei tähän mennessä ollut ollut tyytyväinen hänen roolisuoritukseensa.[7]

20. kesäkuuta 2017 Lord ja Miller lähtivät ohjaajan paikalta ”luovien erimielisyyksien” vuoksi ja Lucasfilm ilmoitti, että uusi ohjaaja ”julkistettaisiin pian”.[2][49] Kaksikon kerrottiin joutuneen erotetuksi, koska Kennedy ja Kasdan eivät hyväksyneet heidän kuvaustyyliään.[3][50] Ron Howardin kerrottiin olevan vahvin ehdokas ohjaajaksi, mutta myös Joe Johnston oli ehdolla. Lawrence Kasdanin mainittiin olevan kiinnostunut ohjaajan paikasta, mutta Directors Guild of American sääntöjen mukaan korvaava ohjaaja ei saa olla ennestään projektissa mukana.[7][51] Kaksi päivää myöhemmin paljastettiin, että Howard toimisi uutena ohjaajana viimeisten kolmen ja puolen viikon kuvausten sekä viiden viikon lisäkuvausten ajan.[4][52] Howardin odotettiin saapuvan Lontooseen 26. kesäkuuta viemään kuvaukset loppuun.[7] Kuvaukset päättyivät 17. lokakuuta 2017.[22]

Maaliskuussa 2018 paljastettiin, että Lord ja Miller kreditoitaisiin elokuvan vastaavien tuottajien joukossa.[5]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2017 John Powellin ilmoitettiin säveltävän elokuvan musiikin.[53] Pitkäaikainen Tähtien sota -säveltäjä John Williams loi elokuvan pääteeman.[54]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solo: A Star Wars Story sai ensiesityksensä Los Angelesissa 10. toukokuuta 2018 ja esitettiin myös Cannesin elokuvajuhlilla 15. toukokuuta 2018.[55][56] Yhdysvalloissa se sai ensi-iltansa 25. toukokuuta 2018.[1][2]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teaser-traileri esitettiin Super Bowl LII:ssa 4. helmikuuta 2018. Varsinainen traileri esitettiin Good Morning America -ohjelmassa seuraavana päivänä.[57]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Helsingin Sanomat
Jutta Sarhimaa
3/5 tähteä[58]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
3/5 tähteä[59]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. kesäkuuta 2018 mennessä Solo: A Star Wars Story on tuottanut yhteensä 344,3 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, joista 197,2 miljoonaa on tullut Pohjois-Amerikasta ja 147,1 miljoonaa muualta.[10] 250 miljoonan arvioidulla budjetilla elokuvan tulisi tuottaa ainakin 500 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti päästäkseen omilleen.[60]

Kun elokuva oli tuottanut viikossa vain 147,5 miljoonaa, Variety arvioi sen tuottavan lopulta 400–450 miljoonaa, mikä tarkoittaisi Disneylle ”kymmenien miljoonien dollarien” tappioita,[61] kun taas The Hollywood Reporter arvioi tappioiden olevan noin 50–80 miljoonaa.[62]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien arvostelussa elokuvan sanottiin olevan "yllättävän vanhanaikainen pyssywestern avaruudessa" ja kehuttiin Joonas Suotamon suoritusta.[58]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Phil Lord ja Christopher Miller, elokuvan alkuperäiset ohjaajat,[1] erotettiin tehtävästään yli neljä ja puoli kuukautta pääkuvausten jälkeen, kun tuotannosta noin ¾ oli valmiina.[2][3][4] Howard otti ohjaamisen hoidettavakseen, kun varsinaisille kuvauksille oli varattu aikaa vielä kolme ja puoli viikkoa sekä lisäkuvauksille viisi viikkoa.[4] Lord ja Miller mainitaan kuitenkin alkuteksteissä vastaavien tuottajien joukossa.[5]
 2. Scalia valittiin toukokuussa 2017, alkuperäisen leikkaajan, Dickensin, tilalle.[6][7]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Christopher Miller and Phil Lord to helm Han Solo Anthology Film StarWars.com. 7.7.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 2. a b c A Message from Lucasfilm Regarding the Untitled Han Solo Film StarWars.com. 20.6.2017. Lucasfilm. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 3. a b Lang, Brent: ‘Star Wars’ Han Solo Spinoff: Lord & Miller Fired After Clashing With Kathleen Kennedy (EXCLUSIVE) Variety. 20.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 4. a b c Masters, Kim: Ron Howard Steps In to Direct Han Solo Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 5. a b Roettgers, Janko: 'Solo: A Star Wars Story': Phil Lord and Chris Miller Reveal Their Credit Variety. 23.3.2018. Viitattu 24.3.2018. (englanniksi)
 6. a b c d Han Solo–Smuggler. Scoundrel. Hero. A New Star Wars Story Begins StarWars.com. 21.2.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 7. a b c d Masters, Kim: 'Star Wars' Firing Reveals a Disturbance in the Franchise The Hollywood Reporter. 26.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 8. Fuster, Jeremy: ‘Solo’ Aims to Send Memorial Day Box Office Into Hyperspace TheWrap. 22.5.2018. Viitattu 26.5.2018. (englanniksi)
 9. Johnson, Zach: ‘Solo: A Star Wars Story: Why Phil Lord and Christopher Miller Were Really Fired E! News. 22.5.2018. Viitattu 26.5.2018. (englanniksi)
 10. a b Solo: A Star Wars Story (2018) Box Office Mojo. Viitattu 23.10.2018.
 11. Disney Earnings Beat; 'Star Wars' Spinoffs Planned CNBC. 5.12.2013. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 12. Breznican, Anthony: 'Star Wars' spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film – Exclusive Entertainment Weekly. 6.2.2013. Arkistoitu 8.2.2013. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 13. Graser, Marc: 'Star Wars': The 'Sky's the Limit' for Disney's Spinoff Opportunities Variety. 12.9.2013. (englanniksi)
 14. Gallagher, Brian: 'Star Wars' Spin-Offs Will Not Crossover with the New Trilogy Movieweb. Arkistoitu 19.1.2014. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 15. Rogue One Details Revealed at Star Wars Celebration Anaheim StarWars.com. 19.4.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 16. Breznican, Antonghy: Star Wars: Rogue One and mystery stand-alone movie take center stage Entertainment Weekly. 19.4.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 17. Jagernauth, Kevin: Watch: 32-Minute Talk With J.J. Abrams And Lawrence Kasdan About 'Star Wars: The Force Awakens' And More Indiewire. 22.12.2015. Arkistoitu 24.12.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 18. Kit, Borys: 'Star Wars' Han Solo Spinoff In the Works With 'Lego Movie' Directors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.7.2015. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 19. Maglio, Tony & Snider, Jeff: Chewbacca to Appear in New Han Solo Movie, Confirms Disney's Bob Iger TheWrap. 8.3.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 20. Yee, Lawrence & Blacklow, Jeremy: Alden Ehrenreich Teases Han Solo Spinoff, Younger Chewbacca Variety. 11.11.2016. Viitattu 30.1.2017. (englanniksi)
 21. Evry, Max: Lawrence Kasdan Talks Han Solo Start Date, Star Wars Saga Involvement ComingSoon.net. 31.5.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 22. a b Breznican, Anthony: The Han Solo movie has a title — Solo Entertainment Weekly. 17.10.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 23. Kroll, Justin: Star Wars Han Solo Spinoff: Actor Shortlist Revealed (Exclusive) Variety. 11.1.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 24. Kit, Borys: Disney's Young Han Solo Search Narrows to Final Shortlist of Actors After Screen-Tests The Hollywood Reporter. 15.3.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 25. Busch, Anita: Alden Ehrenreich Lands The Lead In Star Wars Han Solo Film Deadline.com. 5.5.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 26. Utichi, Joe: Alden Ehrenreich Introduced As Han Solo Stand-Alone Pic & Episode VIII Teased At Star Wars Celebration Deadline.com. 17.7.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 27. a b Erbland, Kate: Star Wars Celebration: Han Solo Standalone Directors Phil Lord And Chris Miller Offer An Update (And A Brand New Star) IndieWire. 17.7.2016. Viitattu 17.10.2017.
 28. a b Kroll, Justin: Han Solo Film: Tessa Thompson and Zoe Kravitz Among Those Testing for Female Lead Variety. 5.10.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 29. a b Kroll, Justin: Emilia Clarke Joins ‘Star Wars’ Han Solo Spinoff Variety. 18.11.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 30. Donald Glover Cast As Young Lando Calrissian In Upcoming Han Solo Star Wars Stand-Alone Film StarWars.com. 21.10.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 31. Emilia Clarke Joins The Han Solo Stand-Alone Film StarWars.com. 18.11.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 32. Kroll, Justin: Woody Harrelson Eyed to Play Han Solo's Mentor in Star Wars Spinoff Variety. 3.1.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 33. Woody Harrelson Signs On For Young Han Solo Film StarWars.com. 11.1.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 34. Bradley, Laura: Everything You Need to Know About Woody Harrelson's Star Wars Role Vanity Fair. 23.1.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 35. Zuckerman, Esther: Woody Harrelson is likely playing Garris Shrike in the Han Solo movie The A.V. Club. 23.1.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 36. Khosla, Proma: Woody Harrelson reveals his Star Wars character name Mashable. 23.3.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 37. Kroll, Justin: Star Wars: Fleabag Star Eyed for Key Role in 'Han Solo' Spinoff Variety. 8.2.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 38. Kroll, Justin: Thandie Newton In Talks for Han Solo Movie Variety. 10.2.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 39. Galuppo, Mia: Han Solo Spinoff Movie Casts Michael K. Williams The Hollywood Reporter. 3.3.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 40. Michael Kennth Williams joins young Han Solo film StarWars.com. 6.3.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 41. Kroll, Justin: ‘Sing Street’ Star Ian Kenny Joins Han Solo Movie (EXCLUSIVE) Variety. 24.3.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 42. Parker, Ryan: 'Star Wars': Warwick Davis Joins Han Solo Film The Hollywood Reporter. 26.7.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 43. Blyth, Antonia: Michael K. Williams' Rome Cut from 'Star Wars' Han Solo Film Amid Reshoots Deadline.com. 22.8.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 44. Hall, Jacob: The Han Solo Spin-Off Adds Paul Bettany to Replace Michael K. Williams /Film. 1.9.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 45. Ramos, Dino-Ray: ‘Star Wars’: Ron Howard Teases Fan Favorite Characters For Han Solo Spinoff Deadline Hollywood. 14.10.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 46. Keene, Allison: ‘Solo: A Star Wars Story’: Jon Favreau to Voice an “Important Alien Character” Collider. 14.2.2018. Viitattu 15.2.2018. (englanniksi)
 47. McMillian, Graeme: Han Solo Spinoff Director Starts Movie With Greedo Shoutout The Hollywood Reporter. 30.1.2017. Viitattu 17.10.2017.
 48. Raup, Jordan: Emmanuel Lubezki Reteams With Alfonso Cuarón; Bradford Young to Shoot Han Solo Film The Film Stage. 22.9.2016. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 49. Kit, Borys & Ford, Rebecca: 'Star Wars': Han Solo Film Loses Directors The Hollywood Reporter. 20.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 50. Kit, Borys: 'Star Wars': Why the Han Solo Film Directors Were Fired The Hollywood Reporter. 20.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 51. Flemming Jr., Mike: Ron Howard Top Choice To Take Over Han Solo Film? Deadline.com. 20.6.2017. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 52. Ron Howard to Assume Directorial Duties on the Untitled Han Solo Film StarWars.com. 22.6.2017. Lucasfilm. Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
 53. John Powell to Score Untitled Han Solo Movie LucasfilmStarWars.com. 26.7.2017. Viitattu 5.2.2017. (englanniksi)
 54. Burlingame, Jon: ‘Solo’ Locks In Key ‘Star Wars’ Veteran (EXCLUSIVE) Variety. 30.12.2017. Viitattu 5.2.2018. (englanniksi)
 55. McClintock, Pamela: 'Solo: A Star Wars Story' Tracking for Record $160M-Plus Memorial Day Bow The Hollywood Reporter. 3.5.2018. Viitattu 13.5.2018. (englanniksi)
 56. Fleming Jr., Mike: ‘Solo: A Star Wars Story’ Set For Surprise Cannes Premiere Deadline.com. 5.4.2018. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
 57. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: 'Solo: A Star Wars Story' Teaser Surprises Super Bowl Audiences Deadline.com. 4.2.2018. Viitattu 5.2.2018.
 58. a b Sarhimaa, Jutta: Vanhanajan avaruuswestern. Helsingin Sanomat, 23.5.2018, s. B 7. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.7.2018.
 59. Uggeldahl, Krister: Nåt nytt, nåt gammalt, nåt lånat, nåt blått. Hufvudstadsbladet, 23.5.2018, s. 19. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.7.2018.
 60. Agar, Chris: Solo: A Star Wars Story Cost More Than The Force Awakens ScreenRant. 22.5.2018. Viitattu 22.6.2018. (englanniksi)
 61. Lang, Brent & Rubin, Rebecca: ‘Solo’: How Big a Box Office Dud Is the ‘Star Wars’ Spinoff? Variety. 30.5.2018. Viitattu 22.6.2018. (englanniksi)
 62. McClintock, Pamela: 'Solo' Will Lose $50M-Plus in First Defeat for Disney's 'Star Wars' Empire The Hollywood Reporter. 4.6.2018. Viitattu 22.6.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]